Die quote van Ghandi gebruik ik ook regelmatig. 'De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop zij omgaat met dieren.'
Ik weet niet of we het echt zo bar slecht doen. Het bewustzijn van de emoties van dieren komt wel steeds meer opzetten. Er is steeds meer aandacht voor dierenwelzijn.
Het kan beter, zeker weten.
Maar iedere vooruitgang is er eentje!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik neem aan dat jij dan het 'gemiddelde Europese' huisdier bedoeld Margje?
Verders zie ik op deze wereld toch maar weinig beschaving jegens de dieren.
Ik ken die uitspraak van Ghandi ook,
C.M noemt het ook wel eens, prachtige woorden!
Ja dan bedoel ik wel binnen onze samenleving.
En dan nog zijn er natuurlijk zeer schrijnende gevallen.
Maar als ik het even op Nederland betrek, er komt toch steeds meer bewustwording over wat een dier nodig heeft.
Helder en duidelijk antwoord Kai, het is goed om dingen los van elkaar te zien, eigenlijk had ik me, mede door ook alles, maar dan ook alles in dit topic te lezen, voorgenomen om dat belonen eens iets te gaan temperen tot het minimale.
Straks ga ik de wandeling eens maken zonder beloningen en andere kanten op te draaien zonder spraak, eens kijken wat er gebeurt. Nou niet op de raseigenschappen van een Hovawart letten en niet denkbeeldig te luisteren naar alles wat er in de trainingen wordt ingeprent. Een Hovi doet alles voor een koekje, ik geloof daar niet in.
En nu niet om mezelf naar beneden te halen, ik ben verbaal niet zo sterk, denk wel veel na, vaak is het dan al te laat om te reageren op mensen van trainingen met veel ervaringen. Heb vaak de neiging om te denken,,ze zullen wel gelijk hebben,,,. Ik merk wel, nu ik mijn 2 de Hovi heb alles makkelijker gaat, ik doe mijn eigen ding,Nessa doet het ook als 5 maanden oud Hovawartje wonderwel goed, ben met haar veel sterker en werk bijna zonder beloningen, wat dus met Mack heel anders is,
Gr. Mack
Wat ik zelf erg mis op de 'gemiddelde' hondenschool, is het theoretisch onderwijs. Mede ook doordat de belangstelling hiervoor teleurstellend laag is. Aan het begin van mijn eerste opvoedcursus werden er 2 theorie avonden georganiseerd. Zonder hond, alleen met een theorieboekje en filmbeelden. De opkomst was krap aan, de helft van de deelnemende cursisten.
De een was ziek, de ander had yoga en weer een zat zonder oppas. Op het trainingsveld was mij echter al lang ter oren gekomen dat ze gewoon geen belangstelling en geen zin hadden! Ze geloofden het wel!
Dit geeft voor mij aan dat veel hondeneigenaren het wel belangrijk vinden dat hun hond zich netjes naar menselijke normen kan gedragen, zoals zitten, niet tegen mensen opspringen, niet plassen in huis, etc. Maar enige verdieping in ''de wereld door de ogen van de hond'' vind men niet zo nodig. Een hond moet zich gedragen zoals men hem opvoed. Het eindresultaat is wat geldt, motivaties voor (vooral ongewenst gedrag) doen niet ter zake, zo lang dit ongewenste gedrag maar de kop ingedrukt kan worden!
Ik vind af en toe een lekkere traktatie voor de hond een prima zaak, het geven van voedsel is naar mijn idee ook een handeling uit liefkozing, vooral als de hond het uit jouw hand mag nemen.
De hond zal hier zeker van naturen waarde aan hechten.
Maar wanneer de hond pas begint te werken als hij lekkers bij de baas ruikt, dan wordt hij in mijn ogen als een JukeBox die ophoud met spelen zodra je er geen muntje meer inwerpt.
Niet alleen omdat de hond alleen voor lekkers wil pletsen, maar ook omdat het signaal niet meer duidelijk is!
Juist, die voedselbeloningen daar ben ik zo langzamerhand geen voorstander meer van, als ze pup zijn werkt het makkelijk, dingen aanleren gaan makkelijker, dacht ik toen, alleen ( en dat weet ik nu ) schiet je het doel voorbij, want waarom geef je nou feitelijk een beloning, en wordt heel snel net zoiets als een stopwoordje.
Kunnen we nu eigenlijk naar aanleiding van dit topic al iets van een conclusie trekken, is al dat belonen nou wel zo goed of,,,,,
Voor mezelf trek ik de conclusie van niet, had het liever bij de opvoeding van Mack niet zoveel gedaan, het is zo,n gewoonte geworden dat het afleren voor mij een grotere klus lijkt,
Gr. Mack
weet je wat ook een aardige manier is om wat beter een indruk te krijgen van de hond als hij aan de lijn loopt, de riem om je middel binden, en met je handen in rust naast je zij, of in je jaszakken.
menig hond die ontzettend netjes "volgt"..... blijkt dan helemaal niet zo volgzaam
maar je kan ook andersom verrast worden
Toevallig! Dat heb ik dat gisteravond laat, uitgeprobeerd, een touw van heel wat meters. Ik wilde gewoon eens zien hou hij zou lopen met mij met zoveel meters vrijheid en de ruimte.
Van hem hoefde al die meters kennelijk niet, steeds stilstaan en omkijken en pas weer verder lopen als ik binnen een meter weer op hem ingelopen was. Ik merkte duidelijk dat hij door het lange touw de connectie met me kwijt was en dit zelf steeds weer opzocht!
Ik vond het een verrassende ervaring en beloonde hem ook uitvoerig met mijn stem!
Ja Kai, je hebt gelijk, ik bedoelde ook eigenlijk de voedselbeloningen als voorbeeld die van Rocky en de jukebox, natuurlijk wel de andere manieren van beloning, stem, speeltje of alleen maar de heerlijke aanwezigheid als die gezocht word.
Ook heeft Rocky een punt, begin een bv puppycursus eerst eens met een stukje theorie, al was het steeds maar 10 minuutjes steeds weer over iets anders, al dan niet op het trainingsveld, en leg daar dan de beginnen van het belonen op verschillende manieren uit, honden zijn zoveel meer dan zit, af, en blijf.
Gr. Mack
Wij zijn op onze eigen hondenschool vroeger begonnen zonder koekjes, en uiteraard zonder fysieke correcties(dit was namelijk de reden voor het starten met een eigen school), een aantal jaar later zijn we even overgestapt op de koekjes methode(je moest immers mee met de tijd?) Maar weer een tijdje later weer terug op geen koekjes. De relatie baas/hond wordt sterker, je weet wat je hond doet in alle situaties, en dus vertrouw je de hond beter, het duurt allemaal iets langer en je moet iets meer nadenken maar het is echt de moeite waard, en mijn klanten vinden het ook prettiger.
Het diende tevens als richtingaanwijzer naar de gedachtegangen die we hier plaatsen. Namelijk in hoeverre een hond te conditioneren is naar onze behoeftes, daarmee voorbij gaande aan de behoeftes en signalen van de hond.
Het was slechts een insteek op de gedachte in hoeverre een hond de gevolgen van zijn daden kan overzien en daarop keuzes kan afstellen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?