@Goja, je bent in deze 'training' niet aan het belonen. Het voer wordt niet gebruikt als beloning maar als middel om tot positieve associatie te komen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Misschien begrijp ik het niet goed hoor, maar in de discussie gaat het vooral over de angst voor schemer oplossen dmv.......Kan het niet zo zijn dat als de hond "duidelijkheid" krijgt over zijn taak/plaats, het probleem "schemer" vanzelf uiteindelijk verdwijnt?
Dus dat de schemer niet aangepakt moet worden, maar andere problemen?
Mijn opmerking de hond hoeft niets op te lossen was naar aanleiding van jouw uitspraak ; denk ik de boodschap naar de hond toe daarmee helder is "doe het zelf"
De klassieke conditonering heeft niets te maken met 'doe het lekker zelf' of 'ik los het op'. Je biedt de hond een mogelijkheid om een positieve associaltie te koppelen aan negatieve prikkel. Hier hoeft de hond niets zelf uit zoeken of op te lossen. Als het werkt zal de hond de negatieve prikkel niet meer als negatief ervaren en daardoor zal de kwaliteit van leven verhogen.
Het gaat me niet alleen om doemscenario's maar ook om het simpele feit dat niet alles in de mens in de omgeving, in het leven zich laat beheersen. Het is fijn als je een constante factor van veiligheid bent, maar de overleving van de hond zou er niet van af moeten hangen. Dat is wat ik bedoel te zeggen.
Ze zeggen altijd: belonen hoeft geen fysiek iets te zijn, het kan ook gewoon met de stem, ff ermee spelen, etc. wat ik dan ook vaak doe. Ook moet je de beloning afbouwen, de eerste x aantal keer dat een hond een bevel correct uitvoert STEEDS belonen, daarna elke tweede keer, daarna elke tiende keer en nu (mijn hond is net 3 jaar oud) heel af en toe, maar nog steeds altijd als hij een nieuw bevel uitvoerd.
Belonen is bij mij meestal echter met hoge stem zeggen: "flinke meid!" en bijhorende aaikes. Uiteindelijk heeft ze dat ook heel graag.
Bv het bevel zoek (één van mijn favorieten waarbij mijn hond mij moet zoeken), de beloning is: mijn enthousiaste reactie wanneer ze mij uiteindelijk vind er is niets wat ze liever doet, er is niets dat ik liever heb superleuk, sociaal, perfect moment voor baas en hond
ps: ivm kinderen kan dit kloppen, hoewel... stimulatie kan werken. Wij kregen thuis nooit een beloning voor bijvoorbeeld een goed rapport, enkel de goedkeuring van onze ouders. Alle andere kinderen (of bijna toch) kregen een fysiek k'dotje... wij werden uiteraard jaloers en begonnen daar ook om te vragen. Wat niet wil zeggen dat we het minder gingen doen, maar we gingen ook niet extra werken. Dus waarschijnlijk leidt geen beloning dan tot een realistischer resultaat ipv een geforceerd resultaat dat vaak niet aan te houden valt?
Nog even voor de duidelijkheid het verschil tussen klassieke en operante conditionering.
Operante conditionering zegt iets over de beinvloedbaarheid van de omgeving. Dus als de hond dit doet krijgt hij dat! Hij kan daar zelf iets aan doen.
Klassieke conditionering zegt iets over de voorspelbaarheid. Dus dat belletje dat levert iets leuks op! Hier heeft de hond geen enkele invloed op!
We pakken een angstige hond en zetten deze hond tussen een groep stabiele honden, de stabiele honden reageren sowieso op stressvol, angstig gedrag. Ze negeren de hond op het juiste moment en ze corrigeren de hond op het juiste moment. Ze zullen zelf een voorbeeld zijn voor de angstige hond het gedrag wat de stabiele honden laten zien is altijd sociaal gericht, de angstige hond kan in een hoekje gaan zitten(wat ze vaak in eerste instantie doen) en ze kunnen de keus maken om zich er tussen te mengen, en na verloop van tijd zullen ze dit ook doen, de nieuwsgierigheid en de sociale drang zal de overhand krijgen. Het is niet zo dat de andere honden helemaal niets doen, ze corrigeren niet normaal gedrag en ze negeren ander gedrag en ze belonen interactie doordat de angstige hond mee mag doen. Dus er word tussen de honden heel wat af gecommuniceerd, zou je de angstige hond aan zijn lot over laten onder het mom van dat hij zelfstandig moet worden dan verzuipt ie er in. Dus al met al is interactie heel erg belangrijk, interactie tussen hond/hond of hond/mens dat maakt niet uit. Als wij mensen het correct uitvoeren, en dan, mijn mening, ongeveer op de manier zoals honden het onderling ook doen, dan zal de hond een bepaalde zelfstandigheid ontwikkelen binnen de sociale structuur.
Ze blijven dus altijd op bepaalde punten afhankelijk van een ander(wat ze ook prettig vinden) en ze ontwikkelen een bepaalde zelfstandigheid(ze zullen bv zelf bepaalde stappen moeten zetten om angsten te overwinnen want anders is er geen interactie meer)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen, is dat eigenlijk wel zo goed?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?