In een eerder topic had ik al laten weten dat we graag nog een hond bij zouden nemen, en nu heb ik mij de laatste dagen een beetje verdiept in de Border Colli en de australian Shepherd.
Zijn er hier mensen met Border colli's en/of Astralian Shepherd die mij een beetje meer kunnen vertellen over het ras?
En kunnen ze over het algemeen goed samen met andere en kleine honden (chihuahua, maltezer)?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border Collie of Australian Shepherd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Geschiedenis van de Shepherd
De Australian Shepherd is in feite geen Australisch ras, maar ontwikkeld in de Verenigde Staten. De hond stamt onder andere af van de Pyrenese Herdershonden, de Collie, de Border Collie en ook van de uitgestorven Smithfield. Het ras heeft tijdens zijn ontwikkeling kort in Australie verbleven, waar zijn voorvaderen als taaie herdershonden werkten. Daarna kwam hij naar de Verenigde Staten, vooral Californie, waar hij zijn uiteindelijke vorm kreeg. De Australian Shepherd is een typische herdershond, met alle eigenschappen die een dergelijke hond kenmerken. In de Verenigde Staten wordt hij gewaardeerd door veehouders en op dit moment gaat hij internationale introductie tegemoet. Momenteel geldt de Amerikaanse rasbeschrijving.
Rasstandaard
De Australian Shepherd is een evenwichtig en stevig gebouwde hond van middelmatige grootte. Hij is in lichaam iets langer dan hoog. Hij heeft een middellange vacht en komt in verschillende kleuren voor. En karakteristieke eigenschap is zijn gecoupeerde staart of natuurlijke "bobtail". De lichaamsbouw van de reu straalt mannelijkheid uit. Hij is echter niet grof. Teven zijn in bouw veel vrouwelijker zonder echt tenger te zijn. De reuen hebben een schouderhoogte tussen de 50 en 57 cm, bij teven ligt deze tussen de 45 en de 52 cm.
Karakter
De Aussie is een intelligente, actieve hond met een evenwichtig karakter. Hij is vriendelijk van aard, zelden vechtlustig. De Aussie is ietwat gereserveerd bij eerste ontmoetingen, dit merken wij toch ook aan onze border collie. Fouten : elk vertoon van verlegenheid, vrees of agressie. Er word wel eens gevraagd wat nu precies het verschil is tussen een Australian shepherd en een border collie.Er zijn veel overeenkomsten!
De Aussie is een collie-type hond, die door zijn kleurpatroon op het eerste zicht het uiterlijk heeft van een grote, te zware border collie. Beiden zijn gefokt om te werken (te drijven): De Aussie werkt alleen wel anders bij het veedrijven dan de Border collie.
Hij werkt op een meer opwaartse manier en vertrouwt op zijn kracht om de kudde in beweging te houden. In vergelijking met de Border collie gebruikt de Aussie het "eyen" maar heel weinig en zal vlugger ingrijpen als dat nodig is. Men mag niet vergeten dat de Aussie gefokt is om te werken op de grote ranches, die vaak bestaan uit honderden hectaren, soms ruig bebost heuvelachtig land. Op dit terrein worden honden deels ingestuurd om zelfstandig half-wilde kuddes te gaan ophalen. Hun mogelijkheid om lange afstanden te kunnen afleggen over allerlei soorten terrein en hun begaafdheid om zelfstandig te werken wordt dan ook zeer gewaardeerd.
Aussies worden in geschat als intelligent en atletisch, in staat om de kudde ten allen tijde onder controle te houden.Verder is de Aussie slim, leergierig, evenwichtig, waaks, alert en actief, gehard en heeft een goed uithoudingsvermogen. Mensen die zeggen dat er weinig overeenkomsten zijn tussen een border en een shepherd hebben toch niet helemaal gelijk, want al deze kenmerken gelden ook voor de border (Natuurlijk zijn er wel verschillen!!). Beiden zijn zeer trouw en gehecht aan het gezin. Tevens wil ik bemerken dat niet alleen de border collie behoefte heeft aan taken, maar ook de aussie heeft dit nodig.
De aussie heeft veel beweging nodig en aan driemaal per dag een ommetje is niet genoeg. Net als de Border kan hij dan zeer vervelend worden in huis.
