Ik zie hier geregeld onderwerpen voorbij komen over de diverse tuigjes zoals de K9.
Toby loopt momenteel aan een soort van tuigje. Deze klikt als een halsband om zijn nek. Vervolgens leidt je twee lijnen onder zijn voorpoten door (langs zijn oksels zeg maar). Dit zou helpen tegen het trekken. Alleen vind ik het een behoorlijk gehannes om dat ding aan te krijgen.
Zorgt een K9 tuigje ook voor dat de hond niet zo trekt? Zijn deze handig aan en af te doen? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen?
Toby is een kruising friese stabij van bijna 1 jaar oud.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wel / geen tuigje? Waarom wel, waarom niet???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De ene hond reageert goed op een tuigje en de andere niet.
Ligt er ook aan waarom trekt je hond?
Er is altijd een reden voor het trekgedrag, weet je zelf waarom dit is??
Als ik mijn hond een tuig omdoe, gaat ze juist trekken dit vind ik dus niet prettig.
Ga ik met haar fietsen of sporten, moet ze soms wel trekken en dan krijgt ze uitteraard wel haar tuig om, mijn hond legt dus ook een verband tussen
Tuig = Werken...
ik heb voor mijn hondjes ook een tuigje is even een handigheidje voor mijn pup een chihuahua van bijna 4mnd nu heb ik een k9 tuigje heel makkelijk om om te doen alleen hij past hem nog niet maar dat komt wel !
Taiko en Kiya hebben beiden een Julius K9 tuig, maar bij Taiko vind ik het niet goed werken. Ik heb minder controle over hem vind ik en met halsband loopt hij veel beter meer.
Bij Kiya vind ik het tuigje wel fijn zitten, ze loopt beter mee. Ze trekt soms nog wel, maar goed, dat moet nog goed getraind worden. Ik heb voor haar ook een tuigje aangeschaft omdat ik haar nog niet altijd los laat lopen en ze wel rent aan de flexlijn. Met een halsband om stikte ze zichzelf soms als ze aan het eind van de lijn kwam. Met een tuigje bescherm ik haar nek
ik heb ook een tuigje, gewoon om hun nek te sparen
mijn schoonzus had vroeger een halsband voor haar parson, deze trok heel veel
omdat ze hem ook mee met de fiets neemt heeft ze op mijn aanraden een tuig gekocht
en het trekken is voorbij
denk dat het persoonlijk van hond tot hond afhangt
mijn honden dragen meestal een halsband, maar soms een tuig zoals met zwemmen, makkelijker om uit het water te halen, mocht er eentje de kant niet meer opkomen
Maar met het tuig trekken ze bij mij ook minder. Google trekt zowiezo niet, maar Gadget wel, die heeft altijd haast.
Ik heb hurtta tuigjes en instaptuigjes van trixie maar ook een tuig van reddingo. die laatste past bij de smalle borstjes van mijn doodles eigenlijk nog het beste.
Een tuigje zie ik niet om het trekken te voorkomen want met een tuigje kunnen ze ook trekken. Ik zie wel vaak dat ze minder trekken als ze een tuigje aan hebben. Het voordeel van een tuigje is dat het ringetje midden op de rug zit en de nek vrij is. Gaat de hond trekken zit er in elk geval geen druk op de nek zoals met een halsband.
Bora reageert veel beter nu ze een tuigje om heeft Ze trok altijd erg als ze een kat zag en nu veel minder, momenteel reageert ze zelfs bijna niet meer waardoor ik makkelijker haar aandacht kan krijgen.
Bij Skip werkt het K9 tuig perfect. Ik heb Allen het klittenband vastgezet aangezien meneer dit gewoon lostrok. Tja als hij naar het vrouwtje wil houdt weinig hem tegen
Ook met speuren, als hij moet trekken, is dit een perfect tuig.
Tijdens gewone wandelingen trekt hij niet overdreven, dus ook geen problee.
Ik heb zowel gewone tuigen als julius K9 tuigen maar die zijn meer voor de heb omdat ik ze zo gaaf vind
Sky(collie) gebruik ik altijd een tuig met het wandelen hij loopt namelijk uit z'n halsband dan is dus m'n hond los en sta ik met een riem en halsband in m'n handen, dit heeft al eens voor een zeer gevaarlijke situatie geleid.
Vandaar altijd een tuig, daarnaast zijn die K9 tuigen heel makelijk om te doen en zitten erg mooi.
