Vraagje, waarom kan een hond een maagtorsie krijgen en mensen niet of minder snel? Ik ga namelijk elk jaar naar de Walibi Halloween Fright Nights en dan ga ik na die zak patat zo weer in een draaiend zwevend schuddend ding..
Ik las laatst in een boek dat als (wilde) honden of wolven spelen dat ze dan beetje feestvieren, meestal is dit na de maaltijd.. Maar dat is dan toch juist gevaarlijk?
Chels krijgt d'r maaltijd meestal voordat we naar bed gaan, maar al krijgt ze het eerder op de avond, als ze daarna gaat liggen luieren rolt ze ook van d'r ene zij op d'r andere zij of zelfs op d'r rug, is dit gevaarlijk? En hoe herken je een maagtorsie-aanval?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maagtorsie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Maagtorsie komt vooral voor bij de grotere hondenrassen.De maag hangt aan een aantal strengen vast in de buik/borstholte.
Bij grote honden is er soms veel plaats en kan de maag 'draaien'. Dit kan gebeuren aan de bovenkant (ingang) van de maag of aan de onderkant (uitgang).
Soms geraakt de maag echt getorst rond zijn as en draait die een aantal keren rond zijn as.
Bij mensen hangt de maag verticaal, terwijl ze bij honden redelijk horizontaal ligt.(meer oppervlak om te draaien)
Heeft dit te maken met een volle maag of een lege en actie of rust?
Er doen veel theoriën de ronde.
Hou je vast aan de volgende regel; Pas gegeten; Geen actie maar rust.
ik heb het meegemaakt met de hond (Newfy) van mijn schoonzus. die had 's avonds nog wat brokken gegeten, en ging dan normaal slapen (rond middernacht)
Helaas is de hond s nacht overleden...in de tuin waren krabsporen te zien. (wilde braken, maar kon niet...grote onrust)
Hij had een buitenhok en kon vrij de tuin in...
Het aanzicht 's morgens was heel triestig...een opgeblazen buik (gasvorming)...hond overleden...
Goed in de gaten houden als je niet zeker bent.
Maagtorsie is een onvoorspelbaar en plotseling iets!
De buik is aan 1 kant vaak ook wat meer opgezwollen (welke kant weet ik niet meer nu) en idd braken zonder dat er iets komt. Mijn hond krijgt een uur na zijn eerste wandeling te eten en een uur na de 3e wandeling ('s avonds is dat) bij de laatste wandeling ('s nachts) krijgt hij geen eten meer. Met volle maag mag hij van mij niet druk spelen (omdat ik gehoord heb dat dat dus gevaarlijk is)
Bij hele grote honden wordt de maag ook wel eens preventief aan de buikwand vastgemaakt om torsie te voorkomen. Ik heb meerdere verhalen gehoord van mensen waarvan de hond het overkwam, zonder dat de honden "iets geks" hadden gedaan. Denk ook dat het de hond vaak dan gewoon "overkomt" (extra gevoelig ervoor ofzo?) dan dat het wordt aangewakkerd.
wat ik me afvroeg; is het, wanneer je hele grote en risico honden hebt, niet de moeite om preventief de maag aan de buikwand vast te laten maken?
Aangezien het toch kan gebeuren op een rustig moment en ik er zelfs met onze border vaak mee in mijn hoofd zit.
Het is een operatie, maar kan wel het leven van je hond redden.
Maar mensen overkomt dit dus niet omdat hun maag verticaal ligt? Want nogmaals na een zak patat ga ik zo weer in een achtbaan zitten hoor.. Heb ook nog nooit gehoord dat dit iemand overkwam, een maagtorsie..
Ij is ik .. sorry voor de typefouten!
Ze had al eens een maagkanteling gehad.. maar is toen niet vastgeniet..
