Conditionering kan inderdaad zo ver gaan dat de vraag is of je op gegeven moment nog van een vrije keuze kan spreken. Het idee is vanuit een neurologisch oogpunt is weer dat een prikkel (een neuron) altijd het 'best te bewandelen pad' kiest in de hersenen en dat is het meest belopen pad. Als je bepaald gedrag conditioneert dan laat je die prikkel telkens het zelfde paadje lopen. Totdat het pad eigenlijk blind wordt ingeslagen. Daarom zou ander gedrag aanleren ook zo lastig zijn.-> aanpassing: daarom zou gedrag afleren zo moeilijk zijn. (en dat is ook heel moeilijk)
Behaviorisme ligt altijd al onder vuur, want dieren (en mensen) zijn geen black box, je krijgt niet altijd dezelfde output bij dezelfde input. Er gebeurt iets in die box wat heel lastig te verklaren valt. Motivaties. Lastige dingen
Ik heb nog een nagedacht over negatieve motivaties en ook tot de conclusie gekomen dat die vanuit de persoon/het dier zelf nooit negatief kunnen zijn. Anders is het ook geen motivatie, maar een demotivatie.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb helaas geen tijd om het hele topic te lezen, dus als mijn antwoord een herhaling is van eerder gegeven antwoord: mijn exuses daarvoor.
Mensen hebben een heel andere belevingswereld dan dieren. Wij kunnen verregaande verbanden leggen en wij kunnen ver vooruit redeneren. Wij kunnen gevolgen van verschillende actie redelijk inschatten en daarom ook een bewuste afweging maken. Een hond kan dat niet. Een hond kan inderdaad het verband leggen tussen 'kont op de grond' 'koekje krijgen' en als wij goed ons best doen leggen ze ook het verband tussen het commando 'zit' en de actie 'kont op de grond'. Maar een hond zal nooit leren dat als hij bijvoorbeeld om twee uur 's middags gaat zitten, hij drie uur later iets lekker krijgt.
Interne drijfveren anders dan 'voedsel' of 'speeltje' of 'straf' (geen drijfveer natuurlijk) kan ik me bij een hond ook niet voorstellen. Dus als je een hond wil trainen zie ik geen andere mogelijkheid dan óf straffen óf belonen. Je kan wel leuk voor je pup gaan staan en zeggen 'zit' en je hand over z'n kop naar achteren bewegen zodat ie gaat zitten, maar als er daarna geen aai, knuffel, 'braaf', koekje of speeltje komt, zal de hond dat gedrag zich echt niet eigen maken. Je kant natuurlijk ook trainen met straf. 'Je gaat zitten of anders wordt ik boos'. Ik denk alleen niet dat er veel mensen zijn die dit een goede methode vinden...ik niet in ieder geval.
Kinderen worden ook al sinds jaar en dag opgevoed met belonen en straffen. In een heel ver verleden (en in de dierenwereld) gaat het dan natuurlijk vooral om zelfbelonend gedrag. 'Ik sla een muis op zijn kop en heb daardoor eten'. Of: 'Ik probeerde een beer in zijn billen te bijten, maar nu zit ik onder de schrammen'.
Bij de mens schieten we misschien wel te ver door. Voor alles wat een kind goed doet, krijgt ie wat. Misschien wordt dat tegenwoordig een beetje te laat afgebouwd. Een kind kunnen we uiteindelijk wel eigen, interne waarden aan gedragen leren toekennen. Immers, een kamer opruimen is niet leuk, maar later merk je dat als het niet gebeurt, je altijd in de zooi leeft. (Of moeders beloont het niet-opruimen van het kind door het zelf dan maar te doen). Uiteindelijk leert het 'kind' dat de beloning voor opruimen is, dat het lekker schoon en fris is, ipv dat er een sticker of een snoepje tegenover staat. Kijk, dat is een stap die je bij honden niet kan maken. Je zal daarom altijd moeten blijven belonen met iets lekkers of met een speeltje. Ik heb wel gemerkt dat je dat prima af kan bouwen. In de GG mag je op bepaald niveau sowieso niet meer met een snoepje of een speeltje lopen en toch lopen de honden een keurig parcours omdat ze achter worden beloond. De hond verwacht namelijk dat er iets lekkers of leuks in de zak van de baas zit en dat als je maar lang genoeg je best doet, je dit uiteindelijk wel krijgt. Dus ipv dat je een andere interne waarde leert, leer je de hond een bepaalde verwachting te hebben, namelijk: op het trainingsveld heeft de baas altijd lekkers mee! Of: als ik terug kom naar de baas kan er zomaar iets leuks gebeuren!
