Belonen of blijven doen of er niets is?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Als je gewenst gedrag niet beloond, hoe moet je hond dan in godsnaam weten dat dat gewenst gedrag is? "
Je kunt wel belonen, maar dan moet je voor 100 procent zeker weten dat het gedrag dat de hond laat zien ook echt het goede gedrag is. En dat is vaak heel moeilijk te zien en daarom ben ik ook niet zo van het belonen. Beloon net te vroeg of te laat en je kunt wel een verkeerde motivatie voor gedrag belonen. Een hond die bijvoorbeeld even niet meer trekt omdat hij een kat ziet en van spanning ven inhoud. Daarbij belonen veel mensen met materiele zaken zoals snoepjes e.d. Terwijl ik van mening ben dat contact met de baas de grootste beloning moet zijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen of blijven doen of er niets is?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Je kunt wel belonen, maar dan moet je voor 100 procent zeker weten dat het gedrag dat de hond laat zien ook echt het goede gedrag is. En dat is vaak heel moeilijk te zien en daarom ben ik ook niet zo van het belonen. Beloon net te vroeg of te laat en je kunt wel een verkeerde motivatie voor gedrag belonen. Een hond die bijvoorbeeld even niet meer trekt omdat hij een kat ziet en van spanning ven inhoud. Daarbij belonen veel mensen met materiele zaken zoals snoepjes e.d. Terwijl ik van mening ben dat contact met de baas de grootste beloning moet zijn. "
Gewenst gedrag is gewenst gedrag, de motivatie maakt niet uit. Het zal mij jeuken of mijn hond niet trekt vanwege een kat, op dat moment trekt hij niet en als dat is wat ik wil dan beloon ik dat.
Iets is pas een beloning als de hond het als zodanig ervaart, niet wat jij(of iemand anders) graag wil dat ie als beloning beschouwd.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Gewenst gedrag is gewenst gedrag, de motivatie maakt niet uit. Het zal mij jeuken of mijn hond niet trekt vanwege een kat, op dat moment trekt hij niet en als dat is wat ik wil dan beloon ik dat.
Iets is pas een beloning als de hond het als zodanig ervaart, niet wat jij(of iemand anders) graag wil dat ie als beloning beschouwd. "
Persoonlijk vind ik het juist heel belangrijk om te weten waarom mijn hond iets doet. Dat bepaalt namelijk voor 100% hoe ik het aan ga/moet pakken.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

@ Dobber, Dat is het ook, hij weet niet hoe hij moet reageren en gaat dan net doen of hij alles is... ik vergelijk het altijd met een kind dat nieuw in de klas is en omdat hij onzeker is een hele grote mond opzet omdat hij geen controle heeft over zijn eigen emoties en die van de andere. Het is inderdaad zaak dat ik meer de touwtjes in handen neem maar vind dat altijd best lastig omdat ik zelf niet zo goed weet hoe ik moet reageren op Kiba zonder negatief te zijn.. Ben snel bang dat ik Kiba nog onzekerder ga maken... Maar ik zou dus als hij gaat focussen een nee moeten zeggen en daarna zonder iets te zeggen door moeten lopen?

@ Kai, In mijn ogen is een onderdanige hond een hond die op zn rug gaat liggen en de andere hond niet meer aankijkt en net zo lang wacht tot de andere hond klaar is met snuffelen en dan pas opstaat en eventueel wegloopt. Of die een duidelijke lage houding neemt, weg kijkt, oren naar achter heeft en het eventueel toe staat besnuffeld te worden terwijl hij zijn eige bek likt. (dit alles met rustige bewegingen)

Hmm dus volgens jou is het dus beter om geen nee te zeggen en door lopen maar alleen doorlopen..

Als Kiba last krijgt van spanning gaan zijn haren om hoog, begint hij hardop te hijgen, begint zn bek te likken en gaat met een lage houding verder lopen (niet sluipen maar ietsepietsie door zn poten gezakt lopen) Als ik hem dan bijvoorbeeld een aai over zn kop geef dan krijgt ie een schrik reactie en das dan gelijk een reden om uit te vallen (dit doe ik overigens niet gezien zijn reactie dus ;-)) Het zou kunnen dat dit een vorm van aftasten is MAAR ik heb gezien dat als er een zekere ("dominante" en dus rustig en noem het riedeltje maar op wat bij die term echt hoort) ons pat kruist ziet Kiba dit meteen en is er geen spoor van spanning te zien en gaat Kiba snuffelen en loopt dan gelijk door met een lage onderdanige houding. (hoop dat het zo een beetje duidelijk is O-) )

honden page profiel Johanna en CharlyJohanna en Charly 3 doggies

honden foto van Johanna en Charly

" Ja,ja....
Ken uw hond, zou ik zeggen..

Is het gedrag aanvaartbaar, waarom dan nog nadruk leggen op dat waar je bang voor bent, of juist beloont omdat de hond iets doet wat hij eigenlijk gewoon hoort te doen. "

Maar het is toch: slecht gedrag negeren, goed gedrag belonen. En doorlopen na omkijken lijkt me een gevalletje goed gedrag.

honden page profiel kaikai 3 doggies

" @ Kai, In mijn ogen is een onderdanige hond een hond die op zn rug gaat liggen en de andere hond niet meer aankijkt en net zo lang wacht tot de andere hond klaar is met snuffelen en dan pas opstaat en eventueel wegloopt. Of die een duidelijke lage houding neemt, weg kijkt, oren naar achter heeft en het eventueel toe staat besnuffeld te worden terwijl hij zijn eige bek likt. (dit alles met rustige bewegingen)

Hmm dus volgens jou is het dus beter om geen nee te zeggen en door lopen maar alleen doorlopen..

