Hoi,
Mag een hond gewassen worden en zoja hoeveel keer per jaar?
Mag er shampoo gebruikt worden, ev droogshampoo?
Groetjes,
Chris
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wassen of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Nou wat ik begrepen heb is dat als je een hond 'teveel' wast, dat de vetlaag weg gewassen wordt.
Maar om heel eerlijk te zijn, ik weet het niet.
Ik was mijn honden eigenlijk nooit...
Ff een aanvullen, ik was de Rottweiler en de Ridgeback niet.
De schotse terrier wordt wel eens gewassen. Vlak na een knipbeurt.
Ik was onze Amstaff zo min mogelijk, maar soms moet het wel. Onze Amerikaanse Cocker moet gewoon regelmatig gewassen worden vanege het soort vacht. Hangt af van het type hond dus. Er zijn prima shampoo's te koop, maar probeer het enigzins te beperken zou ik zeggen.
Hi Chris,
zoals je inmiddels wel al weet was onze vorige hond een Westie (wit dus). Toen ik hem destijds als pup in de kennel ging halen stonk hij zo hard dat ik hem meteen bij z'n thuiskomst in bad heb gestopt. Hij had hier totaal geen probleem mee en ik ben hem blijven wassen, om de 2 weken (we woonden toen nog op een appartement). Later toen we naar een huis met tuin verhuisden, was een wekelijkse wasbeurt echt noodzakelijk : het liefste wat hij deed was putten graven en muizennesten opsporen (een nieuwe hobbie was geboren). Hij was op een week tijd zoooo zwart dat we niet anders konden. Hij genoot echt van zijn bad, en als ik zei "kom Bob, we gaan een douchke pakken", liep hij gelijk naar de badkamer en zette zich in de douche. Dat veel wassen voor een hond niet goed is wist ik toen wel al, maar hem niet wassen was gewoon geen optie. Hij heeft echter nooit huidproblemen of wat dan ook gehad. We kochten wel altijd degelijke shampoo. Nu, onze Beagles worden zo om de 3 maanden gewassen. Hun vacht is totaal anders en zelfs "zelfreinigend". Ook al hangen ze vol modder, het droogt snel op en valt eraf en hun witte vacht blijft stralend wit... Heel anders in vergelijking met de Westie. Ik denk dat de kwaliteit van vacht te vergelijken is met een Scottie, alleen is die al zwart uit zichzelf en zal het vuil minder opvallen. Als je vindt dat hij een opfrisbeurt nodig heeft, dan zou ik hem gewoon wassen. Je zal vanzelf wel merken hoe vaak het nodig is.
Groetjes, Greet
hey,
ik heb al verschillende keren gehoord dat een hond maar 2x op een jaar gewassen mag worden,anders gaat hun vetlaag weg.
groetjes
Hoi Chris,
Veel gestelde vragen over het wassen van de hond
1) Moet ik mijn hond wassen?
De vacht en de huid van de normale, gezonde hond hoeft niet geregeld te worden gewassen (1 tot 3 maal per jaar). Het is zo dat als de vacht vuil is (lastig bij licht gekleurde honden) of ruikt, de behoefte bestaat om het dier eens te wassen... Wassen impliceert het gebruik van een shampoo: het nut daarvan is oa het verwijderen van huidschilfers, het reinigen van de huidporien, glans geven aan de vacht, etc.
Toch hebben honden met een normale huid geen behoefte aan shampoo. In veel shampoos zitten sterk uitdrogende en reinigende bestanddelen die overmatig veel huidhoorn verwijderen of de beschermende vetlaag van de huid aantasten. Vet en huidhoorn zijn nodig om de huid intact te houden.
Daarom kan u bij een gezonde hondenhuid best gebruik maken van zuiver water om het dier te wassen of een milde honden shampoo. Indien de hond echter een afwijkende huid heeft, vb vet of droog, schilferig, met infecties, etc, moet er gewassen worden met speciale shampoos, aangepast aan het huidprobleem.
2) Leidt geregeld wassen tot irritatie van de hondenhuid?
Een normale hondenhuid zal zeker geïrriteerd worden door te veel wassen. Producten die sterke detergentia of andere potentieel irriterende stoffen bevatten (zoals de meeste parfums !!!) moeten vermeden worden. Verder is het erg belangrijk dat de resten van de shampoo na het wassen zorgvuldig worden weggespoeld.
Indien de huid erg droog is, is een nabehandeling met vochtinbrengende spray of spoeling aan te raden. Dieren met een afwijkende huid daarentegen, zullen wel baat vinden bij herhaald wassen met aangepaste shampoo.
3) Welke shampoo is de beste voor mijn hond?
Dit hangt af van de aanleiding tot het wassen. Gaat het om een hond met een normale huid die gewassen wordt omdat ie vies is, zal een milde hondenshampoo voldoen.
