Vandaag naar Vorselaar geweest,
jaarlijkse wandeling en BBQ van de Belgische Old English Sheepdogclub.
Eens om de twee jaar organiseren zij ook een officiële Sociabiliteitstest.
Test sociaal gedrag dus.
Dit is een test die je ook op je stamboom kan laten zetten en voor sommige rassen al verplicht is.
Mits onze vereniging (Belgische Bichon Club) dit niet mag inrichten,
en ik zo'n test eigenlijk wel eens wou meedoen,
vandaag dus naar Vorselaar.
Mijn klein ventje tussen al die grote loebassen.
Was reuze leuk en hij is met vlag en wimpel geslaagd.
Wat kan een mens meer wensen,
leuke wandeling,
geslaagd voor de test en dan nog een een BBQ nadien.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sociabiliteitstest." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Proficiat seg Deze test wordt in September ook op onze school georganiseerd, ga er zelf wel niet aan meedoen omdat Perdie er nog niet klaar voor is, maar super dat je geslaagd bent!!
Omdat de test niet erg leesbaar is plaats ik hieronder even wat er gedaan wordt:
Doel van de test:
Het belangrijkste doel is te onderzoeken of de hond zich sociaal gedraagt ten overstaan van mens en dier en zich normaal gedraagt in het verkeer.
Inhoud van de test.
A. Gedeelte uit te voeren op een verkeersvrije plaats van min. 500m2.
1. Laten betasten van de hond.
De hond moet zijn tatoeage of ingeplante chip laten controleren. (Geleider mag de hond vast houden). Niet geregistreerde honden en/of honden zonder leesbare tatouage. of chip, zijn van de test uitgesloten.
De hond die agressief of angstig reageert, wordt onmiddellijk uitgesloten voor verdere deelname aan de proef.
2. Wandeling aan de leiband. (Leiband min. 1m lang)
2.1. Een weg van ten minste 25m lang met een linkse en een rechtse hoek, wordt afgelegd waarna men door een groep van ten minste zes in de groep bewegende, pratende personen slalomt en stopt in het centrum van deze groep.(oppervl. 25m2)
Beoordeling:
Niet zo zeer de kwaliteit van het te volgen parcours maar wel de manier waarop de hond met zijn geleider het te volgen traject aflegt zijn de criteria. Vreugdig, aandachtig zonder angst of druk.
2.2. Daarna neemt de Geleider met zijn aangelijnde hond plaats op 10 m van de groep en wordt door de groep ingesloten tot op een afstand van 1m. Op teken van de Keurmeester gaat de groep terug uit elkaar.
Beoordeling:
Het is van belang dat de groep de hond op een rustige manier insluit en de afstand van 1m tot de hond respecteert. De hond dient zich rustig en zonder onzekerheid te gedragen gedurende het insluiten. Opspringen of blijken van speelsheid zijn niet als negatief te beoordelen.
2.3. De geleider plaatst de hond op 10m van de groep, (de leiband kan eventueel worden vast gehouden door een andere persoon), en neemt plaats tussen de groep. Hierna roept hij zijn hond bij zich. De leiband kan worden aangelaten.
Beoordeling:
Tijdens deze fase van de test beoordeelt men niet in hoeverre de hond onder appel staat maar wel of de geleider in staat is de hond onder controle te brengen en te houden. Bovendien moet de hond ook hier getuigen van rust en zelfverzekerdheid wanneer hij zich tussen de groep dient te bewegen.
3. Gedrag zonder aanwezigheid van geleider.
De hond wordt door de geleider vastgelegd met een leiband van 3m lengte en op een normale manier achtergelaten, dit kan zittend, liggend of staande. De Geleider gaat uit het zicht van de hond gedurende 2 minuten. Gedurende deze periode wordt de hond voorbij gelopen op een afstand van 5m te rekenen vanaf het verankeringpunt van een aangepaste lijn (maw 2m buiten het bereik van de 3m lange lijn), door 2 personen zonder hond en daarna door 2 personen met honden. (Personen met hond zijn ook personen die aan de test deelnemen)
Deze oefening dient individueel te worden uitgevoerd door iedere deelnemer.
B. Gedeelte uit te voeren op straat en/of voetpad met een normale circulatie van verkeer. (mensen en voertuigen).
4. De Geleider wandelt met de hond aan de leiband. (leiband min 1m lang)
Deze oefeningen worden in groep uitgevoerd, (groep = max. 10 personen met hond)
De groep wordt twee maal gekruist door : ( 2 maal met tegemoetkomend verkeer)
- Minimum twee personen zonder hond.
