Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesar Millan, ja of nee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Elke methode heeft wel iets goeds en geen 1 is perfect.
Er leiden niets voor niets meerdere wegen naar Rome.
Blind staren op 1 weg heeft dan ook geen zin.
Ik vind het een interessante ziens-wijze Kai, dat kan ik niet ontkennen. Alleen zou het bij mij echt niet werken. Dan zou ik mijn honden altijd maar laten doen waar ze zin in hebben.En bij herders krijg je honden die dan lekker de boel gaan regelen.
Ik zal een voorbeeld geven van wanneer het handig is als ze gaan zitten en blijven: De honden gaan met mij mee in de auto. Ik laat ze zitten en blijven bij de garagedeur, ik maak de auto open en op mijn teken mogen ze komen en in de auto gaan. Als ik ze maar hun gang laat gaan dan zouden ze uit de garage stormen en misschien wel onder een auto komen.
Ik heb ervaren met al mijn honden dat ze het leuk vinden om te trainen en trucjes te leren. Commando's en gewoontes kun je gebruiken in de dagelijkse omgang met je hond. Dit biedt voor hen duidelijkheid en structuur. Volgens mij vinden honden dit best prettig. Het geeft hen veiligheid.
Jij kent Jip uiteraard niet en ook de weg die al bewandeld is niet. Dus voor mij is niet te bevestigen of te ontkennen dat je Jip look a likes in de groep hebt gehad. Feit is wel dat wanneer hij in zo'n groep honden leert functioneren en meest ideaal als 'vrije' hond, dit geen enkele garantie geeft over zijn functioneren nadien weer bij mij in onze omgeving. En dat is toch waar hij het mee moet doen. Dus is het zinvoller om onze weg te bewandelen, rekeninghoudend met zijn mogelijkheden en beperkingen.
@ Kai. Als ze zitten hebben ze meer de rust in hun kont om te blijven zitten. Maar ze kennen ook het commando sta en blijf, wat weer handig is bij het afdrogen (dan denderen ze niet de kamer in).
Ik vind het wel super dat jij zo met je hond omgaat! Lijkt me heel relaxt. Bij die van mij gaat dat echt niet.
Alle honden zijn anders en hebben een eigen aanpak nodig vind ik. Daarom kun je nooit 100 procent voor een methode gaan volgens mij. Mijn honden hebben een energie niveau waar je u tegen zegt, dat is weer een andere benadering dan een hond die van nature vrij rustig is. Dat merk ik met mijn uitlaatservice. Zet 2 rasgenoten naast elkaar en er zijn naast overeenkomsten ook zoveel verschillen. Ze hebben allemaal hun eigen karakter. Dat is juist het leuke
@kai
Ik ben van mening dat de methode die je gebruikt misschien wel uitgaat van 2 weg communicatie, maar daar vervolgens niet echt veel mee doet. Jouw wil is en blijft wet. Dat komt m.i. dan toch wel heel erg overeen met het conditioneren. Sterker nog, ik laat bij het aanleren de hond gewoon kiezen. Alleen ik manipuleer de omstandigheden(motivatie) zo dat hij uiteraard kiest wat ik graag wil. Dat kan met een brokje zijn, maar dat kan ook iets anders zijn. Dat de hond daarbij ook communiceert lijkt mij duidelijk. Ik zie daarin niet veel verschil met de methode/ideeen die jij hanteert.
Daarnaast heb ik er geen moeite mee om de hond dingen te leren die niet "honds" zijn. Zo lang de hond er geen problemen mee heeft, waarom niet. Als je een hond hebt die helemaal happy is als je lekker gaat clickeren, waarom niet. Belangrijk is wel dat je kijkt naar je hond. Wat vindt hij er van.
Beetje jammer dat er altijd wordt gevraagd om je helemaal voor of helemaal tegen een methode te zetten.
Waarschijnlijk is geen enkele methode 100 % juist en ook niet voor elke hond geschikt. Maar meer nog denk ik dat het ook bij de methodes niet aan de hond ligt, maar of de eigenaar de methode juist weet toe te passen. geef dus niet meteen de schuld aan de methode als iets niet lukt. Meestal ligt het echt puur aan het toepassen ervan.