Let er wel op: er is een groot verschil tussen een mensenhuid en een hondenhuid. Alhoewel de huid van de hond talrijke zweetklieren bevat, dienen deze niet (zoals bij de mens) voor de temperatuurregulatie (zweten) maar wel dragen ze bij aan de beschermende oppervlaktelaag van de huid. Daarnaast is een hondenhuid minder zuur dan die van de mens.
Daarom is een shampoo gemaakt voor gebruik bij de mens absoluut niet geschikt voor een hondenhuid. Ook niet de zogenaamde babyshampoos. Voor honden met een huidprobleem is het noodzakelijk zorgvuldig een goede hondenshampoo uit te zoeken die het huidprobleem zal verlichten. De dierenarts zal u daarin begeleiden en adviseren.
Alleen de juiste shampoo zal bijdragen aan de oplossing van het probleem, terwijl een onjuiste shampoo juist problemen kan veroorzaken.
4) Zijn shampoos werkzaam tegen vlooien en teken?
Het effect van shampoos die werkzame bestanddelen bevatten tegen vlooien en teken, werken slechts kortdurend tegen de uitwendige parasieten.
De vlooien aanwezig op het moment van de wasbeurt zijn wel dood, maar de huid kan meteen opnieuw besmet worden met parasieten uit de omgeving.
De antiparasitaire bestanddelen van de shampoos zijn vaak zeer irriterend voor de huid en drogen de huid fel uit. In vlooienbestrijding gebruikt men dus liever andere producten.
5) Is elke vieze geur van mijn hond een indicatie om te gaan wassen?
Elke hond heeft een lichte "hondengeur" die sterker waarneembaar is als de hond nat is of als ie het erg warm heeft.
Een onaangename geur kan verspreid worden door de vacht, als er iets mis is met de vacht: vb een huidontsteking (het zogenaamde exzeem), een seborroehuid (de geur van ranzige boter), hormonale problemen met effect op de huid, etc.
Niet elke onaangename geur kent zijn oorzaak in de vacht. Zo bijvoorbeeld kunnen oorontstekingen ook een vreemde geur teweegbrengen. Evenals anaalklierproblemen. Dit zijn 2 kliertjes aan weerszijden van de aars, die een sterk ruikende substantie afscheiden. Wanneer deze kliertjes ontstoken zijn of overvuld, kan een zeer onaangename geur verspreid worden. Ook tandproblemen, zoals tandplak, tandvleesonsteking ed kunnen vieze geurtjes creëren.
Dus niet elke vieze geur komt van de huid, en niet elke geur heeft een wasbeurt "nodig". Laat de dierenarts uitmaken waar de geur vandaan komt, zodat een correcte behandeling kan ingezet worden.
6) Is scheren en trimmen nodig?
Daar een hond zijn zweetklieren niet gebruikt voor de thermoregulatie (lichaamstemperatuur op peil houden), is scheren niet zinvol om de hond verkoeling te brengen tijdens warme perioden.
Het scheren is wel zinvol om de hond netter te houden of meer gemak te bieden bij het borstelen. Sommige rasstandaarden vereisen trouwens een bepaalde "coupe" die enkel te verkrijgen is door scheren (vb poedel, bedlington terrier, etc).
Trimmen daarentegen is zeer nuttig voor "draadharige" honden, zoals terriers, ierse wolfshonden, schnauzers, bouviers , cairn terriers etc. Bij het trimmen worden immers de dode haren uitgetrokken, de gezonde haren een stukje korter gemaakt. Het verwijderen van de dode haren is zeer nuttig voor de huid, omdat anders de dode haren de huid zouden verstikken en ev. huidinfecties zouden veroorzaken.
7) Hoe moet ik mijn hond wassen?
U moet van tevoren de hond borstelen en ontklitten. Eventueel in de gehoorgangen een prop watten steken, opdat er geen water of zeep naar binnen zou vloeien. En doe best geen al te goede kleren aan.
Maak de hond goed nat met lauw water. Vermijd nat maken van de ogen, oren en neus. Breng de shampoo aan op de nek en rug. Masseer de shampoo goed in de vacht en voeg, indien nodig, extra water toe. Laat de shampoo even inweken en daarna grondig spoelen. Eventueel het dier een 2de maal wassen. De vacht uitspoelen tot er geen enkel zeeprest meer is, is zeer belangrijk om geen huidirritatie te veroorzaken.
Nadien laat u de hond zich even goed uitschudden. De vacht moet goed uitgekamd worden. Daarna met een handdoek de vacht goed droog wrijven. Het spreekt vanzelf dat u het dier niet mag laten opdrogen op tochtige plaatsen, of in koude etc, teneinde een verkoudheid te vermijden. Men kan eventueel het dier met de haardroger drogen.
Vergeet nadien niet de prop watten uit de oren te verwijderen !!!
