Wij plannen een reis naar Noorwegen met onze honden.
Rabies-enting is in orde en we weten dat je de week voor je vertrek de lintwormbehandeling moet doen (en herhalen in Noorwegen zelf).
Maar volgens onze DA is er ook een gezondheidsverklaring nodig. Is dit zo? Volgens dogsincluded niet.
Wie is er pas naar Noorwegen gereisd met de hond en hoe ging dat aan de grens?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie is er recent in Noorwegen geweest met hond(en)?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
* ik kan er niets aan doen, ben mentaal erg blond..hahaha tjonge jonge..*
geen eigen ervaring met de hond daarheen reizen.
http://www.mattilsynet.no/portal/page?_pageid=54,40103&_dad=portal&_schema=PORTAL&language=english
Als de link pagina in het noors 'verschijnt' dan moet je even rechtsboven op de pagina op het engelse vlaggetje klikken, leest dan een stuk makkelijker
Ik haal dit net van de site van dogs included.
Dus gezondheidsverklaring en de bloedproef zijn nodig voor zover ik kan lezen.
Op vakantie met uw hond naar Noorwegen: invoerregels & douane bepalingen
Voor Noorwegen moet u wat geduld hebben. En een overzicht van de actiepunten maken in uw agenda. U bent vier maanden verder voordat u het rond hebt. Als uw hond nog een geldige rabiësinenting heeft kost het u aanzienlijk minder tijd. Dit hele proces heeft twee grote voordelen. Uw hond mag het schitterende Noorwegen in en hij is gelijk weer helemaal 'ziektebestendig'.
Om te beginnen moet uw hond in ieder geval ouder zijn dan 3 maanden en mag het geen Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Pitbullterriër of Tosa Inu zijn. Als uw hond lijkt op een van de bovenstaande rassen moet u een originele stamboom kunnen overleggen dat het niet een ‘verboden ras’ is. Daarnaast moet hij gechipt of (goed leesbaar) getatoeëerd zijn. Het identificatienummer van uw hond moet in het paspoort van uw hond staan.
Heeft uw hond een microchip? Check dan even van te voren of de douane over de juiste scanner beschikt. De meeste grensposten werken met FECAVA- of ISO-standaard. Als bij uw hond een ander is gebruikt, moet uzelf voor een geschikte scanner zorgen. Check dit bij uw dierenarts.
Dit moet er gebeuren:
Uw hond moet (de eerste keer) minimaal 5 maanden voor grensovergang zijn ingeënt tegen rabiës. Als uw hond langer dan een jaar geleden ingeënt is tegen rabiës ga dan naar de dierenarts voor een prik. De datum van inenting is namelijk belangrijk omdat u pas 120 dagen na deze prik het bloed kunt laten testen op rabiësantilichamen.
Is uw hond dus tussen de 120 dagen en een jaar geleden ingeënt dan kan de bloedproef direct worden gedaan. Uw dierenarts neemt bloed af van uw hond en stuurt dit monster op naar een speciaal laboratorium. Dit kan bij Institute Pasteur in Brussel of bij Instut für Virologie in Giessen in Duitsland. Daar onderzoeken ze het bloed op antilichamen en stellen ze een bloedmonster rapport op. Bij Institute Pasteur duurt dit ongeveer 10 dagen en het kost ongeveer 50 euro.
Ga vlak voordat u vertrekt (binnen 10 dagen) opnieuw naar uw dierenarts om uw hond te laten ontwormen met praziquantel tegen lintworm (datum en gebruikt merk vermelden) en de gezondheidsverklaring in het EU paspoort volledig te laten invullen en ondertekenen. Hiermee wordt bevestigd dat uw hond is behandeld tegen lintworm en ingeënt is tegen rabiës (voor beide inentingen moet de datum, het type vaccin en vaccinnummer worden vermeld).
Als de u de grens overgaat moet u zelf uw hond aanmelden en uw documenten laten checken. Ook wordt daar een verklaring van u gevraagd dat uw hond 6 maanden aaneengesloten in een (rabiësvrij) EU land is geweest.
Let op: de verklaring van uw dierenarts is tot 10 dagen na ondertekening geldig. U moet dus de Noorse grens over zijn voordat deze termijn is verstreken. Eenmaal in Noorwegen is het nodig dat u binnen 7 dagen na aankomst uw hond opnieuw tegen lintworm laat ontwormen door een dierenarts. Deze behandeling moet worden bijgeschreven in het hondenpaspoort.
