Hoi allemaal!
Ik en mijn vriend hebben al 9 jaar een maltezer. Het is een vrouwtje en ze is erg goed opgevoed. Ze kan een hele dag slapen, maar als we met haar gaan wandelen kan ze uren blijven gaan en dat vindt ze ook heel erg leuk. Een ideaal beestje dus. =) Het enige probleem is dat ze met een asociale kat is opgevoed en we haar vroeger straften voor haar speels gedrag (ik was toen zelf nog maar 13, wou dat mijn ouders er beter inzicht in hadden toen....). Dit heeft als gevolg gehad dat ze haar 'hondentaal' wel wat kwijt is geraakt. Ze is dus nogal angstig tegenover andere honden. Nu hebben we binnen 3 weken waarschijnlijk een nieuwe pup in huis, ook een maltezer en een vrouwtje. Hebben jullie tips over hoe ik ze best laat kennismaken en dingen waar ik zeker op moet letten?
Ik hoop dat jullie me op dit forum kunnen helpen en alvast bedankt om dit te lezen!
Jade
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy bij oudere hond (9 jaar)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hi,
Allereerst gefeliciteerd natuurijk met straks een kleintje erbij
Ik zou ze op neutraal terrein kennis laten maken en daarna samen naar binnen. Hierdoor voorkom je dat jouw hond zich 'aangevallen' kan voelen als er ineens een nieuwe pup zomaar in (haar) huis komt.
Verder zou ik het gewoon rustig bekijken hoe het gaat.
Maar er wel voor zorgen dat je oudere hondje niet teveel lastig wordt gevallen door de pup en andersom de pup ook voldoende rust geven.
Misschien kun je nu al een nestdoekje krijgen van de fokker? Zodat je deze alvast in huis kan hebben en zo jouw hond alvast laten wennen aan de nieuwe geur van je pupje?
Gr. Alexandra
Ik dacht om het zo te doen: we nemen de pup met de auto mee naar huis en ik zou dan enkele straten voor ons huis uitstappen. Dan kan mijn vriend ons eigen hondje gaan halen en ons tegemoet komen. Misschien kunnen ze zo samen naar huis gaan dan. Ik denk ook dat we dan eerst even gaan wandelen met de kleine (als die nog niet aan de les kan, dragen we ze wel) zodat die al wat meer moe is tegen dat ze elkaar ontmoeten. Is dat een goed idee?
En bedankt voor de snelle reactie!
Klinkt goed hoor, alleen het eerst wandelen zou ik zelf niet doen. Misschien is de reis al erg spannend en als je daarna eerst gaat wandelen is er meer spanning, meer nieuwe indrukken en als je daarna dan ook nog eens jullie hond introduceert.. kan het misschien wat te veel zijn. En heb je de kans dat de pup julie hond helemaal hyper begroet na al die nieuwe prikkels. En je wilt ze graag zo goed en rustig mogelijk aan elkaar voorstellen (toch? ).
Dan zou ik de hondjes eerst buiten introduceren en dan samen een klein stukje lopen. Zo kunnen ze gelijk aan elkaar wennen. Misschien kunnen ze samen even los?
En los van dit alles gewoon een algemene goed bedoelde tip, moe zijn voor een pup leidt vaak tot ongewenst gedrag.. bijten / druk doen / niet luisteren ... dus het is nooit aan te raden je pup ergens moe voor te maken.
Echt waar? Ik had gelezen dat je een pup best moe maakt voor je ze in contact brengt met een andere hond. Maar ja, als kinderen moe zijn gaan ze ook zeuren natuurlijk... Kan een hondje van 9 weken al aan de lijn denken jullie? Want het zou leuk zijn om samen naar huis te wandelen.
Nog een vraag, hoe zit het met slapen en eten geven? Samen of apart?
Alvast enorm bedankt!
Eten geven zou ik apart doen. Je pupje eet nu ook nog 4x denk ik? En je oudere hond 1 of 2x? En ze hoeven dan ook niet bang te zijn dat de ander hun eten steelt en kunnen ze rustig eten.
Waar slaapt jullie hond nu, in een eigen bench, andere kamer of op bij jullie op bed?
Mijn hond slaapt bij ons op bed. Dat zou de pup uiteindelijk ook doen. Ik dacht om de pup in een kooi (een hele grote, die hebben we voor malteke ook nog gebruikt) naast ons bed te laten slapen. Zo is ze niet echt alleen en went ze al aan die kamer. Zo went malteke ook aan haar aanwezigheid 's nachts. Ik durf haar niet meteen in bed te nemen uit schrik voor plasjes en dat we haar zouden pletten!
ik heb zaterdag een puppy opgehaald een reutje, heb ook een reutje van vier, ben met de puppy op de bank gaan zitten tot spanky kwam kijken, hij werd er heel druk van wou ook steeds op hem gaan fietsen. maar ik zie al vooruit gang ze liggen al samen in een mandje.
je hond vind het misschien op het begin niet leuk maar dat komt vast wel goed,
Ik denk dat als je je pupje in de bech wilt laten wel kan, maar dan moet je overdag al deze plek veilig, leuk en aantrekkelijk maken. Wij hebben bij onze pup ook een bench gebruikt en vond het super.