Moraal van het verhaal:
Gebruik bij een gezonde huid een milde hondenshampoo.
Voor probleemhuiden bestaan aangepaste shampoos, maar gebruik de juiste shampoo voor het specifiek probleem. Laat u wat dat betreft adviseren door uw dierenarts.
onze Toshi & vroegere honden ( ook Cairn terrier & Westie werden heel zelden gewassen ) en ze "stinkten" niet hoor
groetjes Patsy & Toshi
Hoi Cris,
Tegenwoordig maakt het niet zoveel meer uit. Zolang je maar een goede shampoo gebruikt. En dat is echt waar!
De sloot spoelt de vetlaag weg en daardoor gaan honden vaak stinken. Het is dus niet de sloot wat die lucht veroorzaakt, maar je hond die op dat moment zijn vetlaag kwijt is. Je hond springt in de sloot en de vetlaag is daardoor meteen vertrokken. Nu wandel je lekker naar huis en je hond droogt op, maar er gebeurd nog iets. Hond gaat nu razendsnel een nieuwe vetlaag aanmaken want juist het ontbreken hiervan kan hem ziek maken. En dat geeft een nare lucht, je hond kan gaan stinken al is dat per hond verschillend. Hier is ook vaak een denkfout. Vele denken dat hondje nu schoon is omdat het heeft gezwommen of, hond stinkt en dat komt omdat hij heeft gezwommen. Gedeeltelijk waar. De geur komt inderdaad van de sloot omdat hij heeft gezwommen, het is niet de sloot die je ruikt maar het herstellen van zijn vetlaag.
Maar, wat men zich niet realiseert is dat de hond een beetje van slag is. Hij is onderhuids druk bezig om de boel te herstellen voordat de volgende zwempartij er aan komt. Dat is voor een hond, zowel kort als langharig, hard werken.
Ik heb de hondenshampoo van Jean Peau lijn ontdekt en die vind ik geweldig. Tijdens een demonstratie waar ik ooit bij was met mijn York, keek ik nogal bedenkelijk naar het kleine en behoorlijk dure flesje. Dat is een flinke wasbeurt en weg flesje, dacht ik! Niks bleek minder waar te zijn. Je dient gewoonweg anders te werk te gaan.
Je neemt 1 of 2 theelepeltjes shampoo en dat laat je in een sprayfles lopen. Voeg langzaam warm water in je spraybus -niet helemaal vol laten lopen en spoel je theelepeltje en in je spraywater af- spraybus rustig rondcircelen en niet shudden. Hond lekker nat maken en nu spray je de shampoo (inhoud sprayflesje) kalm over zijn haren en masseer je gelijkmatig de shampoo over hem heen. Laat het 10 minuten intrekken, tis tenslotte een duur flesje dus niet te snel uitspoelen. Meestal is een keer wassen voldoende, mits je regelmatig wast. Heb je nog voldoende water in je spraybus dan was je hem nog een keer. Daarna uitspoelen en de vetlaag wordt nu beter hersteld.
Jean Peau laat de vetlaag met rust en daardoor kun je vaker wassen. Sterker nog, Jean Peau heeft veel verschillende lijnen en die zijn allemaal uitmuntend te noemen. Ze verzorgen de huid, haren en vetlaag.
Ik gebruik al jaren de mildste shampoo van Jeau Peau en doe waanzinnig lang met een fles. De dierenwinkel verkoopt o.a.Greenfields, en daar ben ik niet tevreden over. In vergelijking zijn ze beide even duur. De truck van Jean Peau is dat je het niet direct op de hond smeert, maar in zijn vacht sprayt. Ja, ook al heeft je hond geen vacht, dan is het de bedoeling dat je het over hem heen sprayt en minder shampoo gebruikt. Ben je met een theelepeltje klaar!
Er is ook een shampoo voor witte hondjes -die worden echt weer spierwit- en er is shampoo voor honden met huidproblemen. Daarnaast is er een lijn (ook Jean Peau) die men olie noemt. Met dit merk weet ik zeker dat je gewoon kunt wassen en dat je hond daar geen hinder van krijgt al is dit natuurlijk per hond verschillend.
Ik gebruikte deze lijn al voor mijn Yorkje, zo'n 15 jaar geleden. Even over die olie, het is geen echte olie. Je smeert dus geen vet op je hond. Het is een inieminie klein flesje en dat druppel je in de spraybus. Er staat op 20 druppels per 500ml. Geloof me, 10 druppels is ruim voldoende. Ik kan Barca met zijn lange haren dus wassen zo vaak ik wil. Geen probleem! Geen zachte haren, geen verkleuringen maar juist een goede verzorging. Die vetlaag wordt hersteld!! Dus, Bas kan zwemmen en bij thuiskomst spray ik die shampoo over hem heen en spoel dit af, gewoon in de tuin. Was ik hem vaker dan bv 3 keer per maand? JA! Dat doe ik expres omdat ik hierdoor meehelp om zijn vetlaag te herstellen. Helpt waanzinnig goed.