Voor wat betreft de grensovergang bij Noorwegen is het een voordeel als u vanuit Zweden komt. De Noren gaan er in dat geval van uit dat alles dan al ok is. U moet uiteraard wel alle documenten (volledig ingevuld EU paspoort en bloedproeftest) bij u hebben en overleggen bij de grensovergang waar u uw hond weer moet aanmelden. De wormkuur hoeft u niet meer opnieuw te doen als u vanuit Zweden komt.
Goed, het is een hele klus. Maar echt ingewikkeld is het niet. En als u via Noorwegen naar Zweden reist mag dat onder dezelfde voorwaarden. Laat u er niet door afschrikken want in de praktijk valt het allemaal reuze mee. Het is vooral een kwestie van tijdig regelen. Bovendien is het de moeite meer dan waard.
Prettige reis naar Noorwegen!
Correctie, bovenstaande komt van de Belgische site van dogsincluded.
De Nederlands zegt dan weer dit:
Op vakantie met je hond naar Noorwegen: invoerregels & douane bepalingen
Goed nieuws ! Vanaf 1 januari 2012 zullen de invoereisen voor Noorwegen veranderen. Vanaf dat moment vervalt de lange wachttijd na de rabiës enting en de bloedtest.
De eisen vanaf 1 januari 2012 zijn:
Hond moeten tenminste 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen rabiës. Wel wordt de verplichte behandeling tegen lintwormen gehandhaafd (zie hieronder).
Geldigheid rabiësenting
Noorwegen volgt de regels van de EU (zelf geen EU-land):
De standaard hervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen. Vroeger moest je hond ieder jaar tegen rabies worden ingeënt ook al was de periode van immuniteit nog niet verstreken. In plaats daarvan wordt de geldigheidsduur van de rabiesinenting vanaf nu bepaald door de aanbeveling van de producent van het vaccin (de termijn staat in de bijsluiter). Als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is kun je dus kosten besparen. En je hoeft niet ieder jaar naar de dierenarts voor een prik voordat je op vakantie gaat.
Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle.
Ik zou gewoon de vraag stellen aan mijn dierenarts.
Wanneer ga je? Ik moet binnenkort ook langs de DA omdat we naar GB gaan met Sasha (staat ook verschillend op beide sites), ik wil het wel meteen navragen anders. Voor Zweden dit jaar was hij goed op de hoogte.
Dit haal ik net van de site van de Noorste ambassade in België.
Regels voor het meenemen van honden, katten en fretten naar Noorwegen
Met ingang van 1 januari 2012 gelden nieuwe regels voor het reizen met honden, katten en fretten. Dankzij de nieuwe regels is het eenvoudiger en goedkoper om dieren mee te nemen naar Noorwegen, maar alleen als u zich goed voorbereidt.
Bedenk dat u er zelf verantwoordelijk voor bent dat uw huisdier is voorzien van een identiteitskenmerk en dat het een wormenkuur en rabiësvaccinatie heeft gehad voordat u zich aan de grens meldt. De nieuwe regels gelden voor particulieren die met dieren naar Noorwegen komen.
Als u een hond, kat of fret vanuit een EU-/EER-land (met uitzondering van Zweden) of een land op de lijst mee wilt nemen, neem dan contact op met uw dierenarts en zorg dat uw dier aan de volgende eisen voldoet:
• Het dier moet zijn voorzien van een identiteitskenmerk. Bij dieren die van een merkteken zijn voorzien na 3 juli 2011 is alleen een microchip geldig. Een tatoeage is alleen toegestaan indien deze goed leesbaar is en is aangebracht voor 3 juli 2011. Het dier moet zijn voorzien van een identiteitskenmerk voordat het wordt gevaccineerd tegen rabiës. Het identiteitsnummer moet worden vermeld in de veterinaire verklaring /het paspoort en in alle originele documenten.
• Het dier moet zijn gevaccineerd tegen rabiës volgens de richtlijnen van de vaccineproducent (meestal op zijn vroegst als het dier drie maanden oud is). Het dier kan pas worden ingevoerd 21 dagen nadat het is gevaccineerd. De verplichte rabiësvaccinatie geldt ook bij aankomst uit rabiësvrije landen, behalve uit Zweden.