- Een jogger op een afstand van 1m.
- Een fietser op een afstand van 1.5m.
- Een auto die aan een snelheid van 40km/h rijdt op een afstand van 3m.
Tot slot zal de groep in twee worden gesplitst waarna de twee groepen elkaar twee maal zullen passeren dit, hond aan hond.
Gefeliciteerd, ik doe het niet na hoor
pebbles heeft dat attestje ook. was er ook heel blij om! ^^ met vlag en wimpel geslaagd. ben ook van plan het ooit met faun te doen, zou voor mij een ultiem bewijs zijn dat hij gelukkig en vrij is bij ons. en natuurlijk ook met quizje! ^^
Romi heeft dit ook
Kort daarna heeft ze haar brevet gespeeld en ook daar was ze voor geslaagd
Ga je het werkboekje aanvragen?
Romi's soc test (kruisjes zijn wel heel licht maar staan allen ook in de eerste kolom )
Romi's brevet
Aahzo k d8 dat je hondenschool volgde
Ik ga met al mijn honden naar de hondenschool gaan in de toekomst geweldig voor baas en hond. Ik ben ermee begonnen toen ze net uit het asiel kwam en nu 1 jaar en 3 maanden verder heeft ze haar brevet al, trots op mijn meisje nu traint ze wedstrijdgericht
Allemaal konden ze hun werkboekje gaan aanvragen, als de hond geen agressief gedrag vertoont kunnen ze niet buizen.
er zijn inderdaad veel tegenstanders van, zeker omdat tijdens de proef de hond met baas in een cirkel van mensen even wordt ingesloten. Dit roept veel gemengde gevoelens op.
Ik heb deze test gedaan omdat je voor deze test geslaagd moet zijn alvorens je het brevet kan behalen. Ik heb deze test ongeveer 1 maand voor haar brevet gedaan.
Mijn Mila heeft die papiertjes ook gekregen dit jaar apetrots was het vrouwtje!!!Proficiat aan hond en baasje!
ja in geel ik ben benieuwd want ze is nog maar een beginnertje bij de debutanten en ze kan haar kuren wel eens hebben
Ik doe met Kai en Dino daar ook mee en mijn zus ook met haar hond (kruising york). Ik doe daar elk jaar mee, heel leuke wedstrijd. Kai was vorig jaar 2de in P1
Dino had daar vorig jaar ook zijn eerste wedstrijd en hij had ook zijn kuren, slechtste wedstrijd ooit, nog geen 60, hij was wat verliefd op de teefjes en liep steeds weg. Ondertussen zijn we een jaar verder en heeft hij er 11 van 85 of meer en eentje van 98, maar nog altijd af en toe zijn kuren, dus doen we nog maar even mee in de debutanten
het zal Romi haar eerste wedstrijd worden dus ik hoop dat ze wat meewerkt, romi traint ook met de debutanten. om wat u moet je wedstrijd spelen?
het nadeel is wel, romi werkt heel graag voor koekjes maar als ze er geen krijgt doet ze het vaak ook niet
Ik vind wel in Geel dat het een heel moeilijk terrein is voor de honden, sinds er allerlei geurtjes liggen (er trainen heel veel verschillende honden door de week, bijna elke dag en er lopen geregeld konijnen voorbij). Maar als je hondje niet veel snuffelt is dat zo'n probleem niet, ik heb wel 2 snuffelaars
(ivm koekjes, zowat iedereen geeft voer op wedstrijd zelfs P2 spelers, je moet alleen zien dat de keurders het niet opmerken )
Ik moet om 14u in de debutanten.
Proficiat, een leuk initiatief.
Wordt er bij het voorbij lopen met begleiders met andere honden, wel rekening gehouden met de sexe van de honden?
ik speel van 12 tot 13 op zich snuffelt romi niet zo veel naar de geur van andere honden, maar als ze koekjes ruikt op de grond is haar aandacht helemaal weg en als ze er een vind kan ik het helemaal vergeten wat konijnen betreft geen idee
ik hoop maar dat er niet te veel lawaai gaat zijn, romi is heel geluidsgevoelig. als ze 1 geluid hoort dat haar niet aanstaat duikt ze helemaal in 1 en warmte kan ik ook wel missen.
@chris: waar ik deze test deed was het reuen en teven appart
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sociabiliteitstest." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?