Hallo toekomstige hondenbaasjes,
Leuk dat jullie een pup willen verwelkomen in het gezin!
Nu is het verstandig om jezelf eerst wat vragen te gaan stellen om er zo achter te komen welk ras het beste past in het gezin en de manier van leven!
* Hoeveel ruimte hebben we, dus hoe wonen we?
> hoeft niet altijd van belang te zijn maar sommige rijtjeswoningen/tussenwoningen/appartementen zijn heel gehorig, dus is het wat lastig als een hond van zichzelf veel geluid maakt.
Inprincipe hoeft ruimte geen probleem te zijn, als er dan maar genoeg wordt ondernomen met de hond, maar er zijn wellicht rassen die mogelijk toch genoeg bewegingsruimte nodig hebben.
* Hoeveel tijd hebben we, dus hoeveel uren werken we of gaan we naar school?
> Er zullen best mensen zijn die fulltime werken en een hond hebben, nou is dit een vrij lastige situatie maar als iemand daarnaast alle vrije tijd in de hond steekt en zorgd voor opvang overdag, zou het wellicht best mogelijk zijn.
Idealer is om bv een parttime baan te hebben of bv te werken vanuit huis, zodat er voldoende tijd is voor de hond, een hond is een sociaal wezen en wil graag onder de mens zijn en gezelschap houden en krijgen!
Voor de uurtjes DAT er gewerkt moet worden (er moet natuurlijk wel gewerkt worden om geld binnen te krijgen!) kan er dan ook eventueel iets geregeld worden qua opvang of iemand die de hond uitlaat.
* Welk ras past bij ons gezin en onze levensstijl?
> zijn we actief en veel buiten of lekker bij huis en af en toe buiten?
* Houden we van een hond met een pittig karakter of willen we graag een hond die wat makkelijker is?
> vinden we het leuk om heel veel tijd te steken in de opvoeding en training of liever een hond die makkelijk en snel leert?
* Wat willen en kunnen we ondernemen met de hond?
> hebben we de tijd en zijn we bereid om bepaalde sporten te beoefenen, bv jachttraining bij jachthonden/staande honden/retrievers, of schapendrijven bij herdershonden/veedrijvers, of speuren bij lopende honden bv..
Of willen we ons liever richten op wandelingen en andere uitstapjes en activiteiten?
* Willen we tijd en energie steken in vachtverzorging?
> dus is halflang haar of langhaar geen probleem of liever toch een kortharig ras waar iets minder verzorging voor nodig is? (het is overigens niet zo dat kortharigen niet of minder haren verliezen)
Als dan uiteindelijk die vragen wat beantwoord zijn, kom je waarschijnlijk uit bij een aantal rasgroepen en later waarschijnlijk bij 1 rasgroep, bv Retrievers of Staande honden, of Herdershonden..
Nu kun je gaan kijken naar de rassen opzich binnen die groep en kan er ook gekeken worden naar de gezondheid van de betreffende rassen, niet geheel onbelangrijk!
Als je daar bent uitgekomen, en hebt bv een top3 van rassen gemaakt, kun je contact opnemen met de desbetreffende rasvereniging en contact gaan zoeken met fokkers, hiermee kennismaken, ook met het ras en kun je zien hoe de fokker te werk gaat en of deze van te voren de ouders onderzoekt en test op afwijkingen, als dit goed zit dus gezonde honden fokt,om te kijken hoe de fokker met de dieren omgaat, hoe de honden leven, hier bedoel ik mee dat de honden in huis geboren worden, opgroeien en leven, dat de fokker kennis en ervaring heeft met honden, gedrag, opvoeding, fokken en geboorte etc, dat de fokker alle tijd en energie besteed aan de pups, deze goed socialiseerd en zindelijk maakt etc..
Als dit allemaal het geval is en er is een leuke klik met de fokker, kun je je op de wachtlijst zetten en kan het echte wachten beginnen!!
Als dan bekend is dat er een dekking gedaan is en je komt in aanmerking voor een pup uit dat nest, kan er bv verlof geregeld worden voor de thuiskomst van de pup en de eerste weken daarna, om zo de pup wat te kunnen begeleiden en te laten wennen aan de nieuwe situatie!
HET IS OVER HET ALGEMEEN NIET VERSTANDIG OM EEN PUP IN HUIS TE NEMEN OP HET MOMENT DAT JE TOEVALLIG VAKANTIE HEBT, DE KANS DAT ER DAN EEN IMPULSAANKOPEN WORDT GEDAAN IS ZEER GROOT, MET EVENTUELE RISICO'S EN GEVOLGEN!