Als Kiba last krijgt van spanning gaan zijn haren om hoog, begint hij hardop te hijgen, begint zn bek te likken en gaat met een lage houding verder lopen (niet sluipen maar ietsepietsie door zn poten gezakt lopen) Als ik hem dan bijvoorbeeld een aai over zn kop geef dan krijgt ie een schrik reactie en das dan gelijk een reden om uit te vallen (dit doe ik overigens niet gezien zijn reactie dus ;-)) Het zou kunnen dat dit een vorm van aftasten is MAAR ik heb gezien dat als er een zekere ("dominante" en dus rustig en noem het riedeltje maar op wat bij die term echt hoort) ons pat kruist ziet Kiba dit meteen en is er geen spoor van spanning te zien en gaat Kiba snuffelen en loopt dan gelijk door met een lage onderdanige houding. (hoop dat het zo een beetje duidelijk is  O-) ) "

Dat ligt allemaal maar helemaal aan de context van de ontmoeting tussen de twee honden. Het kan ook getuigen van een enorm zelfvertrouwen op je rug te gaan liggen met een andere hond, je stelt je namelijk nogal kwetsbaar op.

En ook het omhoog gaan van Kiba's "kraag" hoeft helemaal geen spanning te zijn, sterker nog, als zijn houding verder laag is wil dit zeggen dat de spieren juist NIET gespannen zijn. Waarom die kraag dan omhoog gaat? In de buurt van de schouders zitten feromonenbronnen, de haartjes omhoog zetten zorgt ervoor dat die feromonen lekker duidelijk verspreid worden. Hij communiceert dus. Ook in de buurt van zijn lippen zit een feromonenbron, en wat is nou een betere manier die te verspreiden dan door te hijgen? Likken rond de mond zou dan inderdaad een stress signaal kunnen zijn, maar als het bijvoorbeeld langs zijn neus is, dan kan het hem ook helpen geurtjes die in de lucht zitten beter op te nemen. 

En zo zie je dat de zaken een heel stuk complexer en genuanceerder kunnen liggen dan je eigenlijk denkt. ':-)

Ik geloof niet dat je op dit moment "nee" hoeft te zeggen of anders te corrigeren, dat pas niet in het plaatje van wat je beschrijft qua houding van Kiba. Die "nee" zou nog veel te veel gezien worden als een stukje negatieve aandacht, en niet daadwerkelijk als een correctie. Zaak is het nu om duidelijkheid te verschaffen, de riem kort (niet strak!) voor meer fysieke controle, blik op oneindig en doorlopen. Laten zien wat je wil, en dan kijken wat Kiba doet.

En over de vraag, hoe kan de honden dan weten of het goed gedrag is? Ten eerste heeft de hond een eigen besef van moraal (hondse moraal) en ook daarin is het volgen een bekend iets. Daarnaast zal een hond die op zijn mens let (en dat doen ze bijna allemaal) het letterlijk kunnen ruiken wanneer zijn gedrag een positief gevoel bij zijn mens teweeg brengt (we maken dan namelijk oxitocine aan) Of dat rede genoeg is voor een hond om dergelijk gedrag te herhalen ligt aan hoe de band onderling is, en hoe koppig de hond. Meestal echter gaan honden heel ver in het behagen van hun mensen.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Is het dan niet zo dat je het omhoog zetten van de haren (en bij Kiba zijn het vooral de haren boven zn schouderbladen en onderrug waar dus idd die geurdingen zitten..)het zelfde als kippenvel krijgen als je het heel spannend vind?

(dat is mij tijdens de puppencurcus verteld.. de trainster waar ik nu train zegt trouwens dat het gedrag wat Kiba vertoont duit op teveel spanning en dat ik zodra ik Kiba ga horen hijgen hem onder appel moet zetten maar daarvan gaat hij sneller uitvallen.. Volgens haar heeft hij geen vertrouwen als hij onder appel staat en denkt ie dat ie geen kant meer op kan)

Hij doet idd zn neus likken en niet zn lippen.. Dat doet hij trouwens heel vaak ook als ie angstig door huis aan het blaffen is (dan heeft ie wss iets gehoord ofzo waar ie bang voor is en dan komt ie steun zoeken bij mij door tegen mn benen aan te gaan liggen) Dat hij dan schrikt als ik hem aanraak en daardoor ook zal uitvallen heeft dat dan te maken met concentratie denk je?

Zou het kunnen dat Kiba teveel vrijheid voelt (en dus denkt zelf te moeten bepalen) doordat hij bijna altijd voor mij uit loopt tenzij ik hem een volg commando geef? En zou Kiba mijn spanning kunnen ruiken/voelen die ik krijg als ik een andere hond tegen kom waarvan ik verwacht dat hij daarnaar gaat uitvallen? Over het al gemeen draai ik om of ga ik een ander pat in als dat gebeurd maar dat kan niet altijd.. Ik merk aan mijzelf dat ik nog lang niet altijd het vertrouwen heb dat het goed gaat ook al gaat het dan toch goed... Weliswaar met omhoog staande haren en alles...

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

" Is het dan niet zo dat je het omhoog zetten van de haren (en bij Kiba zijn het vooral de haren boven zn schouderbladen en onderrug waar dus idd die geurdingen zitten..)het zelfde als kippenvel krijgen als je het heel spannend vind?

(dat is mij tijdens de puppencurcus verteld.. de trainster waar ik nu train zegt trouwens dat het gedrag wat Kiba vertoont duit op teveel spanning en dat ik zodra ik Kiba ga horen hijgen hem onder appel moet zetten maar daarvan gaat hij sneller uitvallen.. Volgens haar heeft hij geen vertrouwen als hij onder appel staat en denkt ie dat ie geen kant meer op kan) "


Klopt veel haar omhoog veel geurinfo, innerlijke spanningen, evenals de rest van alle conflict signalen, het geeft allemaal innerlijke informatie aan jou over de hond.

