Gisteren op wedstrijd zag ik voor de eerste keer. 3 Mini aussi's.
Ik was opslag verliefd. Mijn favorite ras zijn border collies, australische herders en nova scotia duck tolling retrievers.
Maar ben meer een fan van het kleinere formaat van hond.
Toen ik deze gisteren zag keek ik vol bewondering toe, ze waren beeldschoon.
Weet iemand er meer van? En wat denken jullie van mini aussies ?
heb je geen foto's kunnen maken
had ze graag ook eens gezien
ik weet er dus niets van dat ras
We hebben hier een mini-aussie fokker op HP, maar nu weet ik toch even niet meer wie dat is...
Ik vind het leuke hondjes! Als ik het me goed herinner is de naam "mini" nogal misleidend omdat aussie's van oorsprong juist veel kleiner zijn dan het formaat dat je nu overal ziet. Maar ik kan het verkeerd onthouden hebben hoor.
@carine:
Heb ze zelf niet getrokken maar even van haar site gehaald:
De linkse heb ik gisteren op wedstrijd gezien, zijzelf heeft nog een puppy ook en verder heb ik nog een red merle op wedstrijd gezien.
Hola dat zijn mijn honden.
Prachtige hondjes heeft u dan
Bedankt.
Ik ken alleen Dace van Marit, en dat is echt een superleuk vrolijk hondje! De derde wordt ws. een nakomeling van Ivy maar mocht dat niet zo zijn, dan is dit een echte optie.
Ik vind ze van rond de 38-43 daaronder vind ik ze toch wel vaak wat tekenen van verdwerging tonen.
In onze hond van augustus staat een heel stuk over de australian shepherd de mini en de toy.
De mini-aussie is precies als de normale aus, ze hebben dus altijd de kleine aussie's gebruikt om dit ras te ontwikkelen.
Je hebt ook nog de toy-aussie die wordt meer gefokt als huishond het orginele van de aus is er grotendeels uitgefokt.
Ze zijn tussen de 25 en 35 cm.
Bij de toy komt dan ook al dwerggroei voor zoals apenhoofdjes en uitpuilende ogen.
Eigenlijk lijken ze al niet echt meer op de aus.
Hier in Nederland zijn ze niet erkend als rashond.
Ja en wat ik er persoonlijk van vind, ben er geen fan van maar ook niet van shelty's bv.
Geef mij maar het grote formaat.
ik ben er niet zo van.. vind het jammer dat ze de honden zo doorfokken totdat ze zo klein zijn. dan krijg je een heel actieve hond in een klein hondje gepropt.
ik ben ook erg bang dat veel mensen niet weten hoe actief de mini-aussie's ook zijn. en dat die net zoals de normale australian shepherd goed hun energie kwijt moeten kunnen.
wil verder niemand de grond in boren hoor.. maar ik vind inderdaad sommige mini aussie's er niet gezond uit zien.. een beetje als een normale aussie met een groeistoornis ofzo.. ik kan me niet voorstellen dat dat echt gezond is.
ik vind dat ze de aussie gewoon moeten laten zoals die is.
Ik denk dat er nu een verwarring ontstaat, je hebt de mini-aussie dit is eigenlijk precies hetzelfde als de gewone aus maar in de fok worden alleen de kleine aussie's gebruikt waardoor ze uiteindelijk een paar centimeter kleiner zijn dan de grote aus.
Maar met de zelfde karaktereigenschappen als de grote aus.
Je hebt de toy-aus daar wordt ook van gedacht dat er ooit gekruist met een vlinderhondje of mischien wel de chihuahua.
Maar ze hebben hiervoor steeds weer de kleinste mini genomen om de toy te bereiken.
Daarnaast komt er dus bij de toy de dwerggroei voor en deze hondjes zijn al heel stuk minder actief.
Ga wel met Judith mee dat veel mensen ook weer vallen voor de leuke schattige kleurtjes maar vergeten dat je een 100% werker in huis haalt.
De meningen zijn er nogal verdeeld over het onstaan van de Toy variant.
Ik heb aussie fokkers gesproken die er helemaal niet over te spreken zijn, omdat er inderdaad gekruist zou zijn met chihuahua's.
Ik heb mensen gesproken die dus beweren dat het wel een zuiver ras is.
De "hp" fokker was trouwens Gea
Wij hebben een klein ausje van alweer bijna 2 jaar hier nu rondlopen.
Ze is klein en heeft niks meer weg van de standaard aus. Ze is een sportief, actief klein hondje dat ook graag knuffelt en op schoot zit. Bij lange na geen werkhond. Al is ze ook geen pure gezelschapshond, want ze kan de border collies met gemak bijhouden wat betreft activiteit.