En dit is geen promotie voor Jean Peau! Andere betere merken kunnen net zo goed zijn.
Hoi Toshi,
Ik weet niet wat je hebt gekopieerd, maar dit klopt werkelijk niet hoor!
-Nadien laat u de hond zich even goed uitschudden. De vacht moet goed uitgekamd worden. Daarna met een handdoek de vacht goed droog wrijven.
Een hond met haar mag je NOOIT, maar dan NOOIT uitkammen terwijl het nog nat haar heeft! Voor die tijd de hond uitkammen is geen optie. Waarom? Omdat je je hond dan twee keer achter elkaar kamt en het arme beestje veel haren kwijt raakt. Vooral zijn dekharen en die dienen te blijven waar ze zijn...in zijn huid en niet in je kam.
Goed droogwrijven is beslist niet waar. Je hond moet knijpend met je handdoek gedroogd te worden en gooi daarna gewoon de handdoek over de rug van de hond, voordat hij zich gaat uitschudden. Je hond is uitstekend in staat om zichzelf te drogen, je mag bij honden met haar al helemaal niet wrijven, wel knijpen. Met wrijven beschadig je het uiteinde van zijn haren. Gewoon de handdoek over hem heen leggen en het vocht in je handdoek knijpen. Ondertussen schud je hond een paar keer -druppels komen nu in je handdoek en niet je hele badkamer is drijfnat- en hij zorgt er zelf voor dat hij het overtallige vocht op een natuurlijke manier kwijt raakt.
Bij kortharige honden kun je dit ook doen. Gewoon in de handdoek rollen of bij een grotere hond, de handoek over zijn rug leggen, licht wrijven mag dan wel. Ik gebruik twee handdoeken omdat Barca een handdoek er zo afschud.
Wilma
Heb je misschien een website van dat spul?
Dank,
Ingrid
Hoi Ingrid,
Hier is een link,
http://www.hondentrimsalonkelby.nl/Producten.htm
Ik gebruik geen Tea Tree of cremespoeling.
Barca was ik afwisselend met de Conditie Universeel of de mildste shampoo. De mildste voor gewoon tussendoor en de Conditie als hij een tijd niet is gewassen omdat het niet nodig was. Daarnaast gebruik ik de Dentidog en beslist niet elke dag. Hooguit 1 keer per week. Er staat 1/4 shampoo en 3/4 lauw water. Twee eetlepeltjes is ruim voldoende voor mijn Barca.
Hiermee tast je de structuur van zijn haren niet aan. Jean Peau heeft nog meer verzorgingsproducten. Je kunt hun eigen website opzoeken door te googlen op Jean Peau. Via hun website kun je het bestellen. Ik ga binnenkort naar een show en wil best even een compleet boekje voor je meenemen. Dan stuur ik dat wel naar je toe. Geef even aan of je dat wil?
Hey Wilma,
Heel graag zou ik hier een boekje van ontvangen!!
Als je het niet teveel moeite vindt, zou ik dit enorm waarderen.
In ieder geval veel plezier op de show!
Ik was Biko echt zeeerrr zelden.
In drie jaar heb ik hem 1 keer gewassen omdat hij door de poep was gerolt (ik had hem net) blehhh..
Gewoon onder de douche gezet en net zolang gespoeld tot het weg was en niet meer zo stonk!
Is dat slecht? Je hond eigenlijk nooit wassen?
Ja naja dat weet ik dus eigenlijk ook niet....
Ik denk (nadruk op denk) van niet, in de natuur worden ze ook niet gewassen...
maar zeker weten doe ik het dus ook niet
Conclusie:
Wassen mag maar niet meer dan enkele keren per jaar en met de juiste shampoo.
Klopt het dat een hond 14 dagen voor en na het plukken niet mag gewassen worden?
Groetjes,
Chris
Na sommige bezigheden ontkom je er niet aan. Bij het schapendrijven werd het gros van de langharige Border Collies regelmatig gewassen omdat ze dan van top tot teen onder de klei of andere prut zaten. De mijne, een korthaar, waste ik niet...die was zo weer schoon, maar ik gebruikte wel hondenparfum voor een beter luchtje.
Zolang je maar kwalitatief goede hondenproducten gebruikt kan het niet veel kwaad.
Hoi Chris,
Ik weet dat je voor de plukbeurt de hond niet mag wassen. Dit maakt het plukken moeilijker en dat is niet fijn voor de hond. Na de plukbeurt is het niet zo snel nodig toch? De vacht is dan korter en makkelijker schoon te houden. Mijn foxterrier draadhaar (plukhond) gaat alleen in bad als hij echt heel erg stinkt of heel erg grauw/vies is. Ik was hem met een milde hondenshampoo gehaald bij de dierenspeciaalzaak. Verder droog ik mijn honden wel af en gebruik ik zelfs de föhn. Daarna wikkel ik ze in een handdoek. Ook al gaan ze het liefst weer op hun plaats liggen rollen, zodat hun vacht vanzelf droog wordt.