" Hij doet idd zn neus likken en niet zn lippen.. Dat doet hij trouwens heel vaak ook als ie angstig door huis aan het blaffen is (dan heeft ie wss iets gehoord ofzo waar ie bang voor is en dan komt ie steun zoeken bij mij door tegen mn benen aan te gaan liggen) Dat hij dan schrikt als ik hem aanraak en daardoor ook zal uitvallen heeft dat dan te maken met concentratie denk je?

Zou het kunnen dat Kiba teveel vrijheid voelt (en dus denkt zelf te moeten bepalen) doordat hij bijna altijd voor mij uit loopt tenzij ik hem een volg commando geef? En zou Kiba mijn spanning kunnen ruiken/voelen die ik krijg als ik een andere hond tegen kom waarvan ik verwacht dat hij daarnaar gaat uitvallen? Over het al gemeen draai ik om of ga ik een ander pat in als dat gebeurd maar dat kan niet altijd.. Ik merk aan mijzelf dat ik nog lang niet altijd het vertrouwen heb dat het goed gaat ook al gaat het dan toch goed... Weliswaar met omhoog staande haren en alles... "



Honden voelen feilloos aan hoe wij ons voelen van binnen, vaak zien ze dit ook aan de buitenkant, maar ook vaak proberen mensen de hond voor het lapje te houden door stoer en relaxed over te komen terwijl ze van binnen heel iets anders zijn, en ja de hond heeft dit prima in de gaten. De hond kan daardoor dus de conclusie trekken dat hij de zaakjes op moet gaan lossen terwijl hij kan smeken om jou leiding want hij is er zelf niet geschikt voor. Vandaar dat je vaak van dat rare vreemde gedrag kan zien.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Maar dan word dus de vraag hoe ik aan kiba ga laten zien dat ik het regel en dat hij op mij kan vertrouwen... En hoe ga ik het vertrouwen krijgen dat kiba niet zal uitvallen... Ik was van plan om samen met mijn moeder kiba te recosialiceren met bekende voorwerpen op vreemde plekken (voor zulke dingen is hij dus ook bang -_-")... Zou dat hem ook gelijk meer vertrouwen in mij geven als ik hem kan laten zien dat een fiets in de bosjes nog altijd gewoon een ongevaarlijke fiets is? (Een waarheidsgetrouw voorbeel...) Of staat dat er weer los van?

honden page profiel SanneSanne 1 doggies

honden foto van Sanne

Waarom zou je 'm belonen als dat "de rust" verstoord en hij gewoon rustig meeloopt als je niets zegt?

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Dat staat ook in andere antwoorden. Het is in mijn ogen nogal dubbel...

honden page profiel kaikai 3 doggies

" Is het dan niet zo dat je het omhoog zetten van de haren (en bij Kiba zijn het vooral de haren boven zn schouderbladen en onderrug waar dus idd die geurdingen zitten..)het zelfde als kippenvel krijgen als je het heel spannend vind?

(dat is mij tijdens de puppencurcus verteld.. de trainster waar ik nu train zegt trouwens dat het gedrag wat Kiba vertoont duit op teveel spanning en dat ik zodra ik Kiba ga horen hijgen hem onder appel moet zetten maar daarvan gaat hij sneller uitvallen.. Volgens haar heeft hij geen vertrouwen als hij onder appel staat en denkt ie dat ie geen kant meer op kan)

Hij doet idd zn neus likken en niet zn lippen.. Dat doet hij trouwens heel vaak ook als ie angstig door huis aan het blaffen is (dan heeft ie wss iets gehoord ofzo waar ie bang voor is en dan komt ie steun zoeken bij mij door tegen mn benen aan te gaan liggen) Dat hij dan schrikt als ik hem aanraak en daardoor ook zal uitvallen heeft dat dan te maken met concentratie denk je?

Zou het kunnen dat Kiba teveel vrijheid voelt (en dus denkt zelf te moeten bepalen) doordat hij bijna altijd voor mij uit loopt tenzij ik hem een volg commando geef? En zou Kiba mijn spanning kunnen ruiken/voelen die ik krijg als ik een andere hond tegen kom waarvan ik verwacht dat hij daarnaar gaat uitvallen? Over het al gemeen draai ik om of ga ik een ander pat in als dat gebeurd maar dat kan niet altijd.. Ik merk aan mijzelf dat ik nog lang niet altijd het vertrouwen heb dat het goed gaat ook al gaat het dan toch goed... Weliswaar met omhoog staande haren en alles... "

Ja, maar spanning hoeft niet negatief te zijn. Als ik een hele mooie foto zie, of een fantastisch lied hoor, krijg ik ook kippenvel. Daarom moet je zo voorzichtig zijn met conclusies. 

Op het moment dat je Kiba nog onder appel moet zetten als hij hijgt, ben jij dus te laat. Je hebt de situatie dan zover op laten bouwen dat Kiba dmv zijn geurencommunicatie dingen zelf aan het regelen is. Je reageert op dat moment dus op zijn signaal, en dat maakt hem in zijn hoofd weer belangrijker...en dat geeft hem meer plichten (vicieuze cirkel) Maar ben je dat allemaal voor door vanaf het begin te leiden en controle te  nemen, hoef je niet te reageren op zijn signalen en maak je hem dus (in zijn hoofd) ook niet belangrijker dan hij is op zo'n moment. 

Hetzelfde met aanraking tijdens zijn "episodes" er komt steeds meer aandacht voor wat hij aan het doen is, reacties op zijn gedrag...en al dat maakt hem alleen maar relevanter in de sociale interactie. En dus moet hij blijven handelen, regelen, ageren, want hij is super belangrijk gemaakt (in zijn hoofd) door jouw reacties. Hij mag best bij jou komen gaan hangen als hij bang is, graag zelfs als je zo'n band met je hond hebt, maar daar stopt het dan ook.