Sociale aanleg
Op de voorwaarde dat de aussie goed gesocialiseerd is, geeft de aussie geen problemen in de omgang met soortgenoten en andere huisdieren. Ook met kinderen kunnen ze in de regel goed opschieten. Maar, zoals al eerder benoemd, kan de aussie wat terughoudend reageren op vreemden.
Verzorging
De aussie heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. In de ruiperiode verhaart de ondervacht en is een herderhakje heel erg nuttig voor het verwijderen van de losse haren. De vacht van een aussie bestaat uit halflang, steil of licht gegolfd haar met een dichte ondervacht. De aussie komt voor in de kleuren: bleu merle, redmerle(leverkleur), effen zwart of bruin, eventueel met tankkleurige aftekeningen en wit.
Liefs Jo
het drijfgedrag van de border collie echter ook een aantal problemen opleveren. Als de hond niet geleerd wordt wat hij wel en wat hij niet mag drijven, gaat hij dat zelf ‘uitvinden’. Meest gehoorde problemen zijn het drijven van andere huisdieren, kinderen, ‘schaduwjagen’ of het afstoppen van fietsers, joggers of zelfs auto’s. Kortom, geen abnormaal gedrag voor een border collie, maar een kwestie van opvoeden.
Eye, fixeren
De meeste border collies hebben in meer of mindere mate het zgn. ‘eye’, een starende blik waarmee ze de schapen fixeren. Dit gebruikt de border collie om de schapen te laten doen wat hij wil. Hij houdt daarbij zijn kop laag bij de grond, de staart laag, en ‘sluipt’ als het ware naar de schapen toe. Dit is de typische werkhouding van de border collie, vaak wordt deze houding verward met onderdanig gedrag. Vertoont de border dit naar andere honden zullen zij dit gedrag als agressief ervaren.
In huis kunnen sommige border collies ‘eye’ gaan vertonen op alles wat beweegt, zij gaan bijv. intensief naar speeltjes, een balletje of andere huisdieren staren. Ook hier geldt: u bepaalt wanneer en op wie/wat de hond mag fixeren.
Eigen initiatief/zelfstandigheid
De border collie wordt gefokt met een grote dosis eigen initiatief, wat noodzakelijk is bij het schapendrijven. Als de hond op grote afstand werkt moet hij in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Deze grote zelfstandigheid van de border collie stelt hem in staat om zonder dat de baas het kan zien, toch de opdracht uit te voeren, zoals bijv. een hele kudde schapen te halen en naar de baas te brengen, of op grote afstand met minieme aanwijzingen een parcours uit te lopen bij behendigheid.
In de dagelijkse praktijk is een veel gehoorde klacht dat de border collie op sommige momenten commando’s negeert. Hij heeft dan zelf bedacht dat hij op dat moment zelfstandig een beslissing kan nemen. Bijv. de hond ligt achter de schapen, je stuur hem rechtsom en hij gaat links. Dan is er waarschijnlijk iets wat hem instinctmatig doet beslissen om het commando te negeren en op eigen initiatief een betere beslissing te nemen, bijv. bij een uitbrekend schaap wat je niet hebt gezien maar hij wel.
Intelligentie
De border collie is een intelligente hond, wat hij veelal zal gebruiken bij zijn werk. Vaak hoef je een border collie een opdracht maar 1 of 2 keer uit te laten voeren en hij weet het voor de rest van zijn leven. Dat maakt de border collie een ideale hond om te trainen voor allerlei hondensporten. Zolang er een mentale uitdaging is zal de border collie de opdrachten met plezier voor zijn baas uitvoeren.
De hoge intelligentie kan ook in zijn nadeel werken. Ongewenst gedrag is bijzonder snel aangeleerd en veel moeilijker af te leren. Bij het volgen van een puppycursus of een gedrag- en gehoorzaamheidscursus zal een border collie zich snel vervelen als hij vaak dezelfde opdracht uit moet voeren of lang moet wachten op de volgende. Vaak leidt dit tot onbegrip bij eigenaar of trainer. Raadzaam is om de oefeningen af te wisselen en indien mogelijk, een versnelde cursus te doen of een klasje over te slaan.
