Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Gelukkig is het bijna Sinterklaas en Kerst...., mijn boeken lijstje begint weer aardig te groeien
@kai
Voor je nog verder gaat met het verspreiden van deze onzin heb ik hieronder een filmpje geplaatst. Kijk eens een keer naar het filmpje en zet het geluid uit. Kijk vooral naar de hond en vertel me dat hij het echt leuk vindt en dat er geen overheersing bij komt kijken. Dat de hond niet gecorrigeerd wordt met de riem. Waar is de tweewegcommunicatie? Is dit nou dat vertrouwen waar je het over had? Is dit nou profijt voor de hond? Kom op zeg! Dat geloof je toch zeker zelf niet!
http://www.youtube.com/watch?v=HtVHkXB4dkY
Ja maak er maar een mooi verhaal van! Net zoals het commentaar bij het filmpje. Maar juist het kijken zonder geluid verheldert een heleboel. En uit jou reactie blijkt dan ook nog dat jij dat normaal vindt. Maar he, als jij graag zo met je hond om gaat, mijn zegen heb je. Ik doe het heel graag anders! Gewoon omdat het kan!
Ik vind dat Bassie niet respectloos reageert..., hij is het niet met je eens, dat is wel duidelijk..., maar dat mag toch ook.
Net als dat jij je niet kan vinden in zijn snoepjes methode..., is okay, maar jullie zijn beide duidelijk tevreden over jullie eigen methode en dat is toch net wat er bedoeld werd met deze discussie...., het verschil tussen wel of niet belonen (met snoepjes) ..., en waarom.
Om nog even eea te verduidelijken.
In het filmpje zie je dus een witte herder die op verschillende momenten in z'n baasje "hapt" dit is vlooien en is een van de geleerde onderhandelingsmethodieken vanuit het nest, aangeleerd door de moeder en in den treure uitgeoefend op de nestgenoten. Lumi (herder) doet dit dus als een stuk communicatie richting haar baasje toe om te onderhandelen over de lichamelijke opdrachten die het baasje geeft. Dit is dus niet "zielig" maar een heel natuurlijke vorm van communicatie voor de hond.
Op een ander moment lijkt het erop dat Lumi wegdraait van haar baasje en deze de hond dan weer "hardhandig" terug in positie trekt. Uiteraard is het in de realiteit zo dat het baasje helemaal niet sterk genoeg is om de hond in die positie terug te trekken...het gaat zich hier, in mijn optiek, dus om een stukje toetsten in hoeverre deze handelingen vanuit het baasje echt gemeend zijn (het wegdraaien van de hond) waarop de baas dus reageert dat het menens is (het terug in positie "trekken")
In alle gevallen is er altijd het respect en het honoreren van de hondse communicatie en word hier juist verder op ingespeeld door het baasje, in deze onder instructie van Arjen van Alphen (de man die erbij staat) tevens een van de bedenkers van de methode.
Omdat de Roedelmethode dus gebruik maakt van de soorteigen communicatie en deze in alle gevallen honoreert is er sprake van een methode waarin externe beloningen (het snoepje bijvoorbeeld) geen plaats heeft. In plaats daarvan communiceren de hond en het baasje over de sociale rolverdeling.
Woorden als "zielig" "gespannen" of zelfs "angstig" hebben hierin geen enkele plaats. Waarom gaapt de hond dan op bepaalde stukken, kijkt weg , etc? Dit zijn uitingen van een innerlijk conflict in hoeverre deze handelingen toe te laten en al te vertrouwen...en laten dus ook zien dat er nog werk aan de winkel is.
Ach meneer is op zijn p*k getrapt omdat ik het niet eens ben met zijn "leermeester". Kijk je kunt nu wel gaan roepen dat het soorteigen communicatie is, maar de naam zegt het al "soorteigen". En als je dan angstvallig toch gaat proberen om dat te doen zie bij de hond inderdaad interne conflicten onstaan over in hoeverre die dat gaat toelaten, die onzinnige handelingen. Dat is dus gewoon stress! Niet meer en niet minder. Of je daar een goede band mee krijgt met je hond is dan natuurlijk ook wel duidelijk. Nee dus, niet van die overheersende handelingen. Dat je ondanks deze handeling toch nog een goede band kunt krijgen zegt niet iets over de roedelmethode, maar over de goedheid van de honden.
Ik heb het nergens gehad over zielig of angstig, dat zijn helemaal jouw woorden. Ik zie wel stress, heel veel stress zelfs. Vanaf het allereerste moment tot aan het eind van het filmpje, maar ik ga er vanuit dat jij dat ook gewoon gezien hebt. Als dat zo'n groot onderdeel uitmaakt van een training dan zet ik wel mijn vraagtekens bij deze training.
En respect voor het hondse communiceren heb ik niet gezien. Ik zag bijvoorbeeld correcties met een riem, niet echt honds geloof ik. Tenminste, ik heb het nog nooit gezien bij honden.
Daarnaast valt er voor de hond niets te onderhandelen aan de riem. Je bent dingen aan het afdwingen aan de riem. Dat is geen communiceren. In ieder geval niets meer dan 1-richtingscommunicatie.
Vlooien? Dat is een reactie uit stress, niks aangeleerde onderhandelingstechnieken. En ja dat is zeker wel communicatie, dat ben ik met je eens, maar dan eerder "blijf met je poten van me af", "Dit wil ik niet". En als je je hond zou respecteren dan zou je daar gehoor aan geven. Maar nee, niet binnen de roedelmethode, dan zet je nog even door, uit respect voor de hond.
In mijn optiek is de roedelmethode een idee van 30 jaar geleden dat in een ingewikkeld jasje is gegoten om het te kunnen verkopen. Je kunt wel roepen dat je niet bezig bent met de dominantietheorie en een andere definitie aan dominantie hangen, maar dat zegt niets over de achterliggende gedachte.
Maar misschien is het een goed idee om aan andere forumbezoekers te vragen wat die van het filmpje vinden. Of het echt zo positief is als wat kai en "de man die er bij staat" willen beweren.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?