Waar loopt Kiba eigenlijk. Je zegt voor, maar is dat rechts van jou of links? Of wisselt dat? 

Je laat aan Kiba zien dat jij de dingen regelt, door de dingen ook daadwerkelijk te regelen. Je kunt niet liegen tegen een hond, net doen alsof. Daar prikken die beestjes zo doorheen. En andersom ook. Al loop jij als een gebochelde, kijk je om de 5 tellen achterom, zo lang jij van binnen zeker bent van je zaak zal de hond dat snappen. Maar goed, die leiding nemen is voor veel mensen heel moeilijk. Zelf doe ik het ook niet vaak naar mijn hond toe, deels omdat het helemaal niet bij mijn persoonlijkheid past. 

Maar als ik het doe dan houd ik me aan de regel dat wat ik wil ook wet is op dat moment. Wil zeggen dat als Ik naar punt A wil binnen 2 minuten via Die weg, dan ga Ik dus ook naar punt A binnen 2 minuten via Die weg. Dan kan het sneeuwen, stormen, kunnen er 6 honden op me afspringen, kan mijn hond me naar een kat proberen te slepen. Boeit allemaal niet. Punt A, binnen 2 minuten, Die weg. En omdat ik het ook Echt meen, pikt mijn hond dat ook op, en die kiest er vervolgens voor (meestal) om dan maar even niet moeilijk te doen. 

De vrijheid die je aan een hond geeft moet altijd passen bij de mate van vrijheid die een hond Aankan. En als de mate van vrijheid die Kiba nu ervaart zoveel innerlijke conflicten oplevert is het tijd om in te grijpen.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Het is eerst belangrijk dat je zelf niet gespannen bent, want dat is wat Kiba nodig heeft. Misschien de zaakjes iets anders bekijken, wanneer je iets ziet of je ziet iemand aan komen, kan je ook denken ' hè wat leuk een uitdaging' i.p.v. 'shit daar heb je er weer één' . De afstand maak je zo groot mogelijk maar de hond mag niet merken dat jij van je pad afwijkt omdat er iemand anders aan komt, ook moet je de riem niet korter vast pakken. Zo laat je zien dat jij nergens gespannen van wordt en dat hij op jou kan vertrouwen

Even over dat belonen, jij wilt graag belonen zoals eigenlijk zoveel mensen, de reden van belonen zal waarschijnlijk zijn, dat je door belonen hoopt dat de hond dit gedrag gaat herhalen....dus, even een nadenkertje, je vertrouwd je eigen hond niet. Had je namelijk vertrouwen gehad in de hond had je hem ook niet hoeven belonen toch? Is het belangrijk dat je elkaar vertrouwd?

En voor de rest, ja mensen belonen heel erg snel, wat je gaat belonen is belangrijk zodra jij zeker weet dat de uitvoer van de hond precies dat is wat jij graag wilt zien, dan kan je dat belonen, maar stel dat de hond door lichaamstaal een heel gesprek aan het voeren is, veel spanning in het hondenlijf, wat jij niet ziet, aanwezig is, en je beloond het uiterlijke gedrag op dat moment?....

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

mmm..
ik zie het zo:

je beloont altijd voor iets dat de hond goed doet. iets wat de hond onder normale omstandigheden wanneer jij dus niets zou zeggen of doen niet zou doen.

als ik jouw verhaal lees heb jij Kiba geleerd haar normale gedrag te veranderen. voor Kiba is het nu normaal om langs honden heen te gaan zonder daar aandacht aan te schenken. Voor kiba is dit nu geen oefening / kunstje meer. en Kiba verwacht voor dat gedrag dus geen beloning.
op het moment dat jij haar wel beloond heeft ze het idee dat ze iets heeft gemist. en kijkt ze dus om, om te zien wat ze dan gemist heeft.

Ik zou dus niet meer gaan belonen voor het negeren van de andere honden, omdat dat voor Kiba duidelijk niet nodig is.
Je kan natuurlijk tijdens je wandeling genoeg andere oefeningen doen en daarvoor wel belonen.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

sorry.. Kiba is natuurlijk een reu..

sorry voor al die ze, enz.. O-)

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

@ Kai, Het is dus eigenlijk zaak dat ik, voordat hij de andere hond, Kiba onder appel zet? Maar als ik dat doe dan valt hij gegarandeerd uit omdat hij (volgens mijn trainster dan he) zich ingesloten voelt.. Of is dat gewoon een kwestie van doorzetten zijn?

Het wisselt eigenlijk, het ene moment loopt ie aan de linker kant maar als ie dan rechts iets ruikt loopt ie naar rechts. Dit zelfde geld als hij achter mij komt te lopen door dat hij ergens blijft snuffelen (Kiba loopt aan een 5 meter lijn)

Wat je zegt over het bepalen waar je heen loopt en zo dat doe ik inderdaad ook maar (en dat bedenk ik me nu, nu ik het zo lees) ik betrap mezelf er vaak op dat ik Kiba tussendoor ook even laat snuffelen als hij dat wil waardoor hij dus bepaald wanneer er door gelopen word en wanneer niet ;-) Dit is er een beetje ingeslopen doordat ik Kiba bijna niet los laat en het dan sneu vind dat hij net overal kan snuffelen als hij dat wil... Dit is dus een puntje waar ik flink aan ga werken. Ik bepaal en hij niet. Maar zou ik Kiba dan ook vaker moeten laten volgen zodat hij minder vaak die vrijheid ervaart? of gaat dat weer te ver?

@ J & T, daar heb je absoluut gelijk in en daar zal ik aan gaan denken! Maar als ik het gras in ga om een grotere bocht te maken om de andere hond te passeren, dan merkt hij dat toch? want ik loop nooit over het gras alleen als ik even een blik wil werpen naar zn ontlasting... Hoe ga ik dat dan aanpakken?