Verhouding baas-hond
Een Engelse boer heeft eens gezegd: “Je bent geen baas over een border collie, maar je vormt samen een team. Je moet kunnen accepteren dat als de hond dichter bij de schapen is dan jij, hij een betere beslissing kan nemen”.
De meeste border collies hebben een pittig karakter, en zitten vol energie en werklust. Een pup zul je dus meestal af moeten remmen om hem gezond volwassen te kunnen laten worden. Een border collie zal uitstekend naar je luisteren, mits je hem goed opvoedt, en duidelijk en consequent bent naar de hond.
Opvoeding
Zoals voor alle honden, geldt ook voor de border collie dat een goede opvoeding essentieel is. Veel border-eigenaren krijgen tijdens een wandeling complimentjes dat hun hond zo goed luistert. Bedenk dat hier veel tijd en aandacht in gaat zitten, en dat dit echt niet vanzelf gaat.
Duidelijk en consequent zijn, vooraf nadenken over welk gedrag je accepteert en welk gedrag je niet wilt zien. De opvoeding begint al in de puppytijd, soms is bepaald gedrag van een pup erg leuk, maar vergeet niet dat hij dit gedrag als volwassen hond ook zal vertonen.
Veel gehoord probleem is dat de hond op een gegeven moment niet meer luistert. Hier kunnen puberteit, niet opgevoed zijn en dominantie-problemen tussen baas en hond een grote rol spelen. Een andere veel gehoorde klacht is dat de border collie zo rusteloos is. Jij als baas bepaalt echter wanneer en hoe lang de hond dient te rusten. Vooral in de puppy-tijd heeft hij deze rust hard nodig, als je dat aan de border zelf overlaat is hij de hele dag actief, met alle gevolgen van dien.
Liefs Jo
Dank je wel voor de informatie.
Ik heb nog een vraagje.
Ik ga nu met mijn hondjes 3 keer per dag wandelen
We wandelen telkens ongeveer een uurtje.
Nu hebben we wel een ruime tuin waar de hondjes de hele dag in kunnen spelen en ravotten en ze kunnen vrij van binnen naar de tuin.
Ook gaan we elke zaterdagnamiddag wandelen aan zee en op zondagnamiddag gaan we naar het bos.
Zou dit voldoende zijn voor een aussie of een BC?
Elke namiddag gaan ik en de hondjes een balletje gooien in de tuin, dus dan kunnen ze daar ook wel wat energie bij kwijt raken.
En nu meen ik hier ergens gelezen te hebben dat er bij de BC keuze is tussen "werklijnen" en "showlijnen"(ik weet niet meer waar). Welke is dan de beste keuze?
Hoi Kelly,
Wij hebben 6 border collies en 1 mini australian shepherd en 1 toy australian shepherd (en nog een kelpie en een duitse herder). Al mijn honden kunnen goed met elkaar overweg en ook vreemde honden zijn geen probleem. Veel verschil tussen de borders en de aussies merk ik niet, een aussie is net iets rustiger en heeft voor mijn gevoel iets minder "eye". Onze toy aussie heeft ongeveer de grootte van een chihuahua, is ongeveer 28 cm en 2,8 kilo en loopt vrolijk tussen onze grote honden. Onze borders zijn ook niet hyper, kreeg vorige week nog een compliment van de dierenarts dat 2 van de borders een extreem rustige hartslag hadden en ontzettend rustig waren tijdens de jaarlijkse enting. De oudste van de 2 is vorig jaar Nederlands Kampioen Behendigheid bij de FHN geworden, heeft dus snelheid genoeg maar in omgang zijn onze honden gewoon heel rustig.
Groetjes Gea
Ik heb een border collie! Erg leuke, grappige, vrolijke, speelse, intelligente honden. Alle borders hebben drijfgedrag, maar de een meer dan de ander. Vanwege hun energie en intelligentie moet je wel iets met de hond gaan doen, hij moet een 'werkje' hebben. Dit kan schapen drijven (maar niet elke border heeft hier interesse in), maar ook hondensport of gewoon lekker voetballen in het park of zoekspelletjes.
Een goede consequente opvoeding is belangrijk, met de zachte hand, want borders zijn erg gevoelig.