Als je er dus achter bent wat voor ras het beste "matcht", is dit 1 van de goede manieren om aan een pupje te komen!!!
HAAL NOOIT JE PUP BIJ EEN KENNEL MET MEERDERE RASSEN, EN MEERDERE NESTJES TEGELIJK!!
HET IS NAMELIJK ONMOGELIJK OM VAN ALLE RASSEN VOLLEDIG ALLES TE WETEN EN DE NODIGE ERVARING TE HEBBEN!
OOK IS HET ONMOGELIJK OM IEDERE PUP DE NODIGE INDIVIDUELE AANDACHT EN VERZORGING TE GEVEN, ERVOOR TE ZORGEN DAT DE PUP GESOCIALISEERD WORDT EN ZINDELIJK GEMAAKT WORDT!
NU WORDEN DIT SOORT PUPS VOOR MOOIE PRIJSJES AANGEBODEN, HET OOGT ALLEMAAL NETJES EN KOMT BEST PROFFESIONEEL OVER, MAAR ALS JE BETER KIJKT EN BETER WEET IS HET HET TEGENOVERGESTELDE!!
VERSTANDIGER IS OM DAN EVEN WAT LANGER DOOR TE SPAREN EN DAN EEN IETS HOGERE PRIJS TE BETALEN VOOR EEN PUP MAAR DAN WEET JE VRIJWEL ZEKER DAT HET GOED ZIT!
VAAK IS NAMELIJK GOEDKOOP=DUURKOOP, OMDAT DEZE PUPS VAAK WAT MANKEERT EN JE DUS VEEL KOSTEN AAN DE DIERENARTS KWIJT BENT!
Na weer een topic te hebben gelezen van een pup bij zo een kennel vandaan, en de pup dus ziek blijkt te zijn, even dit topic!
Als mensen nog aanvullingen hebben, hoorik het graag!
Groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Aan alle mensen die een pup willen aanschaffen en aan gasten die hier komen voor vragen, info en advies" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
super topic
Geweldig topic! Voor de mods, een sticky ervan maken? Denk dat dit namelijk wel antwoord geeft op veel vragen die mensen kunnen hebben
Vind het ook goed als zo een topic constant ergens bovenaan zou staan.(nooit uit het zicht, aan te klikken in het forum)
Goed Isha!
Idd Saskia, dat lijkt me ook een goed idee!
inderdaad een super goed topic
Er zijn natuurlijk meerdere manieren om aan een pup/ hond te komen.
1] Je kunt bv gaan kijken in het asiel, of daar een hond is die bij jullie past, dan geldt eigenlijk hetzelde vragenlijstje plus de bijkomende zaak dat een hond uit het asiel al ergens een thuis heeft gehad en dus veel veranderingen doormaakt, heeft daardoor vaak toch wat meer tijd en geduld nodig heeft en waarvan in eerste instantie denk ik niet teveel van verwacht moet worden, het is dus verstandig dit in het achterhoofd te houden als je gaat voor een asielhond en hier dan dus ook rekening mee houdt!
2] via rasverenigingen wordt ook nog wel eens een hond herplaatst, wegens bepaalde omstandigheden, dit betreft dus meestal een hond met stamboompapieren en goede gezondheid maar omdat het om herplaatsing gaat geldt meestal niet dezelfde prijs (goedkoper) als direct van een fokker.
3] Er zijn ook mensen die het leuk vinden om eens een nestje te hebben met hun hond en laten de hond dan dekken, mogelijk ook door een ander ras.
In principe hoeft er niets mis te zijn met een kruising, als beide ouderdieren maar goed gezond zijn en onderzocht/getest worden op erfelijke afwijkingen en dat deze mensen weten wat ze doen en zich goed voorbereiden!
Op deze manier is een pup aanschaffen helemaal niet verkeerd!
Maar er zijn vaak genoeg, meestal kan ik wel zeggen, dat dit alles dus NIET gebeurd en dan wordt het een ander verhaal!
Goed idee isha! irritant als ik ben heb ik een poging gedaan om de tekst iets overzichtelijker te maken en dus makkelijker te lezen. Mensen nemen helaas niet vaak de moeite om een hele lap tekst door te lezen Misschien is het een idee om wat meer aan de laatste alinea toe te voegen over waar je echt op moet letten wil je niet een ongezonde pup in handen krijgen? Ik kon niet zo snel 123 op de jusite woorden komen
Hallo toekomstige hondenbaasjes,
Leuk dat jullie een pup willen verwelkomen in het gezin!