Zo is clickertraining echt moeilijk voor de meeste mensen... en dan werkt het niet volgens de personen. Maar het is niet zo dat het niet bij de hond past,de methode past gewoon niet bij de eigenaar.
Ook Cesar heeft mindere en juist hele goede punten. Plus hij heeft zich de laatste tijd in het positieve verbeterd.
Bij clickeren draait het om timing. Als je verkeerd timet dan kun je het verkeerde gedrag belonen.
Ik werk zelf niet met een clicker. Gewoon nooit geprobeerd eigenlijk. En inderdaad Sandra, zoveel verschillende baasjes en honden. Niet alles kun je in een bepaald hokje of methode passen. Je moet als baasje kijken waar jij je goed bij voelt en wat bij je hond past. Zo hoef ik bij Spencer dus niet met voer te trainen.
@Alexandra, Ik denk dat het lastig is uit te leggen hoe het er praktisch uit ziet en dat geeft veelal ook de verwarring hierover. Ik zal de situatie zo leiden dat ik de hond 'voeding' geef om zelf te ontdekken dat hij met mijn steun, bescherming en leiding zelf beter met situaties om leert gaan, binnenkomende prikkels te verwerken, integreren en afvloeien. Hierbij rekeninghoudend met zijn vermogen van dat moment. Uiteindelijk leid ik nog steeds, ik laat hem niet in minder gewenst gedrag (met name voor hemzelf) 'los' gaan en aanmodderen, want ook hier leert hij niets door. Maar ik stuur de situatie wel zo dat hij er zijn eigen leerervaring uit kan halen. En ook hierin is sprake van meelopen/volgen.
Een hond die overladen wordt met prikkels en moeite heeft met de prikkelverwerking stimuleer ik daarnaast ook liever dat hij zichzelf leert kalmerend te snuffelen, spanning uitschudden etc dan dat ik stoicijns doorloop in een situatie die teveel is (teveel, te korte afstand) voor hem en hij geen andere keus heeft dan te volgen en dus op geen enkele manier zijn spanning kan laten afvloeien en/of de situatie hanteerbaarder te maken. Het maakt de situatie waar ik hem in breng voor hem niet makkelijker. Dit leert hem nog steeds niets in datgene wat me juist voor hem veel aangenamer lijkt. Het resulteert hier in een hondje wat stijf en op hoge poten steeds 'voller' wordt. Nu is de situatie zo dat hij leert om bv een andere hond te zien, deze prikkel op te nemen, te integreren en eventuele spanning te laten afvloeien zonder er verder iets mee te hoeven doen en kan zonder die vastgehouden spanning doorlopen/meelopen. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet wat je beoogt, voldoende afstand, het moment van uit de situatie stappen en weet wat je beloont als je wilt belonen.
Jip leert dat hij er niets mee hoeft, maar leert ook om zijn eigen emoties beter te hanteren. Hij leert in zelfbeheersing en doet positieve ervaring op dat situaties niet zo overweldigend zijn als soms lijkt. Volgt, zonder vastgehouden spanning van een te prikkelrijke ervaring.
Al vind ik niet alles wat hij doet mij aanstaan en dat pas ik dan ook zeker niet toe.
Toch zijn dingen dat mij weer wel aan staat.
@ petra,
oke duidelijk, dank je. Ik kan me er ook in vinden.
Maar dat heb ik hier bij verschillende manieren en ben het ook eens met dat het niet altijd werkt om 1 methode te volgen en die in alle situaties toe te passen.
Het enige waar ik het echt niet mee eens ben zijn zware fysieke correcties. Ook al zou het bewezen zijn voor iedereen het beste te werken (bij wijze van) dan nog zou het gewoon tegen mijn persoonlijke gevoel ingaan en zou ik het anders doen.
Tja ik denk dat je het iets mooier maakt dan dat het in de praktijk is.