@ Judith, haha maakt niet uit hoor ;-) lees ik gewoon overheen ^^
Voor Kiba is het maar heel af en toe normaal om langs een andere hond te lopen zonder te kijken of uit te vallen. En dan gaat het vooral over het passeren met een redelijke afstand tussen de honden in. Het uitvallen naar honden toe als we dicht langs elkaar lopen is het zelfde verhaal maar dat gebeurd nog veel te vaak vandaar dat ik bijna altijd met grote bogen om andere honden heen loop.. Het gebeurd maar weinig dat Kiba even opkijkt en daarna verder loopt..

honden page profiel kaikai 3 doggies

" @ Kai, Het is dus eigenlijk zaak dat ik, voordat hij de andere hond, Kiba onder appel zet? Maar als ik dat doe dan valt hij gegarandeerd uit omdat hij (volgens mijn trainster dan he) zich ingesloten voelt.. Of is dat gewoon een kwestie van doorzetten zijn?

Het wisselt eigenlijk, het ene moment loopt ie aan de linker kant maar als ie dan rechts iets ruikt loopt ie naar rechts. Dit zelfde geld als hij achter mij komt te lopen door dat hij ergens blijft snuffelen (Kiba loopt aan een 5 meter lijn)
Wat je zegt over het bepalen waar je heen loopt en zo dat doe ik inderdaad ook maar (en dat bedenk ik me nu, nu ik het zo lees) ik betrap mezelf er vaak op dat ik Kiba tussendoor ook even laat snuffelen als hij dat wil waardoor hij dus bepaald wanneer er door gelopen word en wanneer nie0 Dit is er een beetje ingeslopen doordat ik Kiba bijna niet los laat en het dan sneu vind dat hij net overal kan snuffelen als hij dat wil... Dit is dus een puntje waar ik flink aan ga werken. Ik bepaal en hij niet. Maar zou ik Kiba dan ook vaker moeten laten volgen zodat hij minder vaak die vrijheid ervaart? of gaat dat weer te ver? "

Welke trainster heb je (en volgens welke methode?) Misschien een website? Ik denk dat wanneer je Kiba laat volgen vanaf het begin van de wandeling en voor hem structureert wanneer er wel en niet gesnuffeld gaat worden, je een hond krijgt die uiteindelijk veel prettiger over straat loopt. In het begin zal bij die leiding de nodige vraagtekens geplaatst worden door Kiba, en dat zul je terug zien in zijn gedrag. Volhouden.

Wat mij ook opvalt is dat je de hond aan een 5 meter lijn hebt lopen? Waarom is dat? Je begrijpt dat als je de hond de kans geeft zoveel ruimte tussen hemzelf en jou te maken het veel moeilijker is fatsoenlijk te kunnen leiden, wil zeggen, je fysiek controle uit kunt oefenen. Dit begrijpt jouw hond nog beter dan jij, omdat hij erg ingesteld is op tastzin. Het bieden van duidelijkheid zou voor mij beginnen met het gebruiken van een normale riem. 

Die 5meter riem kun je gebruiken voor bepaalde momenten in de wandeling waarin jij je hond "vrij" geeft om te snuffelen en wat honden zoal doen.

Nog even een vraagje: loopt Kiba wel eens los? Zo ja, hoe reageert hij dan op andere honden?

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

"
Welke trainster heb je (en volgens welke methode?) Misschien een website? Ik denk dat wanneer je Kiba laat volgen vanaf het begin van de wandeling en voor hem structureert wanneer er wel en niet gesnuffeld gaat worden, je een hond krijgt die uiteindelijk veel prettiger over straat loopt. In het begin zal bij die leiding de nodige vraagtekens geplaatst worden door Kiba, en dat zul je terug zien in zijn gedrag. Volhouden.

Wat mij ook opvalt is dat je de hond aan een 5 meter lijn hebt lopen? Waarom is dat? Je begrijpt dat als je de hond de kans geeft zoveel ruimte tussen hemzelf en jou te maken het veel moeilijker is fatsoenlijk te kunnen leiden, wil zeggen, je fysiek controle uit kunt oefenen. Dit begrijpt jouw hond nog beter dan jij, omdat hij erg ingesteld is op tastzin. Het bieden van duidelijkheid zou voor mij beginnen met het gebruiken van een normale riem. 

Die 5meter riem kun je gebruiken voor bepaalde momenten in de wandeling waarin jij je hond "vrij" geeft om te snuffelen en wat honden zoal doen.

Nog even een vraagje: loopt Kiba wel eens los? Zo ja, hoe reageert hij dan op andere honden? "


Ik train bij dog sport center in Oosterbeek (Gelderland) zij doet 1 op 1 trainingen in het park en kijkt naar de hond zelf voordat ze een techniek toepast. Ze is iig voor positief trainen en houd zich niet aan regels vast omdat het in praktijk toch altijd anders loopt als in het boek :-)

Over de lange lijn en het los lopen, dat hoort bij elkaar. Kiba kan hier in het park of in de wijk eigenlijk niet los omdat hij als een malloot al blaffend op andere honden afscheurt. Dit is voor baas en hond bedreigend ookal gebeurd er helemaal niets als Kiba eenmaal bij de andere hond is. Om zulke dingen te voorkomen maar hem toch wel zijn vrijheid te geven heb ik gekozen voor een lange lijn. In het bos loopt Kiba wel altijd los en als het rustig is in het park hier iets verder op. Als we dan een andere hond tegen komen is er ook nooit wat aan de hand terwijl hij wel die zelfde signalen afgeeft (dus haren om hoog, lage houding, neus likken enzo) Tijdens het fietsen loop Kiba alleen los als we over het boerenweggetje rijden omdat we daar geen honden tegen komen. Als we wel honden tegen komen dan doet hij het zelfde als in het park hier in de buurt en krijg ik hem ook niet meer terug...