Nu is het verstandig om jezelf eerst wat vragen te gaan stellen om er zo achter te komen welk ras het beste past in het gezin en de manier van leven!
1) Past een hond in onze levenssituatie? Stel jezelf de volgende vragen:
Hoeveel ruimte hebben we, dus hoe wonen we?
Hoe je woont is niet altijd van belang, maar houd er rekening mee dat sommige woningen zoals een rijtjeswoning/tussenwoning/appartement gehorig zijn, dit kan lastig zijn als de hond van zichzelf veel geluid maakt. De ruimte is niet perse van belang, zolang een eventuele kleine woonruimte maar gecompenseert word dmv veel ondernemen met de hond, toch staan sommige rassen erom bekend veel bewegingsruimte nodig te zijn.
Hoeveel tijd hebben we, dus hoeveel uren werken we of gaan we naar school?
Er zijn vele hondenbezitters die zowel fulltime werken als een hond hebben. Dit is een uitdagende situatie, die enkel opgelost kan worden door alle vrije tijd in de hond te steken en voor opvang of een uitlaatservice te zorgen. Echt ideaal is een parttime baan of werken vanuit huis, zodat er echt voldoende tijd is voor de hond. Onthoud, de hond is een sociaal wezen en wil graag onder de mens zijn om gezelschap te houden en te krijgen! Je kan een hond aanleren om alleen te zijn, maar het is jouw taak als hondenbezitter om dit tot een minimum te beperken.,
2) Welk ras past bij ons gezin en onze levensstijl? Stel jezelf hierover enkele vragen:
Opvoeding hond
Houden we van een hond met een pittig/uitdagend karakter?
Of willen we graag een hond die wat makkelijker is?
Vinden we het leuk om heel veel tijd te steken in de opvoeding en training?
Of liever een hond die makkelijk en snel leert?
Activiteiten met de hond
Zijn we actief en veel buiten?
Of lekker bij huis en af en toe buiten?
Hebben we de tijd en zijn we bereid om bepaalde sporten te beoefenen, bv jachttraining bij jachthonden/staande honden/retrievers, of schapendrijven bij herdershonden/veedrijvers, of speuren bij lopende honden bv..
Of willen we ons liever richten op wandelingen en andere uitstapjes en activiteiten?
Vachtverzorging
Willen we tijd en energie steken in vachtverzorging?
Dus is halflang haar of langhaar geen probleem, zie je jezelf regelmatig naar een trimsalon gaan met de hond bijvoorbeeld, of liever toch een kortharig ras waar iets minder verzorging voor nodig is? (het is overigens niet zo dat kortharigen niet of minder haren verliezen)
Als je uiteindelijk deze vragen hebt beantwoord, kom je waarschijnlijk uit bij een aantal rasgroepen en later waarschijnlijk zelfs bij 1 rasgroep, zoals bijvoorbeeld Retrievers, Staande honden, of Herdershonden..Nu kun je gaan kijken naar de rassen opzich binnen die groep en kan er ook gekeken worden naar de gezondheid van de betreffende rassen, niet geheel onbelangrijk!
3) Hoe vervolgens een geschikte pup vinden van mijn ras naar keuze
Via een fokker
De wellicht verstandigste en veiligste manier is via een fokker. Zodra je weet welk ras bij jou past kun je contact opnemen met de desbetreffende rasvereniniging. Via de rasvereniging zoek je dan contact met fokkers, met deze fokkers maak je kennis, alswel ook met het ras.
Belangrijk is om een indruk te krijgen van het volgende:
Worden de ouders van te voren onderzocht en getest op afwijkingen
Hoe word er met de honden omgegaan
Hoe leven de honden, worden ze in huis geboren en groeien ze daar op
Heeft de fokker kennis en ervaring met de honden, met gedrag, opvoeding, fokken en geboorte.
Word er aandacht besteed aan het socialiseren van de hond en het zindelijk maken.
Als je al deze vragen naar tevredenheid kunt beantwoorden, dus met Ja en Positief en je hebt een leuke klik met de fokker, kun je jezelf op de wachtlijst zetten en kan het echte wachten beginnen!
