Een maagtorsie is toch dat de maag een kwartslag draait waardoor het voedsel klem zit en alles onder druk komt te staan? Ik dacht dat dit kon komen als de hond eerst buikje vol at en daarna druk gaat rennen of spelen.. Daarom krijgt Chels ook d'r maaltijd ná d'r grootste wandeling van de dag, meestal 's avonds dus..
Voorheen voerde ik d'r 's ochtends maar mijn holistische DA zei dat ik het beter kon doen als ze flink in de weer was geweest en echt honger had, want als een hond (wolf) eet als 'ie ècht honger heb dan werden de voedingsstoffen beter opgenomen ofzo.. Maar nu heb ik een nieuwe DA en die zegt weer dat het heel slecht is om een hond z'n eten te geven na een drukke wandeling, dat ze juist dààr een maagtorsie van kregen.. Welke is het nou..? En wat gebeurt er precies bij een maagtorsie?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maagtorsie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Bij een maagkanteling draait de maag binnen de buikholte helemaal om zijn as, waardoor de maag afgesloten raakt van de darmen en de slokdarm. Doordat maagbacteriën gassen blijven produceren, kan de maag opzwellen, wat acuut levensbedreigend is. Waarschijnlijk hangt het ontstaan van een maagtorsie samen met het eetgedrag. Hoewel de oorzaak niet volkomen duidelijk is, wordt aangenomen dat geschrok en wild spel kort na het eten kunnen leiden tot maagtorsie. Ook oudere honden, en honden die snel en gulzig eten lopen een risico.
Mij lijkt dus:eerst de drukke wandeling, dan eten!
Op de cursus EHBO voor huisdieren werd ons verteld dat het niet eens zozeer met voedsel te maken hoeft te hebben, maar dat het in elk geval met lucht te maken heeft. Als een hond heel gulzig water drinkt bijvoorbeeld of extreem hijgt bij een loopse teef zelfs!!
Het schijnt ook veel vaker bij reutjes voor te komen dan bij teefjes en het gros van de torsies vindt 's nachts plaats blijkbaar.
Ik heb geen cijfers hoor, dit is wat mij verteld is, de meningen schijnen ook nogal uit elkaar te liggen
Bedankt voor uw reactie.. Ja dat lijkt mij ook, eerst spelen dan eten.. Hoe doet een wolf dat anders, of ieder ander roofdier? Jagen jagen rennen rennen en dan hebben ze de prooi, nou dan beginnen ze meteen te knabbelen hoor.. Nog nooit van een maagtorsie gehoord bij roofdieren..
Vaak zijn de grote rassen hier extra gevoelig voor (grote borstkas)
Ik heb weet van een newfy die het 's nachts meemaakte...geen aanleiding...wel pijnlijk en een triestig einde...
De buik stond bij de ontdekking 's morgens op springen, autopsie was duidelijk.
Wel of geen voedsel; de meningen lopen uiteen...
Snap dat je dat nooit wilt meemaken...
Wij kregen les in hoe je een hond met een maagtorsie op moet tillen. die buik staat natuurlijk op springen, dus geen druk uitoefenen!
Liefst de hond naar de DA laten lopen zelfs. Maar dat kan natuurlijk niet altijd.
Wat klinkt het akelig zeg.. Dus als een hond na het eten springt of zich omrolt dan is dat een risico?
Het staat niet 100% vast waar het aan ligt, dus dat kan ik ook niet bevestigen. Die van mij moeten in elk geval ff rustig aan doen na het eten. Mogen wel uit om een plasje te doen bijvoorbeeld, maar ze mogen van mij niet spelen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Maagtorsie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?