"
Toch heb ik het gevoel dat ik door mijn eigen houding, ademhaling en daarmee gevoel te reguleren wel degelijk mijn honden beinvloeden, althans ze zijn relaxter als ik dat ook ben. Daar zit wel bewuste regulering op soms ( adem in .... Adem uit ) omdat ik van huis uit best een stresskip kan zijn (zo, hoge woord is eruit ....
Zou je dat stukje over opbouwen van spierspanning nog verder toe kunnen lichten? Wat zijn dan bv de verbanden die je legt tussen, ik noem maar een voorbeeld, spanning opbouwen in hoofd- hals regio of in de achterhand? Heb je daar literatuur over? Want dat vind ik wel intrigerend, vooral ook omdat bv bij de yoga leer er ook bepaalde verbanden tussen spieren en gemoed wordem gelegd waar ik mij ook nog steeds in wil gaan verdiepen..
Groet, Mireille
Ps Kai, neuh.. Ben helemaal geen control freak
maar met de jaren komt het besef dat ik niet alles kan controleren en als resultaat heb ik nog nooit zo'n relaxte relatie met een hond gehad als nu met Spot en Shadow, zelfs met dat jagen en af en toe bijna in de sloot belanden...
"
Natuurlijk kan dat, juist doordat je dan je eigen cortisol omlaag brengt zal een hond die zich op jou gericht heeft daar in mee Kunnen gaan. Is ook niks mis mee als je oprecht rustiger wil worden, maar je moet het denk ik niet gaan zien als optie voor manipulatie oid.
Ik heb daar geen literatuur over, maar het een en ander valt wel zo te bevatten denk ik. Stel je hebt een hond die uitvalt aan de lijn, welke spiergroepen gebruikt hij daar primair voor? Achterpoten dus, waarmee hij zichzelf naar de andere partij gaat lanceren. Voel jij dus voor de tijd spierspanning op die achterpoten kun je jezelf voor gaan bereiden, maar ook, als die spanning er niet op staat, weet je dat de hond hier niet van tevoren mee bezig is, maar echt puur op het moment zelf reageert. Dat zegt iets over de motivatie van de hond, de ene die de "ijkvraag" aan het plannen is, en de ander die daadwerkelijk oprecht uitvalt (ook weer afhankelijk van andere factoren hoor, het is een deel van het plaatje)
Maar ook een hond die ogenschijnlijk braaf meeloopt, als die z'n achterpoten gespannen zijn, is hij zich dan niet Enorm in aan het houden? Spanning op de schouders interpreteer ik net zoals bij mensen als een resultaat van een onplezierige of stresserende situatie. Als je hond bijvoorbeeld heel vervelend is bij bezoek kun je daar eens gaan voelen, is het Enthousiasme (geen spanning) of is het Stress (wel spanning)?
Zelfs de snuit kan zich samentrekken. Ik raak mijn hond veel aan bij de neus uit genegenheid en verzorging (van die "beetjes" zeg maar) maar ben dus ook altijd aan het peilen of de hond dit nog prettig vind, het vel veert dan namelijk mooi mee. Idem bij de ogen en de staart (die til ik regelmatig omhoog en maak dan contact met de anus via mijn vinger, heel lichtjes, kijken hoe het met het vertrouwen staat...laat die hond mij toe bij een van zijn voornaamste geurbronnen? Mijn is heel expressief met z'n staart...vind zichzelf Enorm belangrijk, haha!) Spanning op de voorpoten waarmee een hond zich schrap kan zetten. Als ik mijn hond optil (om over rasters heen te komen, of andere bruggetjes) dan is dat het eerste waar ik op let.
Maar ook nog, een hond die meent de leiding te moeten nemen zal rondlopen met een licht verhoogd cortisol gehalte (brengt immers stress met zich mee, die functie) waardoor die spanning op bepaalde momenten ook nog een andere sociale lading kan hebben. Hetzelfde met "uitschudden" versus "afschudden" Een hond kan na een flinke knuffelpartij zich eens flink schudden, soms omdat hij het lekker vond...maar soms ook omdat hij je geur niet op je wil...was de hond tijdens het knuffelen zelf al gespannen, ga ik er vanuit dat het "afschudden" is. Als de hond zich dus niet afschudt maar er wel spanning voelbaar was, zegt dat ook weer iets, namelijk dat acceptatie van het knuffelen steeds dichterbij komt, ookal is het nog wat spannend.
Maw, die spierspanning is voor mij persoonlijk de Primaire manier van toegang tot het besef van hoe mijn hond zich voelt. Wat die hond bij mij allemaal kan ruiken (en soms ook toetst hoor, door zelf aan te raken, denk maar aan opspringen of poot op de schouder leggen) moet ik allemaal ophalen door "te pas en te onpas" aan hem te friemelen. Vandaar het grote belang een band op te bouwen met je hond waarbij deze handelingen mogelijk zijn! Moet zeggen dat, en dat is dan puur mijn gevoel hoor, dit een hele bijzondere dimensie aan onze relatie heeft toegevoegd.