OnTopic
Begrijpelijk dat er wordt doorgepraat over dit off topic onderwerp door Diesel en J&T, maar we vragen jullie nu toch om weer on topic te gaan en dit, als jullie dit willen, achter de schermen verder te bespreken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Deze vind ik ook wel interessant.
http://www.millennium-visie.org/site/index.php/nieuwsbrief/65-nieuwsbrief-juni-2009
http://www.millennium-visie.org/site/index.php/nieuwsbrief/65-nieuwsbrief-juni-2009
Zo wel? Idd interessant! Soms verbaast het me hoe weinig we ver ons eigen lichaam weten maatvooral hoe langzaam ook nieuwe kennis doordringt.
Weer even OT ove belonen; vorige week liep ik in een dorpje en midden op het plein ging Spot zitten poepen.ik ruimde dat op, krijg een complimet van een wildvreemde mevrouw en een bedankje. Vond ik toch erg leuk, ik bedoel, ik vind het niet meer danvanzelfsprekend da ik het opruim. Toch liep ik door dat compliment even te glunderen. Motiveert wel
Mireille
Ja ben het helemaal eens met intuïtie en je gevoel want vaak geven deze twee goed aan wat je moet doen of hoe je moet handelen.
Intuïtie is eigenlijk een vorm van een onbewuste verwerking van informatie die door ervaringen is aangeleerd, veel mensen handelen/reageren zonder er bij na te denken en achteraf was dit een goede keus, zoals in het voorbeeld van S&A&Z 16+.
Je slaat informatie onbewust op door dat je dingen doet of ziet, zoals dus het lezen van lichaamstaal van de hond, de ene keer kan het dit betekenen de andere keer weer dat, er zijn geen vaste invullingen voor.
Wanneer je gaat studeren krijg je vaak te maken met vaste aanwijzingen, denk aan de plaatjes die lichaamstaal van de hond illustreren, het probleem wat iedereen zal tegen komen zit m juist in die plaatjes, honden geven met hun lichaamstaal aan hoe ze zich voelen dat doen ze met bv.
- De staart.
- De rug.
- De schouders
- De oren.
- De kop
- De bek/tanden.
- De voor en achterpoten.
- De tenen.
- De buik.
Dit zijn even negen, meest besproken, lichaamsdelen en dan heb ik het nog niet eens over verbaal en geuren. Combinaties van deze negen lichaamdelen geven aan hoe de hond zich voelt, reken maar eens uit hoeveel combinatie je kunt maken van deze negen en vermenigvuldig ze dan voor het gemak met 3(zeg maar de staart kan in drie standen op de achterhand van de hond staan/hangen).
Dan komt er nog één probleem, hoe interpreteer ik deze houdingen, of eigenlijk wat bedoelt de hond hiermee.
Intuïtie en gevoel kan je een heel eind op weg helpen hiermee maar durf je te vertrouwen op je gevoel/intuïtie?
Wij als hondenschoolhouders onderwijzen mensen in het lezen van hun hond, dit onderwijzen komt niet zomaar aan waaien, je moet hiervoor studeren, en dan bedoel ik niet alleen in de schoolbanken maar ook gedrag van honden bestuderen en dat laatste is met name erg belangrijk, dit kost tijd en geduld en overleg/vergelijken.
Een kookboek leert jou hoe je kan koken, dat betekent niet dat je kan koken wanneer je het kookboek heb gelezen en opgeslagen, het betekent alleen maar dat je de gerechten kan maken die in dat kookboek staan beschreven. Het koken op zich leer je door het maar vaak genoeg te doen, je leert op een gegeven moment bv. wanneer het water warm of heet genoeg is zonder er een thermometer in te hangen of door te proeven dat er nog iets van dit of dat bij moet om de smaak nog lekkerder te maken enz.
Zo is het eigenlijk ook met het leren lezen van honden, de theoretische basis die je krijgt vanuit de boeken of van de leraar is interessant maar nog lang niet afdoende, en de moeilijk te beantwoorden vraag blijft altijd nog “wordt het gedrag van de hond op de juiste manier geïnterpreteerd?”.
Honden of dieren zijn aan de ene kant geen simpele wezens terwijl ze aan de andere kant gewoon allemaal het zelfde patroon volgen en dat maakt het toch weer simpeler om ze te begrijpen. Wat het begrijpen van honden juist zo ingewikkeld maakt is omdat wij denken/voelen/interpreteren/zien/horen met alles wat menselijk is, we trekken conclusies die gebaseerd zijn op ons menselijk denken, we vinden dat honden zich moeten gedragen na onze maatstaf enz.
En dat zouden we in de eerste plaats moeten mijden en in de schoenen gaan staan van het te bestuderen dier zelf.
Ervaring/gevoel/intuïtie/studeren en het vergelijken van hondengedrag, zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer het gaat om de omgang met dieren, tenminste wanneer je recht wilt doen aan de uniciteit van de hond.
