Onze Shiba Inu Emi is nu 6 maanden en 2 weken oud en voor het eerst loops.
Ik heb me laten vertellen dat je de hond het beste vóór de eerste loopsheid of toch in elk geval vóór de 2e loopsheid kunt laten steriliseren als je tenminste al weet dat je je teefje wilt laten steriliseren. Dit om allerlei ziektes te voorkomen die zich ontwikkelen tijdens het loops zijn van het teefje. Nu is Emi in mijn ogen nog heel jong en haar loopsheid had ik eerlijk gezegd nog niet verwacht. Dus nu willen we haar over ca. 2-3 maanden laten steriliseren.
Hier zijn verschillende methodes voor, de kijkoperatie lijkt mij het best voor Emi omdat de wondjes kleiner zijn en de pijn veel minder is na de operatie. Ze hoeft ook korter onder narcose.
Alle informatie die ik heb komt van het internet, dus ik vraag me af wat jullie ervaringen zijn met sterilisaties.
Welke methode heb je gekozen, hoe lang duurde het voor je je hondje op kon halen, had ze veel napijn en is de wond goed genezen?
Wat kostte de sterilisatie, want er schijnt nogal verschil in te zitten.
Zijn er klinieken die zeer goed aangeschreven staan of juist niet?
Ik hoor het allemaal graag, zodat we een weloverwogen keuze kunnen maken en alvast het geld opzij kunnen zetten Ik vind het nu al super spannend!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Steriliseren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Heb zelf geen gesteriliseerde hond, maar mijn dierenarts heeft mij wel geinformeerd. Misschien is dat voor jou ook een goed idee? Dat je een keer aan je dierenarts vraag hoe en wat en hoe lang enzo?
Ik heb mijn australian sheperd in juli dit jaar laten steriliseren op de normale manier. Ik moest om 10.30 uur bij de dierenarts zijn en kon haar om 14.30 uur weer ophalen. Mijn hond was zeer snel weer hersteld, wilde dezelfde avond alweer mee wandelen met de andere honden, en ze wilde ook alweer met de hond van mijn ouders spelen. Na 10 dagen moesten we terug komen voor controle, toen was de wond alweer volledig genezen, er hoefde geen hechtingen verwijderd te worden ( deze zaten bij haar onderhuids ).
De kosten zijn voor iedere hond verschillend ( hoe zwaarder de hond, hoe duurder de operatie )en ik denk dat de ene of de andere dierenarts ook nog wel eens kan verschillen.
Zowiezo nooit voor de eerste loopsheid steriliseren en soms ook niet voor de 2e.
Eerst de hond echt goed laten uitgroeien en dan pas laten helpen als je dit perse wil laten doen.
Ga eens kijken naar de percentage wat het scheelt of je het voor de eerste laat doen of na bijvoorbeeld de 3e loopsheid.
De percentages schelen echt niet zo gigantisch veel hoor maar voor je hond maakt het wel een wereld van verschil of je het voor of na de uitgroei periode laat doen.
Hier ook verder geen ervaring (ja van jaren terug maar alles is anders nu) mijn teefjes zijn met hun 2.5 jaar nog intakt en blijven dit ook.
Qua prijs ik zou even rondbellen als ik jou was.
Het kan behoorlijk wat schelen namelijk.
Bedankt allemaal voor jullie reacties. Uiteraard hebben we het met de dierenarts al wel kort gehad over sterlisatie (o.a. dus dat hij zegt dat je zo snel mogelijk moet steriliseren) maar het lijkt mij fijn om ervaringen te horen en verder te kijken dan alleen naar onze dierenkliniek. Zo heeft de dierenarts mij niets over de verschillende methodes verteld dus ik denk dat er bij onze kliniek maar één methode wordt aangeboden.
We willen voor Emi alles zo vlot en pijnloos mogelijk laten verlopen.
Minder kans op ziektes?Als je haar laat sterreliseren, heeft ze wel meer kans op tumors.
Ze krijgen ook een lelijke vacht waardoor je haar ook meer moet kammen.
Als je haar vers vlees geeft heeft ze zo en zo een betere weerstand, en 1 keer in de 3 jaar laat vaccineren dan is ze ook gezond.
Want van vaccinaties worden ze ook sneller ziek. Zit kwik in en dat is een kankerverwekkende stof.
Zo en zo is het niet nodig om ze elk jaar te vaccineren.
Dus het is eigenlijk niet nodig om haar te sterreliseren
Ik zou ook wel studies hierover willen lezen. Iemand bronnen?
Sorry, de reactie hierboven was van mij, was niet ingelogd
Hier in de buurt zijn ze juist grote voorstander van, voor de 1e loopsheid laten steriliseren.
Onze Lizzie en onze Luna zijn allebei nooit loops geweest, ook de hond van mijn zus niet, ik vind het juist een voordeel. "
Ik heb vanmiddag Luna laten steriliseren, dat was een verplichting van het adoptiebureau(100 dagen na de loopsheid).(ze is nu 1.5 jaar)
Het was een gewone operatie(geen laparoscopie), alles is verwijderd (ook de baarmoeder om kankers te voorkomen)
De hubertusklauwen zijn ook weggenomen, omdat ze daar vaak mee bleef hangen.(geen pees, enkel huid)
Ik was 380 euro kwijt...vond ik wel veel, de kat kostte 140 euro...maar die heeft geen klauwen en weegt maar 3 kilo.
Nu is ze herstellende...ze slaapt nog veel en drinkt al wel.
Ik heb pijnstilling meegekregen voor twee dagen en ze heeft ook standaard een ab spuit gehad.
Hoop dat ze goed mag herstellen, over 10 dagen mogen de hechtingen eruit.
