Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Territorium verdedigen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
misschien (en ik weet niet of Kai dat bedoeld hoor) is het verstandig om op een heel andere moment (of natuurlijk meerdere momenten) met Twinko toch weer wat training te gaan doen, zodat Twinko en jij een iets andere verstandhouding krijgen waardoor de hond het bij binnenkomst van mensen niet meer noodzakelijk vindt te gaan blaffen, of als hij iets ziet wat hem onrustig maakt (dit soort "waken" is vaak een vorm van onzekerheid "en de baas erbij roepen")
ik denk zelf dat je het in die richting moet zoeken, maar het is best lastig hoor, ik heb mijn vorige hond ook veel meegenomen naar mn werk, een zeer zware waker, en dat ging prima, geen centje pijn, maar mijn man nam hem ook 1 ochtend mee en daar sloeg hij wel de hele tijd aan op "bezoek" en das heel hinderlijk.
het gaf wel aan dat de hond een andere band/basis met mij had als met mn mna, want het was en bleef dezelfde hond met hetzelfde karakter, maar bij de 1 zweeg hij, bij de ander sloeg hij vaak aan, dat zei meer over ons gedrag als over het zijne (vonden wij hoor)
ik denk zelf dat op het moment zelf, je wat als gezegd wordt, het best de hond kort vast naast je buro te leggen, gewoon lekker op een kleedje, blijf zelf zo rustig mogelijk als het toch weer eens een beetje fout gaat en werk op andere momenten met hem. Door het vastleggen voorkom je bv al dat je hem na moet lopen, terug moet roepen, moet grijpen of wat dan, en met al dien handelingen ga jij op dat moment op de hond in, ipv dat de hond even op jou moet letten.
best lastig hoor, zo'n 'waker" want je wilt hem zo snel mogelijk stil hebben en alleen al door die houding denkt de hond dat jij ook onzeker bent.
je zou bv ook kunnen proberen of je thuis "luid" en "stil' onder commando kan zetten, is een leuk spelletje en in andere situatie's heel handig
Hilde, Ik raad aan juist wel de boel in scene te zetten..
Een hond is een gewoonte dier.. Iets wat vaak voorkomt/gebeurd in zijn leven zal als normaal ervaren werden.
Jij leert /ziet hoe je hond reageert en leert hoe je de situatie het beste kan op te lossen..
Een hond is een 'gewoonte' dier.. Je kan er alles laten inslijten/trainen wat jij wilt..
Iets wat regelmatig voorkomt is /wordt normaal voor het dier.
En zal hij met de situatie leren omgaan..
Pff lastig verhaal hoor. Even kijken wat ik tot nu toe denk te snappen
Normaal (op werk) loopt Twinko los rond of ligt in z'n mandje, 1,5 meter bij mij vandaan. Er komt bezoek (of een hond) binnen;
Nu zeggen jullie, leg hem aan de lijn naast je. Zodoende kan hij niet op bezoek af rennen. Ik neem aan dat hij niet de hele dag vast moet? Alleen weet ik nooit precies wanneer er iemand binnen komt... dus hoe doe ik dat?
Vervolgens moet ik rust en zelfvertrouwen uitstralen zodat Twinko niet de behoefte voelt om aan te slaan. Voor mijn gevoel deed ik dat al maar kennelijk niet Hoe doe ik dat dan wel?
Druk maak ik me nooit.
Het commando 'stil' kent hij trouwens maar als hij te enthousiast of onzeker is blijft hij door blaffen.
@ Ilja, dat lijkt me ook maar ik sta open voor alle suggesties, zolang iemand het kan beargumenteren. Dus ik vraag gewoon heel veel meningen.
@ goja, blij te horen dat ik niet de enige ben
Ik zou ervoor kiezen om de hond Altijd bij me te hebben, aan jou vast dus, via zoals ik aangaf een riem om je middel.
Waarom? Omdat je zo ten alle tijden de bewegingen van je hond kunt beheersen en er duidelijkheid kan komen over Wie, in welke situatie, de dingen regelt. Bij een hond die wil waken, en dus een erg belangrijke regelfunctie overneemt, zul je dat duidelijk moeten maken.
Is een bench geen idee op kantoor?
Een met voldoende ruimte,maar wel dat het een veilig-hol-gevoel blijft geven.