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Ik moet er trouwen bijzeggen dat kiba bijna nooit de volledige 5 meter tot zn beschikking heeft!

honden page profiel kaikai 3 doggies

"

Ik train bij dog sport center in Oosterbeek (Gelderland) zij doet 1 op 1 trainingen in het park en kijkt naar de hond zelf voordat ze een techniek toepast. Ze is iig voor positief trainen en houd zich niet aan regels vast omdat het in praktijk toch altijd anders loopt als in het boek  :-)

Over de lange lijn en het los lopen, dat hoort bij elkaar. Kiba kan hier in het park of in de wijk eigenlijk niet los omdat hij als een malloot al blaffend op andere honden afscheurt. Dit is voor baas en hond bedreigend ookal gebeurd er helemaal niets als Kiba eenmaal bij de andere hond is. Om zulke dingen te voorkomen maar hem toch wel zijn vrijheid te geven heb ik gekozen voor een lange lijn. In het bos loopt Kiba wel altijd los en als het rustig is in het park hier iets verder op. Als we dan een andere hond tegen komen is er ook nooit wat aan de hand terwijl hij wel die zelfde signalen afgeeft (dus haren om hoog, lage houding, neus likken enzo) Tijdens het fietsen loop Kiba alleen los als we over het boerenweggetje rijden omdat we daar geen honden tegen komen. Als we wel honden tegen komen dan doet hij het zelfde als in het park hier in de buurt en krijg ik hem ook niet meer terug... "

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat dit gedrag dus ook omgevingsgebonden is? In de wijk is hij dus onplezierig naar andere honden toe (in ieder geval in de ogen van de meeste mensen) maar in het bos is er minder aan de hand. Wat er is zo anders tussen die twee omgevingen dat het gedrag zou kunnen verklaren? Dat wel een besproken met jullie trainer?

Heeft Kiba veel contact met andere honden? En hoe zijn die interacties dan?

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Dat is mij inderdaad opgevallen maar dacht eigenlijk altijd dat het kwam dat hij in het bos echt lekker vrij is (we komen daar trouwens niet zo heel veel honden tegen) en hier in de wijk niet.. Dat hij het in de wijk niet fijn vind daar dacht ik altijd over dat het kwam doordat hij niet goed gesocialiseerd is en we hier veel kleine kef hondjes hebben met hysterische baasjes. Hij is hier ook snel van slag als er een bekend voorwerp ergens staat waar dat niet hoort, zoals die fiets waar ik het een paar reacties geleden over had gehad.

Tijdens de training hebben we het er wel over gehad maar volgens haar licht het echt aan de slechte socialisatie waardoor hij niet goed geleerd zou hebben met andere honden om te gaan. Zelf heb ik daar mijn twijfels over omdat als Kiba contact heeft met andere honden en kan "spelen" dit meestal heel goed gaat. Het is bijna altijd een eerlijk spel, hiermee bedoel ik dat ze om de beurt op de grond liggen of boven de ander staat. Wel grijp ik soms in als het te wild word en Kiba daardoor doorslaat. Dan gaat hij boven op de andere hond liggen met een hoop gegrom terwijl hij weg kijkt.. Het is mij wel op gevallen dat hij bij sommige honden meer herrie maakt als bij andere honden tijdens het spelen.. Vooral bij wat gevoeligere honden gebruikt hij een hoop gegrom maar is verder in zijn spel wel rustig.. beetje lastig uit te leggen haha

Ik heb ook gezien dat als ik bij mn beste vriendin ben (zij woond in hoofddorp dus ik zie haar niet zo vaak meer) en we gaan met 1 van haar huskys lopen dan hangt Kiba heel erg aan hem. Hij houd alsmaar de hus in de gaten en reageert zoals hij reageert. Dus als we een andere hond tegen komen en de hus reageert daar niet op dan ziet Kiba dat en reageert dan ook niet. Het is wel eens voor gekomen dat Kiba toch een opstootje had met een andere hond (alle waren los) en toen de hus even kwam kijken wat er was, was het gelijk afgelopen. Deze husky is super stabiel en totaal niet snel onder de indruk van een ander daardoor denk ik dat Kiba zo aan hem hangt. Het is me op gevallen dat Kiba totaal geen lijder is en zich het prettigst voelt als hij geleid word door een ander.

Aan mij nu dus om te zien hoe ik die rol het beste op me kan nemen... Net heb ik Kiba trouwens uitgelaten en laten volgens (wel een klein stukje vrij laten lopen om te poepen en plassen na een stuk volgen). We kwamen meerdere honden tegen dus ben een extra rondje gaan lopen en ik merkte dat Kiba wel uitviel maar lang niet zo heftig als anders.. Hij bleef wel mooi naast me lopen en ik hoefde me bijna niet te verzetten! Ik ga dit elke wandeling vol houden en dan maar mezelf blijven vertellen dat het niet zielig is dat Kiba veel moet volgen.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Ik heb niet alle reacties gelezen, teveel leeswerk ;-)

Altijd blijven belonen is niet zinvol, sterker nog, het kan tegen je werken!
Als een hond eenmaal weet wat het goede gedrag is, doordat je dat beloont hebt op het tijdstip dat de hond dit gedrag liet zien, dan is het belangrijk om 'interval' belonen toe te gaan passen. Je beloont dus niet meer iedere keer, maar soms wel en soms niet. Eerst nog meer wel dan niet en langzaam ga je over naar meer niet dan wel. Alleen nog voor een hele snelle uitvoering van het gewenste gedrag, of heel goed beloon je nog. Heel af en toe. Zo blijft de hond dit gedrag herhalen.