Ik vind dat borders snel leren en ook redelijk makkelijk zijn. Ze snappen al snel wat je bedoelt, ze zijn baasgericht. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden overweg, zijn best wel sociaal naar andere honden toe en ook naar kinderen toe (als die tenminste ook goed met hen omgaan). De border wil af en toe echter ook wel alleen gelaten worden, hij wil niet altijd spelen met andere honden. Soms wil hij meer met de baas spelen of gewoon lekker relaxen.
Aussies en borders lijken best op elkaar, alleen de aussie heeft wat minder drijfgedrag. Een border heeft meer een 'will to please': hij wil zijn baas graag blij maken.
Je moet deze honden niet bij een broodfokker vandaan halen hoor. Ze zijn erg gevoelig en kunnen angst/agressie ontwikkelen als ze slecht worden behandeld of hun energie niet kwijt kunnen.
Alleen maar wandelen is niet goed voor een BC of aussie. Ze moeten hun energie kwijt. Dus als je tijdens de wandeling iets actiefs met ze doet (voetballen, zwemmen of de honden rennen achter elkaar aan), dan maak je ze gelukkiger. Als je bijvoorbeeld hondensport gaat doen, dan kun je wel weer een gewone wandeling maken... als ze maar ergens een paar keer in de week kunnen bewegen en vooral ook geestelijk worden geprikkeld.
Je hebt werklijnen en showlijnen. Aussies en BC's zijn van nature werkhonden (ze hoeden vee). Honden uit een werklijn zijn over het algemeen drukker dan honden uit showlijnen (deze honden doen mee aan shows), omdat ze gefokt zijn op de drijfeigenschappen. Maar ook bij showhonden zit het drijfinstinct erin en zij hebben ook energie/ intelligentie. Het koppie moet dus gestimuleerd worden.
Veel nestjes zijn vaak combi werk- en showlijnen. Je kunt altijd om een rustige pup uit het nest vragen. En als de moeder- en vaderhond rustig zijn, dan erven de pups dat ook.
@Gea: Toy aussie en mini aussie? Dat had ik nog niet gehoord.
En ze zijn van karakter en energiebehoefte hetzelfde dan hun grotere vrienden?
@Angela: Bij een broodfokker zal je mij niet snel zien (of het zou moeten zijn dat ik hem even een flinke dreun ga verkopen )
Ik koop mijn hondjes altijd met stamboom sint hubertus en liefst nog aangesloten bij een rasvereniging ook. En dan ga ik eerst even een "controle bezoek" doen bij enkele fokkers.
Ik heb voor mijn chihuahua (zonder te overdrijven) eerst 17kennels bezocht.
(ik ben nogal kieskeurig op dat vlak)
Al onze borders komen uit werklijnen maar zijn absoluut niet druk. Onze border met het meeste drijfvermogen bij de schapen is zelfs het rustigste in omgang. Onze dochter van 10 jaar doet behendigheid met haar en heeft zelfs al wedstrijden gelopen.
Door opvoeding maak je de honden rustig... En ze zijn/blijven ook rustig als je maar iets met ze doet he. Dan zijn ze rustig in huis en laten ze buiten hun werklust zien.
Gelukkig Kelly, dat je kieskeurig bent. Heel belangrijk!
Er zijn mini australian shepherds, deze honden hebben een schofthoogte van 36 tot 46 centimeter. Je hebt ook toy australian shepherds, deze honden hebben een schofthoogte onder de 36 centimeter.
Helaas zijn deze honden nog niet FCI erkend, maar hebben wel een registratie (soort stamboom) bij de Miniature Australian Shepherd Club of America en/of de American Stock Dog Registry.
Ik heb zelf geen "grote" aussies alleen borders en persoonlijk zie ik niet veel verschil. Ze leren ontzettend snel en zijn erg op de baas gericht.
Onze dochter (ja we hebben er 2) van 9 jaar loopt met de mini aussie behendigheid en hoeft de hond tijdens de training niet aan te lijnen, de hond is waar zij ook is en als Blue even op verkenning gaat is 1 keer roepen genoeg.... Ik vind het zelf geweldig leuke honden.
Groeten Gea
Hey,
Ik heb zelf een Aus en werk als hondentrainer/gedragsdeskundige en heb beide rassen regelmatig in de training.