Het gedrag wat hij toont is dat hij het niet als prettig,zelfs onveilig,ervaart als er zomaar mensen/honden binnen komen.
Blaffen is in dit geval afstand vergrotende communicatie,hij zegt: kom niet dichterbij.
Als er visite komt of er lopen mensen jou kantoor in dan komen ze op hem af(ze komen niet speciaal voor hem,maar een hond die onzeker is ziet dit als een dreiging)
Dat hij ook naar het bezoek toe rent om weg te jagen,duidt voor mij op nog meer stress.
Normaal als een hond communiceerd op om afstand te blijven,blijven ze stil staan,want ze zeggen juist dat de andere op afstand moet blijven,doordat hij er dan wel zelf op dendert,zelf wel dichterbij komt zegt dat hij te vaak heeft ervaren dat het afstand blaffen niet heeft gewerkt(iedereen komt toch te dichtbij voor zijn gevoel)en doet dit nu erbij om het zo meer duidelijk te maken,meer dreiging achteraan communiceren.
Stressvol als je het mij vraagt,want dit is juist niet wat hij wilde,hij wilde (de)afstand(vergroten).
Als jij hem goed uitlaat voorje werk en in je pauze,dan zie ik het probleem niet om hem in de bench te laten,wat hij als veilig hol ervaart.En verder iedereen informeren die binnenkomt(thuis of op kantoor)vooral écht (met klem) geen aandacht aan hem te besteden.
Ik ben wel benieuwd geworden naar hoe hij is gesocialiseerd met mensen?
Het is een superklein hondje,dus alles komt al snel op hem af.
Vele mensen buigen voorover en geven zo een aai over de kop...
Er recht voor staan kan een hond als dreigend ervaren.
Er overheen buigen kan een hond als dreigend ervaren.
Over de kop aaien ook dreigend en niet prettig.
Hoe is dat altijd/vaak gegaan.
Ik zie 9,5 van de 10 mensen ook bij mijn hond direct maar die hand richting haar hoofd steken,altijd bovenhands,nooit onderhands.Weinig laten eerst aan de hand snuffelen.Veel mensen willen persé aaien.
Honden hebben inprincipe niks met aaien,het is niet iets honds,honden doen het nooit bij elkaar.
Verder merk ik dat mensen vaak even snel mijn hond proberen te aaien,nemen de tijd niet om de hurken,geluidjes te maken en haar bij hen te laten komen.(heel belangrijk,wil je aandacht van een hond,dan zal hij zelf moeten komen als je roept,komt hij niet dan heeft hij geen zin,ga je er zelf achteraan dan lopen vele honden gewoon weg of ze duigen weg als mensen die hand uitsteken.)
Ik snap dat m'n hondje het waarschijnlijk spannend/eng vind als er iemand binnen komt. Het lijkt me dat het mijn taak is hem gerust te stellen en te laten zien dat er niks aan de hand is. Zo is hij ook over de angst voor vrachtwagens, tennisballen, plastic zakjes, wind enz enz heen gekomen.
Hij moet zich dus veilig voelen bij mij lijkt me. Toch? Maar moet ik hem daarvoor de ganse dag naast me vast leggen? Kan ik hem niet voordat de spanning begint afleiden en zo laten zien dat er niks ergs gaat gebeuren? (ik ben niet eigenwijs hoor maar ben er niet helemaal van overtuigt dat hij mega gestrest of bang is omdat hij zich zo snel hersteld)
Een bench heeft hij op werk, die staat naast me met z'n mandje er in. Als hij daar in zit, ligt of slaapt moet iedereen hem met rust laten. Dat gebeurt ook. Hij zoekt deze op als hij alleen gelaten wil worden.
Maar vanuit daar blaft hij naar vreemden. Als het deurtje open staat rent hij er uit en gaat buiten blaffen, als het deurtje dicht is blijft hij blaffen. Hem in de bench laten als er bezoek komt werkt dus niet. Hij houd sneller op met blaffen als ik m los laat en hij zelf is gaan kijken bij de mensen. Dan is het namelijk over en wil hij met ze spelen. Totdat ze richting z'n bench lopen, dan is het hek weer van de dam.