• Honden en katten moeten zijn behandeld tegen vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) met een goedgekeurd preparaat (bijvoorbeeld praziquantel of epsiprantel). De behandeling moet uiterlijk 10 dagen voor aankomst in Noorwegen hebben plaatsgevonden en dient plaats te vinden in het land van vertrek. De behandeling dient te worden herhaald binnen 7 dagen na aankomst in Noorwegen. Beide behandelingen dienen te worden bevestigd door een dierenarts in het paspoort/de veterinaire verklaring. Deze eis geldt niet voor honden en katten die rechtstreeks vanuit Finland komen.
• De informatie over de naam van de eigenaar van het dier, het identiteitskenmerk van het dier, de rabiësvaccinatie en de behandeling tegen lintworm moet worden vastgelegd in een goedgekeurd Europees dierenpaspoort (geldt voor EU-/EER-landen).
• Bij het passeren van de grens moeten de dieren en de benodigde documenten ter controle worden aangeboden tijdens de openingsuren van het douanekantoor.
Deze regels gelden voor particuliere invoer van minder dan vijf dieren per keer. Als u meer dan vijf dieren mee wilt nemen, dient u zich houden aan de regels voor commerciële invoer. Deze vindt u op de website van Mattilsynet.
Voor de invoer van dieren jonger dan drie maanden verwijzen wij naar de informatie hierover op de website van Mattilsynet.
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Mattilsynet via +47 23216800 of [email protected].
Geen woord over een gezondheidsverklaring te lezen.
Dank je Sara, dat laatste komt overeen met wat op de site die Isabelle doorgaf staat. Alleen staat op de site van Isabelle dat je minstens 48 uur op voorhand de inspectie moet verwittigen wanneer en waar je de grens gaat oversteken. Daar vind ik verder niks van terug...
Misschien voor de zekerheid toch maar es even contact opnemen met die Food & Health Inspection.
Alvast bedankt voor de reacties, allebei!
pfff wat een gedoe zeg.
wij willen in september misschien ook naar Noorwegen gaan
Dat is meteen de reden waarom we tot hiertoe wel naar Zweden zijn geweest met Sasha, maar niet naar Noorwegen. (Alhoewel, we stonden strikt genomen op een gegeven moment toch minstens 1 meter over de grens, maar douane heb ik daar niet gezien! )
Rabies is toch 3 jaar geldig? Hij heeft deze namelijk al in Maart een keer gehad omdat we naar Frankrijk gingen.
Nou ik vind het nog al wat om in Noorwegen op zoek te moeten gaan naar een dierenarts.
Wanneer gaan jullie erheen en hoe?
Wij gaan denk ik camperen bij grote meeren waar we ook kunnen kitesurfen
@ Samojeed Polar
Je moet even de enting checken om te weten of het 3 jaar geldig is. Er zijn ook vaccins van 1 jaar. Dus kijk even in je boekje hoelang het geldig is. Maar tegenwoordig wordt meestal de 3 jaar enting gegeven.Wij gaan 2e helft augustus tot half september, zo ongeveer. Er staan geen data vast. En deze keer blijven we vrij zuidelijk (Hardangervidda en erronder). Wij hebben een minibus en trekken altijd verder, zo'n beetje van natuurgebied naar natuurgebied en dat is in Noorwegen geen probleem . Je kan overal vrij camperen, dus we blijven hangen waar we willen, we plannen niks.
De Lofoten zijn m'n lievelingsplek in Noorwegen, maar die liggen al erg noordelijk en is voor deze reis een beetje te ver rijden (Nukka is nog een pup en het is haar eerste reis met de zwerfwagen, dus we houden de afstanden per dag toch wat korter).
Waar ga jij heen?
Volgende link stond op de site van de ambassade :
Voor dierenartsen in Noorwegen : http://www.gulesider.no/finnyreklinikk
H'm, ik krijg die smiley er niet uit...
F I N N : D Y R E K L I N I K K
moet er dus staan.
Ongeveer iedere noor spreekt engels, dus ik denk de dierenartsen ook wel; ben alleen benieuwd wat dat kost zo'n bezoekje aan de DA
nemen jullie trouwens een overzet? op welke lijnen zijn honden toegelaten?
wij gingen in het pre-hondentijdperk met het vrachtschip (gent-noorwegen) zaaaaalig! maar er mogen geen honden mee, helaas. binnen twee jaar gaan we weer terug.
