Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Gevoelens zijn uiteraard persoonlijk, voor beide partijen, wij kunnen niet voor de hond spreken die ook zijn gevoelens heeft. Het hoeft niet zo te zijn dat een hond altijd gromt of laat merken dat hij iets niet wil. Is een hond die alles toelaat en over zich heen laat komen het hier ook altijd mee eens? Misschien is hij wel gewoon heel aardig, maar vindt het deep inside misschien wel iets raars wat nu eenmaal bij mensen hoort..raar zijn.
Zou een hond die dit niet pikt geen goede band met zijn mens kunnen hebben?
Met gebrek aan vertrouwen bij het trekken aan de riem, bedoel ik bijv. een situatie in een onbekende omgeving, of een andere route die je neemt. Verschillende honden die ik ken zijn in een onbekende omgeving alerter en trekken meer aan de riem dan bij het vertrouwde rondje in de omgeving en sommigen zullen in zo'n situatie ook eerder uit kunnen vallen als je ze te dichtbij "gevaren" als fietsers of joggers bijv. laat komen.
Of bijv. op een hondenschool, er is dan geen contact te krijgen, de hond trekt alleen maar en heeft geen aandacht en rust en vertrouwen in de situatie. (naar mijn mening dan he)
Ik vind het juist behoorlijk eenzijdig en respectloos om je hond te onderwerpen aan allerlei 'testjes' omdat jij wilt weten hoe ver jouw hond jou laat gaan. Ik zie geen enkele noodzaak om dit alles kunstmatig in scene te zetten en het zegt mij al helemaal niets over het opbouwen van vertouwen. Mede aangezien twee wildvreemde honden elkaar ook kunnen besnuffelen en geen enkele relatie met elkaar hebben. Zegt het niet gewoon meer iets over hoe zeker een hond is over zichzelf (zelfvertrouwen) in die situatie?
Als je een vertrouwensrelatie opbouwt met je dier zul je het dier vaak ook het vertrouwen kunnen geven wanneer bepaalde handeling noodzakelijk zijn. Denk aan bijvoorbeeld de hond temperaturen vanwege ziekte, het in de bek kijken of tussen de tenen voelen.
Zoals jij erover schrijft zou mij alle plezier ontgaan van het uberhaupt aangaan van relatie met een dier en vooral het puur genieten met elkaar en van elkaar.
Hoewel het veelal ontkent wordt hebben al deze handeling als doel om te overheersen. Dit wordt door de bedenker ervan ook meermaals aangehaald. Alle mooie vertrouwensverhalen eromheen ten spijt.
En de bedenker van de methode schuwt toch echt niet om aan te geven dat dit wel degelijk overheersing betreft. Zit op overheersing, lig op overheersing, gedwongen markeren etc. Dus hoe positief ook gebracht om woorden als vertrouwen en verzorgen op de voorgrond te plaatsen, het zijn gewoon verkapte dominantiehandelingen en een toewerken naar relatie waarin je hond dit alles toestaat in ontspannen staat.
Weet je, ik ken maar weinig mensen met honden die nooit aan hun hond zitten. In de hele omgang speelt het het een zeer grote rol. Hetzij verzorgend hetzij liefkozen. Massages, aaien, kammen, verzorgen etc. We doen niet anders dan de hele dag bezig zijn met elkaars geuren en markeren.
Jouw eigen bedenksel daaruit voortvloeiend blijkbaar ... vreselijk.