Wat socialisatie betreft vragen mensen inderdaad vaak of ze hem mogen aaien. Dan zeg ik steevast: "Als hij het wil." Vroeger liet hij het niet toe, dook achter mij, en vertelde ik mensen dat hij niet wilde, maar tegenwoordig loopt hij zelf op sommige mensen af. Kinderen gaat ook goed, mijn nichtje van 4 speelt geregeld met hem en hij komt zelf met speeltje naar haar toe rennen. Als hij het zat is loopt hij weg. Naar mensen buiten is hij ook nieuwsgierig, gaat altijd even snuffelen (los of aan de lijn). Dat lijkt me dus prima.
Hij echt alleen fel als vreemde mensen op werk bij z'n mand komen.
Oké Kai, dat klinkt duidelijk. Door hem vast te hebben liggen in moeilijk situaties neem ik de leiding over en hoeft hij zelf niet meer in die rol te springen. Ik ga dat zeker proberen!
Men zegt trouwens wel dat een chi een eigenwijs waakhondje is dat snel de boel over dreigt te nemen. Ik probeer daar dus wel alert op te zijn maar sommige dingen kom ik gewoon niet helemaal uit. God dank voor HP
ik had de hond op kantoor ook vastliggen (een eis van mijn directie) en dat hinderde hem niet in het minst, hij wist zo namelijk precies waar hij aan toe was, en wat is daar zielig aan, niks toch??
hij ging heerlijk liggen slapen, en na zijn overlijden is hij nog lang gemist door mijn collega's, en niet omdat hij zo actief was, maar juist om die heerlijke ontspannen slaapgeluiden.
wat mij betreft (maar das mijn mening) is het jammer dat de riem aan de middel zo weinig wordt gebruikt, het is namelijk het meest stabiele deel van je lichaam in alle opzichten en dat is ook wat je aan de hond overbrengt, geen gespannen hand bewegingen of arm bewegingen, maar het middelpunt van je lichaam, waardoor je zelf ook anders reageert, maar goed, het idee trekt je niet....... dan moet je het ook niet doen.
maar het probleem van "de hond heeft stress" dan leg je het probleem bij dehond, de vraag is, waarom reageert de hond met regelmaat zo hevig, maar nogmaals, ik weet uit ervaring dat dit lastig is, juist omdat je het zo graag helemaal goed wilt doen en hebben, en dat is niet zo eenvoudig.
succes en nogmaals ik lees verder mee, want echt iets toe te voegen heb ik niet meer, dat staat er inmiddels al
En wat doe ik als de hond aan de lijn ligt en blaft?
tja, als ik het was, zou ik dus (als dat mogelijk is) met de hond aan de lijn weglopen, zonder iets te zeggen, hond let op mij, ik niet op de hond, ik ga niet in op zijn taal, hij moet ingaan op mijn taal en ik zeg: ik kom in beweging, jij ook en daardoor neem ik het initiatief.
echter...... ik denk zelf dat het handig is, ook op andere momenten aan het werk te gaan met de hond
soms is het goed als een ander eens meekijkt hoe de verhouding tussen jou en de hond is, en of de hond zeker of onzeker is in zo'n situatie
ik weet uit ervaring dat het heel lastig en frustrerend is, als je een hond hebt die heel makkelijk blaft en waar dat ook heel makkelijk te triggeren is.
vandaar ook dat zwijg en stil misschien wel werkt, hoewel dat niet echt iets toevoegd aan zekerheid of vertrouwens, werkte het bij mijn vorige hond best heel goed, hij vond het wel een grappig spelletje en zo kan je dan ook het geblaf stoppen, en uiteraard kan je dat dan van harte belonen waardoor de situatie elke keer wat meer ontspant.
maar zelf denk ik echt dat de oplossing niet terplaatse ligt op dit moment, daar is het niet stuurbaar genoeg voor en loop je het risico door druk van collega's of het moment, juist niet het goede te doen (de hond bv verbaal te straffen -wat vaak als meeblaffen wordt gezien-)
ook bij dit gedrag is eigenlijk het 1e belang: waarom doet de hond het, wat is de motivatie om te blaffen, het lijkt op onzekerheid, maar achter een pc zal ik niet durven zegegn dat het echt zo is, misschien is hij wel heel zelfverzekerd en denkt dat jij zijn bewaking nodig hebt (ik noem maar wat)
maar ..... lastig is het, ik voel met je mee
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Territorium verdedigen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?