Hm, dat van die 48 uur vantevoren staat inderdaad in het engelse stukje, maar ik kan het echt nergens vinden in het noors op hun site. Het enige wat ik kan vinden is wanneer het dier gecontroleerd moet worden buiten hun normale werktijden om, dat het dan wat extra kost. Maar verder kan ik niks vinden dat je het van tevoren moet melden.
Wat ik persoonlijk zou doen is even een mailtje (in het engels) sturen naar de noorse douane zelf (waar je je dus zou moet melden om je dier aan te geven): [email protected].
Trouwens, een fijne site om een dierenarts/dierenkliniek te vinden: http://www.dyreklinikk.no/ . Vul de plaatsnaam in van waar je op dat moment bent en hoeveel kilometer je eventueel wilt reizen om er te komen. Hier staan alleen dierenklinieken die goedgekeurd zijn door de Vereniging van Noorse dierenartsen.
Zou ik eerder gebruiken dan gulesider.no (ik kan nl ook 'dyreklinikk' voor mijn naam zetten en dan zou je dus bij mij uitkomen wanneer je op dyreklinikk zoekt )
En als jullie langs Oslo komen: je bent altijd welkom
Wij doen Zweden op exact dezelfde manier!
Ben benieuwd hoe het is verlopen samen met de honden en de procedures daar omtrent.
Toen we Sasha de eerste keer gingen moest er nog een bloedtest voorgelegd worden (2011), wij braaf stoppen aan de grens om de hond aan te geven. Wij kregen letterlijk te horen, 'leuk dat jullie stoppen, zo hoort het ook, maar niemand doet het'. Er werd eens vaag naar het paspoort gekeken en gezien of we de nodige papieren bij hadden en ondertussen zagen we Duitse toeristen met hond op de achterbank zo doorrijden, die stopten niet en werden ook niet tegengehouden. We voelden ons toen vrij naïef herinner ik me.
Nu, 2012, is die bloedtest niet meer nodig. Ik geloof dat je normaal gezien je hond nog steeds moet aanmelden. Aan de Zweedse grens stond er douane, die vroeg waar we naar toe gingen, wij 'We zijn toeristen', 'iets aan te geven?', 'Een hond.', 'Prettige reis'. Ze hebben haar niet eens bekeken of het paspoort gevraagd.
Ik begrijp wel wat Christel bedoeld hoor. De eerste keer was zonder hond met nachtboot Kiel-Göteborg. We moesten voor 18.00 u inschepen in Kiel, we hadden een ruime marge gerekend om van België in Kiel te geraken en uiteindelijk waren we door alle wegwerkzaamheden op de Duitse snelwegen om 17.45u in Kiel. Stressen!!!
Overigens die werkzaamheden gaan nog steeds door.
Door de bruggen of de korte veerboten te nemen (die gaan om het uur, je moet niet reserveren) reis je veel meer ontspannen en ben je moe, je zet je ergens in een bosje en gaat slapen. Kwa tijd scheelt het eigenlijk niets, alleen de benzine die je verrijdt, maar de nachtboot is ook niet goedkoop.
Toen we vorig jaar met Nanu naar Engeland en Wales gingen, hebben we ook niet de boot genomen, maar de trein Calais-Dover (onder het kanaal). Op de trein mochten we allemaal samen in de auto blijven zitten, het duurde slechts een half uur of zo. Op de boot moest de hond verplicht alleen in de auto in het vrachtruim achterblijven. Dat vond ik veel te stressvol voor de hond: in z'n rommelend, donker, deinend schip, alleen achterblijven in de auto en dit toch al snel anderhalf uur. Een overzet naar Noorwegen duurt nog veel langer, dus dat zie ik voor de honden niet zitten. Ik vind het helemaal niet erg dat het dan wat verder rijden is. Het geeft ons meer vrijheid en rust. We hebben geen haast om ergens op een bestemming aan te komen, omdat we niet echt een 'bestemming' hebben. De reis begint aan onze voordeur en eindigt ergens in Noorwegen en onderweg zwerven we rond. Da's gewoon onze manier van reizen...
