Off topic...
Een sport doe je naast je dagelijkse leven voor de ontspanning. Wat je inderdaad vaak tegen komt is giga hoge adrenaline gehaltes en veel oncontroleerbare honden die veel te hoog in hun spanning zitten en daarmee erg moeilijk kunnen herstellen van hun gedane arbeid.
Mijn mening/ervaring de sport voert vaak de hoofdtoon in het leven van de hond en wordt er dus niet echt naast het dagelijkse leven gedaan. Honden die moeilijk kunnen herstellen van spanningen die ontstaan zijn tijdens de sport missen vaak de discipline en de rust naast de sport dus in het dagelijkse leven. Nu is het zo dat bijvoorbeeld behendigheid echt wel een beheerste sport is, honden moeten erg gefocust zijn op de baas en moeten remmen wanneer nodig(raakvlakken bv.), en uiteraard giga snel zijn wanneer nodig. De concentratie, baas/hond en hond/baas, moet hoog zijn maar de spanningen moeten controleerbaar blijven. Gaat je hond helemaal door het lint of is niet meer te controleren dan gaat er toch iets fout in mijn ogen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
@Kai, bedankt voor je uitleg, ik ga een beetje stof tot nadenken nooit uit de weg!
Ik kan je vertellen dat ik in het dagelijks leven, nooit voedselbeloningen geef. Dan beloon ik louter met stem, aanraking en affectie. Echter eenmaal in de trainingsruimte, lijkt Rocky te weten dat er dan 'lekkers' gescoord kan worden en is hij enorm gefocust op waar mijn linkerhand naartoe gaat!
Hij is dan wellis waar zeer gehoorzaam, maar rekent tevens ook op dat brokje in zijn bek.
Ik heb al eens op eigen initiatief 'niets' in mijn zakken gedaan toen ik naar cursus ging. Dat had mijn instructeur al snel in de gaten en ik kreeg van hem snel weer wat Frolicjes toegestopt.
Ik ken eigenlijk geen scholen waar ze ''zonder'' voerbeloning werken!
En wat zou jij adviseren i.p.v Frolic? Wij werken hier allemaal mee, op aanraden van de instructeur.
Hoe langer ik er eigenlijk over nadenk, hoe meer logica ik in jouw uitleg herken!
Jij doet wat ik wil... dan geef ik jou eten!
Als dat inderdaad de enige doodse verstandhouding tussen hond en baas is, kun je beter een konijn gaan uitlaten.
Rock is nu 10 maanden en weegt 27 kilo. Los van zijn kilo's is hij gewoon loei sterk en verbrijzeld hij een bezemsteel tussen zijn kaken alsof het een luciferhoutje is!
Als je daar over nadenkt is, zoals jij ook aangeeft, iedere vorm van ''laat ik het verbroederen'' noemen, een cadeautje.
Iets dat inderdaad (net als bij mensen) niet te koop is!
Maar hoe kan ik dit 'spreekwoordelijke' roer nog omgooien?
@margje
Misschien geheel ten onrechte, maar ik erger me aan mensen die 'oneens' en 'super antwoord' uitdelen zonder zelf wat te schrijven...
Kom op, geef dan zelf ook even je mening..
Mijn huis stort bijna in van de boeken en ik kan tot stukken in de nacht publicaties op internet zitten lezen. Ik hou nu eenmaal van kennis.
Maar om de vraag wat m'n hond leuk vindt of niet te beantwoorden ben ik weinig of niets met al die kennis.
Of mijn hond het leuk vindt of niet: Daar waar zij, wij of anderen gevaar lopen zal hij moeten luisteren. En dat doet die niet omdat ik ga roepen of straffen of belonen, maar omdat die weet dat ik het meen en omdat die erop vertrouwt dat ik weet wat ik doe.
Verder heb ik geen hond als statussymbool ofzo, wel een omdat ik me goed voel met een hond in huis, omdat ik meer plezier heb in wandelen, lopen en bewegen met een hond erbij en omdat het me een fijn gevoel geeft dat ik tenminste één hond per keer een zo goed mogelijk leven kan geven.
