Hallo
Ik ben nog steeds aan het verdiepen in fokken om zo later volledig voorbereid er aan te kunnen beginnen. Heb vandaag pas, nog heel pril dus, het ras gevonden waar ik totaal verliefd op ben en waar ik iets voor wil beteken. Het is een uitstervend maar zeer gezond ras!
Sinds ik vandaag met een fokster van dit ras heb gepraat en de hond in realiteit heb kunnen zien ben ik verkocht! De klik van "dit is het" was er ^^
Nu, het ras is dus de Grote Witte Keeshond.
Geen zorgen, het fokken is een tienjarenplan Eerst mijn studie afmaken, werk vinden, geld verdienen, huisje met grote tuin kopen, parttime gaan werken, bloedlijnen uitspitten en uiteindelijk teefje kopen en tot een prachtige meid opvoeden die af en toe een nestje krijgt. Toch zie ik het niet al te klein. Op lang termijn wil ik graag twee eigen reuen en drie teven. Die worden niet altijd met elkaar gecombineerd, maar is vooral om het bestaan van de grote witte keeshond te verzekeren. Er is een enorme vraag naar goede dekreuen in dit ras, want zonder reu heb je geen pups. Maar zelf wil ik ook fokken en nestjes groot brengen in huis.
Fennah en Larah doen we uiteraard niet weg, die zullen lieve tante Fennah en tante Larah worden en Fennah wordt dit jaar gesteriliseerd om later geen ongelukjes te hebben.
MAAR ik had een vraagje voor de fokkers hier op het forum.
Met welke leeftijd laten jullie de pups naar hun eigen thuis gaan en waarom? Zijn er meer voordelen of juist meer nadelen als je de pup tot een tiental weken bij de mama houdt?
Groetjes
Jana
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "leeftijd pups om van moeder weg te gaan (?)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
geen fokker
op de leeftijd wanneer de pups weg kunnen, ligt een beetje aan het ras, bijvoorbeeld de chihuahua, is zo klein dat het niet verantwoord is om te jong weg te laten gaan bij mams.
zelf heb ik behoorlijke giga honden gehad, en altijd met zeven en zevenen een halve week gekregen. grote meiden waren dat. pups waren al 10- tot 12 kilo.
waarom ? omdat ik zelf heel graag wilde socialisen.
fokkers zijn er ook die wachten tot de laatste enting gegeven is, met acht negen weken, ook netjes, kan de fokker even bekijken hoe de pup op de enting reageerd, vandaar het wat verschillend is.
jonger dan zeven weken mogen pups niet van de ouders weg.
ook ligt het eraan of iemand onervaren is of al meerderen keren een pup gehad heeft, een goeie fokker prikt daar zeker doorheen.
Is inderdaad afhankelijk van het ras. Hoe kleiner het ras betekend over het algemeen ook hoe trager de ontwikkeling, en dus ook dat deze pups pas later weg kunnen/mogen bij mams omdat zij die extra weken echt nog nodig hebben.
Maar 8wkn is voor mij persoonlijk toch wel het minimum! Ik begrijp dat er rassen zijn waarbij ietsjes eerder geen probleem is maar de rassen die ik heb/waar ik van hou zou ik niet eerder dan 8wkn naar hun nieuwe eigenaren laten gaan.
Persoonlijk hanteer ik ook de regel niet meer dan 1 pup per dag die het nest verlaat dus hierdoor kom je al gauw bij de 9wkn uit dat de laatste ongeveer vertrekt (de eerste vertrekt geen dag eerder dan de 8wkn namelijk). Dit vind ik ook wel een mooie leeftijd.
Heel misschien dat ik het bij de Chinese Naakthond ietsjes anders ga doen, merk namelijk wel dat dit ras erg jong is op de leeftijd van 8wkn in vergelijking met de Sheltie dus misschien plak ik er nog een weekje aan vast, maar goed dat zal ik ter zijnde tijd nog wel bekijken.
Voordelen van een pup langer bij de moeder houden is de ontwikkeling in het nest. Dingen die deze van moeders/nestgenootjes en eventueel andere honden in de roedel van de fokker leert. Groot nadeel vind ik echter dat je je eigen socialisatie puntjes niet kunt doorvoeren en hoe langer je hier mee wacht des te moeilijk dit aan te leren wordt. Sommige mensen komen veel in de grote stad, anderen op het boerenland en pupjes hier van jongs af aan kennis mee laten maken is dan zeer belangrijk. Een goede fokker doet hier zijn best voor maar kan maar zo veel doen natuurlijk, zeker in diens eigen omgeving. Voor de socialisatie van een pup vind ik het dus juist des te beter om de pup rond de 8 á 9 wkn al op te halen bij de fokker zodat er nog genoeg tijd is voor dat soort dingen.