je hebt hele slimme honden. Die gaan uitvallen, zodat ze kunnen stoppen met uitvallen en dan een beloning krijgen! Honden die extra omkijken, zodat ze weer voor zich kunnen kijken en zo extra beloningen in de wacht kunnen slepen.
Deze honden trainen jou, in plaats van jij hen.. dus mag je meer gaan vragen voor een beloning en alleen de beste uitvoeringen van het goede gedrag ga je belonen.

honden page profiel kaikai 3 doggies

" Dat is mij inderdaad opgevallen maar dacht eigenlijk altijd dat het kwam dat hij in het bos echt lekker vrij is (we komen daar trouwens niet zo heel veel honden tegen) en hier in de wijk niet.. Dat hij het in de wijk niet fijn vind daar dacht ik altijd over dat het kwam doordat hij niet goed gesocialiseerd is en we hier veel kleine kef hondjes hebben met hysterische baasjes. Hij is hier ook snel van slag als er een bekend voorwerp ergens staat waar dat niet hoort, zoals die fiets waar ik het een paar reacties geleden over had gehad.

Tijdens de training hebben we het er wel over gehad maar volgens haar licht het echt aan de slechte socialisatie waardoor hij niet goed geleerd zou hebben met andere honden om te gaan. Zelf heb ik daar mijn twijfels over omdat als Kiba contact heeft met andere honden en kan "spelen" dit meestal heel goed gaat. Het is bijna altijd een eerlijk spel, hiermee bedoel ik dat ze om de beurt op de grond liggen of boven de ander staat. Wel grijp ik soms in als het te wild word en Kiba daardoor doorslaat. Dan gaat hij boven op de andere hond liggen met een hoop gegrom terwijl hij weg kijkt.. Het is mij wel op gevallen dat hij bij sommige honden meer herrie maakt als bij andere honden tijdens het spelen.. Vooral bij wat gevoeligere honden gebruikt hij een hoop gegrom maar is verder in zijn spel wel rustig.. beetje lastig uit te leggen haha

Ik heb ook gezien dat als ik bij mn beste vriendin ben (zij woond in hoofddorp dus ik zie haar niet zo vaak meer) en we gaan met 1 van haar huskys lopen dan hangt Kiba heel erg aan hem. Hij houd alsmaar de hus in de gaten en reageert zoals hij reageert. Dus als we een andere hond tegen komen en de hus reageert daar niet op dan ziet Kiba dat en reageert dan ook niet. Het is wel eens voor gekomen dat Kiba toch een opstootje had met een andere hond (alle waren los) en toen de hus even kwam kijken wat er was, was het gelijk afgelopen. Deze husky is super stabiel en totaal niet snel onder de indruk van een ander daardoor denk ik dat Kiba zo aan hem hangt. Het is me op gevallen dat Kiba totaal geen lijder is en zich het prettigst voelt als hij geleid word door een ander.

Aan mij nu dus om te zien hoe ik die rol het beste op me kan nemen...  Net heb ik Kiba trouwens uitgelaten en laten volgens (wel een klein stukje vrij laten lopen om te poepen en plassen na een stuk volgen). We kwamen meerdere honden tegen dus ben een extra rondje gaan lopen en ik merkte dat Kiba wel uitviel maar lang niet zo heftig als anders.. Hij bleef wel mooi naast me lopen en ik hoefde me bijna niet te verzetten! Ik ga dit elke wandeling vol houden en dan maar mezelf blijven vertellen dat het niet zielig is dat Kiba veel moet volgen. "

Komt Kiba wel uit een fatsoenlijk nest? Gewoon contact met zijn moeder en de andere pups? Meestal kunnen honden dan wel met anderen, dat stukje "socialisatie" hebben ze immers goed meegekregen. 

Ik denk, maar dat is heel persoonlijk, dat je misschien ook wat meer die vrijheid voor Kiba op moet zoeken op de momenten dat dit kan...en Kiba daarbij niet teveel spanning opbouwt. Op de momenten dat je dit niet kunt (zo'n situaties opzoeken) doe je hem er het grootste plezier mee die spanning zo laag mogelijk te houden, en dat wil zeggen hem goed, duidelijk (en altijd vriendelijk) leiden. Maar als ie zich uit kan leven in het bos en zowaar met anderen kan ravotten, nou, des te beter lijkt me. Als hij die leiding op dat moment niet nodig heeft moet je hem lekker laten knallen.

Een balans vinden dus, als het kan de vrijheid, als het niet kan (voor Kiba) de leiding nemen. En dan eens een tijdje kijken wat hij gaat doen.

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

@ Margje, Ik heb niet het idee dat dat speelt bij Kiba :-) Maar toch bedankt voor het mee denken!

@ Kai, hij komt wel uit een goed nest :-) toen het nest wat ouder was mochten ze ook met de wat oudere pups uit een ander nest spelen (de fokker fok officieel met witte herders maar is ook begonnen met odh's te fokken...) De fout qua socialisatie is daar dan ook niet gemaakt.
Toen ik Kiba net had had hij gelijk al giardia en was daar flink ziek van. Daarna heeft hij door een te lage weerstand wratten in zijn bek gehad die heel besmettelijk zijn voor honden waardoor ik hem ook niet heb kunnen laten spelen. Het heeft best een tijd geduurd voor ik die wratten onder controle had :( toen hij eindelijk weer kon spelen is hij een keer uit gegleden en heeft toen zn kruisband gedeeltelijk gescheurd waardoor hij weer niet kon spelen met andere honden. Tegen de tijd dat hij helemaal genezen was was hij al een halfjaar oud en had al verschillende angst fases gehad waar hij niet goed bij begeleid was (ik trainde toen nog ergens anders en de trainster daar kon mij niet helpen en vond zijn uitval gedrag die hij aan het ontwikkelen was normaal.. toen ben ik dus weg gegaan omdat ik dat niet normaal vind)

