Hallo iedereen! Mijn naam is Gorik, ben 25 jaar oud en woon in Halle, Belgie. Ik lees al enige tijd mee en had dan besloten me te registreren. Dit is mijn eerste bericht op het forum!
Sinds 4 maanden woont onze Amstaff pup, Ziva, van 6 maanden oud bij mijn vriendin en mij. Zij is een super braaf beestje, heel speels en zeer goed gesocialiseerd. We gaan met haar sinds we haar bij ons hebben naar de hondenschool (uiteraard puppycursus) die wordt geleid door de (erkende) fokker waar we haar vandaan hebben.
Er is 1 klein probleempje met Ziva haar speelsheid of socialisatie of hoe je het ook maar kan bekijken.
Telkens zij iemand anders ontmoet (iemand anders dan ikzelf of m'n vriendin), dit mag thuis zijn of op straat, gelijk waar, is zij heel erg enthousiast. Ze springt tegen de mensen aan, vliegt hen rond de benen, ... . Kortom, ze is heel erg blij en wil heel graag spelen. Ze doet dit niet enkel bij mensen, ook bij honden. Begrijp me niet verkeerd, wij zijn heel erg blij dat we een pup hebben die erg sociaal is, hoor. Maar het is niet aangenaam als er een pup van inmiddels 20 kg. tegen je aanspringt.
Tot nu vragen wij onze bezoekers om haar te negeren wanneer ze zo wild is en haar (voorzichtig! zonder haar te kwetsen) van hen af te duwen wanneer ze opspringt.
(Jammer genoeg is het moeilijker om mensen gewenst gedrag aan te leren dan bij honden en lukt dit niet altijd. ) Na een 10-tal minuten gek doen, is dit gedrag meestal voorbij en wordt Ziva terug rustig. Wanneer ze rustig is wordt ze uiteraard beloond d.m.v. aandacht of een snoepje. Oh ja, we zorgen, bij bezoek, altijd dat Ziva eerst rustig wordt alvorens de deur open te maken (indien mogelijk).
Nu vroeg ik me af of jullie vinden dat dit de juiste aanpak is en ik gewoon wat meer geduld moet hebben en blijven volhouden, of welke tips jullie kunnen geven om af te leren om op te springen. Ze mag gerust enthousiast zijn en de mensen begroeten, maar dan toch op een iets rustiger manier, graag '.
Alvast bedankt voor jullie tips!
(Mail werd uitgezet)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Erg enthousiaste pup (6 maanden oud)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik persoonlijk vind dat honden die springen dat dit meteen moet worden afgeleerd.Mijn buurman heeft een boxer en die sprong met zijn volle gewicht tegen mijn zwangere buik.
Kan je vertellen dat ik niet zo blij was
Zorg ervoor dat vóór ze springt dus je moet snel zijn dat je haar het commando laag geeft.
Ze moet leren dat ze niet mag springen.
Om dit te leren kan je als je bezoek hebt haar aan de lijn laten en haar kort houden waardoor ze niet kan springen.
Zodra je merkt dat ze het toch wil doen commando geven. uiteraard moet ze dit wel eerst leren.
Hoi Jacqueline, ik begrijp wat je bedoelt. Ik vind het ook niet aangenaam en zou het absoluut niet willen dat zij aanspringt tegen een zwangere buik (of tegen gelijk wie eigenlijk). Het commando laag krijgt ze aangeleerd en kent ze vrij goed. We blijven erop trainen.
Als we haar aan de lijn houden tot ze rustig is, en dan de lijn los maken, is ze gelijk weer heel erg enthousiast. Dit helpt dus wel, maar ze blijft jammer genoeg niet rustig.
Bedankt voor je tips.
Oeps, de vorige reactie was dus van mij. Vergeten in te loggen ' Sorry
Ben ook in het bezit van een 'springer', leuk als je een pupje tegen je been krijgt maar een volwassen hond met soms vuile poten die tegen de witte broek van het bezoek aanspringt is eerder genant Telkens als er bezoek komt geven wij commando af, bij mij doet hij dat uitstekend en blijft zitten tot het bezoek voorbij de poort of voordeur is en dan krijgt hij beloning, zo heeft men mij het aangeleerd op de school, eerst beginnen met aanlijnen als de bel gaat en dan als het commando aangeleerd is kan het los. Maarrrrr...Als de kinderen of mijn man de deur openen of iemand langs de poort binnenlaten trekt hij zich er niets van aan en bespringt iedereen ( tot ik in het vizier kom ) Het is niet leuk en we werken er verder aan, geduld en blijven oefenen zegt men
Gebruik je een bench?Je zou haar anders daarin kunnen doen als je bezoek komt en pas loslaten als het bezoek rustig zit en de ergste prikkels weg zijn.
Zo heeft ze het bezoek binnen zien komen, ziet ze dat deze rustig zijn en wordt ze zelf misschien ook rustiger.
Het is natuurlijk een pupje nog en zo meteen gaat ze bananen in dr oren krijgen hihi
Guinness laat ik altijd zitten als er bezoek komt. Ik houd hem vast, doe de deur op, vraag de gast om niet naar Guinness te kijken en te gaan zitten. Dan ga ik rustig met Guinness naar de gast toe en krijgt hij aandacht.
