Hoi,
ik heb een Cavaliertje van 5,5 jaar oud en kom net van de DA die me zei dat ze lichte hartruis heeft. Het is niet constant te horen. Toch maak ik me wat zorgen. Is ze niet te jong om dit al te hebben? Ik weet wel dat dit ras erg gevoelig is aan hartruis. De DA zei ook dat het nog te vroeg is om medicatie te geven. Ik hoop dat ze nog heel wat jaren mee kan gaan, zonder ernstige gezondheidsproblemen. Ze is mn beste maatje...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hartruis" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Elodie, hartruisjes zijn heel frequent...er zijn ook veel mensen die hier probleemloos oud mee worden.
Hartruis hangt ook af van welke klep is 'aangedaan'.
Ga regelmatig op controle, ik wens jullie nog vele prettige jaren samen!
Hoi,Muis heeft al hartruis sinds ik haar heb en ze was 2 jaar toen ik haar kreeg. Bij Muis is het een flinkje hartruis en daarom heeft ze wel medicijnen (Vetmedin).
Zodra je hond gaat hoesten/kuchen als ze actief is geweest moet je even naar de dierenarts, dan moet ze waarschijnlijk aan de medicijnen.
Maar maak je niet te veel zorgen, vaak is het redelijk onschuldig (natuurlijk wel regelmatig controle)en worden ze er gewoon heel oud mee. Aan Muis merk ik helemaal niks, speelt en rent gewoon als ieder andere hond zonder problemen !
Hoi Elodie,
M'n hondje was ook tijdens jaarlijkse controle een lichte hartruis geconstanteerd. Heb wel direct daarna een echo laten maken om te bepalen wel of geen medicijnen. DA gaf namelijk direct zonder echt te weten wat precies de hartruis veroorzaakte medicijnen mee, niet gegeven maar echo ltd aan. Zij had een lekkende hartklep maar haar hartje ving alles zelf nog goed op.
Wij hadden een hele goede cardioloog. Deze vertelde ons dat het end ras er gevoelig voor is dan het anderen. Zo vertelde hij dat dit vaak het geval is bij Cavaliertje, al komt deze nog bij de beste fokker vandaan....is een hartruis zwakke plek bij hen.
Heb je al een echo laten doen? Zo niet, zou ik dat wel laten doen. Wij lieten het jaarlijks doen. In meteen aan de bel trekken met hijgen, benauwd krijgen of hoesten.
Sterkte en hoop dat net zoals bij mijn hondje dat ze nog vele jaren zonder klachten bij je zal zijn!
Hallo Minoes, Salsa+
dank voor je verhelderend antwoord! Nee, ik heb nog geen echo laten nemen. Zal ik zeker doen in de nabije toekomst. Hoe oud is jouw hondje nu?
Mijn hondje is helaas iets langer dan een jaar geleden overleden. Maar niet door haar hartje hoor, want die was tot het laatst wonderbaarlijk sterk.
Haar laatste 2 jr hebben wij haar een kwart Fortekor 5 pilletje elke avond gegeven, daar haar boezem ook iets vergroot werd. Tot haar overlijden heeft zij het daar super opgedaan...op Fortekor.
Zij was 8 jr ongeveer toen DA hartruis ontdekte. En het geluk dat haar hartje niet achteruit ging, elke jaar echo zelfde echobeelden op boezem na dan.
Wel hield ik rekening met warm weer, niet te koud drinkwater geven. En volgens mij zijn teveel eiwitten ook niet goed, maar dat weet niet meer zo zeker hoor..
O ja, mijn hondje is 12 jr geworden.
Elodie,
Vervelend dat je Cavaliertje van 5,5 jaar een lichte hartruis heeft. Ik hoop van harte voor jou en je cavje dat het hier bij blijft. Houd het goed in de gaten; minimaal 1 x per jaar laten checken en als er duidelijk klachten zijn die in de richting van het hart wijzen zoals bijv. ademhalingsproblemen tussendoor laten controleren. De enige manier om een goede diagnose te kunnen vaststellen is d.m.v. een hart echo kleuren doppler.
