Ik weet niet of ik dit goed plaats (zo niet, verplaats het dan maar ).
Maar stel je voor ik heb twee rashonden en ze zijn beide getest op erfelijke aandoeningen en de hele mikmak. En alles is goed, is 't dan wel verantwoord om daar een kruising uit te fokken of dan nog steeds niet? Aangezien ik hier vaak lees dat 't niet 'gezond' is om kruisingen te fokken...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruising fokken." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ligt eraan. Ik vind een kruising van 2 rassen die totaal tegenovergesteld zijn van elkaar niet verantwoord.
Bijvoorbeeld een border collie/husky.
Border collie wil schapen drijven, husky wil schapen aanvallen.
Maar als het een goede match is vind ik het niet onverantwoord.
Ik denk, dat als het een kruising is om het ene ras 'beter en gezonder' te maken, dat er geen problemen zijn
Ik zou niet weten met welk doel of nut dat logisch zou zijn, eerlijk gezegd. Als je bewust kiest voor een hond die van goede afkomst is en je wil daarmee fokken (vaak dus om het ras te verbeteren) dan is het niet logisch om dat met een ander ras te doen dan je eigen hond.
Het ligt eraan wat je "kruist" denk ik.
De witte herder bijvoorbeeld is afstamming van de Duitse herder.
Witte herder x Duitse herder zou dus kunnen .
2 totaal verschillende rassen zou ik echt niet doen.
De reu die hier in de buurt woont (kruising), heeft een paar jaar terug een witje gedekt. De pupjes waren heel leuk, maar later bleek dat de helft (!) epilepsie had :-(. Over deze dekking was trouwens niet nagedacht en alleen het witje was getest. Maar zo zie je maar dat er ineens andere dingen op kunnen duiken die je niet voorspeld.
Veel mensen denken bij fokken alleen aan testen, maar je moet dus ook kijken naar welke ziektes er bijvoorbeeld in de lijnen zitten. Net als bij "een gewone dekking) kan je sommige dingen versterken en/of verslappen.
Maar ik denk dus dat als je zo serieus met fokken bezig bent, dat je dan niet gaat kruisen ... Al moet ik eerlijk toegeven dat ik de Duitse/witte "kruising" echt helemaal geweldig vind ...
Zoals Angela, Simone en Caitlin zegt het ligt eraan wat voor kruising je maakt.
Dat beide honden getest zijn is het minste wat je kan doen, daarnaast moet je 2 rassen uitzoeken die goed bij elkaar zouden passen.
Als je 2 extreem verschillende rassen neemt vind ik het niet verantwoord, maar als er goed over nagedacht en bij elkaar gezocht is zou het moeten kunnen.
Ook is het van belang wat de grote van het ras en en welk ras de teef is, zodat daar niet een te grote reu op gezet wordt, dit is zelfs gevaarlijk voor de teef.
Ook het karakter van beide honden (en afstamming) is erg van belang voordat je ermee gaat fokken.
En daarbij waarom zou je het willen.
Maar had je al iets in gedachten dan?
Nouja, ik vind het wel verantwoordt.
Mits, zoals gezegt, je op het karakter let.
Denk dat daar inderdaad de meeste ellende zit qua problemen.
Een commando hond gaan kruisen met een jachthond.
Krijg je dan een jachthond die door z'n drift vol in de aanval kan gaan.?
Dat soort dingen..
Naar mijn idee is vanuit biologisch oogpunt een kruising gewoon sterker, dus op het gezondsheidsvlak zie ik geen enkel probleem.
Het enigste wat je moet kunnen doen is uitleggen waarom jij denkt dat het een goede kruising is.
En dan niet..."lijkt me gewoon mooi", want daar hebben we al genoeg pups van rondlopen.
Wij wandelende apen hebben het woordje "rashond" verzonnen, en da's dus duidelijk geen uitvinding van de natuur zelf als ik zie hoeveel moeite het kost om de rashonden in leven te houden.
Dus iemand die gewoon 2 gezonden rashonden kruist met een beetje gevoel voor het uiterlijk, maar ook zeker voor het karakter/gedrag (wat nou eenmaal nodig is binnen onze maatschappij) zal ik zeker niet ontmoedigen.
Helemaal eens met landseer Ik vind eerder dat bepaalde rashonden helemaal kapot gefokt worden door dat o zo goede inzicht van bepaalde fokkers! Daarbij vind ik het belangrijker dat het met liefde gebeurd en met goed inzicht in zowel karakter als uiterlijk dan sommige rashondenfokkers die het geld zien hangen aan de hondjes...
Dat neemt niet weg dat er ook hele goede fokkers zijn en dat ook kruisingen getest moeten worden..
Als je pupkopers hebt, is het wat mij betreft prima.
En 'niet gezond om kruisingen te fokken'... daar valt over te twisten.