Wij zijn afgelopen juni in Noorwegen geweest met onze honden.Je hebt tegenwoordig alleen een rabies vaccinatie nodig. Geen bloedonderzoeken meer. Daarbij moet je ontwormen voordat je Noorwegen binnen gaat. Dit kan bij je eigen dierenarts (max 10 dagen van te voren.
Voor de ontworming in Noorwegen hoef je niet naar de dierenarts. Je moet zelf een verklaring invullen die je kan vinden op dogsincluded .nl
Wij gaan altijd met de boot vanuit Hirtshals in het noordelijkste puntje van Denemarken. Het is dan 3 uur varen. Je kan een hond in een kennel plaatsen of in de auto laten. Het is heerlijk koel op die boten en onze honden slapen dan. Mensen mogen niet op de autodekken komen tijdens de reis.
Het is ons altijd goed bevallen.
Wij nemen nu wel een boot, Duinkerke-Dover. (bestemming New Forrest)
Hoe hebben jullie dat gedaan met de hond? Tot vorig jaar moest je daar ook een bloedtest hebben, op voorhand ontwormen en een gezondheidsattest, als ik het goed heb? De bloedtest is daar nu ook weggevallen, maar ik zit dus ook met de vraag naar het gezondheidsattest. Op het net vind ik niets meer over terug, maar in de ontschepingsvoorwaarden hebben ze het er wel over...
Moet dus ook nog wat uitzoeken...
En Christel, ik kan me heel goed vinden in jullie manier van reizen, normaal is dat ook de onze, alleen net nu niet omdat we met iemand anders reizen die dat dus helemaal niet ziet zitten blijkt. (Beetje spijt over de afspraken nu, maar het zal wel loslopen.. maar volgend jaar denk ik dat het terug alleen wij zal zijn.)
@ Sara: Engeland is soepel geworden in z'n wetgeving, gelukkig! Wij zaten vorig jaar nog met die bloedtesten en half jaar wachten e.d.Nu is het zo: een geldige rabies-enting, en 24 tot 120 uur voor je aankomst in Engeland moet je bij de DA een lintwormbehandeling laten doen. Dit moet bij de DA omdat die de stempels en handtekening in het boekje moet zetten. Ze raden ook een tekenbehandeling aan (eveneens stickertje in boekje laten plakken). En dat is alles. Een gezondheidsverklaring is niet nodig.
Haha, toen wij in New Forrest overnachtten, werd het daar plots superdruk van zodra de duisternis viel: auto's kwamen aan- en af rijden in dat bos, kwamen vlakbij ons staan, we begrepen er niks van. Bleek het achteraf een gekende ontmoetingsplaats te zijn voor de homo's uit de streek. Hahahaha, stonden we daar dan lekker tussen, de hele nacht...
Oei, waar in New Forrest was dat? We moeten er ook nog enkele nachtjes vrij kamperen... We staan dan toch liever rustig...
Maar dus geen gezondheidsverklaring meer nodig, oef! Afspraakje met de DA is al min of meer gemaakt voor de ontworming, dan laat ik meteen de teken doen, maar ik moet er dus aan denken dat stickertje te vragen.
@ Sara: op de A31 heb je een plek die heet 'Stoney Cross'. Daar is een weg noordelijk die Forest Road heet. Langs die weg (en zijbaantjes) zijn afgelegen parkings in het bos. Ideaal om lekker ongezien te overnachten. Hahaha... of om andere dingen te doen
Thanx!
UPDATE:
Ik heb contact gehad met de Noorse Mattilsynet (inspectie) en dit is het officiele reglement:
- hond moet gechipt zijn
- geldig paspoort hebben
- rabies-enting in orde hebben
- minder dan 10 dagen voor binnenkomst in Noorwegen behandeld zijn voor lintworm met een van beide middelen: praziquantel of epsiprantel. Dit moet gebeuren door de DA, met stempel en handtekening in boekje
- binnen de 7 dagen na aankomst in Noorwegen moet deze behandeling herhaald worden. Dit mag je niet zelf doen, maar moet weer door een DA met stempel en handtekening in boekje.
- bij grensovergang ben je verplicht je zelf met de hond aan te bieden aan de inspectie
(tekenbehandeling is dus niet verplicht, en gezondheidsverklaring is niet nodig)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie is er recent in Noorwegen geweest met hond(en)?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?