Ik heb mijn hond altijd positief getrained. Op het trainingsveld loopt hij over het algemeen altijd keurig en enthousiast mee en aan het einde van een parcours krijgt hij een speeltje of een bal. Als ik met Tjibbe loop en hij loopt los hoef ik maar z'n naam te roepen en de riem te laten zien en hij komt aangerend. Daar hoef ik hem helemaal geen koekje voor te geven. Een knuffel of een aai is al voldoende beloning. Want immers: VOOR WAT, HOORT WAT! Zouden jullie nog naar je werk gaan als je geen salaris kreeg?
Ik heb helaas geen tijd om alles te lezen, maar wil toch even reageren.
Ik denk dat men tegenwoordig heel bewust bezich is met educatie, leerprocessen methoden, methodieken enz. Maar het belang van simpelweg samenleven zwaar onderschat, zowel bij honden als bij kinderen.
Ik betrap mezelf erop dat ik geen opvoedingsmethode hanteer, maar gewoon probeer samen te leven met mijn honden. Zodoende onstaan er van zelf grenzen, mogelijkheden en leer ik mijn dieren zo goed mogelijk kennen en leer zelf dat ik elk individu anders kan benaderen, andere mogelijkheden heeft, andere onmogelijkheden heeft en om andere omgangsvormen kan vragen.
Ik leer mijn honden vrij weinig aan, maar dat wat ik ze leer heb ik geen vaste methode voor, maar kijk naar betreffende hond en hoe hij reageerd en naar welke situatie of welke actie van de hond verlang wordt en reageer daar vervolgens op.
Dat kan conditioneren zijn, dat kan verschillende manieren van belonen zijn, dat kan iets afremmen zijn, of iets stimuleren zijn, maar belangrijk is mi, vooral te kijken hoe de hond reageert, dit herkennen en je benadering evt. aan te passen aan de veranderingen/ontwikkelingen die je bij je hond ziet.
Dus niet alleen de persoonlijkeheid van de hond moet rekening mee gehouden worden, maar ook het gedrag, evt. de verandering en dus tijdsduur moet in de gaten gehouden worden.
Men kan dit allemaal heel bewust doen, waardoor omgangsvormen een wetenschap worden, maar men kan ook door oprecht samenleven met een dier, vaardigheden creeren die de juiste omgang met betreffend dier als gevolg hebben. Getuige veel mensen die ik ontmoet heb, die niet bekend waren met welke opvoedingsmethode dan ook en toch prima met hun goed opgevoede hond samenleefde, is dit zeker mogelijk. Dat men dit nadien analiseren kan is ok, maar mag mi spontaniteit niet echt in de weg staan. Honden en kinderen opvoeden blijft zo voor elk normaal gezond niveau toegankelijk. Immers iets kunnen doen is iets anders dan iets kunnen verklaren.
In geval van problemen is natuurlijk die analyse zeer belangrijk,en is het vaak verstandig hier externe hulp bij te halen.
Belonen (in verschillende verschijningsvormen) lijkt me dus een mogelijkheid, zowel voor honden als voor kinderen, afhankelijk van de aard van de beloonde, aard van de situatie, tijdsduur en aard van de beloner, waar zeker gebruik van gemaakt kan worden. Om te stellen er geen gebruik van te maken, of uitsluitend negatieve gevolgen aan te verbinden, lijkt me niet getuigen van een creatieve, flexibele instelling die nodig is zowel bij het opvoeden van honden als ook bij het opvoeden van kinderen.
Leren is geen eenrichtingsverkeer van het ene individu dat het andere iets aanleert. Het ene individu dat het andere beloont. Mi heeft een goed leerproces als basis dat beide individuen betrokken bij het proces, open moeten staan tot leren.
Immers als diegene die aanleert, niet leert hoe de ander is en hiervan leert, kan hij niet iets optimaal aanleren. Maw de leraar moet ook leren, zoniet is hij/zij mi niet geschikt om een leerling iets aan te leren.
Chris, wat een enorm wijze woorden.
Ik maak mij daar vaak schuldig aan, de praktijk te verlaten ten behoefte van theoretisch inzicht. Heb ook geen rust als ik de dingen niet begrijp.
