Wij hebben gezocht naar een fokker die de pup op gedrag/karakter van de pup toewijst.
Dit vind ik erg belangrijk, want de fokker ziet toch de pups de eerste 8 weken opgroeien en kan zo het gedrag ontwikkeling goed in de gaten houden.
En aangezien dat de fokker onze thuis situatie weet, waar de fokker gewoon om vraagt, kan daar op in worden gespeeld.
Maar als een fokker dit niet doet, hoe kiezen jullie dan, jullie pup uit?
En de fokkers hier op HP, hoe doen jullie dat?
Ben benieuwt naar jullie reacties
ps over 6 weken mogen wij onze nieuwe blonde labrador pup verwelkomen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraag voor (ex) pup kopers en fokkers" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ze zeggen volgens mij dat je niet de blijste en ook niet de stilste moet kiezen maar het hondje met rustig gedrag.
al ik voor een pup zou gaan dan kijk ik welke pup naar mij toe komten welke zich dan op zijn gemak zou voelen (bij je komen slapen enz)
gr erik aisha en blaze
Onze pup is voor ons uitgezocht, maar de tip die ik kreeg was om te kijken welke pup het meest met de moeder om gaat. Deze zal sneller worden gecorrigeerd en daardoor meer weten. Natuurlijk moet er ook een click zijn en ik denk dat je dat snel genoeg wel merkt.
Ik wijs inderdaad zelf de pups toe als fokker zijnde. Uiteraard vraag ik mijn pupkopers wel welke pup hun voorkeur heeft maar als ik denk dat het niet matcht dan zal ik de pup ook niet bij dat gezin plaatsen. Met een week of 4 maak ik een voorlopige beslissing, op basis van de voorkeuren die pupkopers hebben opgegeven, de dan zichtbare karakters van de kleintjes en de kennismaking met de pups hier thuis. Dit geef ik dan door aan alle pupkopers ook maar hier zeg ik wel bij dat het nog vrijblijvend is en er dus nog niet met 100% zekerheid gezegd kan worden dat die pup voor hen ik. Naarmate de weken daarna vorderen krijg ik hier meer zekerheid over natuurlijk en kan ik dus ook mijn definitieve toezeggingen gaan doen (definitief toezeggen doe ik rond de 7 á 8wkn), die overigens nog nooit hebben afgeweken van wat ik met 4wkn al dacht maar goed dat even ter zijde. Ik vind het belangrijk om dit grotendeels zelf te doen omdat je anders toch misschien een te druk maar oh zo schattig pupje bij een rustig gezin plaatst die daar gewoon echt niet goed mee om kunnen gaan.
Abby onze Sheltie is ook op die manier voor ons uitgekozen door haar fokker en dit stelde ik zeer op prijs!
Eevee komt uit eigen fok, Elphaba was het enige beschikbare teefje dat aan onze overige eisen voldeed maar bleek gelukkig ook nog eens super bij ons gezin te passen en Ashley was nog over met haar nestzusje maar deze had een ernstige open fontanel waarvoor zij al snel voor ons afviel. Vandaar dat in haar geval ook de keus al gauw gemaakt was...
Het ligt er helemaal aan voor welk doel je een hond wilt hebben.
Gewoon als huishond, met kinderen of zonder, andere dieren enzovoorts.
Wil je ermee gaan sporten of juist niet, lange wandelingen, in de stad of op het platte land.
Allemaal overwegingen die je meeneemt in waar je op let bij een pup uitzoeken.
Mijn hond moet in een gezin kunnen functioneren, maar ook op de hondenschool 'meewerken'. Daarnaast wil ik sporten (drijven) met de hond en gaat hij echt altijd overal mee naartoe.
Dat maakt dat ik een hond die mij en mijn situatie past zeker van karakter moet zijn, evenwichtig en zelfstandig. Ik let daarom op bepaalde gedragingen, hoe reageert de hond als hij op onbekend terrein komt? Hoe reageert hij op onbekende mensen? Volgt hij bekenden op de voet, gaat hij zijn eigen weg?
Als jij vooral een gezinshond wil en bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, dan wil je een hond die zelf zijn rust pakt en niet op iedere prikkel reageert, die zachtaardig is, niet te zeker is van zichzelf. Met wat grotere kinderen die ook wat met hem willen ondernemen kan er wat meer pit in zitten. Ook is het belangrijk wat jouw karakter is.
Ga er niet vanuit dat je het hele karakter uit een pup van 6 weken kan afleiden. Ook interpreteren mensen bepaald hondengedrag op andere manieren. Wat de ene bestempelt als 'de pup is erg aanhankelijk', kan een andere zien als 'de pup is wat onzeker en daarom hangerig'.
Bij Nanu was het bijvoorbeeld zo dat ze vaak alleen bleef zitten, terwijl haar broertjes en zusjes gingen spelen. Dan zou je kunnen zeggen: ze is wat timide. Niks was minder waar, Nanu was net erg zelfzeker en eigenwijs en liet zich niet meeslepen door de groep. Het was niet omdat de andere pup wilden spelen dat zij daar zin in had. Die zelfzekerheid heeft ze altijd behouden.