Fysiek zijn wij hoe dan ook veel sterker dan een hond dus we kunnen de hond, in principe “buigen in elke vorm die we willen hebben” en dus gebeurt dit ook vaak onbewust/bewust. Mijn intentie is dit absoluut niet, en ik denk dat dit is wat de meeste mensen niet willen die een hond nemen, het onbegrip(het niet begrijpen) en onze menselijke eigenschappen brengt ons, ondanks onze beste bedoelingen, toch vaak in problemen in de omgang met een hond, en dat geldt net zo goed voor mij/ons, want de hond blijft voor een groot gedeelte moeilijk te begrijpen .
Ben erg benieuwd waarom ik 2x "oneens" heb gekregen voor mijn stuk over spierspanning.
Is het niet waar...of is het zielig dat ik mijn hond aanraak?
Is altijd wel net zo fijn in een open discussie, dat wanneer mensen het niet eens zijn, dit ook even wordt verduidelijkt.
Spierspanning is net zo goed een 'afleesinstrument'...je moet alleen wel je hond willen lezen, wil je deze spanning ook effectief opmerken, en ja, daar is aanraken zeker voor nodig...Te ver mag je daarvoor wel niet gaan...
Zoals een kind wat zich niet zo lekker voelt....dat lees je ook als moeder, zonder dat het kind hoeft te zeggen waar precies het probleem zit (dat kan een kind ook vaak niet goed, omdat het probleem bijvoorbeeld komt van iets ongelukkigs op school, wat zich dan bijvoorbeeld vertaalt in 'buikpijn')
En intuïtie...ik geloof dat het net zo goed meetbaar gaat worden, net zoals de meetbare functies van ons zintuiglijk systeem.
Een klein voorbeeld; mensen met een slecht werkende amygdala (amandel vormig gedeelte in onze hersenen) hebben moeite met het ruimte nemen tov andere mensen; hun natuurlijke afstandsmeter is defect.
Nu noemen we intuïtie, maar ik ben ervan overtuigd dat dat in de toekomst ook zal geduid kunnen worden.
Het is zeker niks 'paranormaals', wel een broodnodige aanvulling, of net essentiëel deel, om sneller en effectiever met informatie te kunnen omgaan.
Is het je gevoel? Of is het een -voorlopig onbewuste- redenering die ons juist laat oordelen?(een extra om tot besluit over te gaan)
Ik denk soms dat ik niet zo intuïtief ben, maar eigenlijk 'gebruik' ik het non stop...
Moest ik enkel redeneren op basis van mijn kookboek...dan had ik 's avonds nog geen ei gekookt...
Haha, ik zit niet meer zo vaak op HP, dat is te zien.
Maar Margje, er word niet naar de honden omgekeken als de mensen in de kantine zitten.
En, ik vecht niet uit op HP, ik corrigeer iets te mooie voorstellingen, en reageer op een vraag van een mede HP-er.
Je kunt zo achter de pc je prachtig neerzetten, en daar word door mensen gretig gebruik van gemaakt
Dit is de laatste , weer fout gegaan
Zoals gezegd, wees eerlijk, ik reageer liever niet.
Ja, dat anus aanraken kan men misschien ook nog wel wat vies vinden (handjes wassen dus, ik heb sowieso altijd desinfecterende zeep op de aanrecht staan) maar ik denk dat het wel een goede graadmeter is voor het afmeten van een stuk onderling vertrouwen.
naar mijn mening ga je hier een grens over naar je hond toe, ik vind het respectloos, zoiets doe je niet als mens bij een hond, ook een hond heeft persoonlijke zones, daar moeten wij mensen van af blijven.
Wat het ook te maken heeft als graadmeter voor het afmeten van onderling vertrouwen snap ik al helemaal niet. Vertrouwen is voor mij een gevoel, gebaseerd op de ervaringen die je met iemand meemaakt, een gevoel wat als het goed is vanzelf groeit vanaf de dag dat je elkaar ontmoet, daarvoor hoef je je hond geen dwanghandelingen te laten ondergaan. Dat kan het vertouwen in de mens juist weleens flink schaden lijkt me.
Wb de hond het trekken af te leren, ja lijkt me wel handig dat je je hond niet in situaties laat komen die hij nog niet aankan en waardoor hij als een gek loopt te trekken. Ga eerst aan het vertrouwen werken en je hond laten zien dat je hem begrijpt en jullie samen uit de situatie gaan of die sitatie voorkomen. Als het vetrouwen begint te groeien kan je steeds meer doen zonder dat de hond gaat trekken.
Soms is trekken ook een manier om iets aan te geven van de hond, bijv. dat de hond hier zo snel mogelijk weg wil, of juist iets lekkers geroken heeft wat hij graag wil onderzoeken, dan is trekken gewoon iets waarbij je hond je iets duidelijk wil maken. Trekken is dus wel iets met betekenis en niet perse een probleem wat altijd afgeleerd moet worden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?