Ik wil misschien later eens een hond aanschaffen, maar ik weet er nog niet veel over en ben me daarom aan het orienteren. Ik zag ergens in dit forum een hele leuke kruising tussen een chihuahua en een franse bulldog, maar heb ook gezien dat er mensen bezwaren hebben over het kruisen van verschillende rassen. Ik kan het me bij sommige kruisingen (grote hond + kleine hond) wel voorstellen, maar wat zijn de overige bezwaren? Gaat het dan vooral om de raszuiverheid/stambomen of meer dat er meer kans is op 'mankementen', ziektes e.a.? En mocht ik toch een kruising willen, hoe pak ik dat dan aan? Zijn er fokkers die ook aan kruisingen doen? Ik ben erg benieuwd naar de reacties
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom geen kruisingen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik denk niet dat je erkende fokkers zult vinden die 2 rassen kruisen.
In het asiel zitten echter genoeg kruisingen
Dit is een raszuivere Maltese Bankhanger
(oftewel: een kruising)
Hoi Dee,
Het is erg belangrijk dat het kruisen van twee rassen verantwoordelijk gebeurd en dat het dus gedaan wordt om daar een sterkere hond uit de krijgen, ofwel een interessante uitkomst om daar mogelijk mee verder te fokken.
In dit verhaal is dus een goede gezondheid heel belangrijk maar ook bouw, conditie en karakters kunnen redenen zijn om bepaalde honden te kruisen!
Het is dus vanzelfsprekend dat er met gezonde dieren wordt gefokt en hiervoor onderzoek en tests worden gedaan!
Zowel een Chi als een Franse Bull zijn honden die veel problemen hebben met de gezondheid!
Als je opzoek bent naar zón kruising, moet je dus goed kijken of vader en moeder goed gezond zijn en van te voren getest zijn op erfelijke afwijkingen etc!!
een kruising opzich is geen bezwaar, hetgeen wat ik (en ik denk de meesten hier) een bezwaar vinden, is dat de vader- en moederhond vaak niet getest worden op de erfelijke afwijkingen/ziekten die bij dát ras voor komen. Met andere woorden (voorbeeld); een chihuaha en een yorkshire terriër worden zo bij elkaar gezet om te paren. Bij de chihuaha testen ze niet op bv. patella luxatie (knieschijf verschuiving) of oogproblemen/hart problemen en bij de yorkshire terriër testen ze dan bv ook niet op patella luxatie (knieschijf verschuiving). Het risico dat daar puppys uitkomen die die aandoeningen dan hebben is dan gewoon erg groot. Terwijl als je beide ouders wél zou testen op die aandoeningen die kans gewoon aanzienlijk kan verkleinen. De kans dat er gezonde pups uitkomen is dan gewoon veel groter. Simpelweg omdat, mochten die erfelijke aandoeningen aanwezig zijn in één of beide ouderdieren, je ook kan kiezen om er níet mee te fokken.
Daar komt nog bij, dat je bij een kruising het karakter niet kan voorspellen, terwijl je bij pups van twee ouders van hetzelfde ras het karakter wel ongeveer weet van te voren, omdat het karakter wat de hond moet hebben is vastgelegd in de rasstandaard. Ook bij twee honden van hetzelfde ras, geld natuurlijk dat deze ook getest moeten worden op erfelijke afwijkingen.
Snap je?
Als je een kruising wil, zou ik persoonlijk in een asiel kijken, daar zitten er heel veel natuurlijk, maar vaak ook volwassen honden waarvan het karakter bekend is en ook eventuele gezondheidsproblemen. Dé twee dingen die je bij een kruising als pup gewoon nog niet kán weten
wij hebben een kruissing van 9 jaar friese stabij x berner 50% van ieder (nooit ziek geweest )alleen de eerste jaar entingen gehad.
en we hebben een Berner x friese stabij 75% x 25% deze is nu 14 maand.
hier nergens geen klachten over.