Dus eigenlijk zou ik hem dus vooral moeten laten volgen (met plas en poep momenten natuurlijk) en als ik in het andere park waar hij los kan of in het bos ben heb vrij laten? Klinkt op zich logisch :-)

honden page profiel kaikai 3 doggies

" @ Kai, hij komt wel uit een goed nest :-) toen het nest wat ouder was mochten ze ook met de wat oudere pups uit een ander nest spelen (de fokker fok officieel met witte herders maar is ook begonnen met odh's te fokken...) De fout qua socialisatie is daar dan ook niet gemaakt.
Toen ik Kiba net had had hij gelijk al giardia en was daar flink ziek van. Daarna heeft hij door een te lage weerstand wratten in zijn bek gehad die heel besmettelijk zijn voor honden waardoor ik hem ook niet heb kunnen laten spelen. Het heeft best een tijd geduurd voor ik die wratten onder controle had :( toen hij eindelijk weer kon spelen is hij een keer uit gegleden en heeft toen zn kruisband gedeeltelijk gescheurd waardoor hij weer niet kon spelen met andere honden. Tegen de tijd dat hij helemaal genezen was was hij al een halfjaar oud en had al verschillende angst fases gehad waar hij niet goed bij begeleid was (ik trainde toen nog ergens anders en de trainster daar kon mij niet helpen en vond zijn uitval gedrag die hij aan het ontwikkelen was normaal.. toen ben ik dus weg gegaan omdat ik dat niet normaal vind)

Dus eigenlijk zou ik hem dus vooral moeten laten volgen (met plas en poep momenten natuurlijk) en als ik in het andere park waar hij los kan of in het bos ben heb vrij laten? Klinkt op zich logisch :-) "

Jeetje, wat een pech allemaal! Ik zou me om hond op hond contact niet zo'n zorgen maken hoor, veel daarvan komt gewoon vanuit het nest met zo'n pup mee. Maar inderdaad, de "vreemde" dingen die hij allemaal gemist heeft nog, dat is moeilijk in te halen. 

Hoe dan ook, altijd naar je hond blijven kijken. In tijden van negatieve spanning bij je hond ben je, in mijn optiek, verplicht om dusdanig op te treden dat dit verminderd. Maar dat wil ook zeggen dat je situaties waarin het opbouwen van zo'n spanning gaat gebeuren maar heel mondjesmaat moet opzoeken. Als hij zich lekker voelt in het bos, dan lekker naar het bos (zoveel als je kunt natuurlijk)

Anderzijds is het ook zo dat als je opmerkt dat Kiba zo'n spanning op gaat bouwen in het bos bijvoorbeeld je daar voor een stuk in moet grijpen. Vandaar dat ik zeg "altijd naar je hond blijven kijken"

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Ja de puppentijd was echt geen feestje :( maar we gaan het proberen opnieuw te doen, al zal dat wel heel wat tijd kosten ben ik bang..

Ik ga met de tips aan de slag en ik ga doorzetten met de leiding te nemen ;-)

Heel erg bedankt voor het mee denken en het uitleggen!!

honden page profiel kaikai 3 doggies

" Ja de puppentijd was echt geen feestje :(  maar we gaan het proberen opnieuw te doen, al zal dat wel heel wat tijd kosten ben ik bang..

Ik ga met de tips aan de slag en ik ga doorzetten met de leiding te nemen  ;-)

Heel erg bedankt voor het mee denken en het uitleggen!! "

Ik hoop dat Kiba er iets aan heeft':-)

Laat je over een tijdje nog eens weten hoe het gaat?

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Ik hoop het ook!

Zal ik doen!!! ;-)

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba

honden foto van Marjo en Kiba

Even een hele snelle up-date

Ik weet dat het nog te vroeg is voor echte gedragsveranderingen te zien MAAR er zijn 2 dingen die me toch opgevallen zijn.

Punt 1 is dat Kiba nog minder snel uitvalt en zich sneller hersteld nu ik hem zoveel laat volgen en laat volgen als we een hond passeren.
Punt 2 is (en daar heb ik nog een vraag over) dat Kiba ineens heel aanhankelijk geworden is naar mij toe... Betekend dit dat hij nu meer aan mij gaat hangen omdat ik meer leiding geef? En is dit een probleem of kan ik het gewoon zo laten?

honden page profiel kaikai 3 doggies

" Even een hele snelle up-date

Ik weet dat het nog te vroeg is voor echte gedragsveranderingen te zien MAAR er zijn 2 dingen die me toch opgevallen zijn.

Punt 1 is dat Kiba nog minder snel uitvalt en zich sneller hersteld nu ik hem zoveel laat volgen en laat volgen als we een hond passeren.
Punt 2 is (en daar heb ik nog een vraag over) dat Kiba ineens heel aanhankelijk geworden is naar mij toe... Betekend dit dat hij nu meer aan mij gaat hangen omdat ik meer leiding geef? En is dit een probleem of kan ik het gewoon zo laten? "

Punt 1: is inderdaad nog een beetje vroeg, maar elke positieve ervaring is mooi meegenomen.

Punt 2: nee, dat is helemaal niet gek natuurlijk. Het wandelen is voor een hond een heel belangrijke activiteit, nu hij daarin met jou meer intiem contact heeft gaat hij zich ook verder ook op jou richten. Aanhankelijkheid laat ik hier thuis altijd begaan, vind dat zelf erg prettig en mijn hond, krijg ik de indruk, ook. Zo lang er verder geen probleemgedrag ontstaat met bijvoorbeeld alleen zijn, lekker blijven doen joh. 

Laat je Kiba trouwens wel nog geregeld los?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belonen of blijven doen of er niets is?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: een huis vol dieren!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^