Wat betreft doorfokken, tja.. ik zie veel kleine ausjes die goede verhoudingen hebben, goed gebouwd skelet zijn, gecheckt op heupen, ellebogen, knieen. De ogen gecheckt. Er zijn diverse DNA testen beschikbaar, een grote genenpool. Ik ken veel meer doorgefoktere rassen waarbij minimaal getest wordt en de genen veel dichter bij elkaar liggen.
Wij nemen zo bijvoorbeeld geen markiesje meer, maar eerder een klein ausje als sportief actief kleintje erbij.
Wij fokken toy- en mini aussies. Onze honden variëren van 28 cm tot 43 cm.
De historie van de Australian Shepherd is begonnen rond 1900 toen er kleine blauwe hondjes (little blue dog) vanuit Frankrijk naar Amerika gingen. Deze hondjes waren onder de 18 inch (onder 45 cm). Deze hondjes vond men te klein om vee mee te drijven. Door ze te kruisen met onder andere collies en berghonden is de standaard aussie ontstaan.
Dus eigenlijk is de aussie groter gefokt en is hierdoor de standaard aussie ontstaan. In tegenstelling met wat men dus in Europa denkt, is de Mini Aussie dus helemaal geen modefenomeen maar eerder een terugstap naar de basis van het ras.
Een van onze gefokte pups loopt nu haar eerste wedstrijden in de behendigheid:
onze mini-aus: Joy, hier is ze een half jaar oud..echt een topper moet ik zeggen. Met een hoop energie, maar dat was ook wat we wilden Ze vind alles leuk en is overal voor in.
@Gea
Dat de mini-aussie ontstaan is omdat mensen terug wilden fokken naar de basis vind ik erg mooi. Zit het dan ook zo met de toy? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze ook daarmee naar de oorspronkelijke bouw wilden fokken, zeker aangezien ik net lees dat daar waarschijnlijk ook chihuahua's aan te pas kwamen.
Correct me if I'm wrong, maar de toy aus lijkt me wel grotendeels gefokt met uiterlijk als belangrijkste punt, wat ik dan wel erg jammer vind. Ik heb vaker foto's van toys gezien en sommigen hadden helaas bijna puiloogjes. In de mini zie ik veel van de bouw van de 'gewone' aus terug en moet zeggen dat ik deze wel prachtig vind.
Maar dat is dan weer mijn mening, die niet lullig bedoeld is tegen wie dan ook.
Verder ga ik mee met Judith en Diesel&Sky.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik de toy er wat minder weg van vind hebben, maar het zijn wel leuke hondjes..ze keffen wel wat meer...
Naast de mini- en toy aussies heb je ook nog de teacup toy aussies. Deze hondjes hebben inderdaad vaak uitpuilende oogjes.
In het begin van het ontstaan van het ras zijn er meerdere rassen gebruikt. Zoals ik al aangaf collies en berghonden voor de standaard aussies en voor de mini's en toys hebben ze naast de kleinste standaard aussies ook shelties, vlinderhondjes en chihuahua's gebruikt. Bij sommige toys zie je dit zeker terug. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat een grotere genenpool hebt. Zo nu en dan wordt er in Amerika in een standaard nest aussies een mini of zelfs een toy geboren. Dit komt door de oorspronkelijke genen van de kleine voorouders.
De laatste 5 van ons zijn allemaal mini's, goed gebouwd en een super karakter. De toys zijn leuk, maar de mini's zijn net iets meer hond en net iets meer aussie....
@ Diesel en Sky, je zegt dat de toy een stuk minder actief zijn???? Ik wil je graag uitnodigen om onze toys in actie te zien. Weet zeker dat je dan je mening zult herzien. De kleinsten van ons gaan altijd mee om duizenden wilde ganzen van het land te jagen. Je wilt niet weten hoe actief ze zijn en hoeveel uithoudingsvermogen ze hebben.....
@ Gea, ik ken de hondjes niet persoonlijk er loopt bij ons wel een mini en die is zeer actief.
Wat ik heb geschreven is van informatie wat ik heb gelezen op internet en tijdschriften.
Geloof onmiddelijk dat het nog actieve hondjes zijn.
Waarom zie ik dit topic nu pas...?maar ik vind de mini aus helmaal geweldig! Over 10 dagen krijgt one of a kind als het goed is pups!Aangezien mijn moeder niet van grote honden houdt , zou de mini aus echt helemaal geweldig voor ons zijn.dus zeker niet omdat ze er leuker uitzien ofzo, want eigenlijk ben ik een border collie freak.
Hoewel, als ik nu een hondje zou moeten kiezen werd het er een uit een dodingsstation. Een bodeguero! Maar zoals het er nu naar uit ziet word het geen hondje erbij...
