veilig sporten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RedrumRedrum

Leuk onderwerp gevonden !

Veilig sporten met je hondAan sporten kleeft vrijwel altijd wel enig risico. Dat geldt niet alleen voor mensen maar ook voor honden. Bij de ene sport zijn die risico's minimaal, bij een andere wat groter. Een goede voorbereiding, het naleven van enkele regels en een vakkundige begeleiding kunnen die risico's echter beperken, zodat ze niet opwegen tegen het plezier dat hond en baas aan de sport kunnen beleven.

Overigens: ook een ge­wone wandeling in het park is niet helemaal zonder gevaar. Wil je je hond een volledig risicovrij leven laten leiden, dan kun je hem natuur­lijk gewoon altijd naast de verwarming laten liggen, maar dan heeft het beestje wel een heel saai bestaan.

Leeftijd en conditie hond
Sommige sporten kunnen al heel jong met een hond worden gedaan. Te denken valt dan aan speuren bijvoorbeeld. Sporten die lichamelijk meer van de hond eisen, zullen moeten wach­ten tot hij wat ouder is. Spieren, pezen en gewrichten zijn bij jonge dieren nog niet optimaal ontwikkeld en de groeischijven in de botten zijn nog niet gesloten. Ook laat de coördinatie nog te wensen over. Wanneer een hond op jonge leeftijd te zwaar wordt belast, kunnen er groeistoornissen ontstaan of kan het dier andere problemen ont­wikkelen. In het begin is daarvan soms niets te merken; het kan jaren duren voor die problemen aan het licht komen. Voor iedere sport die lichamelijk belastend is, en dat zijn in ieder geval alle sporten waarbij gesprongen moet worden, geldt een minimumleeftijd van een jaar, maar bij grote en zware rassen is het beter te wachten tot de hond minstens anderhalf jaar oud is.

Het eerste jaar goed voeren, verant­woord bewegen en niet ongeduldig worden. Haastige spoed is zelden goed en het zou jammer zijn als je de sport van je keuze zou moeten opgeven doordat de hond te jong naar de knoppen is geholpen. De hond wordt vanzelf ouder en als hij eenmaal de juiste leeftijd heeft bereikt, kun je nog jaren hondensportplezier met hem beleven.

Een goede conditie is eveneens belangrijk voor veilige sportpret. Vanaf een maand of acht kan worden begonnen met looptraining. Wande­lingen kunnen langer worden en door de hond kunnen korte, rechte sprintjes worden getrokken. Om zijn uithoudingsvermogen te verbe­teren, kun je vanaf ongeveer negen maanden korte stukjes met hem fietsen, het liefst los van de lijn. Begin met een minuut of vijf en bouw dat geleidelijk in enkele maanden op tot zo'n twintig minuten.

Hond en zwemmen
Zwemmen is ook een prima manier om conditie op te bouwen en de spieren te versterken en kan ook door jonge honden worden gedaan. Let er dan wel op dat ze niet na een lekkere zwempartij tegen hoge wallenkanten op hoeven te klauteren. Laat de hond ook niet te zwaar worden. Iedere kilo extra moet maar meegesjouwd worden en verhoogt het risico op sportblessures.

Zorg dat de hond voldoende gelegenheid krijgt om te rusten. Ver­moeidheid leidt tot blessures en kan er de oorzaak van zijn dat de hond steeds minder plezier beleeft aan het sporten. Bedenk dat hon­den vaak pas heel laat aangeven dat iets ze te veel wordt. Als ze iets leuk vinden, kunnen ze maar doordazen tot ze er bij wijze van spreken bij neervallen. Het is aan de baas om de vinger aan de pols te houden en bijtijds met een training te stoppen. Plotselinge weigeringen kun­nen het eerste signaal van vermoeidheid zijn, evenals slordiger gaan werken of een verminderde interesse.

Weersomstandigheden
Ook het weer speelt mee als het om veilig sporten gaat. Grote inspan­ningen kunnen beter achterwege gelaten worden als de temperatuur te hoog wordt. Honden zijn erg slecht in het afgeven van lichaams­warmte. Wij mensen kunnen over ons hele lichaam transpireren om onze temperatuur te reguleren. Honden hebben alleen in hun voet­zolen zweetklieren en moeten het verder doen met het hard hijgend buitenboord hangen van hun tong en dat is in verhouding toch maar een heel klein stukje van hun lichaam. Het gevaar van oververhitting is bij honden daardoor groter dan bij mensen.

Als de hond dan ook nog tot een kortneuzig ras behoort, wordt het helemaal oppassen en kan er zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan als er bij warm weer te veel van hem wordt gevraagd. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur vlak bij de grond beduidend hoger kan zijn dan op onze eigen lichaamshoogte.