Een van mijn bouviers liep altijd uit de roedel weg als we heerlijk op de hei liepen. Ik werd daar nooit onrustig van, want ik liep gewoon door en liep de ronde die we meestal liepen. Hij kwam dan na een kwartiertje weer terug in de roedel en we liepen verder.
Nooit was ik zenuwachtig of bang dat hij niet meer zou komen. Dat heet vertrouwen in je eigen hond hebben. Weten dat hij altijd weer bij je terug zal komen.
Het werkte altijd en overal.
Bij mijn hondjes die ik nu heb, pas ik hetzelfde toe. Gaat DJ er van tussen (wat hij nog weleens wil doen) dan loop ik gewoon door. Bij hem roep ik dan nog weleens Joehoe, kom joh! maar verder doe ik niets. Ook bij hem werkt dat gewoon. En ook bij hem heb ik het vertrouwen dat hij gewoon weer komt.
De manier van van Kai spreken mij ook enorm aan, hij laat de hond ook hond zijn. Je kan zijn woorden wel per zin gaan ontleden, maar heeft dat nut, denk ik dan. Als we ieder zijn woorden gaan ontleden hier op het forum ,dan kan je wel aan het uitleggen blijven waarom iets niet zo is, of wel zo is.
Ik denk niet dat Cesar het in een slecht/onjuist verhaal verpakt. Waarom wordt dat gedacht eigenlijk? Je kan ook gewoon zeggen dat je het niet met hem eens bent. En klaar ben je.
Hij heeft zijn eigen visie, zoals een ieder die hier heeft.
Kai heeft een visie, bassie ook, Petra heeft weer een hele andere visie en Mireille ook weer. Je moet kijken naar wat voor een hond je hebt, hoe deze is, hoe stabiel of onstabiel en daar vanuit kan je kijken welke methode er het beste bij je hond past. En soms kan dat heel lang duren eer je daar achter bent. Het zij dan zo.
Er is geen kant en klare oplossing voor alles. Kijk maar naar mijn hondje, ik stel mij op van, okee....ze blaft heel erg, wat gaan we daar aan doen. Ik blijf dus gewoon rustig in elke situatie en probeer een oplossing te vinden.
Iemand anders wordt boos en kwaad en weet ik veel, en dat werkt dan averechts. Of als je buren je steeds maar vertellen hoe erg ze blaffen, daar is de mens heel gevoelig voor. En dan moet er een oplossing gevonden worden.
ik wil ook graag een oplossing, en ja...het is vervelend voor de buren, het is vervelend voor de hond (?) en voor ons zelf, maar ik raak niet in paniek en neem mijn tijd om een oplossing te zoeken. En ik zal hem vinden, al duurt het nog 1 jaar.
Ik las hier ergens dat degene zijn hond in de lessen zich voorbeeldig gedroeg, niet uitviel naar anderen en deed leuk mee. Thuis (in zijn eigen omgeving) was hij weer de oude en deed dus niet zo voorbeeldig.
Ik geloof dat Petra toen zei, dat dat heel logisch is, omdat hij moet functioneren in de omgeving waar hij woont, en dat in de lessen (cursus) het toch anders aan toe gaat dan thuis.
En dat vond ik wel een hele goede, want dat heb ik hier met DJ. Die heeft 3 cursussen gedaan, alle drie geslaagd, was voorbeeldig in de groep en viel niet uit naar andere honden. Thuis in zijn eigen omgeving kwam hij weer die honden tegen die hem fixeerde en die hem uitdaagde en dan moet ik wel corrigeren. (ik hang er even geen positieve of negatieve aan, want daar doe ik niet aan) Als ik dat op tijd doe en dat is het vaak, dan weet hij het weer. Dat gaat dan even goed en dan is het weer even niet goed en gaat de correctie er weer even op.
Het is dus altijd op je hoede blijven, ook al denk je dat je je hond onder controle hebt. En Cesar vermeld dat er ook bij, als je goed zijn afleveringen bekijkt op tv. Je moet en zal op je hoede moeten blijven, aangezien het toch honden blijven.
Met je eigen gevoel en intuïtie erbij, structureel, consequent en je hond vertrouwen geven, dat is waar het om draait.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Cesar Millan, ja of nee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?