Ik wist de syptomen, hele dikke keiharde opgezette buik en toen direct alarmbellen en naar de da.. ookal waren we er vroeg bij het is een week nog heel spannend geweest.. infectie gehad allergisch voor de hechtingen etc.. ze heeft nog een aantal dagen aan infuus gelegen
Inmiddels huppelt ze nogsteeds vrolijk rond ( bij mijn ex dan)
Het is een kwestie van hopen dat het je niet overkomt....geraak je nog met een heldere geest bij de da...dan moet je nog eens geluk hebben....
Tosca; niet teveel wangedachten!
Preventief vastmaken; dure ingreep, ook risicovol...fokbeleid in vraag stellen?
Bij Jessy is uit voorzorg de maag wel vast genaaid tijdens de sterilisatie.En ik zeg vastgenaaid omdat het samen met de buikwand gehecht is, dus niet met nietjes maar gewoon hechtdraad. Het zou dan samen vergroeien waardoor de maag niet zou kunnen draaien.
Echter geld hier nog steeds de regel gegeten = 1 uur rust
hier staat een goede beschrijving zoals ze het bij Jessy gedaan hebben
Meeste maagtorsies 's nachts op lege maag.
En aangezien er een flinke erfelijke component is is maagvastzetten alleen bij steriel gemaakte dieren aan te raden.
Sorry ts, even klein vraagje tussendoor als je het niet erg vind.
Vanaf welke leeftijd moet er op worden gelet? Evy is nu 17 weken en we moeten met haar na het eten altijd naar buiten, anders plast/piept ze binnen. Het is dan alleen naar het park en weer terug, maar toch.
Inderdaad, ik heb maar 1 hond maar soms ben ik bij me pa of me zusje en dan gaan ze spelen na het eten.. In het wild doen ze dit om beetje feest te vieren dat het buikje weer gevuld is.. Maar moeten we dit dat onderbreken?
Ik heb het met 2 teckels mee gemaakt, eentje heeft het toen niet gered helaas. Dus het komt niet alleen bij grote honden voor.
hier gaan ze na het eten, anderhalf uur appart, ook niet te veel ineens laten drinken en dan spelen
honden die het al voorgehad hebben gebruiken we ook niet voor de fok of dekreu.
ik let op de sympomen die best duidelijk zijn,
proberen hoesten maar niet kunnen, schuimbekken,
een bult links of rechter flank betekend dat de maag niet op de juiste plaats zit en je onmiddelijk moet instappen en vertrekken
Misschien vind je dit interessant om te lezen?
http://maagtorsie.rauwevoedingvoorhonden.nl/
Ik wist al over maagtorsies enzo en hoe je ze kan voorkomen, maar ik heb nog wel een vraagje;
Wat kan je doen als je hond dus een maagtorsie heeft (behalve als een gek naar de DA gaan)?
Is er iets wat je zelf kan doen al?
Nee denk ik zo snel mogelijk onder het mes
@Mireille; en dat noemen ze dan een 'maagbreuk'!
Hangt helemaal af van hoe de bloedsomloop het houdt. Doordat de maagdraait worden de adres afgesloten terwijl de slagaders nog bloed blijven aanvoeren. Hierdoor hoopt bloed zich op in de maag en de milt die ook aan het scheil (weefsel waar de maag en darmen mee aan de rug hangen waar de bloedvaten door lopen) hangt waardoor er een hypovolemische shock ontstaat. De maagwand krijgt onvoldoende zuurstof waardoor er stukken af kunnen sterven. Dus hoe strakker de "knoop" en hoe langer het bestaat, hoe slechter de prognose. Hoe sneller je hond bij de dierenarts is hoe beter, en altijd eerst bellen want niet elke dierenarts doet deze operatie.
Een echte tijdsduur kan ik je niet geven. Ik heb wel met kromme tenen naar de tv gekeken, amerikaans programma waarbij eerst allerlei onnodige tijdverslindende onderzoeken gedaan werden om te voorkomen dat ze gezued worden bij complicaties.
Ik heb al gehoord van binnen de 3 kwartier sterftes, soms half uur. Het kan heel snel gaan
Zo snel je symtomen ziet direkt naar de kliniek met spoed zelfs al heb je het vermoeden en twijfel je, met zoiets mag je niet twijfelen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maagtorsie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?