Een moederhond is in het voordeel dat de pup vlak na de geboorte hulpeloos en hulpbehoevend is, de handelingen die de moederhond doet op dat moment zijn verzorgende oefeningen, zonder deze handelingen overleven de pups het trouwens niet eens. De verzorgende handelingen doet de moeder en zal niet aan de pup vragen of hij het er mee eens is, ook stopt ze de handelingen niet als de pups tegenstribbelen. Een paar weken later wanneer de pups iets ouder zijn, en wanneer ze er aan toe zijn, en ze krijgen al echt een eigen mening, dan zal de moeder haar overheersende handelingen verzwaren en uitbreiden, ze maakt door die handelingen duidelijk wanneer en wat de bedoeling is, ze geeft namelijk nog geen commando's die komen later, weinig verbale commando's overigens. Dus al met al zijn de pups overheersende handelingen gewend en ze begrijpen het. Honden doen veel dingen vanuit lichaamstaal, overheersende handelingen is ook lichaamstaal, en deze lichaamstaal wordt eigenlijk altijd als eerste toegepast, want er moet namelijk eerst worden duidelijk gemaakt wat de bedoeling is en wat in bepaalde situatie verlangt wordt van de hond.
Dat wij mensen dit gaan toepassen is helemaal niets mis mee, de uitvoering daar zou je commentaar op kunnen geven/hebben. Honden begrijpen de fysieke handelingen dus in principe doe je als mens op dat soort momenten precies wat honden onderling ook bij elkaar doen.
Honden voelen feilloos aan met welke intentie een handeling wordt verricht.
Als je daar als mens eerlijk in bent, kan een hond daar mee omgaan.
Even een simpel en actueel voorbeeld; Sisa heeft op dit moment oogontsteking.(mogelijk door de eikenprocessierups) Zij krijgt oogdruppels, heeft ze een hekel aan en als ik dat via een omweg probeer, bv door eerst een aai of een knuffel (wat ze maar al te graag wil) trapt ze daar niet in. Dat is ook niet mijn intentie. Zeg en straal ik uit dat ze oogdruppeltjes krijgt, krijg ik het wel voor elkaar. Niet van harte, maar toch.....
PS hier wordt ze voor beloond, om het daar nog even over te hebben. Ze krijgen als beloning altijd hun eigen brokjes en daar doen ze een moord voor.
:-7
http://www.deroedel.com/files/HM.Hanneke.14.6.2012.pdf
Deze misschien wel interessant om eens door te lezen.
wat in mij op kwam is de vraag wat het verschil is tussen een fysieke "overheersing" en een mentale "overheersing"
wat ik bedoel, is het gesproken "zit" minder overheersend dan als ik heel zachtjes met een gespreide hand heel even de achterhand van mijn hond aanraak??
ik zie eigenlijk het verschil niet zo (algemeen gesproken dan)
wat voor ons het verschil geeft, is dat onze hond op het gesproken woord vast wel gaat zitten, maar dan wel precies zoals hem dat uitkomt, scheef, na 3x zeggen, hij zet een poot op mijn voet, kortom; hij geeft direct zelf invulling aan deze handeling
kan je zeggen...... geeft niks, hond mag eigen inbreng hebben
ja, das leuk, als het uitkomt dan toch zeker, en ik kan jullile verzekeren dat niemand de eigen inbreng van onze hond, zonder onze controle, op den duur zal waarderen.
dus zeggen wij nooit meer "zit".
wij gebruiken de "zogenaamde" en hier zo verafschuwde "dwanghandeling"
erg??
ik zie er niets van, behalve dat de hond nu heel goed begrijpt dat wij de grenzen bepalen en dus geen harde klauw in onze voeten accepteren of een hond die onze weg afblokt, gevolg........ een hond die eigenlijk heel snel ging ontspannen, want hij kon zijn verantwoording aan ons gaan overdragen, en als gevolgl daarvan heeft hij meer vrijheid dan ooit.
wat betreft die grote markeeroefening........ ik vind het GEWELDIG
aan de anus van de hond heb ik trouwens nog nooit gezeten, maar ik neem 3-4 keer per week zeker, echt alle tijd om Gorby van het puntje van zijn hoofd tot het puntje van zijn staart en zijn nagels rustig na te lopen, vol aandacht voor zijn persoon, deze oefening heeft ons veel nader gebracht, en hij taalt er niet naar zich er te aan ontrekken (maar het is wel voorbehouden aan mijn partner en mij, een ander hoeft het niet te proberen) en wij voelen beiden dat door dit contact het vertrouwen groeit.