Mijn gladharige fox gaat alleen in bad als ik merk dat hij de meeste haren begint te verliezen. Als ik hem dan was, versnelt het verhaarproces en ben ik binnen 2 weken van die akelige haren af. Hij zal ook nooit in een poepje rollen of door de modder banjeren. Die is heel netjes van zichzelf.
Groetjes Monique
Na het schapendrijven met biko, laat ik hem helemaal opdrogen.
(ja dan is het wel een soort strand in huis op de plekken waar hij gelegen heeft...)
En daarna borstel ik alle overgebleven viezigheid uit zijn vacht.
Ingrid
Hey Wilma,
Heel graag zou ik hier een boekje van ontvangen!!
Als je het niet teveel moeite vindt, zou ik dit enorm waarderen.
In ieder geval veel plezier op de show!
geplaatst op vrijdag 29 augustus om 16:37
Ingrid, ik heb vandaag het boekje meegenomen. Het is een mooi boekje waar je geheel vrijblijvend, lekker in kunt stuinen. Wel een gekopieerde versie.
p.s. Barca heeft vandaag in Rotterdam een U1 gehaald. Wij zijn super trots op hem!!
Het was super gezellig in de hal. De grote deuren stonden wagenwijd open en je kon makkelijk in en uit lopen. Binnen was het -waar wij zaten - redelijk koel.
Wat ik niet begrijp is dat er zelf mensen waren die hun hond (je!) met deze warmte in een bench opsluiten. Barca mag altijd gewoon vrij naast ons liggen en lekker buiten in de schaduw wandelen.
Hey Wilma!
Gefeliciteerd!!! (wat houdt dat in? U1)
Ik zal je een PB sturen met mijn adres erg lief van je dat je het hebt meegenomen!
Hoi Ingrid,
Barca en ik gaan samen naar hondenshows omdat het mijn hobby is.
-Ik ontmoet daar altijd mede Briardeigenaren en we leren heel veel van elkaar. Natuurlijk bespreken we rasgebonden gedrag en de eventuele oplossingen. Soms is het gewoon je schouders ophalen, tis gewoon Briardeigen gedrag zeggen we dan. Zal hieronder een voorbeeld geven.
-Naast de sociale gezelligheid ga ik natuurlijk ook voor de koopjes. Kom altijd wel met iets thuis en ja...dat is dan allemaal voor Bassie. Zo heb je b.v. de Winner, daar zijn mega veel stands en heel veel stands promoten hun biologische voer, shampoo, antvlooienmiddelen en nog heel veel meer. De meeste spullen kun je alleen op een show kopen. Ik ga dus altijd afgeladen naar huis. In Rotterdam heb ik een top trimtafel gekocht waar een kudde Sint Bernards de vogeltjesdans kunnen dansen. Zo gaaf stevig, inklapbaar en supergoedkoop. Ben en blijf een Hollanders he!
Naast de vele snuffelstand, koopjes, nieuwtjes op gebied van honden, kun je ook kennis maken met nieuwe dingen. b.v. Doggydans, trimadvies, vachtonderhoud, leren omgaan met voeding, verantwoordelijke speeltjes en hoe die te gebruiken.
Oke, het moment is aangebroken dat je hond de ring in gaat. Ring is niet een goed woord: tis een vierkante ruimte. Meestal ligt er groen tapijt. Je hebt je van te voren ingeschreven en laten we aannemen dat je nummer 166 -ring 18, hebt gekregen. met je papieren meld je je bij de tafel die in ring 18 staat. Ik heb Barca ingeschreven in de jeugdklasse. Dat is van 9 maanden tot 18 maanden. 18 maanden + 1 dag is exit jeugdklasse. Dag ga je een klasse hoger.
Oke, ik sta dan tussen de andere reuen die allemaal in die leeftijdsklasse vallen. De keuring begint. Allereerst moeten we allemaal 2 rondjes lopen. Tijdens die rondjes keurt de keurmeester. Dat is al een pittige keuring. Gangwerk, plaatsen van voeten tijdens het lopen, gedrag in de ring, goed aandacht voor de heandler (ik dus) en daarna komt het staan. Hoe staat je hond? Slobberig, rommelig of toont hij zijn raseigenschappen. Een Briard heeft altijd een achterpoot iets verder naar achteren en beide voorpoten licht uitelkaar maar wel netjes onder zijn borstkast. Een teckel zou zijn vier pootjes onder zijn lijf houden.