Heeft bij ons wel gewerkt, nu weet hij precies wat hij wel en niet mag.
Succes!
Dank jullie voor de reacties. Ik begrijp eruit dat ik dus gewoon nog even moet volhouden. Ik begrijp ook dat een pup van 6 maanden zich niet altijd kan bedwingen en uiteraard ook niet onmiddellijk weet wat hij/zij mag en hoe hij/zij zich moet gedragen.
Oh en Jacqueline, ik gebruik inderdaad een bench (voornamelijk als veilige plek en om te slapen). Ik kan dit ook eens proberen, hoewel ik haar liever onmiddellijk leer om rustig te zijn rondom andere personen zonder de bench hiervoor te hoeven gebruiken.
Hartelijk dank voor de tips!
Hier een boxer die dit de eerste twee weken in huis ook heeft gedaan.Hij kwam bij ons met 8 maanden.
De hond niet enthousiast maken als de bel gaat of als er visitie komt. (niet van "wie komt daar aan")
Als hij de riem aan heeft, riem laag trekken en belonen als hij rustig is en gaat zitten.
Niemand haar enthousiast laten aanhalen. Ken het zelf ook, maar zeg zelf altijd tegen mensen op straat, als je onze hond aanhaalt, moet je niet mopperen als hij je die aandacht ook uitgebreid geeft, het is een blijft een boxer.
Worden vanzelf rustiger en niet al denken als je gaat wandelen, daar gaan we weer, want dan gebeurt het ook.
Succes, komt echt wel goed, consequent zijn.
Belangrijk is dat je ook altijd zelf als eerste naar buiten gaat en dan pas de hond en met naar binnen gaan eerst jezelf en dan de hond.
Je hond moet rustig mee naar buiten gaan en niet over enthousiast.
Cesar Millan heeft ook wat afleveringen hierover. Sommige dingen zijn wel interessant.
Wellicht heb je er iets aan.
Zoals Anita in haar eerste reactie schrijft, de hond idd niet opjutten, niet zeggen,"Ga eens kijken, wie komt daar aan, wie is dat?" en ook niet vlak voor de wandeling zeggen, "kom, ga je mee naar buiten, ga je mee, lekker wandelen he, kom, ga je mee?"
Probeer alles in rust te doen!
Gaat de bel, dan zou je je hond kunnen zeggen te gaan "liggen" of "af" te gaan, als je hond rustig ligt, belonen maar wel rustig, je bent dan niet gelijk bij de deur, maar als het om bekenden of familie gaat, neem ik aan dat zij weten dat er een jonge hond is die moet leren, dan de deur openen en het bezoek blijven zeggen dat ze de hond eerst negeren.
Springt je hond op, als het bezoek nog staat, zou ja tegen het bezoek kunnen zeggen, of ze even willen omdraaien, wegdraaien van de hond, stilstaan, niets zeggen, niet aankijken en aanraken!
dit moet wellicht even een paar tellen volgehouden worden, als de hond rustig is, kan het bezoek gaan zitten.
Komt de hond dan weer en gaat weer wild doen en springen, opstaan en hetzelfde rideltje.
Als de hond uiteindelijk de rust heeft gevonden zou je kunnen kijken hoe de hond reageerd als je zelf uitnodigd om te komen, het bezoek te begroeten en andersom.
Gaat niet niet, zou je bv een kong kunnen geven zodat je hond rustiger wordt en even iets te doen hebt, zodat jij aandacht hebt voor je bezoek!
De 2e reactie van Anita, ben ik het niet zo mee eens, het eerst de deur uitgaan, het eerst weer naar binnen gaan, het eerste eten en dat soort dingen, is helemaal nergens voor nodig en de hond begrijpt ook niet echt waarom dat is!
Zoals ik al eerder aangaf, is het verstandig om de wandeling te starten wanneer de hond rustig is..
BV de hond ligt of loopt rustig in huis, jij trekt achter de deur bv je jas al aan, pakt de riem, komt de kamer binnen en zonder de hond aan te kijken en wat te zeggen de hond aanlijnen en naar buiten.
Mocht je hond toch druk reageren dan kun je je hond bv even laten zitten, even wachten, rustig laten worden, belonen en weer een poging doen!
Jullie hebben natuurlijk ook gewoon een leuke, enthousiaste jonge dame, die misschien al wat in de puberteit komt en straks de loopsheid etc!
Doen jullie ook iets van cursus met haar?
Dat kan namelijk heel gunstig werken voor de band tussen jullie!
Ook kun je leren om haar aandacht te krijgen en te houden en dus interessant voor haar te zijn, waardoor je in bepaalde situaties een goede respons van haar krijgt en ze zich dan mogelijk meer met jou bezig houdt dan met al het andere!