Maar dat is ook een stuk persoonlijkheid. Ik verzamel zoveel mogelijk informatie om tot een plaatje van handelen te komen, intuïtie speelt daarin maar een hele kleine rol. Altijd heel veel bewondering voor mensen die de dingen "gewoon" kunnen, vooral als het op onze honden aankomt.
of het onvrijwillig is........ ja ik denk uiteindelijk wel
goed, gaf mijn hond er wel zelf een bepaalde draai aan (scheef zitten, op een voet zitten etc)
maar ik geloof niet dat hij de eerste tijd bij ons in zijn hoofd echt een keuze had
ik begrijp het wel, als ik hoe hij is afgericht (en dan naar de letterlijke zin van dat woord)
dat woord niet opvolgen betekent......... pijn, conflict, straf, ellende
wel opvolgen betekent....... rust (en ruimte voor eigen inbreng alsnog, maar dan zonder de gevolgen van het niet luisteren)
als dat heeeeel vaak herhaald wordt, zit er een pad in de hersenen die niet anders kan dan dat te volgen na dat woord, de motivatie die er was tijdens het intrainen vervalt dan op een bepaald moment, maar de handeling volgt volkomen automatisch.
wel zit daar dus een grens aan, want als niet heel af en toe blijkbaar die hele negatieve consequenties werden herhaald, kon de hond het pad gaan verlaten, of hij dat echt met opzet deed of dat dat ook deels onwillekeurig was (dus geen bewuste keuze) .... zo ver gaat mijn wetenschap niet, sterker nog, die heb ik niet, ik zie wat ik zie.
en wat ik zag was een hond die ging zitten als een wildvreemde "zit" zei
gewoon....... een automatische respons......... niet omdat hij wilde luisteren, of omdat hij enige verhouding voelt met die persoon, totaal niet zelfs, maar gewoon, op het woord zelf.
is gelukkig allang over........... als nu een vreemde "zit" zegt, gebeurd er helemaal totaal niks meer
Tja... Een percentage, ik dacht dat het zo een 1/100 van de mensen en dus ook de kinderen blijkt zeg maar psychopaat te zijn en bij hen is het enige wat werkt : Belonen.
Zij doen niets voor je mooie ogen, niets uit goedhartigheid, interesse, liefde... voor je. Ze zullen enkel iets doen als ze erbij winnen... een beloning ontvangen...
Ik denk niet dat we al onze honden ten allen tijde als psychopaten moeten behandelen Maar als je hen dingen wil aanleren die ze niet gewoon uit interesse, leergierigheid of voor het plezier willen doen... dan zul je zeker ook de niet-psychopaatjes moeten belonen En als die het ook al voor een groot deel willen doen om jou goedkeuring te krijgen... een klopje of een goed zo dan is dat mooi meegenomen en hoef je niet altijd je zakken vol "snoepjes" te hebben
Maar dat is mijn mening omdat ik niet zo van snoepjes geven hou
Moet wel zeggen, even tussen haakjes, dat Margje leuke topics kan verzinnen!
De wetenschappelijke kant om hondengedrag te gaan ontrafelen is heel erg interessant, en daar zijn ze dan ook al honderden jaren mee bezig(en nog is het niet echt duidelijk ) maar hoe breng je dit allemaal in de praktijk hé? Wij hebben dan al een tijdje een eigen hondenschool, jaren gefokt en veel honden gehad, maar dan kom je er wel achter dat de wetenschappelijke kant wel eens af van de praktische invulling. Je hebt namelijk te maken met klanten, honden en evt. fysieke en geestelijke problemen van zowel klant als hond....
Wij zijn zelf erg scherp geworden op alles wat buiten de normale gang van zaken valt en dit is toch best wel belangrijk. Wat overigens wel mooi is dat honden ons, gelukkig, heel veel vertellen over de situaties waarin ze dagelijks zitten, dus buiten de hondenschool om. Je kan heel veel wetenschappelijke theorieën los laten op het waarom honden op een bepaalde manier reageren alleen wat vaak toch vergeten word is de combi baas/hond en gezinssituaties waardoor hondengedrag behoorlijk beïnvloed kan worden, en waar je gewoon rekening mee moet houden
ON TOPIC
Vriendelijk verzoek om on topic te blijven. Off topic gesprekken kunnen voortgezet worden via PB.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?