Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wel een mooie gedachte dat 'wij mensen' het bijzondere vermogen hebben, om met compleet andere wezens als wij zelf op te trekken. Neem bijvoorbeeld een paard, ook een dier wat 'als het goed is' een volkomen leiderschap van zijn ruiter accepteert.
Ik vind dit erg intrigerend en mooi.
Loop ik et zo'n gigantisch dier naast me aan een dun koortje, minstens 300 kilo zwaarder dan ik en ook nog eens 300x sterker. Dan vind ik het mooi te ervaren dat dit dier 'ook in beangstigende of stressvolle' situaties, mijn leidende hand accepteert en vertrouwd.
Een paard is een vluchtdier, toch laat het zich vaak bedaren door een kalme en lage ''ho, ho''.
Bij mijn honden (geen vluchtdieren) ervaar ik het eigenlijk als moeilijker. Nemen zij sneller het heft in eigen hand?, zijn honden zekerder van zichzelf?
Excuus dat dit erg afwijkt van het topic, dit as even een spontane greep uit mijn gedachten.
Overigens helemaal eens met Kai, is dat er naar mijn idee, tegenwoordig ook erg voorbij wordt gegaan aan 'het wezen hond'
Zoals kindertjes die nog aan moeders borst horen al full-time bij een opvang verblijven. Ze wennen en accepteren en er lijkt geen vuiltje aan de lucht.... maar over verder welzijn en de werkelijke behoeftes van het kind , zwijgen we wijselijk maar...
De hond platgooien met conditionering gaat idd voorbij aan het wezen van het dier.
Om snel aan te leren is het een uitstekend middel, wil je het op een dieper/bewuster niveau (dat de hond zelf aanvaardt en beseft, zonder 'beloningsprikkel' of hoe je het ook noemt) brengen, dan zijn er net zoveel cognitieve functies die meespelen als bij mensen. Al is de hond natuurlijk meer op geur en peergroup gericht dan ons. (zo zit hun oorspronkelijke overlevingsstrategie nou eenmaal in elkaar)
Moet het zo bekijken;doordat ze zo slim zijn, is conditionering mogelijk; niet omgekeerd; de hond is conditioneerbaar, dus is het een machine.
Zo interpreteerde ik jouw reacties ook Kay!
Wij trainen onze honden (en kinderen) zich aan te passen aan de huidige maatschappij. Een 'hoofd'onderdeel daar van, is het leren leven en functioneren zonder degene die jou hoort te verzorgen, op te voeden, te beschermen, liefhebben,... noem maar op!
Soms hoor ik problemen van mensen uit mijn omgeving over hun kids, of hun hond. Problemen die ik zelf niet ervaar, gewoonweg omdat ik zelf als leider van mijn dieren en ouder van mijn kinderen 'zelf aanwezig ben'
Bepaalde problemen worden hierdoor 'nooit' geboren!
Ik realiseer me terdege dat ik in een luxe positie verkeer, mijn werk aan huis te hebben. Maar daarbij reist bij ook de vraag, hoe anderen, die dagen en uren lang van huis zijn dit dan bewerkstelligen!
Of moeten hun kinderen en dieren gekneed en gewrongen worden, tot het past?!
Natuurlijk voorbijgaand aan hoe het ''zou moeten zijn'', dat blijft ondergeschikt zolang het maar werkt!
Daarmee land ik vanzelf aan bij jouw eerdere opmerking Kai: is iedereen wel in staat een hond te hebben (of zelfs kinderen)
Praten we over problemen die in de aard van de hond liggen, of in zijn setting?
Zelf ben ik van mening dat de aanschaf van honden is verhoogt naar mate 'de bench' een vertrouwder en positief fenomeen is geworden!
Dankzij dit af te sluiten plekje, kan plots een full-time werkend koppel, toch voor die leuke labrador gaan.
Compromises zijn overbodig nu voor alles een oplossing lijkt te zijn.
Laat ik even toevoegen dat ik niets tegen een bench heb, zo lang het geen 'dagverblijf' voor de hond wordt!
Even vanalles op een rijtje in BN:
Een angstige hond met vluchtdrang is mi gebaat bij:
1 Steun: in de vorm van menselijk en/of honden gezelschap.
2 Afleiding: Mi kan die afleiding het best bestaan uit een 'paralelle' opdracht.
Dwz de hond heeft vooraf een oefening(in een vertrouwde) geleerd (dit kan zijn door bv conditionering, welke een snelle triggerwerking heeft), die hij uitermate goed beheerst en waarvoor hij beloond kan worden. Betreffende oefening laat je hem doen als de prikkel welke angst kan veroorzaken aanwezig is.
Dit kan, A: als afleiding fungeren en B: een beloningsmogelijkheid uitlokken en daardoor als een positieve associatie gaan fungeren, met de eerder als negatief ervaren prikkel.
3 Opbouwen (tijd en intensie) blootstelling aan de angst/vluchtdrang veroorzakende prikkel.
De oplossing moet wat mij betreft gezocht worden in een combinatie van deze drie, gehanteerd door iemand die een goed band met betreffende hond heeft, hem goed kan lezen en de situatie goed kan inschatten.
Suzan:'Zelf ben ik van mening dat de aanschaf van honden is verhoogt naar mate 'de bench' een vertrouwder en positief fenomeen is geworden!
Dankzij dit af te sluiten plekje, kan plots een full-time werkend koppel, toch voor die leuke labrador gaan.
Compromises zijn overbodig nu voor alles een oplossing lijkt te zijn'.
Ik denk dat idd een ook een zeer belangrijke factor (samen met andere factoren) is, voor veel 'hondenproblemen'.
Ik vrees dat het te moeilijk is. Zelfs na uitleg op meerdere manieren wordt de operante coditionering op een hoop gegooid met klassieke conditionering. Op deze manier praat je langs elkaar als het gaat over een instrumentele therapie op basis van klassieke conditionering bij een hond met angst.
Om even in te gaan op deze quote van Kai; "Op het moment dat de hond doorheeft waarom deze prikkel komt (en dat kunnen ze , zijn namelijk donders slim) dan kunnen ze dit om gaan zetten in hun eigen voordeel en dan kom je in dat spelletje terecht waar Goja het over had, namelijk een stuk manipulatie over en weer."
Dit is een heel ander verhaal en heeft niets te maken met klassieke conditionering, zover kom je niet. Op het moment dat de hond het goede gevoel heeft en de emotie veranderd is de missie geslaagd. Het kan best zijn dat je een vervolgtraject in wilt gaan om gedrag te willen beinvloeden dmv operante conditionering. Maar daar ging het nu niet over ' Evenals het nu ook niet ging om de mens-hond relatie. Dat is weer een ander onderwerp.
Dit gesprek over klassieke conditionering vloeide voort uit een vraag van jou Kai. De uitleg bepaald zich dan ook tot de klassieke conditionering bij een hond met angst.
&Kai, Je doet het voor mij schrijf je in onderstaande quote maar ik begrijp niet zo goed waarom. Wil je het me uitleggen?
(ALS (doe het maar in hoofdletters even, voor Petra) dat zo is, kun je je af gaan vragen waar het jachtgedrag Aan de riem vandaan komt.)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?