Interessant artikel over ADHD en overactiviteit.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik kreeg net de maandelijkse nieuwsbrief van mijn dierenarts (WHG Dierenartsen), en daarin zat een heel stuk over ADHD en/of overactiviteit bij honden.

Omdat Dobby destijds bijna was doorgestuurd naar Utrecht vanwege zijn drukke gedrag vond ik dit interessant om te lezen. Ik herken er ook wel dingen in terug, ook een aantal uit het lijstje "overactief gedrag". Vooral het niet loslaten van het speeltje komt hier dagelijks voor. Ik kan op mijn kop gaan staan, maar écht niet.

Gelukkig denk ik dat het bij Dobby een combinatie is van er zelf gevoelig voor zijn én een verkeerde opvoeding het eerste jaar, want hij is voor 90% rustiger dan 3 jaar terug. Geen ADHD dus, maar wel lichtelijk overactief. Tja, niet mijn schuld (asielhond), maar ik ben wel de pineut om het op te lossen. En dat gaat niet voor 100% lukken, dat laatste deeltje aanleg zit nog wel eens dwars.

Interessant stuk, lees maar:

http://www.whgdierenartsen.nl/Bibliotheek/tabid/69/ItemID/1255/Default.aspx

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Interessant artikel over ADHD en overactiviteit." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Jij bent vroeg. Ja mooi he dat artikel. Ze hebben heel veel interesante artikels waar je echt wat aan hebt.

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Heel intressant om te lezen.

Hierbij moet ik gelijk aan een hond bij ons op cursus denken, deze hond, heel jong nog, kruising labrador x rottweiler, was zo een rustige prachtige lieve hond, zijn hele uitstraling was gewoon zo kalm.

In die 3 maanden dat die cursus duurde zag je de hond veranderen in een drukke super nerveuse hond, eigenlijk een hond waar je stapel van werd als die de hele dag om je heen liep.

Nou was het baasje van de hond ook een hele drukke vrouw, als ze begon te praten hield ze nooit meer op, en alles met hele drukke gebaren erbij.

Later vertelde ze ons dat ze 4 zonen had die allemaal nog thuis woonde, 2 hadden ADHD net als zij zelf vertelde ze, de andere 2 zonen waren autistisch, haar man ook, en dat ze heel goed begreep dat de hond zo superdruk was geworden.

Zelf vond ik het zo zonde van de hond, zo'n rustige hond te zien veranderen in hyper drukke hond, die totaal niet meer wist wat hij moest doen.

Dit was dus geen aangeboren ADHD.

honden page profiel Cindy & JaydenCindy & Jayden 3 doggies

honden foto van Cindy & Jayden

Interessant artikel ;-)

Was even bang dat er nu weer één of andere kwibus zou gaan beweren dat honden ADHD kunnen hebben....maar het viel mee ;-)
In ieder geval een erg boeiend stuk!

honden page profiel Annet & SamAnnet & Sam 3 doggies

honden foto van Annet & Sam

Interessant, maar betwijfel of Max adhd heeft haha! Ik herken het niet allemaal. 
Ik heb net nog wat filmpjes van vorig jaar terug gkeken.. geloof het of niet.. ik zie vooruitgang!
Daar waar hij vorig jaar nog obsessief ons begroete 's morgens, krijg ik nu af en toe een joel, maar er komt geen poot meer omhoog (wel bij anderen, maar niet meer bij ons). 
Aan de lijn en op het strand is het een jojo, maar daar zijn we mee bezig (help mijn hond trekt, van turid rugaas).. we houden weer hoop! 
Maar wat betreft ADHD, volgens mij is Max hier een enthousiaste hond die heel graag wil spelen en gewoon een hoog energiebehoefte heeft. Want in huis? Is het echt een dotje! (Behalve als wij druk doen, dat is logisch)

honden page profiel KaatKaat 3 doggies

honden foto van Kaat

Leuk artikel! Goede tips ook.

Wat ik alleen wel mis zijn 3 dingen:

1. de relatie van hyperactiviteit met voeding. Een overdaad aan koolhydraten in bepaalde soorten voer zal 'hyperactiviteit' wellicht niet in alle gevallen veroorzaken, maar het kan absoluut wel bijdragen/versterken.

2. de relatie tot de hoeveelheid lichaamsbeweging. Uiteraard verschilt het per hond/ras hoeveel behoefte ze hebben aan lichaamsbeweging op een dag, maar het is wel een van de belangrijkste levensbehoeften van een hond. Als een hond 3x per dag een klein blokje om mag van nog geen 5 minuten, dan kan hij z'n energie natuurlijk niet kwijt.
Een volwassen hond lekker een uurtje meenemen naar de hei of het bos. Wellicht zie je dan dat het beestje thuis rustiger is.

3. de relatie tot psychische bezigheden/de soort spelletjes die je speelt. Zelfde als boven, de behoefte verschilt per hond, maar een goede geestelijke uitdaging zoals een zoekspelletje kost veel energie waardoor een hond sneller verzadigd is en dan wellicht minder druk gedrag vertoont.
Dat is anders dan een spelletje waar hij nog hyperder van wordt.

Ik ben ook helemaal geen voorstander van trekspelletjes trouwens!

