Hallo iedereen,
Van de gedragstherapeut moet ik een oefening met Tosca doen die ik graag ter beoordeling aan jullie wil voorleggen.
Tosca raakt altijd in de stress als mijn partner thuis komt. Ze begint woest te blaffen en rent naar haar veilige plekje, haar vetbedje om zich te verschuilen.
Daarom moet ik de volgende oefening met haar gaan doen.
Vijf minuten voordat hij thuiskomt, lijn ik Tosca binnen aan. Ik loop met haar door de woonkamer en laat haar zitten gevolgd door een beloning. Zo zorg ik ervoor dat ik haar aandacht heb.
Als mijn partner de gang binnen komt ga ik hiermee gewoon door. Ik blijf oefenen met komen en zitten gevolgd door beloning.
Mijn partner verdwijnt even naar de keuken.
Tosca mag pas naar haar vetbedje als ze nog een paar keer is gaan zitten.
Daarna ga ik op de bank zitten en voegt mijn partner zich daar ook bij. Daarop verlaat ik na een paar minuten de kamer en blijf partner zitten.
De uitwerking van deze oefening:
Dag een: Tosca vindt het heel vreemd om binnen aangelijnd te worden, maar reageert redelijk goed om de commando's.
Dag twee: Tosca schiet in de stress met aanlijnen. Ik kan nauwelijks haar aandacht vangen, ze blijft de deur maar in de gaten houden alsof ze groot onheil verwacht. Als mijn partner de deur in komt, zou ze bijna haar poten breken om toch bij haar vetbedje te komen, er was geen houden meer aan. Het komende uur vertrouwt ze helemaal niemand (dus ook mij) niet meer!
Ik vind het een rampzalige uitkomst en ga deze oefening niet meer uitvoeren. Als Tosca ook haar vertrouwen in mij kwijtraakt, zijn we nog veel verder van huis!
Maar wat vinden jullie van deze oefening?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat vinden jullie van deze oefening?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
pfff, niet simpel. Op zich vind ik het geen slechte oefening alleen vind ik er de lijn teveel aan. Volgens mij zou het beter zijn om je partner van bij de deuropening een balletje te laten gooien of een speeltje te laten gebruiken waar Tosca supervrolijk van wordt. Niet gezegd dat dat onmiddellijk resultaat geeft maar het lijkt me in elk geval leuker om je speeltje te krijgen (iets positiefs) van iemand waar je eerst niet zo vrolijk van was dan de lijn aan te moeten en te weten dat het niet positief is wat komt. Al spelende kom je vaak verder. Tosca lijkt me ook heel erg op die ene deur gericht. Kan je partner misschien ook via een andere ingang binnen en met een speeltje vrolijk doen?
Het is maar een ideetje hoor maar lijkt me leuker voor de hond als de lijn aan te moeten. Kan jij ook vrolijk meespelen. Een spelende hond die je tegemoet komt lijkt me aangenamer dan een bange hond. Ik hoor wel wat je ervan vind.
Succes in elk geval
Groetjes van ons.
Hoi Amy,
Ik zou dit niet doen. Het is de hond forceren. Op zijn hoogst kun je dit nog eens proberen als de Clomicalm meer aangeslagen is.
Zelf zou ik, vanuit de hond gedacht, meer zien in het gebruiken van hondentaal, waarbij je vriend zich naar Tossie toe zich soms gedraagt als ondergeschikte, bijna als pup, en voor de rest als leider maar daarbij veel, heel veel gebruik maakt van kalmerende signalen.
Een voorbeeldje van mensentaal t.o.v. hondentaal: mensentaal is de riem pakken, de hond aankijken, en dan de hond naderen om hem aan te lijnen. Hondentaal is op de hond aflopen, maar je dan in een boog afbuigen en lopen in de richting van waar je naar toe wilt. Daarbij kijk je één keer over je schouder als uitnoding om te volgen.
Mensentaal is kom hier, kom voor, vaak met een rechte, stijve houden. Hondentaal is je licht vooroverbuigen en met je hand naar beneden de hond uitnodigen om dichterbij te komen.
Mensentaal is recht aankijken, geanimeerd praten en met een speeltje schudden. Hondentaal is een afstand kiezen waarbij de hond zich nog veilig voelt, een speelbuiging maken, en op hoge toon praten, en bijv. een balletje naar Tossie toegooien.
