Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Een mooi voorbeeld Kai.
Een kleine opmerking over het snoepjes strooien ter afleiding of ontspanning, dat dit geen communicatie zou zijn. Ik heb dit in het begin heel veel gedaan in combinatie met afstand creeeren daarbij moedigde ik haar dan aan om lekker te snuffelen en ik keek zelf ook mee en had dus juist het idee dat we samen met iets bezig waren. De truc is om niet eerst te gaan afwachten tot de hond trekt of uitvalt oid, maar zelf het initiatief nemen voordat de hond dit zelf heeft kunnen doen. Ook dan leert de hond naar mijn mening: o ik hoeft deze situatie niet op te lossen, en ik hoef de confrontatie niet aan te gaan. Ze leek dit heel prettig te vinden in elk geval en kon daardoor veel relaxter meewandelen omdat ze wist dat ik haar begreep (tenminste zo was mijn beleving en mijn doel dat ze relaxed mee kan wandelen is daarmee in elk geval wel bereikt)
Misschien had het ook zonder snoep gelukt, door alleen afstand te creeeren tussen het enge of spannende en ons, maar ik vond juist die ontspanning die ze kreeg door het snuffelen naar het lekkers, goed meegenomen.
Tegenwoordig zet Lola spanning op de lijn als ze bijv. de straat over wil steken, ze blijft dan stilstaan en kijkt me aan '. Als ik dan zeg; wil jij naar de overkant? Lacht ze en kwispelt en is ze blij dat ik haar snapte. Of als ze iets ruikt wat ze perse wil onderzoeken, dan kan er ook ineens een ruk aan de lijn komen. Of wil gaan rollen. Of plassen of poepen. Zulke dingen. Maar gelukkig niet meer door uitvallen, grommen en dergelijke.
zucht....wat een heerlijk topic, hier moeten er meer van komen.
dat strooien met iets lekkers...doe ik ook, in het begin vond ik dat idioot, ben niet voor snoep voertjes of wat dan ook, dacht toen ik het hier las, mmmmm zal het ook eens doen.
dropjes verstopt {penssnoepjes zijn dat} en kom maar binnen, grote verwachting van Bamse, en ik...zoek zoek zoek, grote hilariteit , werkelijk alles werd ondersteboven gesjeesd. grote giga hond, en ik met mijn hand roepend, bijnaaaaa maar nog niet helemaal.
gevonden .dropjes.... en conclusie ? beiden hebben we daar wel zoveel plezier aan beleefd, nee niet iedere dag, maar wel een keer in de week, zet ik Bamse in de gang, en vertel ik haar wat we gaan doen, laat haar de dropjes zien, en opgewonden wacht ze in de gang, deur open, en daar gaat ze. ongelooflijk wat een plezier we daar aan beleven. gooit ze wat om, dan raap ik het gewoon weer op. geen gefoei, tuurlijk niet. plezier staat voorop.
Ik, die altijd opvoed zonder voer of lekkers, en nu dit doe met haar, en ze gaat er dan ook voor, het resultaat is natuurlijk dat ze wat vind, en ja het is zo leuk, ook voor mij.
domme vraag misschien hoor (voor zover die bestaan)
maar bestaan er wel "negatieve motivatie's vanuit de hond gezien "??
hoe ik me ook probeer iets in te denken
de motivatie zelf is altijd "vooruit naar een doel" , dat kan nooit negatief zijn op zichzelf, toch?
dat het doel door de andere partij niet als positief ervaren wordt, is dan wat anders.
iemand "motiveren" is toch altijd "positief" op zichzelf gezien ??
Domme en moeilijke vragen bestaan niet
We mogen nooit vergeten dat onze honden, al onze honden, zelfs onze kruisingen, erfelijk belast zijn met zowel het talent als de motivatie voor het uitvoeren van een taak. Ik denk dat zeker gedrag als drijven, maar ook jagen en misschien zelfs wel een stuk beschermingsdrift, nooit plaats kan vinden vanuit een motivatie die niet goed bedoeld is.