Langdurige regenval kan ervoor zorgen dat de ondergrond niet langer veilig is. Veel sporten worden beoefend op gras en dat kan door veel water spekglad worden. Als het dan een sport betreft waarbij snelheid wordt vereist of waarbij veel wordt gesprongen of snelle hoeken wor­den gemaakt, kan er een risicovolle situatie ontstaan. Datzelfde geldt voor vorst. Een ondergrond die normaliter enigszins meegeeft, kan door bevriezing zo hard als beton worden waardoor het neerkomen na hoge sprongen een te zware belasting voor de gewrichten wordt.

Warming-up en cooling-down
Mensen staan tijdenlang rek- en strekoefeningen te doen voor ze het wagen een sportieve topprestatie te leveren. Van honden wordt ech­ter vaak verwacht dat ze, net uit de auto en zonder enige opwarming, hele hindernisbanen afleggen, waanzinnige sprongen uitvoeren of intensief in een pakwerker gaan han­gen. Verstandig is dat niet. Honden hebben, net als mensen, een warming-up nodig om hun lichaam in de conditie te brengen die nodig is om een optimale prestatie te leveren en om de kans op blessures te verminderen. Er moet dus minimaal een aantal mi­nuten worden 'ingelopen', waarbij wat kleine oefe­ningetjes gedaan kunnen worden om de spieren op te warmen. Voor korte, heftige belastingen zoals bijvoorbeeld van een hond worden verlangd tijdens frisbee, pakwerk en behendigheid, dient die tijd inlooptijd zelfs aan­merkelijk verhoogd te worden.

Na intensieve lichamelijk inspanning kan een hond ook niet zomaar meteen weer worden weggezet. Er moet een cooling down plaats­vinden. Gewoon een minuut of tien rustig uitlopen zorgt ervoor dat de ademhaling weer rustig wordt en voorkomt spierpijn, want reken maar dat ook honden last kunnen krijgen van hun spieren. Bij paar­den is dat 'afstappen' heel gebruikelijk,waarom voor onze honden dan vaak niet? Alleen maar 'vlammen' leidt tot snel opbranden.

Stap voor stap naar een goed resultaat
Iedere sport zal aangeleerd en opgebouwd dienen te worden. Je kunt een hond niet gelijk over anderhalve meter laten springen of een vol­ledige hindernisbaan laten afleggen. Er zal eerst getraind moeten wor­den op de diverse technieken en als de hond die onder de knie heeft, kan er snelheid aan worden toegevoegd. Veel fouten ontstaan doordat de baas te snel wil, waardoor de hond nooit tot optimale prestaties komt. Een goede begeleiding is daarom van essentieel belang. Welke sport je ook wil beoefenen met je hond, zoek een goede vereniging, club of school die goed opgeleide instructeurs in dienst heeft. Zij zijn in staat je de juiste trainingstechnieken aan te leren, zullen de hond nooit overvragen en zullen niet aarzelen de rem erop te zetten als dat in het belang van de hond noodzakelijk is. Een vereniging, school of club die alleen maar is gericht op prestatie en daarbij het plezier en het belang van de hond uit het oog verliest, kun je beter links laten liggen. Je kunt nog zo'n goede en veelbelovende hond hebben, alles staat of valt met de manier waarop je 'met hem weet om te gaan. Er bestaat een gezegde in de 'hondenwereld': een middelmatige hond kan met een goede begeleider tot uitstekende prestaties komen, maar een uitstekende hond met een slechte begeleider komt nergens.

honden page profiel DorrieDorrie

honden foto van Dorrie

Heel goed dat je zo'n topic aanmaakt ;-) .
Ik ben nu sinds een paar weekjes weer met mijn hond gaan trainen. En omdat dit zo'n fanatiekeling is ben ik inderdaad wel eens bang voor blessures. Gelukkig ,nu ik dit topic lees doe ik het aardig netjes.
Zelfs die ouwe van mij(15) doet nog mee op haar manier. (springen mag ze absoluut niet meer hoor van mij) Maar we zwemmen wel en af en toe trekt ze nog een sprintje, gisteren heeft ze zelfs nog een hele doos staan verscheuren ;-) haha ik moest zo lachen...maar weer ff on-topic.

Hoop dat je met meer van dit soort info komt, want er zijn immers ook indd mensen die veel te snel willen en daarmee misschien zelfs de hond al zwaar kunnen beschadigen, voordat deze helemaal uitgegroeid is..zoals beschadiging van schouders en heupen

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

mooi gezegd!

Volgende forumvraag: Hoe zien jullie honden eruit?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^