Ik zou je aanraden regelmatig op bezoek te gaan bij de fokker en gewoon goed te kijken. En dan te kiezen naargelang wat je wil in je pup: zelfzeker, meegaand, pittig, enz.
Ten eerste: gefeliciteerd!
Zelf kies ik puur op gevoel, er moet een bepaalde klik zijn. Maar nu moet ik ook wel zeggen dat ik nog nooit een exemplaar van "mijn" ras ben tegen gekomen die ik absoluut niet bij mij vond passen.
Ik heb zelf een "rustigste" uit het nest (Karel) en een "pittigste" (Pepijn) uit het nest. Bij beide voelde ik direct een klik en wist ik ook direct hoe ze gingen heten. Advies als "neem nooit de rustigste of de drukste" vind ik zelf ook een beetje onzin. Wat zou er dan met die hondjes moeten gebeuren haha. Ik denk dat er voor ieder type hond een type mens is.
Karel was trouwens de enige reu uit het nest en was het gewoon een kwestie van "ja of nee". Bij Pepijn waren er 4 of 5 reuen. De fokker gaf mij de keuze tussen 2 reuen die zij het beste bij mij vond passen. Ik wilde eigenlijk een rustig type teckel en het broertje van Pepijn dat ik ook had kunnen kiezen was dat ook, maar zodra ik kennis maakte met Pepijn wist zowel de fokker als ik dat dát mijn hond zou worden. En Pepijn was allesbehalve een rustig hondje haha. Maar goed, nu anderhalf jaar later heb ik nog steeds mijn handen vol aan hem maar óh wat ben ik gelukkig met hem.
Maar goed, ik hoefde dan ook met niemand anders rekening te houden dan met mezelf en Karel (die met iedere hond overweg kan). Dus dan is het wel net ff een stukje makkelijker denk ik. Voor zowel de fokker als voor mijzelf.
Ja, en 'pittig' kan dan nog vele invullingen hebben. Zo is Nukka ook 'pittig' in de betekenis van veel energie, steeds in voor een spelletje, een echte huppeldepup. Maar ze is ook heel erg meegaand, en daardoor een makkelijke pup. Nanu was heel rustig, maar net heel koppig en eigenwijs, en daarom een veel moeilijkere pup dan Nukka.Dus elke eigenschap heeft nog es vele facetten. Het is allemaal niet zo duidelijk en rechtlijnig, en ergens komt het dan inderdaad toch neer op een soort 'gevoel' dat je hebt bij 1 specifieke hond.
Ik heb mijn hond "op de klik" uitgezocht. Was het hummeltje dat voor niemand aandacht had en liever bezig was met het inspecteren van de struiken en de rest van de wereld. Herkende ik in mezelf dus ja...wat zou je dan nog twijfelen?
En eigenlijk is ie, nu anderhalf geweest, in de basis geen steek veranderd
Ik ook niet trouwens...
Bij Ivy maakte de fokker de uiteindelijke keuze maar mocht je wel een voorkeur aangeven.
Een teefje was al vergeven, maar ik had de keuze tussen Ivy en haar zusje.
Ivy, toen 5 weken, was rustig toen wij haar voor het eerst zagen. Geïnteresseerd maar niet opdringerig. Haar zusje begon heel druk speelbuigingen te maken en was mooier. De fokker had al aangegeven dat Ivy een pittige pup was en het grootste pittigste reutje uit het nest op zijn rug kreeg.
Het maakte mij niet veel uit, maar omdat ze iets relaxter was dan haar nestzus hebben we een voorkeur voor haar uitgesproken, zij leek ons een betere match met onze reu. Het andere gezin had een voorkeur voor het andere teefje dus dat kwam mooi uit.
Het tweede bezoek was IJfje heel anders en probeerde ze constant het botje van haar oma te stelen, die hem absoluut niet wilde afgeven. Dus als je twee keer mag bezoeken voordat je een voorkeur aangeeft zou ik dat zeker doen. IJfje was echt een pupzilla en de zin: 'Ik heb de rustigste uitgekozen' is vaak, sarcastisch, geciteerd. Maar de fokker had wel gewaarschuwd dat ze niet rustig was en het tweede bezoek zagen wij dat ook wel.
Maar ze is zeker wel wat zelfverzekerder dan haar nestzus. Haar nestzus is ook nog steeds een "mooier" Markiesje.
Maar ik ben helemaal blij met mijn keuze, ze is echt mijn droomhondje!
Kortom bezoek zo mogelijk 2x voordat je een keuze maakt en luister ook goed naar de fokker. Succes met je keuze! En veel voorpret!
Wij hebben de fokster gevraagd om ons te helpen.
Het eerste gesprek was voor beide aftasten wilde zij ons een pup verkoepen (vragen zoals werk je etc etc) en wij om te kijken of we een pup van haar wilde.
Wij zijn met 3 weken voor het eerst wezen kijken en daarna elken week weer.
