Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesar Millan, ja of nee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik gooi het nog even over een andere boeg/invalshoek. Waarom zou je een hond niet belonen voor keuzes die hij maakt en die je graag ziet. Is dat conditioneren, ja natuurlijk. Maar wel een mooie manier om een hond te laten weten dat je zijn keuze van natuurlijk gedrag op prijs stelt/motiveert. Leer ik een hond hiermee iets niet honds aan ...? Nee, ik denk het niet. Ik stimuleer hem en motiveer hem in de keuzes die hij maakt. Is het kwalijk dat ik hierin situaties zo stuur dat er een goede kans is dat de hond kiest wat hem op dat moment het meeste/beste oplevert (en toevallig ook mijn keuze is)?
Stel een hond blaft met als achterliggende motivatie afstandsvergrotende communicatie. Ik creëer de situatie zo dat ik buiten de 'rode zone' blijf. Mijn hond neemt de vijand waar, maar door uit de rode zone te blijven zit hij niet direct aan z'n plafond. Hij kijkt naar target >>> kijkt even weg, snuffelt, of kijkt naar mij oid en meteen draai ik om en loop weg, hond volgt. Zonder dat mijn hond uit z'n plaat hoeft te gaan wordt hij beloond met het afstand vergroten en loopt met me mee. Een volgende keer kunnen we al dichter naderen, waarbij ik de eervolle taak heb om uit de rode zone te blijven.
Als mijn hond na het zien van 'de vijand' start met snuffelen aan de grond kan ik hem daarvoor belonen/prijzen. Dat is gedrag wat ik graag stimuleer, het kalmeert en ontspant. Idem wanneer hij na een spanningsvolle ervaring zich uitschud. Bevestigen in natuurlijk gedrag. Veel liever dan dat hij gedurende de komende 3 kilometer op hoge pootjes blijft lopen.
Een ander voorbeeld van belonen. Mijn hond draait soms letterlijk door (lees gaat al tollend om zijn as de kamer door). Ik hurk op de grond en heb daarbij mijn blik schuin op de grond gericht en blijf stil zitten. Hij zal vrijwel meteen stoppen met tollen en naar mij toe komen en gaat voor mij zitten of liggen, kalmte in de hond. De beloning is dat ik weer in beweging kom en datgene ga doen wat ik van plan was te doen (meestal iets met/voor hem).
Hond in een situatie op straat waar hij zich graag mee zou willen bemoeien. Ik daag/nodig de hond uit om samen met mij een speurspelletje te doen of een ander samenwerk/spel ding. De hond kan nu kiezen. Wanneer de hond kiest om met mij iets te gaan ondernemen vloeit daar een beloning uit voort >>> namelijk een speurspelletje levert iets op. Niet als beloning dat hij voor mij kiest, maar als verworven prooi en de kracht van het samenwerken/zijn. Ik ervaar ook de drive van een hond om graag samen te werken met zijn mens als een mooi iets.
Geen enkele dwang of negeren van communicatie (immers ruimte genoeg om te communiceren en zelfs om andere keuzes te maken) en ook ervaar ik het niet als verleiden met een biefstuk. De hond steunen in, stimuleren in, en belonen voor gemaakte keuzes tot zelfcontrole, zelfontplooiing en het plezier van samenwerking. De relatie met de mens is niet enkel gebaseerd op vertrouwen, hoewel dit een groot goed is. Minstens zo belangrijk ervaar ik het samenwerken, samen ontplooien, samen zijn met plezier. En is het zo erg dat we daarin een stuk mens-zijn inzetten? Ik vind van niet, we zijn immer 'maar' mens. Een hond weet echt wel dat wij geen hond zijn en is heel goed in staat om te leren allerlei indrukken te interpreteren. Ik vind dat we de hond tekort doen als we hem daarin onkundig blijven zien.