Beter dan dat kan ik het je niet uitleggen, want ik ben hier verder niet in thuis, en er zijn genoeg goede boeken over. Maar dat is wat ik zou proberen. Ik denk dat je door meer hondentaal te gebruiken veel van Tosca's angst kunt doorbreken.
Groetjes,
Linda.
hey,
waarom reageert Tosca zo op je partner?
ik zou het toch ook ergens eerst eens proberen met een speeltje als je partner thuis komt.
ik denk dat het niet simpel is om haar dat af te leren,maar in elk geval nog succes
groetjes
Hoi amy
Ik zelf zal hier niet mee door gaan straks is ze het vertrouwen in jou ook nog kwijt .Sorry ik weet niet hoe je het dan wel op kan lossen .Ik hoop voor je dat de comicalm straks goed aanslaat en dat het dan wat beter wordt
groetjes joke en taat
Hallo Amy,
Kan het zijn dat uw hond het vertrouwen tegenover uw partner heeft verloren? Dan is de volgende vraag hoe is dit gebeurd?
Ik zou langzaamaan weer dit vertrouwen trachten terug te winnen door uw partner met Tossie leuke spelletjes te spelen.
Dit enkel nadat de rust is weer gekeerd na thuiskomst.
Wat ik me ook afvraag is doet Tossie dit ook wanneer u met haar buiten staat wanneer uw partner thuis komt?
Zeker is dat er haar iets een onaangenaam gevoel zodra uw partner thuis komt. We duimen voor een snelle oplossing.
Groetjes
Patsy & Toshi
Hoi Amy,
Wat ik zou doen is het volgende: laat je parter gewoon binnen komen en laat hem voertjes gooien op de grond zodat je hond leert iemand binnen is prettig.
Dit ga je steeds uitbouwen totdat hij je hond een voertje uit zijn hand kan geven.
Jij probeert je er niet te mee bemoeien zodat het contact alleen maar met hem gaat zijn. Ook kan je partner hem gerust gaan stellen met zijn stem door te zeggen: het is goed op een neutrale toon.
Door dat jij nu teveel druk op je hond moet zetten gaat het de verkeerde kant op.
Ook kan jij evt. zeggen: is goed en een voertje gooien zodat je hond van 2 kanten positiviteit kan verwachten. En ik zou haar zeker naar haar kleedje laten gaan want dat is haar veilige haven. Langzaam aan kun je ook voertjes gooien van het kleed af.
Belangrijk voor je partner is om je hond niet aan te kijken en eerst niet richting de hond te gaan.
Later zou dit wel kunnen maar dan moet jullie hond zich eerst ontspannen als hij binnen komt.
Ik hoop dat ik het wat duidelijk heb uitgelegt. Ik wil natuurlijk niet jullie GT voor de voeten lopen en ik zou zeer zeker weer contact met degene zoeken.
Veel succes en houdt de moed erin.
Groetjes van esther
Hey,
Jee.. ja Tosca is niet dom.. die heeft aanlijnen meteen gekoppeld aan: dan komt die 'enge meneer' weer.
Is het misschien een idee om een variabele tijd (tussen de vijf minuten en een half uur bijvoorbeeld) voordat je vriend thuiskomt met Tosca naar buiten te gaan. Weg van heel het huis.
Lekker wandelen.
Als je dan weer thuiskomt is je vriend er al. Hij zit al rustig op de bank.
Zo veranderd de situatie dusdanig dat ze hopelijk niet dezelfde reactie geeft.
Ik heb begrepen dat je getraind hebt met Nicky Gootjes? Dat is inderdaad niet de eerste de beste.
En reageert ze anders ook zo heftig op je vriend, of is het alleen als hij thuiskomt?
Groetjes,
Margje
Voor alle duidelijkheid, Tosca komt uit het asiel en heeft vroeger als fokteef voor een broodfokker "gewerkt" en is door degene mishandeld. Vandaar haar angst voor mannen.
Mijn partner heeft haar nog nooit wat aangedaan.
Vooral als mijn vriend ineens ziet, reageert ze heel heftig, als hij al een poosje bij haar is, blijft ze al aardig rustig onder.
Laat je vriend haar niet direct aankijken, niet over haar heenhangen, niet op haar af lopen e.d.
