Onze Labrador / Rhodesian van 9 maanden (36kg, dus heel sterk!) is gek op spelen met andere hondjes. Natuurlijk is dit heel leuk als ze los is, maar als we in de wijk lopen en ze is vast, hebben we daar niet altijd tijd voor / zin in.
Als we langs iemand anders lopen met een hond en we steken er veel energie in (dus steeds zeggen dat ze moet blijven volgen, haar prijzen dat ze blijft volgen etc.), dan blijft ze goed naast lopen.
Echter, als we bijvoorbeeld op nog maar 2 meter van de andere hond staan en we het goed vinden dat ze even gaat ruiken en kennis maken (wel aan de riem), dan VLIEGT ze op de andere hond af. En wij vliegen er dus bij wijze van spreke achteraan.
Eenmaal bij de andere hond geeft ze zich eigenlijk direct over.
Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat ze niet als een dolle op die andere hond afgaat als het eenmaal mag? We zijn natuurlijk niet altijd in de situatie om haar los te laten om kennis te maken (drukke weg bijvoorbeeld).
Ze doet dit ook als ik bijvoorbeeld even sta te wachten ergens. Als ze dan een hond / kat ziet aankomen terwijl ze rustig naast me zit (en ik het dus niet eerder heb gezien), dan trekt ze me helemaal mee. Alsof ze helemaal niet in de gaten heeft dat ze vastzit.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken naar andere honden " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi RvL,
Ten eerste heb je een mix van twee rassen die niet altijd even makkelijk zijn, vooral het Rhodesian deel maar ook een Lab kan pittig zijn!
Een Lab kan lang jong en onstuimig blijven, en Rhodesian is een bijzonder ras met een speciaal karakter, waar rekening mee gehouden moet worden!
Ten tweede zijn beide honden toch een soort jachthond en ze vinden idd katten en klein wild heel interessant!
Daarnaast is je hond 9 maanden en mogelijk in de puberteit!
Het is een teefje, begrijp ik?
Is ze toevallig al loops geworden?
Wat hebben jullie gedaan en wat doen jullie om een goede band en vertrouwen te krijgen?
En wat doen jullie om de aandacht van de hond te krijgen en te houden?
Hoe reageren jullie in de situaties zoals je omschrijft?
Wat ondernemen jullie overdag met de hond?
En hoeveel rust krijgt ze?
Hoe is jullie gezinssituatie?
Heb je met deze hond training gedaan? Hoe ik als pup zijnde het trekken heb afgeleerd is als er spanning op de lijn staat stilstaan
net zolang wachten dat ik de aandacht van de hond had dan moest ie naar mij toe komen lopen en als dat gebeurde was de beloning verder lopen welke kant je op wilde gaan. en telkens als ze trekken stilstaan of omdraaien en de andere kan op lopen....
In het begin kom je echt niet ver...... maar ze gaan een keer de klik maken en dan snappen ze het
Ik heb 5 boerboels a minimaal 60 kilo de stuk en ik met ze allemaal tegelijk aan de riem lopen zonder dat ik vooruit getrokken wordt... Maar wat ik zeg gelijk vanaf pups af aan trainen en duidelijke regels....
succes
Hier het zelfde..vito weegt alleen iets meer. We hebben van alles geprobeerd,extra cursus maar daar doet hij het dus niet. Laten zitten,omdraaien noem maar op. We gebruiken nu een gentle leader en het gaat hartstikke goed! nu probeer ik ook weer zonder en gaat het ook stuk beter,alleen als er een loslopende hond aankomt terwijl hij vast zit gaat hij gek springen. Ik voel me ook een stuk zekerder met de GL,je hebt gewoon totale controle.
mja, max kan dat ook zo leuk, vergetend dat ik net zoveel weeg als hij en er achteraan zeil. het belangrijkste is om alles altijd eerder te zien dan je hond, dan kun je het ontwijken, of je bent in ieder geval voorbereid.
Bedankt voor jullie snelle reacties!
Volgens mij ben ik niet helemaal duidelijk geweest in mijn bericht. Ze kan prima naast lopen en ook aan de lijn voorbij een andere hond lopen, zonder dat er spanning op de lijn komt. Dit kost wel duidelijk veel moeite voor haar en we belonen haar hier (met d.m.v. stemgebruik, anders met iets lekkers) voor. Het is dus niet zo dat zij mij uitlaat o.i.d. .
Het is ook wat lastig uitleggen, maar als we iemand tegenkomen heeft zij natuurlijk ook snel in de gaten of ze wel / niet kennis mag maken. Als doorheeft dat we op de andere hond of het andere baasje aflopen, stuift ze op de andere hond af.
We zijn met z'n tweeën, werken thuis, laten haar 4x per dag uit, waarvan 3 kortere (kwartiertje) en 1 lange wandeling van ongeveer een uur. Ondertussen krijgt ze genoeg rust. Ze is nog niet loops geweest.
Ik denk dat de band die wij met haar hebben (al) erg goed is. Ze is erg op ons gesteld en luistert over het algemeen al goed en dan niet alleen als ze er een snoepje voor krijgt.
We steken overigens veel moeite in haar opvoeding.
Als er spanning op de lijn komt, laten we haar steeds zitten. Dit werkt prima. Maar met trekken naar andere honden als ze al weet dat ze erheen mag niet ...
Misschien kun.je wat meer afstand houden als er een andere hond/persoon nadert, honden die los zijn gaan ook niet recht op elkaar af!
Op de manier zoals het gaat kan het mogelijk wat spanning/ opwinding opleveren en dat zou mogelijk kunnen maken dat ze zo reageert..
Gebruiken jullie trouwens een.halsband?