Daarom is het voor mij belangrijk dat ik op z'n gezondheid let. Dat heeft met voer, beweging, aandacht en op zijn tijd de nodige rust te maken. En als het nodig is wordt er naar de DA gegaan al hangt er een kostenplaatje aan. Waar medicatie of operaties vermeden kunnen worden probeer ik me wel in te lezen omdat elke ingreep nadelen kan hebben. En vooral : Beter voorkomen dan genezen natuurlijk.
Over trainen en belonen : Dat hangt ook voor een heel groot deel van de hond af. Een hond die graag werkt, graag zo goed mogelijk commando's opvolgt en graag een baasje blij maakt door kunstjes te doen moet zeker die mogelijkheid krijgen. Echt fijn wordt het dan als het baasje er ook plezier in heeft.
Belonen kan daarbij nuttig zijn. Als een hond graag iets wil leren dan moet hij ook duidelijk weten of hij het goed doet. Hoe er beloond wordt hangt ook af van hond tot hond, maar conditionering speelt natuurlijk ook een rol. Als een hond snoepjes krijgt als hij iets goed doet (of goed probeert te doen,... gewenst gedrag vertoont... ) dan is de kans groot dat hij er gevolg aan geeft, zeker als hij ook nog gefixeerd is op eten.
Wat werkhonden of honden die getraind worden voor fly-ball, doggy-dance enz... betreft. Hier vind ik het heel belangrijk dat men voor een hond kiest die graag het graag doet. Je kunt niet zomaar zeggen : Ik heb een hond, ik ben dol op doggy-dancing. Dat ga ik doen met mijn hond. Als het dan lukt, enkel en alleen omdat je hond alles doet voor een snoepje dan is het helemaal fout.
Als ik in huis een paar danspasjes doe wil Kylie met veel plezier meedoen. Ze springt dan tegen me op... Ik laat haar om haar eigen as trippelen... laat haar onder m'n benen doorgaan,... er wordt gelachen en het is leuk. Ik geef dan meestal eerder op dan Kylie. Hier komt natuurlijk geen enkel snoepje aan te pas.
Mocht ik Kylie willen leren om 3 maal na mekaar onder m'n benen door te gaan, niet meer of niet minder, dan wordt het trainen. Dan kan het voor een andere hond met een andere instelling leuk zijn... maar Kylie zou afhaken. Ik begin er dus niet aan en zie er het nut niet van in.
Maar stel dat er op een familiefeestje voor de lol gezegd wordt dat we allemaal een kleine voorstelling gaan geven en ik weet niets anders te bedenken dan een dansje met Kylie. Dan kan het best zijn dat ik dat een paar dagen met haar instudeer... tussendoor een beloninkje geef... klopje... goed zo... streeltje... stukje vlees... en aan het eind een dikke knuffel en een groter stukje vlees. Want eens een keertje iets moeten doen wat je niet echt leuk vindt en er ook voor beloond worden zie ik niet als dierenmishandeling Maar dit is voor Kylie geen plezierdansje... dit is "werken"... en eens werken mag, maar werken zien als haar ontspanning... haar dagelijkse "pleziertje", dat gaat dan niet op.
@Suzan,
Ik kan je van harte de boeken van de Roedelmethode aanraden, die zijn pas weer opnieuw gedrukt, dus nu weer volop leverbaar als het goed is. Daarin krijg je wel heel interessante inzichten te verwerken, vooral deel 2. Sterker nog, ik persoonlijk zou aanraden om eerst deel 2 te lezen, om dan (als het je boeit) deel 1 erbij te pakken die meer praktijkgericht is.
En verder, persoonlijk zou ik stoppen met voedselbeloningen, maar ik ben daar ook heel "fanatiek" in, voor mij hebben die geen plaats in de mens-hond interactie, waarom heb ik uiteraard al eerder uitgelegd. '
Als er specifieke problemen zijn met je hond kun je beter even een PBtje sturen, anders gaan we aan het doel van dit topic voorbij vrees ik.
Wij belonen op onze hondenschool niet met lekkers, en het bevalt prima(het bevalt de klanten trouwens ook), we kunnen uistekend duidelijk maken wat we willen van de hond en een ander voordeel is dat de hond verteld wat ie wil, we weten iig dat ze niets doen voor het lekkere hapje dat hebben we uitgesloten .
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?