Sterker nog, een "slechte" motivatie is alleen slecht als we er een waardeoordeel aan gaan plakken, net zoals een "goede" motivatie eentje is die wij als goed ervaren. Voor de hond zelf bestaat er in die zin "goed en slecht" dat hij is opgevoed volgens een hondse moraal, deze leert hij in spel en interactie met nestgenoten en moeder. Daarbuiten heeft goed en slecht voor de hond denk ik geen betekenis en zal hij dus zelf ook zijn motivaties niet zo structureren. Wij, mensen, moeten voor alles een moraal hebben (is helemaal zo slecht niet overigens) maar we vergeten daarmee al te vaak dat dit een hele persoonlijke waarheid kan zijn.
Richten we dan dus de handelingen van onze honden in volgens onze Eigen moraal kon het zomaar eens gebeuren dat we er A. compleet naast zitten en B. een moraal opleggen waar het dier geen enkele boodschap aan heeft.
ik moet eerlijk zeggen dat juist het ontbreken van negatieve motivatie bij honden voor mij juist honden zo aantrekkelijk maken, ze zijn namelijk heel eerlijk en alle negatieve dingen/overwegingen/doelen die mensen bij handelingen kunnen hebben, ontbreken bij hen
ze doen, wat ze op dat moment denken te moeten doen
ik gebruik zelf ook niet zo gauw het woord probleemgedrag, tis meer probleem-gevend-gedrag
en dat is dus hoe wij het gedrag ervaren, niet omdat de hond er een verkeerde bedoeling mee heeft
dat wil trouwens niet zeggen dat honden niet ongelukkig kunnen zijn met hun gedrag, en dat ander gedrag hen meer ontspannen en gelukkiger maakt, maar de intentie is nooit uit negativiteit ingegeven (das hoe ik het zie dan)
en in die context blijf ik belonen met voeding ook (voor mezelf) niet van toepassing vinden
want de intentie van de hond is eender, op elk moment, het onderscheid zit hoe wij het ervaren
en das best moeilijk te begrijpen voor een hond, en nog moeilijker op het juiste moment dus het goede gedrag (wat je herhaald wilt zien) te belonen.
hier blijft het dus ook bij een oprechte gemeende nee (en ik hoef echt niet te proberen mn hond in de maling te nemen met gespeelde boosheid) of een opgewekte blije interactie, en ook daarbij zal hij zonder enige twijfel mijn intentie moeiteloos doorzien.
Persoonlijk geloof ik helemaal niet zo in belonen met iets tastbaars.
Maar ik vraag me wel af of dit ook niet te maken heeft met de aard van de hond/ras. Net zoals die van de mens zelf overigens.
Kan me bijvoorbeeld nog goed herrineren hoe ik ooit een moederdag cadeautje heb gemaakt dat ik even anders deed. Juf demotiveerde enorm want het was niet goed, kindjes vonden het lelijk en ik kreeg geen krul. Was het allemaal waard, wat was ik trots op mijn creatie. Zo deed en doe ik nog steeds vanalles en ik zag en zie dat ook terug bij mijn honden. Als de motivatie voor iets ontbreekt kan ik zwaaien met wat ik wil, werkt niet.
Grappig voorbeeld is Faya en haar 'dood' kunstje. Het bekende hand in "pistoolstand" en boem, plat gaan liggen en niet bewegen. Kan ze heel goed, knalt ook echt met volle overtuiging op de grond. Als het haar uitkomt. Ze weet dat er voor dat altijd een beloning volgt maar dat heeft geen invloed. Al sta je met een complete kip, ze staat je gewoon aan te kijken alsof je niet goed wijs bent.
En dat is met vanalles zo. Ik doe het dan ook allang niet meer. Zie wel gewoon hoe de pet staat. Mijn stemming heeft er veel meer invloed op. Ze hebben heel goed door of je er blij of minder blij van wordt. 'Nee' en 'goedzo' zijn voldoende. Als je het meent dan.
