Hallo allemaal,
Jaren hebben we ernaar uitgekeken en om allerlei redenen niet gedaan: een pup nemen. Na lang nadenken en overleggen, onderzoeken welk ras, fokkers bezoeken en veel lezen besloten: we gaan voor een Heidewachtelpup. En het is een druif, een schatje, maar ook een klein duiveltje! Ze is 4,5 maand nu en nog niet volledig zindelijk, lijkt maar niet te begrijpen dat op de bank springen niet mag, opspringen niet mag, ligt luidkeels te piepen als wij 5 minuten boven zijn en zij beneden. Ik probeer steeds weer tot 10 te tellen en rustig te blijven, maar merk dat ik een beetje aan mijn max zit en twijfel dus: hebben we hier nu wel goed aan gedaan?
Ik weet het, het is een pup, ondeugend zijn hoort erbij, ze wordt wel rustiger, heb geduld, straks denk je met weemoed terug aan deze tijd etc etc, maar ik merk dat ik er behoorlijk gestressed over ben. Barst regelmatig in tranen uit als ze voor de zoveelste keer niet naar binnen komt als ik haar roep, ze wéér tegen me op staat, ze weer op de bank springt, ze weer enorm trekt etc etc.
We doen volgens het boekje: slecht gedrag negeren, afleiden, goede gedrag uitgebreid belonen, niet schelden, en uiteraard geen lijfelijke straffen. Maar mijn geduld raakt dus op. Wanneer lijkt ze het tussen de oren te krijgen? Bij de gedachte dat er ook nog een puberteit aankomt, krullen mijn tenen.
Als ze dan moe is en gaat liggen denk ik "hè lekker, even kroelen". Vaak vindt ze dat lekker, maar regelmatig (dagelijks) gaat dat aaien over in een bijt/op mijn hoofd-staan-spelletje. Gevolg: ik sta nog gefrustreerder weer op. Al met al twijfel ik of we hier nu wel goed aan hebben gedaan.
Is dit herkenbaar voor jullie? Of ben ik de enige die er zo frustie bij loopt? Help, help: bemoedigende woorden svp!!
Groeten,
Bonny
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verkeerde keuze? stress van pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Bonny,
Het wordt echt beter hoor. Menig puppyeigenaar zit met de handen in het haar. Om nog beter advies aan je te geven zou het fijn zijn dat we meer informatie krijgen. Wat doe je bv. dagelijks met haar qua wandelingen? Qua geestelijk moe maken? En hoeveel rust krijgt ze?
Vaak als honden moe zijn dan willen ze juist echt slapen en helpt ons kroelen er idd niet bij. Bij een pup is het vaak hollen of stilstaan.
Als ze niet komt, terwijl jij roept dan kun je zelf door de knieën heen gaan en dan komt ze wel. Een pup heeft het nl. erg druk met snuffelen, achter vlinders aan en zodoende komt luisteren op de laatste plaats. Ook het opspringen kun je gaan oplossen door zelf om te draaien en verder geen reactie te geven.
Neem jezelf voor dat ze nog maar een pup is. Ga je ook op cursus?
Groetjes van Esther
Als ik jou was zal ik veel meer zorgen voor rust bij de pup. Zoals ik het lees is het een hyper actieve hond. Natuurlijk is het ook een ras, dat veel te doen moet hebben, maar het moet natuurlijk niet doorslaan.
Als eerst zou ik je willen meegeven om als je pup rustig ligt, haar niet te gaan lopen aaien. Laat haar op het moment dat ze moe is gewoon met rust. Jonge honden hebben ook nog veel rust en slaap nodig. Je kan bijvoorbeeld ook zelf ergens rustig zitten en haar compleet negeren.
Daarnaast probeer zelf rustig te blijven. Wanneer ze bijvoorbeeld opspringt echt helemaal niet reageren. Geen oogcontact niks. Loop gewoon weg van de hond en het liefst de kamer uit. Probeer hier ook mee te trainen, zoals dat ze eerst rustig moet zijn voor ze een beloning krijgt.