Een ander iets is dat met het kruisen van een ras weet je in lijnen al wat voor hond daar uit komt wat betreft karakter en bouw. Met het kruisen van 2 verschillende rassen is dit een verassing. Fokken met je hond doe je om het ras te verbeteren en zorgen voor gezonde honden. Met rassen heb je een rasstandaart en ondanks ze hiervan kunnen afwijken is het in grote lijnen correct. Met kruisingen heb je deze garantie niet. Er zijn natuurlijk ook voordelen aan kruisingen misschien maar deze worden door serieuze fokkers niet gefokt hooguit om de raslijn te verbeteren van hun eigenras.
Heel erg bedankt voor alle (overigens zeer vlotte) reacties! Ik vond het erg leuk/interessant om te lezen, ben in ieder geval weer wat wijzer geworden Ik begrijp de bezwaren wel. Heb idd ook wel lopen denken over een asielhond, maar dat is dan weer een ander topic
Hoi Dee , weet je nu al welke soort je wilt? das dan wel snel na deze paar antwoorden.
ik hoop dat je nog wat laat horen welke rashond je hebt gekozen.
Ik vind een kruising juist super.. Dan heb je een unieke hond, ja heb je altijd wel maar snap je? En kruisingen zijn over het algemeen veel gezonder omdat ze geen doorgefokte ziektes hebben ofzo..
hoezo zou een kruising geen doorgefokte ziektes hebben???juist wel. als je een doorgefokte chihuahua kruist met een doorgefokte franse bull, heb je juist een erg zwakke hond, met de slechtste eigenschappen van beide rassen.
Het bewust kruisen van honden alleen maar voor de fun moest verboden worden. alleen goede fokkers zouden een proef kruising mogen doen om bij voorbeeld het eigen ras te verbeteren maar dan ook alleen om dit doel Hein.
Het gaat voornamelijk om foute fokkers of handelaren die twee rassen op elkaar zetten om er iets leuks uit te krijgen. Zonder dat de gezondheid van de ouderdieren gescreend word door een medisch specialist. In sommige gevallen wonen honden die voor deze foute fok gebruikt worden in erbarmelijke omstandigheden, maar het komt ook voor dat ze alleen in een kennel wonen en bijvoorbeeld alleen een tuin zien. Geen deel uitmaken van het gezin.
Verder weet je natuurlijk nooit of de ouderdieren of voorouders geen genetische afwijkingen hebben of erfelijke ziektes bij zich dragen.
Dat is het grootste bezwaar. Ook zijn kruisingen niet per definitie sterker. Een onherkenbaar soort straathond heeft genoeg verschillende rassen in zich om er misschien sterker uit te komen, maar een kruising tussen 2 rassen heeft gewoon de kans de afwijkingen van beide rassen bij zich te dragen.
Dan zou ik voor een kruising gaan..
Het liefst een kruising van 2 rashonden zodat je een beetje weet wat de medische achtergrond is.
De vader en de moeder..
Maar een gezonde kruising is al...tijd...beter dan een rashond.
Gelukkig zijn er momenteel een klein aantal fokkers die aan het kruisen zijn..
Vader en moeder bekend, enkel een verwant ras dus kruising.
als je een kruising wilt ga dan naar het asiel
als je een kruising gaat kopen kom je wss 9 van de 10 kansen bij een broodfokker terecht.
Ikzelf heb ook een leuke kruising uit het asiel gehaald. Ze was toen 1 jaar en 4 maanden
Ik ben absoluut niet tegen kruisingen, integendeel !! Er zitten er in het asiel zoveel leuke, kan je gewoon niet aan weerstaan + ik ken veel mensen die er eentje hebben/hadden en die waren heel gezond en haalden een serieuze leeftijd !