Ze is om 3 uur binnengebracht, om 6 uur ben ik ze op gaan halen.
Wij hebben Alice na haar eerste loopsheid laten steriliseren, ze was loops op haar 11 maanden. Ze had enkel last de eerste dag van de operatie. Ze is op de normale manier gesteriliseerd. Ik weet niet meer wat me dat toen gekost heeft. De reden van sterilisatie was omdat we nog twee reuen hebben en we dus niet op puppy's zaten te wachten . Uiteindelijk zijn de reuen ook gecastreerd later en de reden daarvan was omdat onze chihuahua gedragsproblemen liet zien. Achteraf gezien was het heel goed om de tweede reu mee te laten castreren omdat hij een misvormde teelbal had wat je langs de buitenkant niet zag. Tot hiertoe zien we nog geen verschil aan de vacht van Alice, ze is een jaar geleden gesteriliseerd. Onze chihuahua had de meeste last van de operatie.
We hebben Modi vandaag laten steriliseren via laparoscopie, om 9 uur heengebracht en om 13 uur weer opgehaald. Dit hebben we bij een andere dierenarts laten doen omdat niet elke dierenarts laparoscopie doet. We waren rond de 450 euro kwijt wel veel. Het kost wat meer dan de gewone operatie.
Er moet 3 maanden tussen zitten na de laatste loopsheid.
Ik weet dus nog niet hoe het herstel gaat maar zoals het nu lijkt, gaat het heel goed gelukkig. De wondjes heb ik nog niet gezien omdat ze een rompertje aan heeft. Maar dat komt nog wel.
Succes verder met je keuze.
Bedankt! Wij laten Emi niet alleen steriliseren voor de gezondheidsvoordelen hoor. Emi komt ook regelmatig met reuen in contact, meerdere keren per week. Ook gaat ze vaak mee naar het werk en dat bloed is dan echt onhygiënisch.
Faith is met 2 jaar gesteriliseerd.
Bij haar is ook alles verwijderd.
Dit kostte ong. 250 euro.
Haar gewicht was 19 kilo.
Edit: was de helft vergeten
Ik moest haar om 9.00 uur brengen en kon haar om 14.00 ophalen.
Ze heeft er 1 dag een beetje last van gehad en je ziet inmiddels niets meer van het litteken (6 maanden geleden)
Heb wel ervaringen met verschillende klinieken, maar weet niet in welke regio jij een kliniek zoekt
Voordelen van sterelisatie:
- Geen (schijn)zwangerschap
- Karakterverandering (rustiger)
- Kans op baarmoeder en borstkanker nihil.
Nadelen van sterelisatie:
- Karakterverandering
- Castratenvacht
Vandaag net nog uitleg gekregen in college, een klein beetje. De kans dat een niet geholpen teef borstkanker krijgt is 20%, hiervan is 80% goedaardig. Mijn docent had geen percentages van hoeveel honden er kanker hebben overleefd (kwaadaardig gezwel dus).
Oh wat moeilijk zeg wel of niet stereliseren.
Ik heb mijn malti nog niet gestereliseerd. Zij is nog 1.5 jaar oud. Zij woont sinds 2mdn bij ons . De eerste 1.5maand deed mijn reu geen rare handelingen (uuu...rijde) Sinds kort doet hij het wel. Ik zie haar nog niet bloeden. Zij was in mei voor het laatst loops. Kan het nou zijn dat hij haar loopsheid kan "voorspellen" ?
Ik vrees voor een nestje. Maar als sterelisatie problemen voor de gezondheid meegeeft, dan liever een nestje. Ooh wat moeilijk zeg.
Trouwens : B& Emi. leuk dat de hond mee mag naar het werk. Zal ik ook graag willen!
wat ik wel steeds mis met dit onderwerp. je wel meer kans hebt op botontkalking door hormoon te kort en meer kans op incontinetie problemen.
Wij hadden ook een discussie over wel of niet laten steriliseren. Ik wilde wel, mijn vriend vond het niet nodig.Uiteindelijk heeft haar gezondheid dit voor ons beslist, ze kreeg steeds baarmoeder ontstekingen en dus is ze afgelopen maandag geopereerd en alles is eruit gehaald.
Hiervoor hebben wij meer als 500 euro moeten betalen. Ik had al informatie ingewonnen over de kosten van een gewone sterilisatie en bij mijn da was dat 420 euro voor een hond boven de 30 kilo.
Bij een andere da in dezelfde plaats ook gevraagd en die rekende 300 euro, een groot verschil dus.
Een vraagje:
ik was laatst bij iemand die had haar hond laten steriliseren, een Tzittzu (sorry, de correcte naam is niet om te onthouden).
De teef was zo dik geworden. Zij at niet meer dan anders, maar werd telkens dikker.
Haar zusje was ook dikker geworden na de behandeling. Uiteindelijk stierf zij erdoor.
Hoe kan dat, gebeurt dat alleen bij kleine honden.
De baas van de Tzitzu had gezegd dat de DA zei dat het kan voorkomen na steri.
Wat een risico zeg.
Kan iemand hier wat toelichten?
Merci
Succes met de keuze. Ik zou haar zoals al geadviseerd is eerst laten uitgroeien, zowel mentaal als lichamelijk. Dan nadenken wat je wilt, goed kijken na de voor- en nadelen.
@Hope; Het is algemeen bekend dat een teefje na de sterilisatie meer aan kan komen of sneller dikker word. Daarom word vaak geadviseerd om 1/3e minder voeding te geven. Niet iedere teef is er gevoelig voor, je moet het gewoon wat meer in de gaten houden (normaal voedingspatroon, niet teveel extra's en voldoende lichaams beweging).
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Steriliseren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?