Uiteindelijk mochten we de eerste keuze maken de fokster had drie reut-jes die ze voor ons geschikt vondt.
Deze zijn in de tuin gezet en mochten wij kiezen
We zzijn er bij gaan zitten en hebben rustig gekeken ,gekuffeld en zijn gegaan voor de pup die toch elke keer weer bij mij kwam.
De fokser is inmiddels een vriendin geworden (dat terzijde) maar ik ben haar erg dankbaar dat ze ons geholpen heeft.
Wij hadden veel geluk doordat de fokker bij ons in de buurt woont. Daardoor zijn wij vanaf 5dagen oud elke week wezen kijken! Zo hebben we ze allemaal op zien groeien en zagen we ook heel goed de karakters ontwikkelen. Het waren 4 reutjes en 2 teefjes. Er waren 2 gezinnen voor ons die allebei voor een teefje hebben gekozen. Mij maakte het niet veel uit of het een teefje of reutje zou worden maar mijn vriend wilde liever een reu dus ook daar hadden we geluk in. Van de overgebleven reutjes was de klik met Marley er gelijk. Het was wel het kleinste reutje van de 4 (dat is nu niet meer te zien met zijn 41,5kg, 6maanden oud) Onze voorkeur ging uit naar een reutje met een wat gladdere vacht, 2 reutjes hadden aanzienlijk meer krul in de vacht. Marley kwam wel als eerste naar ons toelopen en onderzocht alles heel rustig, die sprak ons erg aan Ook de fokker had dit reutje voor ons uitgekozen dus dat kwam goed uit! Heel veel succes met je keuze!
ik heb een week voordat ik goku ging halen met de fokker gebeld , ik had eerste keus uit het nest. goku bleef op de achtergrond. kwam wel kijken en aandacht zoeken maar alleen bij degene die op dat moment geen andere pups om zich heen had hangen . ook wist ik dat ik perse een bruine wilde met twee blauwe oogjes , maar ik wilde ook dat de pup met baylee matchte. dus we hebben min of meer baylee een beetje laten kiezen . we kozen goku omdat hij kwa karakter een heeeeel stuk rustiger is in zijn hoofd dan baylee en dat kon baylee goed gebruiken ze had een soort van rem nodig , maar op een manier die wij als mens zijnde niet konden toepassen . we stelde ze aan elkaar voor en keken hoe baylee en de pup reageerde. nou dit ging prima. dus ik besloot om de pup een kans te geven en nam m mee naar huis. het heeft een weekje geduurt voordat baylee haar grenzen leerde kennen bij de pup en sindsdien gaat het alleen maar beter . nu goku wat ouder word maar nog steeds beter beheerst is, begint hij langzaam zijn positie boven die baylee te zetten . maar het gaat rustig en met beleid.
Bij ons heeft de fokker gekozen. De eerste keer was ik wel bij het temperament testen van de pups; spiegel op de grond, herrie speeltjes etc etc. maar zei me dat nog niet zoveel. Wrschl zou het me nu iets meer zeggen.
Bij Spot en Shadow waren we alleen bij week 2 en 6 even op bezoek, een aangezien ze ons al tien jaar kenden, hebben wij de fokker laten kiezen, dit nest waren bijna allemaal haantje de voorste hele open, vriendelijke nieuwsgierige pups. Ik heb zelf niet zo'n moeite met de brutaalste uit het nest. Janouk was de pieperd uit zijn nest en is ook altijd een beetje een mieperd gebleven. Liever een zelfverzekerde, nieuwsgierige hond dan een pieperd..
Mireille
Bij mijn twee honden het ik de laatste keus..dus het was heeel spannend of de pup in kwestie mij aansprak in de zin van, is er een klik? Als er geen klik was geweest had ik het serieus niet gedaan en net zo lief een volgend nestje afgewacht waar ik een eerdere keuze zou hebben. het klinkt vreemd maar ik heb het gevoel dat het zo moest zijn. dat de pups dus die overbleven uitgekozen zijn voor mij ze passen kwa karakter en energie perfect bij mij. en als ik de verhalen van hun broertjes of zusjes hoor...sommige zijn veel feller of heeeel anders..dan ben ik erg blij met ze. verder..volg je gevoel..luister naar de fokker...is er geen klik..jammer maar miss beter een volgend nestje af te wachten.succes!
http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/final-exams-puppy-style
Hier nog een stuk over temperament testen bij pups.
Maar ja, pups zijn ook net als het weer, je kunt een geinformeerde gok wagen, maar zekerheid heb je nooit en dan is die klik wel heel belangrijk, want van iemand waar je van houdt, kan je ook meer hebben..
Mireille
Ik had niets te kiezen want Lola was de laatste van het nest en de fokker wilde haar eigenlijk zelf houden.
Maar nu komt het grappige, we gingen kijken en ik wist meteen welke pup Lola was en dat háár! en niet een van de anderen wilde hebben.
Ik kan het verstandelijk niet redeneren, het was een soort oerinstinct.
En dat instinct heeft voor ons supergoed uitgepakt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "vraag voor (ex) pup kopers en fokkers" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?