Keurmeester gaat nu per hond keuren. Barca dient zijn gebit te tonen en zonder protest zich te laten betasten. Zijn mannelijkheid wordt ook even beoordeelt eveneens zijn haren. Heeft dat de juiste dichtheid, hardheid of lengte? Zijn klauwen worden geinspecteerd en ook zijn ogen en oren. Borstkas dient de juiste proportie's te hebben en zijn spieren dienen qua leeftijd ontwikkeld te zijn.
Dan loop ik schuin in de ring-in rechte lijn op en neer. Daarna gaat de keurmeester aan zijn tafel zitten en verteld zijn bevindingen, Barca staat dan netjes -op enige zichtbare afstand- voor hem. Dat wordt door een medewerkster opgeschreven. Zo werkt hij alle reuen in de jeugdklasse af. Iedereen geweest, dan doet hij zijn hand omhoog en aan zijn opgestoken vinger kun je zien dat je een a twee rondje(s) moet lopen. Terwijl je loopt komt hij naar je toe en wijst hij je naar de 1ste- 2de - 3de of 4de plaats. Kan ook 1 of 2 zijn en de rest valt af. Al naar gelang.
Barca heeft op dat moment een U1 gehaald. De ander hond een U2 enz. enz. Afvallers krijgen meestal een ZG (zeer goed) of een G (goed) of een M (matig). Gekscherend zeggen wij weleens: ZG= Zeer Geweldig, G= Geweldig en M= Magnifiek!
Iedereen verlaat de ring en aan mij wordt gevraagd in de buurt te blijven. Nu worden alle andere klasse reuen gekeurd. Denk aan open-klas (volwassen honden) werkklasse (honden die bv ipo doen) enz. enz. Van elke klas komt een beste reu naar voren. Dan gaan alle beste reuen weer de ring in en daar komt uiteindelijk de enigste beste reu uit. Die ronde heeft Barca niet gewonnen.
Bij de teven gebeurd hetzelfde. Uiteindelijk gaan de beste reu en beste teef tegen elkaar de ring in en een van de twee krijgt de hoogste prijs. Die gaat door naar de ereronde.
Dit opschrijven is langer dan de hele keuring. Een keurmeester heeft heel veel ervaring. Na een keuring weet je heel veel over je hond. Groei van zijn borstkas, schedel, verhouding lengte rug - en totale shofthoogte. Kwaliteit en kleur van zijn haar. Gezichtsexpressie, zijn hubertusklauwen. Heupen en achterhand. Vorming en groei van zijn skelet. Ogen en oren. Denk aan kleur ogen en aanplantig oor aan schedel.
Zodra Barca uit de ring is ga ik lekker samen met hem shoppen. De kauworen zijn bij hem favoriet en die kan ik in zeer grote zakken heel goedkoop aanschaffen. De speciale kluifbotten neem ik dan ook mee. Ook de benodigde vachtverzorging is ruim voorhanden. Met voer wordt men gelokt (tegenwoordig is dit vers voer) door daar stuntprijzen tegenover te stellen. Uiteraard is brokvoer ook aanwezig. Het fijne is dat ik mijn eigen stands kan uitkiezen. Zo kom je nog eens aan spullen die je in geen enkele winkel kunt kopen en vaak heel goedkoop. Ik weet dat er b.v. in de Winner een Duitse meneer is die o.a. hondenlijnen maakt zoals jij dat wilt hebben. Alles handgemaakt en topkwaliteit, voor een redelijke prijs. Hij staat daar met zijn ledernaaimachine en die man heeft werkelijk gouden handen. Hoe hij een riem maakt is werkelijk niet meer normaal. Vind je in heel de wereld niet meer terug en goede kans dat je niemand tegenkomt die exact dezelfde heeft.
Ik heb nu een mooie halsband voor Barca en ik kan daar een bijpassende riem bij kopen. Helaas is die maar 1.60cm lang. Ik wil minimaal een riem van 2.40cm lang, soort leiband. Je snapt natuurlijk al dat ik die meneer ga opzoeken en dan een dubbel gestikte riem bij hem ga bestellen die qua kleur precies bij zijn halsband past.
Barca krijg gewoon drinken en wordt ondertussen veelvuldig uitgelaten. Wederhelft is ook aanwezig en die zit, met Barca op schoot, lekker op zijn gemakje te genieten van een zelf meegebrachte kopje koffie. Om 3 uur mag je je prijs ophalen. U1 is de hoogste medaille of beker, soms krijg je een zak voer mee en ja, dat is altijd een zak brokvoer. Dat gaat naarmijn buurvrouw want die heeft het niet zo breed. Ik ga niet in discussie of ze misschien toch beter over kan stoppen op vers omdat de kosten hoogstwaarschijnlijk te verwaarlozen zijn. Ik respecteer haar mening en van mij mag ze deze zak voer hebben.