@Anita en @Isha: bij het gaan wandelen is er geen probleem, ik zorg dan inderdaad dat ze rustig is alvorens buiten te stappen. Ook het wandelen op zich verloopt goed (uiteraard hier en daar nog wat die nieuwsgierigheid die de bovenhand neemt, maar dat neem ik haar helemaal niet kwalijk liever een nieuwsgierige hond dan een bange, luie, ongeïnteresseerde hond)
Uit de reacties begrijp ik dat het nu eenmaal zo is bij jonge pups/pubers (ze is onze eerste hond en we zijn dus
nog heel erg aan het leren). Ik ga alvast een boodschap aan de deur hangen voor de bezoekers: Jonge hond in opleiding: niet aankijken, niet aanraken en niet aanspreken zolang ze niet kalm is (of iets in die aard).
Op straat vind ik het altijd heel erg moeilijk om tegen de mensen te zeggen: "Hé, je mag mijn hond niet aanraken!" Misschien is dat mijn fout en moet ik wat assertiever proberen zijn.
@Isha: de loopsheid zullen wij niet meemaken. Wij hebben gekozen om onze jongedame te laten steriliseren. De fokker en dierenarts hadden ons gezegd dat het goed is om te steriliseren voor de eerste loopsheid omdat zo die hele boel (het voortplantings'mechanisme') niet geactiveerd wordt en hierdoor de kans op tumoren en schijnzwangerschappen kleiner is. Ze heeft hier absoluut geen last van gehad en nu nog niet. De puberteit, tjah, pubers zijn pubers en we zullen dit maar uitzweten en consequent blijven We volgend inderdaad hondenschool (bij de kweker zelf die reeds meer dan 20 jaar ervaring heeft met Amstaffs en hondenschool in het algemeen). Dit is heel erg fijn en leerzaam.
Ik ga hier afronden want we gaan nu net vertrekken naar de hondenschool We blijven hier consequent aan werken en jullie reacties hebben me al gerustgesteld dat dit niet zal blijven duren.
Dank jullie allemaal.
Zoeits maar dan in het Nederlands, is het direct voor iedereen te begrijpen!
Ooei.. nu al gesteriliseerd..?
Dat is wel heel erg vroeg?
Jullie Ziva is nog een pup inweze en moet nog groeien, lichamelijk maar ook geestelijk moet ze in balans komen..
De kans op tumoren en ziekten is nu maar "minimaal" verkeind..
Daarbij bestaat er ook een kans dat ze langer in deze fase blijft hangen (druk, wild, onstuimig, enthousiast etc) en mogelijk zo blijft!
maar goe, daar ging het niet over en daar is ook al niets meer aan te doen..
Succes vanavond!
Groetjes
Nu al laten helpen? Oh wat zonde dat jullie de hond niet volwassen hebben laten worden.Hoop voor je dat ze niet in het pup gedrag blijft hangen want dat is namelijk het risico wat je neemt.
Vind dat je dierenarts en fokker je zeer verkeerd hebben voorgelicht want mi is het slechter om je hond niet loops laten te worden dan wel.
Zoals isha al zegt zijn de risico's tussen wel en niet steriliseren zeer klein en is het beste om de hond tussen de 1e en de 3e loopsheid te laten helpen ALS je dit doet.
Mi snij je niet in een gezonde hond.
Met bezoek zou ik haar in de bench leggen met iets lekkers. Eventueel in een andere ruimte als waar je jouw bezoek ontvangt. Laat het bezoek altijd via de voordeur binnen komen. Poort en achterdeur voorlopig even op slot! Laat het bezoek eerst rustig gaan zitten en gooi dan vervolgens wat kleine beloningskoekjes in de ruimte, zodat ze eerst aandacht heeft voor die koekjes. Ik weet niet of je een voerbal hebt, dat werkt ook prima. Daarna kan je hond rustig het bezoek gaan besnuffelen. Het bezoek mag haar pas aandacht geven of bij hen roepen als ze rustig is. Eventueel zou je een trommeltje op je salontafel kunnen zetten en als de hond rustig is het bezoek haar laten roepen om haar wat lekkers te geven. Dit bouw je dan na verloop van tijd af. Je pup moet leren dat bezoek normaal is en dat het altijd leuk is als er voor jullie bezoek komt. Mijn Morris was als pup met bezoek ook altijd een enorme stuiterbal, maar door deze training heeft hij geleerd om rustig te zijn. Werkte bij ons prima. Verder zou ik met bezoek even een lange lijn aan laten. Zie je dat ze wil gaan springen, ga dan even op de lijn staan en geef haar het commando laag en geef haar vervolgens wat lekkers of beloon haar met je stem.
Hier precies hetzelfde probleem met Myra mijn 7 maanden oude border collie. Ze is super sociaal en wil van iedereen aandacht krijgen. Wandel ik met haar (los zoals meestal) en ze krijgt geen aandacht van iemand springt ze er gewoon tegen op ze zou en moet aandacht krijgen. Het grootste probleem is dat iedereen in de buurt gek van haar is en enthousiast tegen haar gaat praten en haar niet aait dat begrijpt ze niet dus dan springt ze tegen hun op! iemand tips om dit gedrag af te leren? Aan de lijn vind ik geen optie want ze luistert voor de rest erg goed en moet haar energie kwijt kunnen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Erg enthousiaste pup (6 maanden oud)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?