Zo ja, misschien kun je een tuig eens proberen.. dit neemt iig de kracht vd rukken aan de lijn weg, dus prettiger voor haar en.beter voor haar nek, zenuwen etc.
Jullie gaan 4x per dag met haar wandelen..
Wat voor activiteiten ondernemen jullie verder met haar overdag??
Je haar niet recht op een andere hond af moeten laten lopen.
Ga bv eens als je het voor elkaar kunt krijgen en iemand met jou wil oefenen, eens elk aan een kant van de weg staan, op gelijke hoogte, laat de honden beiden gaan zitten, maak over de weg een ontspannen praatje en als de honden rustig zijn, dan schuif langzaam een stukje op, richting elkaar, weer zitten, babbelen en schuiven.
Zo kom je langzaam maar zeker dichter bij elkaar op een rustige manier, maar wel van af de zijkant en niet recht op elkaar af!
Oja, zet de honden aan de buitenkant van jullie, zodat als jullie eklkaar dan treffen op het midden van bv de weg, dan staan jullie zelf tussen de honden in, deze zitten dus nog uit elkaar. blijven ze rustig, laat ze dan gaan snuffelen, worden ze druk, dan later op de dag, of de volgende dag opnieuw proberen, net z lang tot alles rustig blijft!
Bedankt Rita, dit vind ik een goede tip! Ga ik zeker uitproberen.
Ik begrijp Isha, dat je alle vragen stelt om een beeld te vormen van onze situatie. We zorgen ervoor dat onze hond voldoende aandacht (uitlaten, spelen tijdens het uitlaten en ook in huis, botjes) en (verplichte) rust krijgt. Ik denk dat onze hond in een hele goede situatie terecht is gekomen (betrokken baasjes die overdag thuis zijn, die haar vaak uitlaten en die veel van wandelen houden en haar toch ook genoeg rust geven). Als onze hond los is en een andere hond ziet, stuift ze er ook recht op af overigens. We gebruiken inderdaad een halsband.
Goede tip van Rita!Zo hou je de rust erin en krijgt ze haar beloning (de ontmoeting met de andere hond) omdat ze rustig blijft.
Zorg er misschien ook voor dat je niet teveel passerende honden gaat begroeten. Je hond moet ook leren dat ze niet elke keer moet gaan kennismaken en gewoon relaxed kan blijven in de nabijheid van een andere hond.
Vergeet ik nog te zeggen: wat een prachthond heb jij!!!!!!
Ik heb hier het zelfde probleem, alleen weegt Udjan bijna 70kg en als hij zo'n schieter maakte lag mijn arm bijna uit de kom. Dit heb ik opgelost door een elastische hondenriem. Let wel, dit is alleen om mijn eigen lichaam te beschermen, want Udjan leert er niets mee af.
Om de schieters te voorkomen, laat ik Udjan zitten en probeer hem af te leiden met iets heel erg lekkers. Gedroogde pens staafjes doen het hier erg goed. Als hij dan netjes op mij let (dus niet op het pens staafje, die is er alleen om de focus van het andere hondje af te leiden) krijgt hij dit staafje. Dit gaat perfect. Nu probeer ik hem te leren om gewoon door te lopen en op mij te letten als er een andere hond passeerd. Dit is nog iets moeilijker voor hem, maar we komen er wel.
How to stop annoying behaviour. Waarbij je wat hij het liefst wil als beloning gebruikt voor gewenst gedrag. In dit geval voor rustig blijven een klein stapje richting hond.
Verbaast mij altijd weer hoe je ondervraagd wordt op HP... En dat er wat gezegd moet worden over het ras wat je gekozen hebt als je met een vraag komt. Of kruising in dit geval. Net of alleen sommige HP-ers geweldignaren zijn die bepaalde honden kunnen hebben. Maar goed...
Denk dat dit gedrag voornamelijk wat met de leeftijd te maken heeft. Mijn dalmaat is ook wat vervelender aan de riem nu (10mnd) en wil graag naar andere honden. Vooral afleiden en niet toegeven aan het trekken is wat ik doe.
@ Gast;
voor de mensen die willen reageren is het belangrijk om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van een situatie, maar soms ook achterliggende zaken, die mogelijk met de situatie te maken kan hebben.
Daarom moeten er dus vragen gesteld worden om die dingen te weten te komen, anders kan er niet echt advies, tips gegeven worden en meegedacht worden!
Ja, bepaalde situaties, gedrag kan soms rasgerelateerd zijn, dus dan wordt daar iets over gezegd, dan wel gevraagd.
Er bestaan geeb kant en klare antwoorden en oplossingen, daarvoor moet er meer info gegeven worden!
Een 9 maanden oude hond (puber) die duidelijk wel opgevoed wordt, leek mij een vrij duidelijke situatie. Maar ik begrijp waar je heen wilt.
Wat ik in mijn achterhoofd houdt is dat dit gedrag wel tijdelijk is. Tuurlijk moet je het niet laten escaleren, maar mijn ervaring is wel dat het een beetje bij de leeftijd hoort.
Ik ben niet thuis in het ras de Rhodesian, maar wel in de onstuimige Labradors!
hoi ....rvl de onze is ook gek op andere honden als ik met hem ga wandelen het is een malthezer van 2 jaar en weegt 9.4 kg , ik maak de riem korter als er een andere hond ook ter plaatse is en wandel gewoon door en zeggen ( AF MAG NIET ) na een paar meter loop hij gewoon door en geef hem dan een snoepje , wij denken dat iedere hond wel wat in zich heeft van op andere honden af te gaan en te blaffen .
groeten wijnen chretien
Dank voor alle tips! We gaan ermee aan de slag.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken naar andere honden " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?