Briardeigen gedrag: een Briard heeft een aparte manier van kennismaken. Hoe? Hij plant ongevraagd en ongegeneert zijn keurig ontwikkelde neus, net onder je buik en tussen je binnen dijbenen. Juist, dat plekje! En hem maakt het absoluut niet uit of dit nu de voor of achterkant is. Ik sluit altijd netjes aan in de rij wachtende op de bus of tram. Geen idee hoe het komt maar menigeen geeft mij ongevraagd voorrang om de bus in te stappen. Met Barca naast mij ben ik als eerste in het openbaar vervoer. Kennelijk vindt niemand het prettig om die mooie snuit al prijkend...je snapt 'm al? Dit is echt Briard eigen en dit kun je hem beslist niet afleren. Ik hou hem wel altijd zo kort mogelijk, om ellende te voorkomen.
Maar zeg nou zelf..een jonge reu, midden in de zomer..en dan al die leuke jonge dames met korte rokjes...zo kort kan mijn riem echt niet zijn of hij heeft er al weer eentje te pakken!!
Hou altijd mijn hart vast als de keurmeester een vrouw is...pfffffffff
Of Barca ervan geniet. Oh ja, soms komt hij 'familie' tegen. Pupjes om even mee te spelen. Voor hem is het echt een verwendag. Hij krijgt van zijn favo voer altijd wat lekkers. Nieuwe spelletjes worden aangeschaft. De kong is bij hem favoriet en sommige kan ik dan op een show kopen terwijl het hier nog niet op de markt is. De houten hondespelletjes is ook een hobby van hem. Die stand beloof ik hem regelmatig.
Ingrid, ik sta maar in totaal 2x10 minuten in de ring en nog is mijn dag te kort. Zoveel moois en allemaal voor honden!!
Je beschrijft het heel gezellig en leuk, Wilma. Ben benieuwd... Ik ga naar de Winner en daarna is het de bedoeling dat ik regelmatig naar grote shows ga. Jazz, m'n teckeltje, gaat mee maar niet om te showen. Puur voor de gezelligheid. Ben al spulletjes aan het kopen om m'n stand mooi in te richten, dat is al veel voorpret. Misschien zie ik je daar wel...
Wijn wassen onze honden 1 tot 2x per jaar..
En daar gebruik ik dan gewoon de zwitsal babyshampoo voor..
Omdat wat voor een babyhuidje goed moet zijn moet toch ook wel goed zijn voor mijn hond..
En het ruikt zo lekker..
groetjes
Wilma!
Wat een ontzettend leuk verhaal! Bedankt dat je de moeite hebt genomen om dit te schrijven voor me.
Ik heb overigens jouw boekje ontvangen, Dank.
Wat ik er niet uit kon terughalen is hetvolgende waar ik hoopte dat jij me advies in zou kunnen geven. Wij hebben een witte schot. Schotste Terriers zijn kleine hondjes maar loopt met de grote mee. hij wordt dus snel zwart (vandaar bijnaam: dweil).
Hoevaak zou ik hem kunnen wassen? Want het is voor Gizmo (naam schot) ook niet fijn, al dat prut in zijn vacht.
Zo'n hondenshow, is dat 'vrij' toegankelijk? ik bedoel, mag je daar 'zomaar' in? Ook zonder hond? Ik wil wel eens kijken! (en moet eerlijk zeggen dat ik erg nieuwsgierig ben geworden naar alle koopjes )
Nogmaals mijn dank voor jouw uitgebreide antwoord.
@ Jeanine,
Ik geloof niet dat babyshampoo goed is voor een hond ivm de ph waarde.
Het mag dan lekker ruiken, maar ik denk niet dat de hond hier ook blij mee is?
Wellicht dat Wilma hier nog uitsluitsel over zou kunnen geven?
Ik was Kai wanneer hij slecht doorkambaar wordt. Dus iets algemeens zeggen van hoe vaak je een hond moet wassen is toch wel heel moeilijk met al die verschillende vachten. Een vacht zoals Kai er 1 heeft die kan je met heel weinig wassen proper houden en doorkambaar houden als de hond nooit buiten komt.
Maar Kai komt wel buiten en loopt door sloten, nat gras, zwemt in de vaart,... Na een maand zoiets is zijn vacht er zo slecht aan toe (vuil) dat je niet onder een wasbeurt uitkomt. Kai wordt elke dag gekamd, maar naarmate zijn vacht vuiler wordt geraak je er minder en minder goed door. Met Lotje was het juist hetzelfde toen ze nog lang haar had, nu moet ze veel minder gewassen worden met haar korte vacht. Dus ik was mijn honden om ze doorkambaar te houden en niet echt omdat ze vuil zijn, al zijn ze dan wel vuil.