@ Hummeltje ik was mezelf een tijdje terug aan het verdiepen in de vlinderhond en ik schrok me werkelijk waar rot! Ik kwam een erkende fokster tegen (met stamboom) die de stembanden van de honden liet doorsnijden zodat ze meer honden kon houden zonder lawaai! Die vrouw werd voor 5 jaar geschorst en ging gewoon op naam van de zus verder Na dit verhaalleek ik er steeds meer te horen en daarbij vind ik de inteelt ook vreselijk...
Maar goed wat er met broodfokkers zonder stamboom gebeurt is natuurlijk minimaal zo erg!
Wat ik enkel probeer te zeggen : doe het met liefde, zorg een goed inzicht en zorg dat je pupkopers hebt en aan hen gezonde pups verkoopt
Wat dit allemaal betreft heb ik dé verkeerde kruising...
Ouders van Kelly:
Parson Russell terriër X Border Collie
Oftewel, jachthond met veedrijver.
Grootte:
Parson Russel is klein, Border Collie is middelgroot.
Toch is Kelly een super hond en heeft tot nu toe geen gezondheidsproblemen gehad. Ze is op haar 10e nog net zo actief als dat ze was toen we haar kregen met 8 weken.
Ik denk dat de kruising husky border collie niet eens zo heel verkeerd is... Moet zeggen dat ik geen ervaring heb met het kruisen van verschillende rassen, maar wat ik wel merk bij al onze bordercollie nestjes is dat de pups bijna altijd het karakter van 1 van de ouders overnemen. Bij alle pups kun je qua karakter goed zien of het bij vaders of moeders vandaan komt.
Daarom vind ik het ook raar dat mensen bijvoorbeeld als ze een onzekere teef hebben of een pinnige teef ofzo, dat ze daar dan een "hele lieve goedsul van een reu" op zetten om dat te compenseren. Want de pups krijgen niet een mengelmoes van het karakter van de ouders...
Ik zou me eerder druk maken om kruisingen die qua lichaamsbouw absoluut niet bij elkaar passen dan kruisingen van bijv. een husky en een bordercollie..
Zo heb ik bijvoorbeeld iemand gehoord van een bernersenner x border collie. Dat was een berner senner qua bouw maar een bordercollie qua werklust. Arme beest had energie voor 10x en wilde zo graag maar had het lijf er niet voor.
Om nog maar niks te zeggen over het kruisen van grote rassen met bijvoorbeeld teckels en dergelijken...
Tuurlijk kan het.
Maar fokkennis niet alleen gezondheid!
Maar karakter en uiterlijk.
Je kan een hond die gezond is maar enorm koehakkig of franse stand hebben.....en als beide ouders dit hebben hebben,komt het niet goed met de pups!
En wat dacht je van beide ouders met flinke jachtinstinct.....hoe wil je dan leuke hondjes fokken?
Beide ouderdieren kunnen. nog zo gezond zijn....maar bouw is gewoon ook belangrijk voor de nakomelingen,en dan bedoel ik niet showuiterlijk.
Kan nog een zo gezond pupje zijn met een k*t karakter wordt je ook niet vrolijk )
Dus fokken is niet alleen gezond,uiterlijk en karakter.....maar en en en.en.
Een aantal rassen zijn zo ontstaan.
Tja wat zijn verantwoorde kruisingen?
Ik heb een kruising Duitse herder/Stabij, een kei van een hond, super lief en gehoorzaam al meer dan 16 jaar lang
In totaal heb ik drie kruisingen en het zijn super honden, al zeg ik hetzelf.
Twee van mijn honden zijn Oud Duitse herders en hebben afstammingspapieren, want het is nig steeds geen erkend ras!
@Cabasja als je geen twee ouders met flink jachtinstinct mag kruisen, heb je bij Sib husky's toch een probleem
Maar goed, vroeger was natuurlijk een sledehond de hond die voor een slee loopt. Daar zijn uiteindelijk rassen uit ontstaan, zoals de Siberische husk en de malamute, die andere eigenschappen hadden. Kijk je naar foto's van sledehondenteams van rond 1900, dan is da vaak een mengelmoes waarbij gewoon met de beste honden gefokt werd.
Later kwam bv de Alaskan Husky(nog geen erkend ras), is het resultaat van kruisingen, waarbij puur gekeken wordt naar eigenschappen, bv werklust en snelheid, heel kort door de bocht men wilde een snellere husky die ook minder snel last had van warmte.
De vraag is in mijn ogen als je rassen wilt aan kruisen, wat is dan je doel. Daar moet je m wel heel goed over nadenken. Zo heb je hele leuke husky- herder kruisingen maar er zijn ook verschrikkelijke exemplaren. Het besluit of je wel of niet twee rassen combineert, zou je in he ideale geval baseren op wat er gemiddeld uit het soort kruisingen komt, gecombineerd met de eigenschappen van pa en ma en grootouders.
Overgens hebben mijn twee nestbroertjes duidelijk een heel verschillend karakter, de ene lijkt erg op pa, ook uiterlijk maar zeker ook qua gedrag,, de andere meer op de moeder.
Van Janouk weet ik dat alle nestgenootjes wel iets van moeders karakter hadden.
Hmm, blijft moeilijk
Mireille
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Kruising fokken." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?