Verder gebruik ik de tuigen ook met loslopen vooral Sky is vet aan het puberen wil natuurlijk niet altijd luisteren en meekomen als hij aan het spelen is als ik h'm in de halsband pakte deed hij net of hij vermoord werd sta je lekker voor joker nu pak ik het bij het handvat en leid ik h'm rustig mee en dit werkt voor h'm heel goed geen stress in ieder geval.
Met fietsen worden ze ook gebruikt en ook op de camping als ze aan de lijn moeten de hele dag.
Trekken moet je toch zelf afleren en aan werken na mijn idee gaan ze echt niet minder trekken als ze ineens een gewoon tuig om hebben.
Mijn honden trekken beide niet, niet aan de halsband en ook niet aan het tuig zo moeten en horen gewoon netjes naast me te lopen.
Min hondjes hebben allebei een tuigje waar ze in kunnen stappen. Niet iedereen is gecharmeerd van deze tigjes, maar ik vin dhet een uitkomst. Geen hannes over de kop en onder de buik door.
Nee, je leert ze om er zelf in te gaan staan, (tenminste dat heb ik gedaan, lekker makkelijk) maar je kan ze er dus ook gewoon inzetten met hun voorpootjes. Daarna pak je de uiteinde en die klik je vast.
Ik heb tuigjes om hun nek te sparen; DJ heeft bijv. een toch wat zak nekkie en toen hij kleiner en jonger was, hoorde ik hem vaak piepen met een gewone halsband. Nadat ik een tuigje had gekocht was het piepen over. Dus met Sophie gelijk een tuigje aangeschaft, wel zo makkelijk.
Even kijk, volgens mij moet ik nog ergens een foto hebben van een van de tuigjes die ik heb:.....
niet dus, dus even gezocht voor je op internet.
Zie hieronder dus, ik heb de variant van de tweede foto, de eerste (die rode) is een voorbeeld hoe je hem op de grond neerlegt en dan zo de voorpoten van de hond erin zet. De zijkanten pak je dan op en klik je vat op de rug. De tweede foto laat dus zien welke ik heb en hoe het dan zit. Ik heb het merk Mac Leather, goede kwaliteit, striemt niet in de oksels en is zacht aan de binnenkant. (eigenlijk ook aan de buitenkant want het is vreselijk soepel leder)
Ik heb beide,
Een halsband gebruik ik alleen voor de sport, bij ons is dat coursing of renbaan, je moet heel vlug de halsband af kunnen doen om je hond te starten en bovendien hebben ze vaak een renshirt aan. Tuigje kan dan gewoon niet.
Verder dragen onze honden een tuig, beter voor hun hals en rug vind ik. Ik heb altijd de Julius K9, gewoon omdat dat onze honden het beste zit.
Dat is per hond verschillend hoor, de bouw van een Basenji is niet makkelijk met een tuig.
Soms heb ik tuig en halsband om, wij wonen op een groot schip en als we klimmen moeten heb ik liever genoeg veiligheid voor ze. Dan doe ik alles dubbel.
Ik heb voor Jessy een K9 tuig omdat ze zichzelf met een halsband ophangde. Ze bleef trekken tot ze begon te hoesten. Daarnaast kon ze haar kop uit de band wurmen, hoe strak die ook stond..... Dus leek een tuig mij beter en dan wil ik wel iets moois hebben dus is het de K9 geworden
Vanaf het begin trekt ze daar een stuk minder mee MAAR als ze trekt trekt ze wel een heel stuk harder dan in de halsband ze gooit dan namelijk haar hele gewicht in de strijd en dat deed ze met een halsband niet, of die was tegen die tijd al af, kan natuurlijk ook
Zo'n tuig aanschaffen om trekken tegen te gaan zal vast niet werken.
Wat betreft om en af doen zijn ze geweldig.
Je slingert hem met 1 zwiep over de kop, de band onder de buik door en klik vast. Afdoen is net zo makkelijk, je maakt de buikband los en je tilt hem via het handvat zo weer af
Voordeel hij is oer sterk! Makkelijk, goed reflecterend en leuk met labels.
Nadeel er zijn te veel labels
Het tuigje wat je nu gebruikt heb ik ook even gehad. Ze zeggen dat het is om het trekken af te leren. Maar naar mijn idee is het alleen om de hond pijn te doen. Vervolgens snapt hij niet waarom hij pijn heeft en in het ergste geval word het trekgedrag juist versterkt omdat hij weg wil van de pijn, dus nog harder gaat trekken. Mijn tip: gooi dat ding direct weg en ga voor een gewone halsband, lees ook even onderstaand want dat is misschien ook handig...