Maar wij hebben verder geen andere hond (wel katten die op bed sliepen).
Toch zou ik hier eerst even goed over nadenken. Een bech aanleren is toch wel even werk en als je straks toch je pupje op bed wilt, waarom dan pas straks?
Dan zou ik in jullie geval het pupje gelijk op bed laten. Vindt ze waarschijnlijk nog het fijnst ook. En het is ook makkelijk want je merkt het zo snel genoeg als ze wakker wordt. Dan even naar buiten en dan weer terug. Ik ken verschillende mensen die een pup vanaf het begin op bed hebben genomen en niemand is geplet! Wij namen onze kittens ook gelijk mee naar bed en die zijn ook nooit geplet
Maar jullie hebben nog tijd zat dus weeg even de voors en tegens tegen elkaar af en er zullen nog wel meer reacties volgen van meer ervaringen - dan kun je kijken waar jullie je het beste in kunnen vinden.
O jee dan ga ik niet kunnen slapen van de schrik denk ik!! Ik ga er zeker nog eens over denken want het is wel goed om ze te laten binden met elkaar denk ik, zo samen slapen. We zullen nog zien. Een bench gaan we sowieso gebruiken en die zal ik zo gezellig mogelijk maken voor haar! Alvast bedankt voor de reacties, dat helpt echt!
Ik heb mijn tweede hond erbij gekocht ( pup ) toen mijn andere hond bijna 8 jaar was, ook ik heb ze eerst op neutraal terrein kennis laten maken voordat ik ze allebij in huis heb gelaten.
Mijn flatcoat van toen bijna 8 jaar vond de pup ( australian sheperd ) in het begin een indringer, ze moest er niets van weten.
Ik heb mijn pup vanaf het begin in de bench gehad, zodat ik zeker wist dat mijn oudere hond de pup met rust liet, en niet lelijk tegen haar deed.
Om het voor de pup leuk te maken in de bench, had ik een grote teddybeer gekocht ( de beer was groter dan de pup ), zij heeft deze teddybeer een soort van aangezien als moeder of broertje/zusje, ze sliep altijd boven op de beer, en is nooit vervelend geweest en heeft ook nooit gepiept, alleen als ze moest plassen dan piepte ze
Dat is interessant om te lezen, aangezien jouw situatie dan best op die van ons lijkt. Is het contact tussen hen beter nu? Want we hopen voor ons eigen hondje nu dat het een aanwinst gaat zijn voor haar. En met kennismaken op neutraal terrein bedoel je toch eventjes maar voor je naar huis gaat he? Want denk jij van mijn 'samen naar huis wandelen'-plan? Bedankt!
Wij hebben sinds 3 maanden een (nu) 5,5 maand oude Rhodesian Ridgeback (teefje) in huis naast een Maltezer reu van bijna 9 jaar oud.
Het kennismaken hebben we 'gewoon' bij ons in huis gedaan (omdat het buiten stortregende) en van het begin af aan is het goed gegaan. Wel neem ik de Maltezer regelmatig tegen de Ridgeback in bescherming, zij wil natuurlijk (veel) spelen de Maltezer is toch al wat ouder (en heeft artrose en dus soms pijn).
De Maltezer krijgt altijd eerst zijn eten en daarna pas de Ridgeback, de M krijgt eerst aandacht (aaien e.d.) en daarna pas de R.
Tot op heden mag ik niet klagen; als tip wil ik je geven de pup (heel) veel (verplicht) te laten rusten, zo krijgt ook je Maltezer de nodige rust.
Veel plezier en succes !!
Wat leuk dat het bij jou zo goed verloopt! Ik ga een beetje opletten met de ene voorrang op de andere te geven, omdat ik heb gelezen dat ze de hiërarchie best zelf bepalen. Ik ga er zeker voor zorgen dat malteke nog de rust krijgt die ze wilt, want dat verdient ze Bedankt!
Het is bij ons vooral zo dat ik de M in bescherming neem als de R (te) veel wil spelen, omdat ik zie dat hij regelmatig pijn heeft of gewoon geen zin heeft. Maar over het algemeen liggen ze samen op de bank, kont tegen kont .
En als het eens te ruq gaat en de R is al een poos wakker, gaat ze gewoon de bench in, ze raakt dan oververmoeid en weet niet van ophouden (ze gaat meestal direct lekker liggen en slapen).
Ik vind het een goed plan om ze buiten kennis te laten maken en dan samen met ze naar huis te lopen, wij hebben dat ook op deze manier gedaan, dat wilde bij ons niet zeggen dat de pup gelijk geacepteerd werd, maar dat is allemaal goed gekomen.
Nu zijn ze dikke maatjes, en spelen ze heel veel met elkaar, en delen ze buiten samen de bal (eerst loopt de ene met de bal, dan de andere, en zo gaat dat alsmaar door.