Groetjes
Linsey, Lotje & Kai
Jazz heb ik als heel jong pupje een paar keer 'gepoedeld', dwz ik heb hem in een teiltje met lauw water gezet en heb hem een beetje afgespoeld. Puur om hem er aan te wennen mocht het ooit nodig zijn hem te wassen. Moet wel zeggen: toen mijn man hem ooit eens door en door vies uit de tuin viste, oranje van de gravel en stinkend naar prut, heeft hij de ukkepuk gewoon onder de kraan gehouden.... Tja, soms moet je...
Hoi Ingrid,
Ja, je mag zo een hondenshow inlopen. Intreegeld dien je wel te betalen. Sommige hondenshows hebben een kortingskaart op hun website staan en dat scheelt soms. Altijd handig om hun website in de gaten te houden.
Daarnaast geeft een hondenschool in de buurt ook vaak korting voor een bepaalde hondenshow. Die vind je terug in hun boekjes en dan is het een kwestie van uitknippen. Vraag dit eens na bij de hondenschool in je buurt? Hang eventueel een kaartje op met de vraag of je die bon mag hebben?
Babyshampoo. Ik heb het hier al een paar keer voorbij zien komen. Nee, dieren wassen met babyshampoo is niet de ideaalste manier van wassen al zal het beestje hier echt niet dood van gaan. Feit is en blijft dat er zout in de babyshampoo zit. Zout zorgt in de regel voor irritatie en jeuk.
Die zoutgehalte gaat drastisch omlaag als je de zeepvrij emulsie of gel neemt, maar dan blijft er toch echt wel iets in die shampoo achter. Denk nu niet dat je dus een shampoo moet hebben wat niet prikt voor baby's ofzo, omdat je dan op die manier het zout kan vermijden. Nee, in prikvrij shampoo zit ook zout..al is het minimaal maar voor de hond niet geschikt.
Nogmaals, de hond zal hier niet direct last van hebben en meestal, vooral als je heel goed uitspoelt, valt de 'schade' wel mee. Ik was niet met babyshampoo, niet de zeepvrije, gewone of anti-prikshampoo!!
Als je je witte hond vaker wilt wassen dan normaal kun je de Universeel shampoo nemen. Dat is een goede shampoo voor meer dan regelmatig gebruik. Het maakt je hond alleen niet wit. Dat kan wel, maar dan dien je de andere shampoo -staat in je boekje- te nemen en minder vaak te wassen.
Een of twee keer per jaar de speciale witshampoo gebruiken en voor de tussendoor wasbeurtjes de Universeel shampoo?
De Universeel shampoo die wast niets anders dan de haren en huid. Het tast niks aan, onderhoud de haren niet, geeft geen glans enz. enz.
Het wast schoon...meer niet!
Ik gebruik babyshampoo van Johnson die zo neutraal is als water om aan de oogjes te wassen. Maar verder dan dat gebruik ik het niet voor de honden.
Voor Kai gebruik ik voor zijn witte delen shampoo voor wit haar van chris christensen, maar die werkt niet zo heel goed. Kai plast op zijn poten en die zijn nu wat gelig. Ik had van iemand anders al eens de tip gehad om ze in de biotex te zetten, maar dat helpt dus ook niet echt. Iemand nog een tip voor een goede shampoo om gelig haar terug wit te krijgen? Ik doe ook shows met Kai en het is wel wat vervelend om daar te verschijnen met een hond die gelige poten heeft. Ik heb er nog geen opmerking over gehad en hij heeft altijd uitmuntend gekregen, maar toch wil ik hem iets witter hebben.
Groetjes
Linsey, Lotje & Kai
Hoi Linsey,
Ja, de sneeuwwit shampoo van Jean Peau, maakt hondjes echt mooi wit. Daarnaast kun je eventueel je hondje een beetje voorzien van kalk.
Dat is van Cherry Knoll. Het is gewoon een onschuldige witte kalk wat je na de show er zo weer uitborsteld. Blijft niet in de haren, geen klontjes en geen allergie of narigheden.
Niet gebruiken in de buurt van de oogjes. Je hebt het in block en losse vorm. Bijna iedere hondenwinkelwebsite (dus niet een hondenwinkel!) verkoopt het.
Hier een link van een internet winkel:
http://www.trim.nl/producten.php?ozg=VERZORGING
Klik op verzorging, kalk en voila!
Als het alleen de pootjes is zou ik de shampoo uitproberen met een beetje losse witte kalk.
Na de ring rustig en kalm uitborstelen.
Deze kalk geeft geen schade aan de structuur van het haar, voorzover ik van andere hondeneigenaren heb vernomen.
Hallo,
ik ga 1 keer op het dag met tessa naar het bos.
en meestal rold ze daar door het zand, zwemt en speelt ze volop.
daarom was ik haar maximaal 2 keer in de week met speciale schampoo die ik bij de dierenarts gekocht heb.
met deze schampoo mag je elke dag de hond wassen, en het kan geen kwaad.
met andere shampoo weet ik het zelf ook niet want die gebruik ik niet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wassen of niet?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?