Het is schrikbarend om onderstaand te lezen dat de lekkende hartklepproblemen zelfs al zeer jong veelvuldig voorkomen bij de Cavalier en de hoofdoorzaak van overlijden zijn.
op 1-jarige leeftijd 10%
op 2-jarige leeftijd 20%
elk levensjaar komt er 10% bij;
op 5-jarige leeftijd meer dan 50%
op 10-jarige leeftijd bijna 100%,
als de Cavaliers deze laatste leeftijd al zouden bereiken, aangezien de gemiddelde levensverwachting momenteel 7,9 jaar is.
citaat
Heart mitral valve disease (MVD) is the leading cause of death of cavalier King Charles spaniels throughout the world. MVD is a polygenetic disease which afflicts over half of all cavaliers by age 5 years and nearly all cavaliers by age 10 years, should they survive that long.
So, roughly 10% of cavaliers by age one year have MVD murmurs, and 20% aged between one and two years have murmurs, and so on for each age level. Specifically, the statistics show that more than half of all cavaliers aged five years have murmurs, and it is the very rare cavalier at age ten years which does not have, at the very least, a low grade MVD murmur.
bron: http://www.cavalierhealth.org/mitral_valve_disease.htm
@Loesje:
ik zal haar zeker goed in de gaten houden!! Ik mag er niet aan denken dat ze jong zou heengaan. Heb al een Cavaliertje verloren toen ze pas drie was, aan nierfalen. Dit was aangeboren. Mn beide cavjes komen van bij een zeer betrouwbare fokker, maar soms heeft de natuur het laatste woord hé...
Halloo Elodie,
Bij Friso is in de zomer van 2008, hij was toen bijna 5, een flinke hartruis geconstateerd. De dierenarts heeft dit met een speciale stethoscoop vastgesteld. Hij vond het hart toen erg zwak klinken. We zijn gelijk begonnen met 's morgens een halfje fortekor 5 mg, dat verlaagt de bloeddruk. Ik mocht 'hogerop' voor nader onderzoek, maar heb daar van afgezien. (Nader onderzoek lijdt niet tot verlenging van het leven, de medicijnen wel en die kreeg hij).
De reaktie op fortekor was prima, Friso werd een stuk levendiger en blijer.
Ondertussen zijn we dus 4 jaar verder en het gaat nog steeds naar wens. De dierenarts vindt bij de jaarlijkse controle het hart veel krachtiger en gezonder klinken, de ruis staat minder op de voorgrond.
Ik ben wel wat voorzichtiger met Friso geworden, wat betreft de inspanning. Met name op hete zomerdagen doen we het heel rustig aan. En achter de fiets aan lopen doen we ook niet meer.
We zijn heel tevreden zoals het nu gaat. Ik respecteer zijn energie, als hij niet verder wil, gaan we niet verder en zonodig draag ik hem naar huis, maar dat komt zélden voor.
Ik zou je willen adviseren Nuance goed in de gaten te houden. Als haar energie afneemt en ze bijvoorbeeld op straat gaat zitten of liggen en niet mee wil lopen wordt het tijd voor een doktersbezoek. Ook als je de indruk hebt dat ze kortademiger wordt.
Zorg dat ze niet te dik wordt en hou haar in konditie met dagelijks wandelen!
Ik hoop dat je nog vele jaren van Nuance kunt genieten.
Hartelijke groet van Jantien en een snurkende Fries.
Gisteren heeft mijn moeder ontdekt dat haar chihuahua (bijna 6 jaar) ook hartruis heeft. terwijl 2 andere dierenartsen steeds zeiden dat haar hartje in orde was. Ik volg dit topic even.
Mijn hond heeft van pup af een hartruis, die is niet altijd hoorbaar. Om te kunnen zeggen of een hartruis een probleem is of kan gaan worden moet er een dopplerecho gemaakt worden, liefst door een specialist.
Hallo Elodie,
Ik heb ook een cavaliertje met hartruis. Zij is ruim 2 jaar. Een aantal weken geleden hebben we een echo/kleurendoppler laten maken door een specialist.
Nu krijgt ze dagelijks een tabletje Benakor. Toch hoest mijn cavalier niet, terwijl ik altijd dacht dat dat een graadmeter was om met medicijnen te beginnen. Volgens mijn dierenarts is dat achterhaald en houd je het hart beter in conditie om tijdig met medicatie te starten i.p.v. te wachten tot ze gaan hoesten.
Op de vraag of 5,5 te jong is om deze problemen te hebben? Nee helaas dus niet.
Het beste met je cavalier, ze zijn zo lief....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hartruis" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?