Honden en kinderen zijn niet te vergelijken!
Al zie je bij mijn hond wel is streken van een klein kind, het is toch anders.
Een hondenbrein blijft altijd anders dan die van de mens.
En dan kan je wel bij kinderen uit testen met belonen in de vorm van stickers.
Maar wie zegt dat honden precies zo denken, je kan niet kijken in de hoofd van een hond.
Bij mijn hond heeft het zeker geholpen de snoepjes. In zijn puberteit was het moeilijk om bij me te komen. Maar door het allerleukste van alles te zijn, en de enige te zijn waar wat te halen valt,heb ik hem kunnen leren om bij me te komen als k hem roep.
Nu komt hij steeds en is het snoepje niet meer nodig. Alle trucjes wat hij moest leren heb ik met snoep gedaan. En voor die trucjes is het nu niet meer nodig.
Als ik hem train heb ik helemaal geen snoepjes meer nodig.
@Sam, maar jij hebt AB's...dus die tellen sowieso al niet
In het algemeen:
wanneer we gaan erkennen dat honden individuele motieven hebben kunnen we ook in twijfel trekken of absolute conditionering (het triggeren van een respons die altijd hetzelfde is als de situatie gelijk is) buiten puur lichamelijke processen om (het aanmaken van speeksel bijvoorbeeld, Pavlov) eigenlijk wel kan bestaan.
Immers, als honden handelen vanuit intrinsieke motivaties dan bestaat er in iedere situatie altijd opnieuw de keuze de ene handeling boven de andere te verkiezen.
Ik ben van mening dat belonen wel werkt maar wel in combinatie met specifieke verzoeken en consequenties.
Ik ben zelf net afsgestudeerd als gedragsspecialiste en ben ruim 11 jaar werkzaam in het basisonderwijs. In mijn praktijkonderzoek heb ik de methode PBS (Positive behaviour support) onderzocht en ben tot de conclusie gekomen dat het een groot effect heeft. Ook heb ik meerdere wetenschappelijke onderzoeken erop nageslagen en ook daarin komt naar voren dat positieve bevestiging (complimenten) de intrensieke motivatie van kinderen vergoot.
Met onze pup probeer ik het net zo te doen. Ik beloon hem altijd als hij iets goed doet. Fout gedrag negeer ik of gebruik ik het commando 'nee'. In alleen maar belonen (en nooit straffen) geloof ik niet. PBS staat voor een positieve omgang, maar ook duidelijke consequenties als er probleemgedrag voordoet.
En dat is dus precies de reden waarom ik er weinig mee heb.
Want zelfs wanneer de knakworsten (ik hou ze er even in) wel de eerder aanwezige motivatie overschrijft bestaat er ook nog heel goed de kans dat je de 'bedankt voor de worsten, nu ga ik weer verder' krijgt.
Dat is wat ik zo goed als altijd zie. Het overschrijft de motivatie wel maar tijdelijk, enkel afleiding dus.
'Hier komen' is dan ook zoiets. Je fluit, hij komt, wordt beloont en rent in volle vaart weer terug met beloning(bal). Sta je dan.. Ga je het anders aanpakken. Nog eens 'kom hier', nee? Oke dan loop ik weg. Doeei! Ja dag hoor baas, zie je straks wel weer.
Nu is het gewoon al jaren hier komen omdat ik het zeg. Geen beloning, niet achter een boom verstoppen en niet weglopen. Ik blijf staan waar ik sta en al duurt het een uur, hier komen zal je. Gaat meestal in 1 keer goed. Is ineens helemaal geen probleem meer. Waar het aan ligt, ik weet het nog steeds niet. Weet alleen wel dat ik nooit meer voor tijdelijke afleiding zorg. Iets wat "belonen" hier toch is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?