Nogmaals, dat zal niet in alle gevallen zo zijn, maar vind het wel een belangrijke aanvulling.

honden page profiel DorrieDorrie 3 doggies

honden foto van Dorrie

Ik lees nu pas dit topic wilma, maar ik vind het behoorlijk interessant, omdat ik dit gedrag heel erg herken in Moob.
hij is dus zoals wordt omschreven een: overactief geconditioneerde hond. hihi moet er een beetje om lachen zoals ik het nu lees.
Maar het is m precies. Ik moet wel zeggen (en dat is echt niet om versvoer te promoten) sinds hij helemaal is overgestapt op kvv(vis), hij echt rustiger is geworden.(Op kvv met alleen vlees bleef hij ook hyper) nu reageert hij minder heftig op prikkels. Misschien tekort aan bepaalde vitamines, weet t ook niet, maar merk verandering.

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Angela ik heb je even een pb gestuurd.

honden page profiel DorrieDorrie 3 doggies

honden foto van Dorrie

beantwoord :-D

honden page profiel LuluLulu 3 doggies

honden foto van Lulu

Het zal best natuurlijk bestaan alleen vind ik ADHD net zoals bij kinderen zon "stempel"
Als een kind drukker is als normaal moet het zogezegd "getest" want het zal wel ADHD hebben.
Buiten het feit dat ADHD niet staat voor altijd heel druk, ADHD is ook een groot deel een concentratie probleem, ik ken zelf een kind die "zogezegd" ADHD heeft ik kan je wel vertellen dat het grootste probleem bij dat kind niet zn drukheid is maar wel de concentratie.
Khbe er een beetje mn twijfels over dat honden nu "ook" al ADHD kunnen hebben

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Er is wel veel onderzoek naar gedaan of honden ADHD kunnen hebben. Het zijn wel specifieke verschijnselen, die vaak verward worden met overactief.

honden page profiel LuluLulu 3 doggies

honden foto van Lulu

Dan heeft een hond met agressief/moeilijk gedrag ook een kans om ODD te hebben?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Ben het eens met het artikel, honden worden vaak onbewust zo gemaakt. ;-)

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

nee lulu zo werkt het niet. En het klopt dat er heel vaak het etiket opgeplakt wordt dat een hond ADHD heeft.

Een van de verschijnselen van ADHD bij honden is: extreem hijgen, graag het liefts in de eigenaar kruipen, het zijn meestal super lieve honden, geen enkele rust kunnen vinden ook s'nachts niet. bloed doorlopen ogen. Deze honden slapen eigenlijk niet. Ze kunnen wel heel kort even rusten maar lekker ontspannen kunnen ze niet.

honden page profiel LuluLulu 3 doggies

honden foto van Lulu

" nee lulu zo werkt het niet. En het klopt dat er heel vaak het etiket opgeplakt wordt dat een hond ADHD heeft.

Een van de verschijnselen van ADHD bij honden is: extreem hijgen, graag het liefts in de eigenaar kruipen, het zijn meestal super lieve honden, geen enkele rust kunnen vinden ook s'nachts niet. bloed doorlopen ogen. Deze honden slapen eigenlijk niet. Ze kunnen wel heel kort even rusten maar lekker ontspannen kunnen ze niet. "
Jah sorry voor mijn kort door de bocht reactie hierop maar ik vind het op gegeven moment zo overtrokken met dat soort diagnoses zoals ADHD, aan de ene kant kan en mag je een hond dan weer niet als mens beschouwen claimen ze dan, maar aan de andere kant komen ze wel met ADHD stickers aanzetten, maar zoals ik al zei is ADHD niet per definitie een druktte probleem he, maar vooral een concentratie stoornis probleem.
Ach hoe het ook zit het is al vervelend genoeg als je een hond met een dergelijk probleem hebt lijkt mij zo ':-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dobby heeft denk ik een beetje aanleg voor overactiviteit, maar is ook zeker zo gemaakt. Hij heeft 10 maanden bij zijn eerste baas gezeten en het heeft me 2 jaar gekost om er een beetje rust in te brengen.

Tegenwoordig blijft Dobby ook liggen boven als ik 's ochtends vroeg de vuilniszakken buiten zet. Eerst als ik me omdraaide 's nachts stond hij al op zijn poten naast mijn bed in de trant van "Opstaan? Aandacht? Bij je liggen?" Maar dat heeft dus heel veel moeite gekost.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Interessant artikel. Wij zeggen wel eens grappend tegen elkaar dat onze hond ADHD heeft, maar we kunnen toch echt achter elk symptoom dat genoemd wordt onder 'aangeboren overactief' een 'ja' zetten...Misschien dus toch iets om eens wat meer over te gaan lezen!

honden page profiel DorrieDorrie

honden foto van Dorrie

" Ik lees nu pas dit topic wilma, maar ik vind het behoorlijk interessant, omdat ik dit gedrag heel erg herken in Moob.
hij is dus zoals wordt omschreven een: overactief geconditioneerde hond. hihi moet er een beetje om lachen zoals ik het nu lees.
Maar het is m precies. Ik moet wel zeggen (en dat is echt niet om versvoer te promoten) sinds hij helemaal is overgestapt op kvv(vis), hij echt rustiger is geworden.(Op kvv met alleen vlees bleef hij ook hyper) nu reageert hij minder heftig op prikkels. Misschien tekort aan bepaalde vitamines, weet t ook niet, maar merk verandering. "


Oeps ....heb een klein foutje gemaakt ;-) mijn hond zoals ik lees is niet een overactief geconditioneerde hond, maar aangeboren overactieve hond. stomstom. Al met al moet ik zeggen dat sinds hij dus vis eet, hij echt veel rustiger in zijn koppie is

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Interessant artikel over ADHD en overactiviteit." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Pup 9wk gaat achter staart aan
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^