Laten we hopen dat het bij ons ook zo mooi verloopt!
Leuk een pupje bij je oudere hond.
Zoals je zelf ook al aangeeft, zou ik ze op neutraal terrein kennis laten maken en dan samen naar huis lopen.
Het kan zijn dat je oudere hondje je pup in eerste instantie gaat negeren of behoorlijk fel gaat opvoeden. Laat ze het zoveel mogelijk zelf samen uitzoeken, de kans is groot dat het na een paar dagen een stuk beter gaat, als het in het begin stroef verliep.
Dit heb ik bij beide keren meegemaakt toen er een pup bij mij kwam. De eerste keer was mijn hondje 11 (en deeltijd bij mij), vorig jaar waren ze 4 en 15 toen er een pup kwam.
Tgoh ik vind het allemaal heel spannend. Ik ben vooral zo benieuwd naar mijn malteke (oudere hondje). Hoe zij zich gaat gedragen enzo.. Ze is dol op wandelen en kan erg actief zijn (was ze als pup ook) maar langs de andere kant is ze bang van andere honden en slaapt ze heeel veel. Ik heb geen idee hoe ze gaat reageren, welke kant boven gaat komen: de energieke en speelse kant, of de schuwe en luie kant.. Spannend! Bedankt voor alle tips alvast!
Als je andere hondje bang is voor andere honden, dan heb ik nog een tip voor je.
Ga er, het eerste half jaar, zo veel mogelijk apart mee uit. Laat je pup dit bange gedrag niet gaan kopiëren. Een pup kopieert namelijk gedrag van een andere hond. Wanneer ze zelf zelfstandig moet zijn, heb je dus de kans dat ze veel vrijer naar andere honden wordt.
Ook een goede puppycursus kan je daar bij helpen.
Hey allemaal.. Ik zit met een probleem. Mijn vriend en ik gingen dus een pupje kopen, omdat we ons hondje (9 jaar) een vriendje willen geven. Ook zou ik het leuk vinden als de pup wat van de persoonlijkheid van de oudere hond overneemt, als een opvolger eigenlijk. : ) Bovendien (last but not least) willen we het natuurlijk heel erg graag! Maar we beseffen dat waar je de hond ook koopt, er altijd een kans is dat deze ziek wordt. Een keertje ziek is geen enkel probleem, maar als er echt iets serieus mee mis is (chronisch bijvoorbeeld) dan kunnen we ons dat eigenlijk niet permitteren, aangezien we nog studenten zijn. Spaarrekening is er wel, maar een maandelijks inkomen niet. Als malteke 11 is zijn we afgestudeerd en zouden we alsnog een pup kunnen aanschaffen, maar denken jullie dat dat nog een geschikte leeftijd is voor een hond erbij? En hoe oud worden maltezers zo gemiddeld? Alvast enorm bedankt. Spijtig dat we het misschien moeten afblazen, maar we moeten 100% zeker zijn he..
Voor je hond zou ik er geen bij nemen. Wij hebben hier een Jack Russell van 10 en een labrador van 4,5maand. Ze accepteren elkaar maar zijn zeker geen vriendjes. (Wat toen de pup er net was wel eens zielig was. Bijvoorbeeld als de Nina (pup) pootje voor pootje op het kussen bij Lara kroop, wanneer Nina dan lag ging Lara er vandoor om in haar mand te gaan liggen). Verstandig dat je denkt aan de financiële kant van een hond. Kennen ze in België verzekeringen voor huisdieren? Misschien is dit iets voor jullie? Of hebben jullie de mogelijkheid om zelf te sparen voor de hond? Jullie huidige hond word ook steeds ouder dus de kans dat je daar medische kosten moet gaan maken word ook groter. Zet alles eens op een rijtje. Sterkte me het nemen van de (juiste) beslissing.
Tja het probleem is dat je het niet kan inschatten he. Nu is ze nog perfect in orde maar op 2 jaar kan natuurlijk altijd veel gebeuren!
Het zal aan je hond liggen toe hoe oud een pup erbij gaat.
Met 11 jaar heeft mijn ene hond de pup helemaal opgevoed. Toen ze 15 was en een pup erbij negeerde ze deze meer, maar speelde er ook af en toe mee.
Je kunt er dus niets van zeggen. Op zich is een jaar of 7 een mooi leeftijdsverschil tussen twee kleinere hondjes. Heb je niet twee oudjes tegelijk.
We hebben beslist, we gaan het nu doen. We vinden het enorm spannend en zulle jullie zeker iets laten weten, van hoe het met de 2 hondjes staat! Misschien kan ik uit ervaring dan later ook mensen hiermee helpen. : ) Spannend...
Zeg.. ivm mijn plan om ze naar huis te laten wandelen.. Denken jullie dat een pupje van 9 weken al aan de lijn kan lopen? Want ik herinner me dat malteke dat nog niet echt kon, ze trok heel de tijd tegen.. Mja nu geeft malteke wel het goede voorbeeld natuurlijk ^^
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy bij oudere hond (9 jaar)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?