Ook zou het geen slecht idee zijn om mentale bezigheid aan je pup aan te bieden. Laat haar bijvoorbeeld zoeken naar haar eten, verstop een speeltje onder een kleedje of verstop jezelf en laat je pup jou zoeken.
Succes en blijf gewoon doorzetten, maar probeer zelf ook gewoon te ontspannen. Hoe gespannender jij bent hoe meer kans je hebt dat je pup ook drukker wordt. Blijf jij zelf gewoon kalm dan heb je kans dat je pup ook rustiger wordt.
Ik heb precies hetzelfde gehad. Ik was ook even helemaal klaar met dat irritante puppy gedrag. Toch moet je voor jezelf proberen te denken kalm blijven, het komt goed!
Echt waar... Mijn hond is nu iets ouder dan 8 maand en is echt die af en toe strontvervelende pup niet meer, hij luistert goed, is hartstikke lief.. Ja natuurlijk is hij nog zo onbenullig als het maar kan, maar hij is wel erg leuk!
Nu geniet hij er ook echt van wanneer we hem knuffelen, en slaat dat niet meer over in bijten, hij springt minder, en luistert ook wanneer we laag zegggen.
Ik herken je gevoel op dit moment zelfs, ik ben op een hond aan het passen die nog nooit een regel geleerd heeft geloof ik, 5 jaar oud, en gedraagd zich nog steeds als een on opgevoedde pup. Ik zit nu ook lekker even boven, om de boel beneden even te laten gaan, want die hond maakte me ook ff knettergek
Echt, hou nog even vol, het komt zeker weten goed!!
het komt goed! Echt over een poosje denk je van goh wat ging het toch allemaal snel en was ze maar nog wat langer klein gebleven '!
zindelijkheid is voor elke pup verschillend, de ene is daar sneller in dan de ander, houdt moed en ga gewoon door met belonen en negeer dr als je het plasje binnen opruimt. Let eens heel goed op dr als welke signalen geeft ze af ? Gaya ging hier onder de kerstboom staan als ze moest poepen en voor de kast draaien als ze moest plassen, het was dus niet Gaya die het niet door had maar ik die gewoon de signalen miste, ik heb ook gedacht van gaat ze t ooit leren, maar nu denk ik jee wat was ze toch snel zindelijk.
niet komen? Hier roep ik heel hard Doei ... En loop snel weg, ik kijk niet om (tenzij het veilig is he) dan staat ze echt heus binnen een paar minuten weer bij me... ik heb haar tot nu toe maar 2x hoeven ophalen omdat ze te druk was en me niet hoorde. je hebt ook een hondje met een flinke zelfstandigheid, dus jij moet hard werken om heeeeeeeeeeel leuk te zijn. ik deed / doe ook veel verstop spelletjes als ik Gaya los heb, (ook Gaya heeft een flinke zelfstandigheid) en flink belonen als ze komt. Soms sla ik op mijn route ineens rechts of links af. Zo doende leert ze dat ze op mij moet letten ipv van andersom . Want dit is voor je pup heel makkelijk, me baasje blijft toch wel roepen en let wel op me dus kan nog wel even door snuffelen ! Kies ook je beloningen zorgvuldig. op moeilijke plekken en moeilijke dingen neem ik iets extra's lekkers mee want dan moet het bij mij komen een hele grote beloning zijn!
opspringen wat doe je dan? Ik zou kiezen om me om te draaien en in geheel te verwijderen van je pup. dus loop desnoods even naar de keuken en ga gewoon uit het raam staren, dus compleet geen contact meer. en de aanhouder wint. bedenk ook dat 1 of 2x aandacht er voor gekregen te hebben haar gedrag langer duurt voor dat het ophoudt. ze gaat immers proberen om weer aandacht er voor te krijgen! Gaat ze echt te ver een time out is even een goede optie. Dus even de gang op.
Nooit een time out geven in de bench of mand. dit zijn veilige havens die moeten zo blijven!
op de bank springen moet je blijven afleiden, ooit gaat echt het kwartje vallen. houd moed.
heel belangrijk ook blijf zelf rustig, (is moeilijk weet ik ook ) Maar hoe gespannender jij bent, hoe meer gestressd hoe meer je pup het voelt en er "misbruik" van maakt, je staat er immers niet voor 100%!