Met vertrouwen, respect, acceptatie en onze belofte van het waarborgen van de basisbehoeften als voedsel en veiligheid, oog voor de overige noden van het dier, met enig inzicht in hun taal, emotie en gedrag en rekeninghoudend met onze eigenheid en onvermogen hierin kunnen we toch heel ver komen in een heel b(l)oeiende relatie.
Het is natuurlijk prima en ook belangrijk wanneer je gedrag wat je graag wilt zien gaat belonen, alleen lijkt het mij ten eerste belangrijk dat je zeker weet dat jou menselijke conclusie over dat gedrag ook dat is wat de hond probeert te zeggen of bedoelt. En wanneer het belonen van gedrag bedoelt is om een relatie op te bouwen tussen jou en de hond, dat je zeker weet dat de hond jou beloning ook als beloning zal ervaren.
Bedoel ik niet vervelend of persoonlijk trouwens. Op het moment dat op "wenselijk" gedrag een beloning valt is dat heel mooi en aardig, maar vind totaal geen aansluiting bij het sociale aspect van de hond. Hebben we het dan niet eigenlijk over een vorm van symptoombestrijding?
Overigens is datgene waar ik op inzet niet direct gericht op het ombuigen naar gewenst gedrag maar meer op emotieregulatie en vandaaruit naar voor hem meer gewenst gedrag. Met hulp van mij. De omstandigheden zo creeeren en sociale interactie waarbij ik 'voeding' geef zelf te ontdekken dat hij met mijn steun en bescherming zelf beter met zijn emoties om leert gaan, binnenkomende prikkels te filteren en te verwerken, integreren en afvloeien. Hierbij rekeninghoudend met zijn vermogen van dat moment.
Op het moment dat ik hurk en mijn blik naar de grond wend communiceer ik. Op het moment dat mijn hond wegkijkt van 'de vijand' en ik omdraai en uit de situatie loop communiceer ik. Op het moment dat mijn hond kort snuffelt om te kalmeren communiceer ik dat hij prima bezig is. Op het moment dat mijn hond naar mij kijkt en ik knik hem bemoedigd toe communiceer ik. Allemaal sociale interactie tussen mij en het dier zonder tussenkomst van stoffelijke beloning.
Uiteindelijk gaat het er mij om dat mijn hond zijn zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zelfredzaamheid kan vergroten. Een hond die overladen wordt met prikkels en al moeite heeft met de prikkelverwerking stimuleer ik daarnaast ook liever dat hij zichzelf leert kalmerend te snuffelen, spanning uitschudden etc dan dat ik stoicijns doorloop in een situatie die teveel is (teveel, te korte afstand) voor hem en hij geen andere keus heeft dan te volgen en dus op geen enkele manier zijn spanning kan laten afvloeien en/of de situatie hanteerbaarder te maken.
dat moet dus zijn: was hij los dan was hij weg..
Mireille
Wat een geweldige foto Mireille zijn 'karakter' straalt van de foto af. Ik kan me voorstellen dat je hem mist. Ik houd van honden met 'karakter'. Lily had ook enorm karakter, echt een heel fijne huisgenoot en soulmate.
Wie er gelijk heeft over welke methode dan ook, vind ik op zich niet zo terzake doen.
Ik geniet van deze discussie en verschillende uitgangspunten die iedereen hier deelt.
Net als dat dit topic oorspronkelijk begon over 'wel of niet CM'...., lees ik hier een heleboel waarheden en inzichten die ik nog niet bedacht had.
Ik ben dan ook persoonlijk niet zo bezig met hoe ik communiceer met mijn hond..., ik probeer haar een prettig leven te geven (binnen de kaders die ik voor haar stel) en ik doe dat (bijna) altijd positief..., denk ik.....
Of dat echt zo is, is dus geheel afhankelijk van welke opvoed/train methode je uitgaat.
Vandaar dat ik al die zienswijzes ook zo interessant vind, omdat we volgens mij allemaal uiteindelijk het zelfde doel voor ogen hebben, alleen worden er andere labels geplakt op de manier waarop.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesar Millan, ja of nee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?