en dat vertrouwen brengt alleen maar goeds en dan is ons belang volledig op onze hond gericht.
in de roedelmethode zit een stuk "dwang" alleen moet je die niet gaan verwarren met terreur, want zo is het zeker niet bedoeld, dat kan ook niet, want dan krijg je een vechtpartij gebaseerd op wantrouwen en dat is nu net niet de bedoeling.
verder, denk ik dan, zal heel veel van invulling van "methode's" afhangen ook van de aard van de mens zelf, ik heb pure afkeer van voedsel beloning, ik vind het namelijk een vorm van chantage, en daar heb ik nu juist een afkeer van, maar voor een ander werkt dat weer anders.
honden zijn voor mij geen wetenschap, dat deel is aan mij echt niet besteedt, daar vind ik mijn gevoel, liefde, intuitie voor en met de hond te belangrijk voor, maar je moet dingen wel in de context blijven zien.
het is gewoon een vorm van chantage, want de hond moet eerst iets doen om het voer te verkrijgen.
en gaat mij erom dat het dan om voer gaat, een 1e levensbehoefte
voor mij voelt dat heel erg vervelend en onjuist (is mijn ervaring he)
maar ik denk niet dat het een vermenselijkte invulling is
bij mij gaat voer gewoon in een voer bak, of iets lekkers gratis en voor niks.
ik deel het voer gewoon, als sociaal onderdeel van het leven met mijn hond.
maar dat is mijn invulling en gevoel er over,
en tenzij er een heel bijzondere reden is (bv angst) om voer in te zetten om de emoties milder te maken, en afleiding te bieden, beloon ik nooit met iets van eten, maar wel met sociale interactie.
ik gebruik trouwens ook op 1 moment voer/snoepje/lekkers
dat is als de gruwelijk mismaakte oren van onze hondenvriend moeten worden schoongemaakt en gezalfd, 2 mismaakte bloemkool gehoorgangen, die zeer pijnlijk zijn.
dan liggen er 3 plakjes hondenworst klaar
1 voor elk oor, en 1 als toetje, de geur van de worst leidt Gorby af, hij is stapel op dat spul
en zo ondergaat hij het, evengoed krijgt hij alle ruimte om uit de situatie te stappen als de pijn te erg zou zijn.
maar dat kan ieder anders voelen, tis mijn perceptie, niet noodzakelijk die van een ander
Is ook inderdaad voor iedereen anders.
Mijn idee is dat honden ooit in de eerste instantie oa vanwege die eerste levensbehoefte steeds meer de mens op zijn gaan zoeken, dus ik zie dat als 'n rode draad in de relatie tussen hond en mens.
Als ik dan kijk naar een van de honden van mijn zoon in Ecuador, (heb ik al eens opgeschreven) die is daar gekomen omdat hij geen eten had/kreeg en hij is uiteindelijk helemaal uit zichzelf de geiten van schoonmoedertje (woont ernaast) mee gaan hoeden en bewaakt het erf. In ruil daarvoor verwacht/krijgt hij eten.
Dus voedsel is wat mij betreft de eerste drijfveer om bij mensen te blijven.
Ik vind het geweldig om te zien/mee te maken hoe de band van de honden met mij/'n baasje is als je er aan werkt/gewerkt hebt samen, maar als ik naar Zibby kijk, die nog redelijk "primitief" is, krijg ik soms tranen van verwondering hoe mooi/zuiver "primitief" (weet even geen ander woord) eigenlijk is. Haar "tao" is (in volgorde) eten,drinken,onderdak. Nu begint ze spelen ed ook leuk te vinden, maar niet belangrijk.
Is even los van dat ik ook met haar te doen heb omdat ze een k*tleven heeft gehad.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?