Laat hem zo passief mogelijk zijn en alleen hele lekkere dingen geven.
Desnoods geeft hij vanaf nu alleen nog maar te eten aan Tosca.
Zo leert ze dat hij juist wat te bieden heeft.
Aangezien eten een eerste levensbehoefte is, is het daarmee makkelijk(er) om vertrouwen te krijgen.
Wil je vriend ook meewerken? Want het is voor hem denk ik best een opgave om zich zo aan te gaan passen.
Nu is het thuiskomen van je vriend echt een vervelende gebeurtenis. Het begint altijd hetzelfde.
Vandaar mijn tip om het om te gaan draaien en daarin zo variabel mogelijk gaat zijn, zodat ze niet kan gaan voorspellen wanneer het onheil boven haar hangt.
Zo kan ze zich niet al zo druk maken van te voren zodat haar adrenalinegehalte zo hoog is, dat ze blokkeert in het leren.
Heftig probleem hoor.
Ik hoop dat het met stapjes beter gaat.
Groetjes,
Margje
Het lijkt me inderdaad een band die echt van onder het vriespunt moet gehaald worden maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Ik denk dat het niet ongelangrijk is dat misschien je partner nu ook eten gaat geven of ook andere taken die jij nu doet samen doet met jou. Kan Tosca zien dat jullie ook samenwerken en niet elk afzonderlijk te imponeren zijn maar dat jullie aan hetzelfde touw trekken. Samen spelen, samen eten geven (wanneer mogelijk natuurlijk), samen gaan wandelen en je partner Tosca laten vasthouden, Tosca het gevoel geven dat je partner enkel zal doen wat jij doet en ook elke mogelijke positieve stap moet je partner belonen. Tosca zal volgens mij op die manier eerst de kleine dingen leren aanvaarden van je partner en dan kan je volgens mij verder opbouwen, het zal er vooral op aankomen om heel veel te belonen en engelengeduld te hebben maar volgens mij zit er achter die bange hond een hond met een gouden hart die ook nog een plaatsje heeft voor je partner maar ik vrees dat je partner harder zal moeten werken om dat plaatsje te krijgen, is Tosca natuurlijk ook moeilijk kwalijk te nemen.
Ik denk ook dat vooral je partner het werk zal moeten doen.
Hij zal heel hard moeten werken aan het opbouwen van een relatie met Tosca, maar ook ik denk dat dat zeker de moeite waard zal zijn.
Succes!!
Hoi Amy,
De oefening die je beschrijft komt van Martin Gaus! Is al jaren oud en hij gebruikte dit om negatief gedrag bv blaffen als de deurbel gaat, af te leren.
Het verschil zit 'm in het feit dat jouw hond erg angstig is en een blaffende hond hoeft dit niet te zijn. Deze oefening is alleen bedoelt om ongewenst gedrag af te leren door positief gedrag aan te leren, wat je door afleiding verkrijgt. Volgens, denk ik, de gedragstherapeut.
Helaas is de angst van je hond niet goed ingeschat en ik zou inderdaad stoppen met deze oefening.
Misschien is het beter om de thuiskomst terloops en zeer rustig buiten te laten plaatsvinden, en dan al wandelend met zijn drieen naar binnen te stappen. Pas als de thuiskomst goed gaat zou ik vriend zeer langzaam betrekken bij de rest van de verzorging. Als je vriend nu al eten gaat geven vrees ik dat ze nog angstiger wordt en misschien uit angst gaat, plassen, bijten, wegrennen of in zichzelf keren.
Is het een optie om te kijken hoe je hond reageert als jij net na/tijdens het uitlaten jezelf naast je vriend voegt? Elkaar geen kus geven, geen gesprekken met elkaar aangaan, maar gewoon wandelend naar huis. Dan riem af doen, vriend gaat zitten en bemoeit zich even niet met de hond. Houd bv je stem gedempt, geen harde muziek enz. Hij negeert haar de eerste binnenkomst-minuten, net zolang totdat zij aangeeft 'veilig' te zijn.
Ik hoop zo dat je dit even goed bespreekt met je GT en dat ze dit goed observeert en terugkoppelt naar jou.
Lieverd, veel sterkte.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat vinden jullie van deze oefening?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?