Ook wij waren op slag verliefd toen we toevallig ergens de aussie toy tegenkwamen en hebben we na een poosje nadenken besloten om contact op te nemen met de fokker van dit leuke hondje en hebben wij onze kleine aussie gekocht voor bijna €800,-We hebben haar zes weken gehad, ze werd heel erg ziek en na een aantal keren bij de dierenarts te zijn geweest bleek na bloed- en urine onderzoek dat ze niet gezond was. Werd er gedacht aan een levershunt en als dat het niet zou zijn dan toch zeker wel een aangeboren afwijking aan de lever. We zijn nog naar een andere kliniek geweest voor een second opinion. Die arts wilde, na het lezen van de uitslagen die we van de vorige onderzoeken hadden meegenomen, niet eens verder onderzoek doen. Het zou heel veel geld gaan kosten met nul resultaat en het advies was dan ook om dit hondje zo snel mogelijk terug te geven aan de fokker. Dit hebben wij in overleg gedaan en zou de fokster een tegenonderzoek uit laten voeren om te bewijzen dat de hond op dag van verkoop gezond was. De helft van het aankoopbedrag kregen wij terug. Maar nu doet zij dit onderzoek niet, bloedonderzoek zou 'te belastend' zijn voor de pup. Wij hebben intussen het idee dat het 'te belastend' is voor haar portomonnaie.
Resultaat: zes weken een lief maar erg ziek hondje in huis gehad waar wij ons ontzettend aan zijn gaan hechten, ruim €1200,- kosten in totaal, lege handen en veel verdriet en irritatie. De zaak ligt nu bij onze jurist.
Advies van de door ons bezochte dierenartsen: koop nooit een kleingefokt ras! Dit is vragen om problemen.
De honden worden gefokt door steeds de kleinste uit de nesten met elkaar te kruisen. De vitale organen zoals, hersenen, lever en nieren komen knel in de te kleine lijfjes. Als je er goed over nadenkt ook heel logisch allemaal. Daarnaast is de aussie toy geen erkend ras, geen controle op fokkers, nergens een officiële registratie. Als wij dit van te voren geweten hadden dan waren wij hier nooit aan begonnen en hadden wij onszelf een boel ellende bespaard. Dus wees gewaarschuwd! Zorg dat je een goede en duidelijke koopovereenkomst hebt. Het consumentenrecht bepaaald dat je zes maanden na aankoop de tijd hebt om de fokker verantwoordelijk te stellen voor het door hem/ haar verkochte goed. Het blijft natuurlijk altijd moeilijk om afstand te doen van je huisdier maar als je het niet doet zit jij met de ( enorme) gevolgschadehoe en uiteindelijk veel verdriet om een dier waar je aan gehecht bent geraakt en uiteindelijk toch sterft en de fokker gaat vrolijk verder met het fokken van dit soort hondjes. Wij willen er wel de nadruk op leggen dat natuurlijk niet alle fokkers hetzelfde zijn!!!
Zoals de meeste mensen hier wel weten fokken wij ook mini en toy aussies. Per toeval heb ik het hondje van “Manouk” vorige week gezien bij de fokker. Wat een leuk, lief, speels en levendig hondje is het!! De fokker heeft mij het verhaal verteld en ook dat ze zelf nog naar een dierenarts en een speciale kliniek is geweest met het hondje om het te laten onderzoeken. Ook heb ik uit de verhalen begrepen dat dit sowieso al de derde pup is die "Manouk"teruggebracht heeft naar de verschillende fokkers……
Zoals Fez al terecht aangeeft is de standaard aussie groter gefokt en de toy aussie kleiner gefokt. De mini en toy zijn idd nog geen erkend ras, maar ze zijn weldegelijk geregistreerd en krijgen een Amerikaanse stamboom waar alle voorouders op staan. In Amerika is men zelfs al bezig om dit ook middels DNA vast te leggen.
Al met al vind ik het jammer dat weer een fokker in verkeerd daglicht wordt gesteld. Ik hoop dan ook dat “Manouk” besluit om niet weer een pup aan te schaffen.
Ikzelf ben een fokker van mini aussies en vind het spijtig dat de toy en mini's weeral eens negatief beoordeeld worden. Zoals Gea zegt hebben ze een Amerikaanse stamboom. Ik ben blij dat het zeer goed gaat met de pup die Manouk heeft terug gebracht. Als het al de 3de pup is die zij terug brengt dat zegt genoeg over de persoon Manouk.
Ja, Fez ik ken het ook als een gezond ras, hoewel ik inderdaad de extremen wel zou vermijden, je kunt natuurlijk ook gewoon een slechte fokker treffen, of gewoon botte pech hebben. Ik heb zelf een vrij klein ras van 30 á 40 cm en je ziet juist dat ze een hoge levensverwachting hebben van ca. 14,5 jaar. Patella luxatie komt vaker voor bij kleine hond anderzijds HD en ED weer bijna nooit.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?