Als dan bekend is dat er een dekking gedaan is en je komt in aanmerking voor een pup uit dat nest, kan er bv verlof geregeld worden voor de thuiskomst van de pup en de eerste weken daarna, om zo de pup wat te kunnen begeleiden en te laten wennen aan de nieuwe situatie! Denk hierbij weer aan de thuissituatie, het is niet mogelijk om in het weekend de pup te halen en op maandag gelijk weer fulltime aan het werk te gaan. Een hond moet getraind worden om alleen te zijn, dit zal een hond niet uit zichzelf kunnen.
Via het asiel
Je kunt gaan kijken in het asiel, of daar een hond is die bij jullie past, dan geldt eigenlijk hetzelde vragenlijstje als wanneer je bij een fokker kijkt, plus de bijkomende zaak dat een hond uit het asiel al ergens een thuis heeft gehad en dus veel veranderingen doormaakt. Deze hond heeft daardoor vaak toch wat meer tijd en geduld nodig heeft en het is belangrijk om in de eerste periode niet te veel van de hond te verwachten. Houd dit in je achterhoofd als je gaat voor een asielhond dat hier rekening mee moet worden gehouden.
Een herplaatser
Via rasverenigingen wordt ook nog wel eens een hond herplaatst, wegens bepaalde omstandigheden, dit betreft dus meestal een hond met stamboompapieren en goede gezondheid maar omdat het om herplaatsing gaat geldt meestal niet dezelfde prijs (goedkoper) als direct van een fokker. Belangrijk is ook hier weer om na te gaan of de hond inclusief zijn karakter bij de thuissituatie past. Als een hond bijvoorbeeld herplaatst word omdat het niet goed bij een gezin met kinderen pastte…en je hebt zelf kinderen, is dit niet de geschikte hond voor jou.
Een pret-nestje
Er zijn ook mensen die het leuk vinden om eens een nestje te hebben met hun hond en laten de hond dan dekken, mogelijk ook door een ander ras.
In principe hoeft er niets mis te zijn met een kruising, als beide ouderdieren maar goed gezond zijn en onderzocht/getest worden op erfelijke afwijkingen en dat de mensen weten wat ze doen en zich goed voorbereiden! Hier is het vragenlijstje dus weer enorm van belang!
Op deze manier is een pup aanschaffen helemaal niet verkeerd, echter zijn er vele voorbeelden waarbij dit alles NIET gebeurd.
4) Waarschuwingen, waar op te letten, wat vooral niet te doen:
•Een pup in huis nemen op het moment dat je toevallig vakantie hebt, een zogeheten impulsaankoop neemt grote risico’s en gevolgen met zich mee.
•Bij een fokker of pret nestje te gaan kijken als de pups er al zijn, zeker als je zelf kinderen hebt en deze meeneemt (zeg dan maar eens nee!)
•Je pup bij een kennel vandaan halen met meerdere rassen en/of nestjes tegelijk . Lees jezelf in over broodfok en wees alert om dit te herkennen.
Het is namelijk onmogelijk om van alle rassen volledige kennis te bezitten en de nodige ervaring.
Ook is het onmogelijk om iedere pup de nodige individuele aandacht en verzorging te geven, ervoor te zorgen dat de pup gesocialiseerd wordt en zindelijk gemaakt wordt.
Pups die voor een zachte prijs worden aangeboden, het oogt allemaal netjes en het komt best professioneel over. Maar door beter te kijken en je verstand te gebruiken zal je tot de conclusie te komen dat het tegenovergestelde waar is.
Verstandiger is om wat langer door te sparen, een hogere prijs te betalen voor de pup, maar vrijwel zeker te zijn dat het goed zit.
•Een goede fokker zal tevens nooit op de eerste kennismaking de pup aanbieden/verkopen en zal altijd vragen voor jou hebben. Het kan zelfs zijn dat de fokker besluit om de pup niet aan jou te verkopen omdat hij/zij overtuigd is geschiktere kandidaten te hebben.
ONTHOUD GOEDKOOP=DUURKOOP, OMDAT DEZE PUPS VAAK WAT MANKEERT EN JE DUS VEEL KOSTEN AAN DE DIERENARTS KWIJT BENT!
Hoi Jamie!
Wow, wat goed!
Super gedaan!
Helemaal prima dat je dit hebt gedaan!
Zoals ik al zei, wie aanvullingen heeft moet het gewoon plaatsen!
In dit geval heb je mijn verhaal wat aangepast en zo duidelijker gemaakt!
Super!
Super!
Nog een kleine aanvulling; vraag ook naar het karakter van de ouderhonden en of dat bij je past. Sommige karaktereigenschappen zijn in ieder geval deels erfelijk bepaald.