Naar mijn ervaring is de Aus wat stabieler van karakter dan de Border. Borders vind ik weer minder eigenwijs dan de Aus. Aussies kunnen nog wel eens hun middelvinger naar je opsteken en lekker hun eigen zin gaan doen, zeker als je te streng bent in hun ogen. Dit maak ik bij de Border veel minder mee.
Beide rassen zijn echt werkrassen, blokjes om, ook al is het een drie keer een uur per dag is niet voldoende.
Ze hebben uitdagingen nodig, nieuwe omgevingen om in te rennen en spelen, opdrachten die haalbaar zijn maar wel met inspanning. Hondensporten zijn dus ook heel leuk om te doen.
Beide rassen zijn heel slim en dat lijkt een voordeel maar is het niet altijd. Ze leren heel makkelijk en zijn de baas vaak een stap voor. Waardoor ze ook ongewenst gedrag zeer snel leren.
Verder zijn ze helemaal geweldig
Groetjes, Margje
@ Gea: Dan ga ik mij toch even bezig houden om zoveel mogelijk op te zoeken over de mini en toy aussie. Lijkt mij wel leuk omdat ik nu ookal 2 kleine hondjes heb.
Maar ik denk dat mijn vriend gek word als ik terug een klein hondje neem, hij wil al zolang een iets grotere hond.
@Margje:
Het voornaamste verschil in karakter is dus dat de aussie een beetje eigenwijzer is?
Ik zou heel graag "behendigheid" gaan doen met de hond. Of wat ik ook helemaal geweldig vind is schapen hoeden. Hier in de buurt zijn er regelmatig wedstrijden schapen hoeden, en ik vind het te gek hoe de honden zich voor de volle 100% op het werk storten. Maar of een hond daarvoor geschikt is kan je waarschijnlijk niet echt zien aan een pup van 8 of 9 weekjes?
Ook hier bij ons in het bos is een pleintje waar er kan geoefend worden voor behendigheid en natuurlijk kan er ook gewoon lekker gespeeld worden. Het is op 15minuutjes wandelen, dus hier zouden we wel heel regelmatig naartoe kunnen.
Ook ben ik zeker bereid om mijn activiteiten met de honden uit te breiden, ik ben de volledige dag thuis dus ik heb veel tijd om met de honden bezig te zijn.
Maar ik denk dat het in het begin vooral aftasten zal worden wat de hond graag doet en wat niet.
Wij zijn ook wel snel om de auto te nemen om ergens leuk te gaan wandelen. Bv, als ik in het maandelijks hondenmagazine een leuke wandelroute zie staan nemen we de auto en gaan we het daar meteen verkennen.
Ook waar ik woon is er heel veel wandelgelegenheid, wij wonen op het platteland waar veel uitgestrekte velden en weilanden liggen.
Ook zou ik naar de puppy cursus gaan en later naar de hondenschool.
Maar nu heb ik nog een vraagje:
Ik heb dus al een chihuahua en een maltezer.
Onze chihuahua is nogal dominant, hij wil steeds laten zien dat hij de baas is tegenover andere honden en dan vooral naar reuen toe. Niet agressief ofzo, maar bv even de poot op de rug van de andere drukken of zijn pootje optillen. Het zijn beide reutjes.
Zou onze volgende hond dan best ook een reutje zijn of toch beter een teefje?
Je kunt met 8 weken al zien of de hond interesse heeft voor schapen. En bij pups die weinig interesse hebben, kan de interesse zich ook later ontwikkelen.
Als je al 2 reutjes hebt, zou ik weer voor een reutje gaan. Anders krijgen de 2 reutjes misschien ruzie om het teefje. Als je een hond kiest die niet zo dominant is, moet dat prima kunnen passen.
En aussies zijn niet zo heel groot (middelgroot), dus dat kan ook best bij 2 kleine honden hoor...
Ik denk dat beide hondenrassen wel bij je past.
Wel zou ik zeggen, als je er echt mee wil gaan schapendrijven, en dan op gegeven moment echt op hoog niveau, dan zou ik kiezen voor een Border Collie, dit omdat daar qua schapendrijven meer uit te halen valt dan bij een aussie (ze kunnen het wel!).
Verder zou ik juist niet voor een reu kiezen, omdat 3 reuen voor problemen KAN zorgen.