Echter in de praktijk maakt het lang niet altijd even veel uit hoor... Ik heb pupjes gehad die hier met 8wkn vertrokken maar ook eentje die pas rond de 11wkn naar z'n nieuwe thuis ging (ivm de vakantie van z'n eigenaren). Allemaal zijn ze prima terecht gekomen en niemand heeft problemen gehad op socialisatie gebied. Nu moet ik hier wel bij zeggen dat we met de gebleven pup ook gewoon puppycursus e.d. hebben gevolgd tot deze ons huis verliet, laten meedraaien als iedere andere pup zodat die alles mee zou krijgen dat die nodig had en dit heeft hem ook zeker goed gedaan.
Maar goed nogmaals het is dus in mijn ogen zeker afhankelijk van het ras...
Vanaf 7 weken mogen ze hier vertrekken.
Zelf wil ik mijn pups ook aan 7 weken, zeker niet later dan 8 weken.
vandaar ook dat ik schreef, ligt aan het ras, en of de nieuwe eigenaar ervaring heeft, heel belangrijk.
bamse lag met vijf weken al in het oostvoornse meer, en ging met zes weken mee met een ret bus, gehuurd hadden ze die, ik heb Bamse gekregen met acht weken, en ze woog al meer dan 12 kilo schoon aan de haak, maar mijn vorige newfoundlanders had ik al met zeven en een halve week, vandaar welk ras, en of de nieuwe eigenaar al ervaring heeft.
7 en halve week vertrekt de eerste de laatste ongeveer 8 en half.
Afhankelijk het verlof van de pupymensen, ze kunnen het verlof niet beter plannen dan de vermoedelijke bevaligsdag
Ik ben niet helderziend, mijn pupymensen ook niet maar moeten hun verlof van te voren aanvragen.
Geen tijd vrijmaken, geen pup van mij
Voor 8 weken gaat hier geen pup de deur uit, en daarnaast moeten ze ook nog eens minimaal 6 kilo wegen.
Die 8 weken is prima: moeder is de pups dan wel een beetje zat,en de kleintjes zijn toe aan nieuwe uitdagingen!
Verder geldt bij ons hetzelfde als bij Nadine: geen tijd vrijmaken,geen pup!
Het kleinste teefje woog 5,400 en de andere 7,600 gram.
Grote stoere brokjes
Maar zolang ze gezond zijn en een goede socialisatie hebben gehad en mooi aan het riempje wandelen, is er voor mij geen rede om hun langer te houden.
Wij hebben Marley met 7,5 week opgehaald, hij woog dan ook al 9kg! De laatste pup uit het nest ging weg met 9,5 week.
Wel Fokker maar geen ster
10-12 weken vinden wij. De pups kunnen de laatste weken nog zoveel sociaal gedrag leren van moeder en broertjes/zusjes, onze ervaring met de hondenschool is dat pups die later bij de moeder weg gaan zoveel stabieler en rustiger zijn.
Mooie doel heb je voor ogen btw. Succes
wij halen ons pupje op net voor ze 9 weken wordt. Mischien een paar daagjes vroeger. we mogen vanaf 8 weken, maar dit past gewoon beter met ons verlof. Daarbij heeft de fokster 6 stabiele teven rondlopen. deze socialisatie kunnen we wifi niet bieden en we hebben ook geen ervaring met pupjes. Ik ben dus erg blij met de 9 weken!
edit: ik ben dus ook geen fokker
Ik denk dat dit van verschillende factoren af hangt. Aller eerst natuurlijk de pup zelf, die moet er gewoon aan toe zijn. Ten tweede de eigenaren waar ze naartoe gaat. Eigenaren met veel ervaring eerder een pup mee dan mensen met geen/weinig ervaring. Natuurlijk ook het verlof. :p
De beste periode om een pup naar de nieuwe eigenaar te laten gaan is voor de 12 weken, want daarna wennen ze minder makkelijk aan de eigenaren. Niet eerder weg dan 7 weken, want dan pas neemt de nestbinding af. De fokker waar wij onze hond vandaan hebben liet de pups vanaf 8 weken gaan.
Ik ben geen fokker hoor. :p studeer dier en veehouderij en wil mezelf specialiseren in fokkerij.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "leeftijd pups om van moeder weg te gaan (?)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?