Ik vind gewoon dat er teveel wordt gefokt en er geen enkele controle op staat...resultaat, heel veel sukkelaartjes die in het asiel belanden en dat niet verdienen !! Want ach, ze moeten toch eens een nestje krijgen
Persoonlijk vind ik niets mis met kruisingen.
Wij hebben een zogenaamd Boomer hondje..Shih Tzu X Malteser.
Ik denk dat als je met gezond verstand de juiste fokker uitzoekt,er niets aan de hand is.
Ik ben van mening dat je ook bij raszuivere fokkers een slechte fokker kunt treffen.(Zoals mijn schoonouders dit hadden)Of een zwakke pup hebt.Ook een ervaring met een raszuivere Duitse herder die op leeftijd van 2 jaar oud een neuskanker had gekregen en helaas ingeslapen moest worden.
Ervaring met kruisingen die op zeer bejaarde leeftijd in principe super gezond vredig zijn ingeslapen ;o)
Zolang je beide ouders kunt zien,papieren (medische keuringen) kunt inzien,een positief gevoel hebt over de thuissituatie/nestsituatie en de fokker zelf is er niets aan de hand.
Ik denk dat het belangrijk is dat je bij verschillende nestjes gaat kijken en als je ook maar iets niet vertrouwd ook geen pup daar neemt.
De Fokker moet ook aangemeld zijn en dit is te controleren.
Bij Moos had de fokker 6 honden,3 teefjes en 3 reuen..Stuk voor stuk lieve vriendelijke honden die er super gezond uit zagen,geen mankementen hadden,goed geent. De pups zagen er ook allemaal supergezond uit.Je kon echt merken dat ze zeer betrokken was,niets wou opdringen en veel goede informatie gaf.Ze gaf ons alle tijd en ging ook gewoon even weg.Wij hadden ook nog eens het voordeel de eerste keuze uit het nest te kunnen maken,maar dat is net geluk hebben ;o)
Ik denk (en wat ikzelf heb ervaren) je buikgevoel wel zegt of iets goed zit of niet.Bij een ander nest vertrouwde ik het niet,veel nestjes van verschillende kruisingen,fokker zelf stond me niet aan,dus gingen er bij mij allerlei alarmbellen af.
Zonder kruisingen was er niet zo'n diversiteit aan rashonden .
Aan een kruising is op zich niets mis mee. net zo goed hond als elke andere hond.
wat echter vaak vervelende bijkomstigheden zijn:
- je weet van tevoren niet hoe het uiterlijk zal zijn (groot, klein, middel,
- je weet niet welk gedrag er ongeveer uit komt en wat de hond dus ook nodig heeft qua energiebehoeften. (dit is bij een rashond net wat beter in te schatten)
- Kruisingen worden vaak niet getest en kunnen dus beide erfelijke ziektes krijgen
- vaak zijn het modehondjes. gefokt door broodfokkers om makkelijker geld te verdienen.
- het is veel moeilijker om een goede fokker uit te zoeken. bij een rashond kan je kijken naar stamboom, testen enz.. de fokkers die standaard met kruisingen fokken zijn vaak broodfokkers en de rest vaak (wat ze noemen) oepsnestjes. mensen die het leuk vinden om een keer een nestje groot te brengen.
dan kan je weer afvragen hoeveel ervaring zij daarmee hebben en hoe goed de socialisatie dan wel/niet loopt.
We hebben 3 kruisingen,
1 Labrador x Appenzeller,
1 blonde bouvier x Hollandse herder x boxer x Mechelaar
en 1 Dalmatiër x basset.
Onze ervaringen zijn heel erg goed, juist met kruisingen.
qua Gezondheid geen problemen.
nadeel is dat zelfs als je zeker weet wat voor soort ras de ouders zijn, je niet weet waar jouw hond op gaat lijken, zowel uiterlijk als karakter.
Let er voornamelijk op dat je geen brood fokker treft, mensen die maar wat doen om geld te verdienen.
veel succes met jouw keuze.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Waarom geen kruisingen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?