Heb je al op een andere manier geprobeert het trekken af te leren? Ga je naar een hondenschool? Een friese stabij is een actieve hond, krijgt hij genoeg uitdaging (geestelijk en lichamelijk) en beweging?
Probeer tijdens het wandelen eens aandachtsoefeningen te doen, neem lekkers mee en laat hem op jouw letten. Als hij dat goed doet en dus niet trekt krijgt hij een snoepje. Mijn honden lopen super aan de lijn, maar ook die hebben wel eens een trekmoment als ze iets in hun bol hebben. Dan sta ik gewoon stil. Jammer dan, het trekken word dan niet beloond. Maar ook niet bestraft want ik zeg verder niets, ik stop gewoon met lopen. Als de lijnen weer slap zijn loop ik weer door. Soms moet ik het een paar keer herhalen maar uiteindelijk valt het kwartje. Ik denk dat het bij Toby misschien wel wat langer kan duren, het is een jonge hond (wat onstuimig misschien) en is het trekken nu gewend. Maar ook een slimme hond dus je moet hem te slim af zijn en consequent zijn. Dus niet: vandaag even weinig tijd dus laat hem maar even trekken...want dan is al je voorgaand werk voor niets geweest.
Als je toch voor een tuigje wilt gaan vind ik de Hurtta, zie hieronder de rode, helemaal super, heel makkelijk aan te doen en nog helemaal stoer ook!
Nog even een vraagje: Gebruik je een gewone lijn of een flexi rollijn?
voor mijn honden werkt een tuig niet.zij hebben veel kracht in hun borst, die ze met een tuig dus ook kunnen gebruiken, zodat ik over de straat zeil.
Hier ook een tuig gebruiker.
Maar dat kwam meer omdat puk kortademig is / was..toen we nog niet wisten dat het aan haar hartje lag dacht ik dat het door de nekriem kwam
Toen heb ik een tuigje aangeschaft. Moet zeggen dat ik vind dat ze er beter door mee loopt. En het lijkt me fijner voor de hond dat ze keeltje niet wordt dicht getrokken door het trekken.
Maar het is inderdaad hond afhankelijk
Ik heb voor mijn beide honden een IDC K9 tuig. Gewoon vanwege de handvaten en de tekst aan de zijkant. Maar naar mijn weten helpt een k9 niet tegen het trekken.
In mijn geval zelfs het tegenover gestelde. Halsband is netjes naast lopen, en een tuig is trekken. Voor silver heb ik zelfs een speciaal trektuig voor tijdens het hardlopen.
Nu loopt toby in het eerder genoemde tuig met een flexlijn. Heb hiervoor ook een tijd met een gewone riem gedaan. Maar vind zelf de flexlijn praktischer. Toby poept altijd langs het kanaal en dan het liefst zo dicht mogelijk bij het water. Dan is de flexlijn heel handig. Hiervoor gebrkuikte ik een slipketting, maar daar was ik snel klaar mee.
We gaan gewoon door met trainen dat hij netjes volgt. K9 tuigje voor de mooi kan altijd nog.
Hier zijn wij begonnen met een Julius tuig, eerst de gewone toen de IDC.
Vond ze later niet zo mooi meer zitten dus nu heeft hij het Hurtta Y-tuig wat bij hem nu veel beter zit.
Mike heeft nooit een halsband gehad, maar mag het nu ook niet meer ivm een operatie die hij heeft ondergaan.
Trekken is iets wat een hond met een tuig en een halsband kan doen, alleen is de "neiging tot trekken" over het algemeen groter bij een tuig.
Bij beide is het af te leren en natuurlijk is het ook maar net wat hond én baasje prettig vinden!
Ik vind het naast het feit dat het gewoon moet bij Mike ook erg fijn als hij losloopt, kan hem makkelijk even vastpakken als er iets is of uit het water halen (nu 1x gebeurd, meneer dacht dat die erin kon staan maar was ietsjes dieper..)
Mijn honden lopen netjes aan hun halsband aan de lijn.
Ik gebruik een tuig als tussenoplossing bij kreupelheden als ik de hond aan een flexilijn heb, voor ie weer los mag. En tijdens het speuren. Of in de bergen in combinatie met een lange of flexilijn.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wel / geen tuigje? Waarom wel, waarom niet???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?