Ik zou gewoon bij fokkers gaan kijken, en kijken wat die zeggen, ik weet een goede aussie fokker, en border collie fokkers zijn er zat keuze's uit.
Kelly en ik fokken ook Border Collie's.
Zou gewoon beide rassen in levende lijven zowel aan het werk zien, als thuis, zodat je een goed beeld kunt vormen, en een juiste keuze voor jezelf kan maken.
Groet Thamara
Gea die Miniature Australian Shepherd klinken egt heel leuk!!!
Ik dacht ook zoals Angela zegt dat al ik een teefje neem de 2 reutjes zouden kunnnen vechten om het teefje als deze loops is.
Maar dat hoeft niet zo te zijn dan?
@ Thamara
Het schapen drijven zou ik niet echt meteen op hoog niveau gaan doen. Hier in de buurt zijn er allemaal kleine clubjes waar het vooral voor "the fun" is.
Dus het is eigenlijk om de honden zich een beetje laten uit te leven en ook voor de baasjes leuk om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen. Wel zijn er ook enkele mensen die ook meedoen op hoog niveau.
Klopt het dan een border niet echt dominant is (op enkele uitzonderingen na natuurlijk) en een aussie net iets dominanter zou zijn?
Onze chihuahua is wel redelijk dominant. Niet agressief ofzo, maar bij bijna elke hond gaat hij vroeg of laat proberen om de baas te spelen.
Dan gaat hij over de andere hond springen en begint zijn pootje te tillen.
Ik zie vaak dat een aussie en vooral een border buiten in een ren worden gehouden. Maar bij mij zouden ze wel allemaal lekker in huis verblijven. Maar er zit een luik in onze achterdeur zodat ze tijdens de dag wel zoveel buiten kunnen als ze willen.
Nu vraag ik mij wel af of ik de tuin beter niet hoger afmaak. We hebben nu een draad van ongeveer 1meter hoog en ik denk dat het voor een border of een aussie geen probleem is om daar over te kunnen springen en ik had dan gedacht om een draad van minimum 1,50meter te plaatsen misschien zelfs 1m80.
Als ze over de draad raken kunnen ze wel nie weg, want beide buren hun tuin is volledig afgemaakt, maar ik denk dat ze het niet zo leuk zullen vinden als er daar ineens een hond bij hun komt binnen wandelen.
De buren hebben hier allemaal honden en 1 heeft een kruising border collie. Hij is nogal een blaffer. Je hoort hem echt de hele dag door blaffen. Zijn een border en een aussie echt blaffers of valt dat goed mee?
Ja, 3 reutjes kan goed gaan... kan ook verkeerd gaan... net als een teefje erbij. Tis zoeken naar de juiste combinatie van karakters bij elkaar denk ik...
Een aussie is net iets koppiger denk ik, een border collie heeft meer 'will to please'. Beide honden kunnen dominant zijn natuurlijk, maar je moet ook geen dominante pup kiezen als je dat niet wilt.
Een border luistert op zich wel goed. Als je het drijfgedrag kunt kanaliseren bij de hond, dan loopt hij helemaal niet weg uit de tuin hoor. Maar een hoger hek zou altijd handiger zijn, want stel dat hij wel een keer iets ziet?!
Veel blaffen is volgens mij aangeleerd gedrag. Alle borders die ik ken blaffen niet veel hoor. Natuurlijk wel eens als er iemand aankomt, maar verder niet.
hoi kelly,
Ik heb 2 aussie uit de werklijn.
Nog even een aanvullig op wat er allemaal al is geschreven.
Aussies zijn veedrijvers; ze drijven dus naast schapen ook eenden en koeien. Er zit daarom een groot verschil in de drijftechniek van aussie en BC.
BC drijven op een grotere afstand,omdat ze dus veel eye hebben.
Omdat ze dus van een grote afstand drijven, zijn ze beter in het hoede van schapen. Schapen bewegen namelijk erg snel als je te dicht in de buurt komt.
Aussie kunnen dus wel schapendrijven maar dit doen ze meestal met speciale schapen ( rustig ras) en in een niet te grote wei ( zodat de schapen niet te ver weg kunnen lopen)
Dus het is lasig om zomaar met een aussie aan te sluiten bij schapendrijfgroepjes!