Tot slot; Puppies zijn als het weer. Je kan redelijke voorspellingen maken maar het geheel is te gecompliceerd voor garanties. Dus als je je pup eenmaal hebt, accepteer dan wat je hebt en ga van daaruit werken aan wat je wilt bereiken.
Groet, Mireille
@Mireille;
bedankt voor je aanvulling!
Dat is zeker een belangrijk punt!
Beide ouders moeten natuurlijk gezond zijn maar ook de combinatie van beide karakters moet passen bij de nieuwe baasjes en de levensstijl!
Nu kunnen idd de honden allemaal netjes onderzocht worden en dat er enkel gefokt wordt met honden met goede uitslagen, een erfelijke afwijking kan ineens weer in een paar generaties verder opduiken..
Dit kan een fokker ook niet helpen, dat is dan moeder natuur, de fokker heeft igg zijn uiterste best gedaan en dat vindt ik persoonlijk belanrijk!
Het laatste punt wat je noemt Mireille is ook boeiend;
naar mijn idee, als ik zo eens kijk naar bezoekers hier op HP, vooral gasten, daarom ben ik dit topic ook begonnen eigenlijk, worden pups nogal onderschat, bv qua werk en alle bijbehorende puppy kenmerken, als bijten, alles in het bekkie stoppen, druk/wild doen, niet luisteren (?) .. het feit dat pups eigenlijk net baby's zijn die alles nog moeten leren!
Ik heb het idee dat tegenwoordig heel veel eisen worden gesteld aan een jonge pup, die nog maar net is verhuisd, zeg maar, moet gelijk al allerlei commando's en kunstjes kunnen en er wordt geklaagd als een pup met 5 maanden nog niet zindelijk is of nog steeds wild is..
Een pup is een soort baby, later een puber en dan pas volwassen, dat duurt wel 1,5 jaar, als het niet langer is, voordat de jonge hond een beetje stabiel is.. (de een sneller dan de ander natuurlijk) maar de pup komt nu eenmaal eerst door bepaalde fases voordat het een beetje stabiel wordt allemaal en bij elke fase hoort nu eenmaal bepaald gedrag, mag in mijn ogen best wel wat meer rekening mee gehouden worden, over het algemeen gezien!
Sorry trouwens voor het afdwalen, maar dat moest ik nog even kwijt.
Supertopic! Erg handige informatie voor iedereen die een hondje aan wilt schaffen!
Super! Bij deze een upje, zodat hij mooi bovenaan blijft staan. Ik denk dat hier heel veel mensen mee geholpen zijn!
Ik zet dit topic alvast bij m'n favorieten. Als er dan iemand een pup wil aanschaffen en vragen stelt, kan ik een link naar dit topic geven.
Super
enige vraag die rest is;
Waarom staat dit topic hier niet via de puppy-club van hp?
of is die al weer opgeheven..?
Super, ik denk dat heel veel mensen hier wat aan hebben
Wat leuk, van dit topic is een sticky gemaakt!
Helemaal top!
Heel goed gedaan! Misschien slim om erbij te zetten dat je het beste een topicje kan aanmaken in abn, dan word je naar mijn idee wat sneller serieus genomen.
Top
Wat bedoel je precies Meneer Brody??
Er zijn soms mensen die een opicje maken, vertellen dat ze zo snel mogelijk een hondje willen en dat dan allemaal vol van spellingsfouten en een verkeerde zinsopbouw. Ik snap best dat niet iedereen even goed Nederlands kan maar ik neem die topicjes over het algemeen niet heel serieus.
Oh zo bedoel je!
Het heeft in dit topic alleen niet zoveel meerwaarde, dit topic ben ik gestart om toekomstige hondenbaasje te laten inzien dat een pup in huis halen een bewuste keuze en beslissing moet zijn, dat er gekeken wordt naar het waarom, wat kan ik een hond bieden en men bewust te maken van de manier waarop een pup in huis gehaald wordt, waar men op moet letten als er een pup gehaald wordt!!
Mensen, koop NOOIT MAAR DAN OOK ECHT NOOIT een hond in een kennel.
Ik moet mijn hondje wegdoen omdat ze in het HEZEHOF in Lummen, gelogen hebben over zijn ras en grootte. Hierdoor past onze hond totaal niet in ons gezin.
Het zijn verschrikkelijke bedriegers!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Aan alle mensen die een pup willen aanschaffen en aan gasten die hier komen voor vragen, info en advies" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?