Vaak heeft de trainer geen of weinig ervaring met het begeleiden van de aussies.
En de schapen slaan dus heel snel op hol omdat de aussie te dicht op de schapen zit
vervolg:
Omdat aussies veedrijvers zijn, zijn ze dus vaak iets koppiger en zelfstandiger. Ze moeten dus dicht naar het vee ( koeien) toe om ze te bewegen. Hierdoor leren ze zelfstandig beslissingen te nemen omdat de baas verder weg stond.
Verder wil ik nog melden dat ik zelf niet zo'n voorstander ben van toyrassen.
ik denk dat er heel veel kwaliteit verloren gaat als je een aussie gaat fokken puur op formaat. Er word in het fokprogramma dan meer rekening gehouden met het formaat dan het (werk) karakter, dit lijkt mij niet goed!
Daarbij heb ik ook op internet veel toyaussies gezien die weinig meer lijken op een australian shepherd.
succes met de zoektocht.
gr mariaa
Hallo,
Ik heb zelf een aussie, vind zowel bc als aussies echt toppers
En die van ons kan ook heel goed samen met kleine hondjes, wij hebben zelf een jack russel thuis en dat gaat super, ook met andere kleine hondjes doet hij heel voorzichtig, al is dat ook wel een beetje opvoeding Voor aussie nestjes via de rasvereniging kun je kijken op www.ascn.nl
En de fokker waar mijn hond vandaan komt verwacht rond de 22e een nestje (www.yarrindi.nl). Wij hadden een pup uit haar eerste nest, en hebben nog steeds heel goed contact, gaan regelmatig wandelen en hebben een eigen forum waar iedereen contact met elkaar heeft die een pup bij haar vandaan heeft.
Met betrekking tot reu/teef... Onze jack rusel is vrij dominant naar andere honden, dus ik wou graag een teef, maar kwam uiteidelijk thuis met een reu. Vanaf weer 3 steeds bij de fokker wezen kijken, en deze lette heel erg op karakters en wat het beste zou passen en toen werd het toch een reu en dat gaat super goed. Dus kijken naar het karakter is ook een belangrijk punt bij het keizen van de pup
En de beweging, die van ons gaat bijna elke dag (tenzij t echt slecht weer is) naar het bos, en 's ochtends en 's avonds laat wandelen we zo tussen een half uur en een uur. Ook gaat hij na de zomer 1 keer per week behendigheid doen en thuis oefenen ik veel trucjes met hem. Want ook geestelijk moet hij goed bezig gehouden worden
Groetjes amber
Wij hebben hier 7 honden, allemaal in huis, 6 borders, ik hoor de hond van de overburen( een jack russell) meer blaffen dan die van ons.
Mijn buren hebben ook eigenlijk geen last van onze honden, heb goed contact met hun, en ze zullen het laten weten wanneer ze er echt last van krijgen, tot nu toe is dat niet het geval, ook van de pups hebben ze geen last gehad.
Je hoort ze af en toe, maar als ik zeg dat ze stil moeten zijn, dan doen ze dat ook.
Dus echte blaffers zijn het niet, persoonlijk vind ik de aussie meer blaffen dan een border, ik ken er een aantal op de hondenschool en die blaffen echt als gekken.
Hoe ze in huis zijn dat weet ik niet, ik ken wel iemand die aussies fokt, en die waren wel heel rustig in huis, dat ervaarde ik ook zelf.
Denk dat het ook een kwestie van opvoeding is, en consequent zijn.
lastige keuze
zou tog vo border gaan
een aussie blaft zeer zeker sneller als een border. en is gewoon een ruigere hond als een border. vind ze beide super, heb ze dan ook alle bij. en alle 2 hun super punten. alleen een border is veel zachter op te voeden dan een tank van een aussie, wat ook wel weer heel leuk is. zo'n ruig maatje!
ken wel veel dominante aussie reuen. dus daar zou je wel een beetje naar moeten kijken. en veel aussie blaffen aan... heel vervelend. maar super leuke kinderhond dan weer. en border houd daar vaak wat minder van.
beide super leuk ook om mee te werken.
neem ze allebei
ik weet ook nog steeds niet wat ik leuker vind!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Border Collie of Australian Shepherd?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?