Hier merken ze dat heel goed als ik minder lekker in me vel zit, of n avond heel moe ben, dan zijn het echt draken op de wandeling. Ze maken dan heel makkelijk misbruik van mijn humeur! Gaan samen spannen, lopen etteren. Terwijl als ik gewoon vrolijk en me goed voel dan kunnen ze super luisteren!
Alleen blijven ben ik mee begonnen als Gaya sliep, Wat heel gek was hier was ze alleen in de bench vreselijk, janken, piepen, blaffen geen rust. ik heb eens een poging gedaan om dr gewoon los in de woonkamer te laten (ze was toen 3,5 maand) dat was perfect, ze ging rustig op een plekje liggen en dan op me wachten. Wie weet eens wat om over na te denken. sommige honden willen alles ook kunnen over zien en schieten in de stress als ze dat dus niet kunnen! Ze heeft ook nooit wat gesloopt als ik weg was!
Zoek ook eens een leuke hondenschool waar je lekker met je pupje cq puber kan gaan trainen! Samenwerken versterkt de band!
Houd moed, Lach om de streken van je pup, Geniet er van echt want ze zijn veels te snel groot!
Het komt goed '
Ik vind het ook een beetje klinken alsof de pup gewoon te weinig rust krijgt, de regel is 1 uur wakker 2 uur slapen. Als hij dat niet uit zichzelf doet moet je hem in de bench doen (áls hij daar gewend aan is).
En als hij opspringt kun je hem ook even vastzetten aan een paaltje, even weglopen en negeren. Dat is hetzelfde als negeren maar duidelijker.
Een pupbertijd er hoeft niet perse aan te komen hoor, wij hebben er nauwelijks last van gehad, ja ze luisterde iets minder maar dat kan ook komen omdat wíj dat verwachte!
Zindelijk, tja dat verschild enorm per hond. Shanti was pas met 8 maanden helemaal zindelijk.
Hoi Esther,
Je vraagt naar activiteiten: ze wordt rond 6.15 uur wakker, dan bench open, niet op tuttige toon tegen haar praten, even aanhalen en een wandelingetje van 15-20 minuten. Dan zelf wat rondlopen, kauwen op een bot, spelen met haar pop, blaffen naar de katten . Eten. Binnen een uur ligt ze weer te dutten. Dan hoort ze mij boven en begint ze te piepen en is ze door het dolle als ik beneden kom. Ik negeer haar totdat ze met 4 poten op de grond staat en haal haar dan aan. Een schattig geknor tot gevolg
Tegen 8.15 uur weer even plassen op de stoep en dan ofwel in de bench ofwel ze gaat zelf liggen slapen. Als ik thuis ben slaapt ze zolang ik rustig zit een uurtje of 2, dan neemt ze zelf wat te spelen/kauwen. Meestal nog even een plasje, bankspringen/vrouwtje uitdagen-ritueel of een klein spelletje of oefeningetje (trekspelletje, "nee-leren, aandahtoefening etc, ca 5 minuten). Daarna gaat ze meestal wel weer slapen. Rond 11.30/12 uur wakker: wandeling ca 20 minuten met loslopen, oefenen om niet te trekken. Thuis aangekomen heeft ze dan berehonger en is recalcitrant. Dus tegen 13 uur eten. Daarna meestel even haar gekke 5 minuten met rennen, opspringen, bijten etc. Soms nog een oefeningetje. Na 1,5 uur 1u 45 min wakker is ze gaar en gaat ze meestal zelf liggen, zolang ik rustig zit. Als ik rondloop, loopt ze achter me aan. 's Middags slaapt ze korter, na een uurtje is ze weer wakker. Dan weer even plassen op de stoep, speelt ze zelf of ik met haar (achterna rennen, sjorspelletje, oefeningetje, kauwbot voor haar vasthouden). Ze valt dan ergens wel weer eens in slaap. Vanaf 16 uur is ze eigenlijk wel wakker tot 18.30 uur. Daarin ook weer een wandeling van 15-20 min met loslopen en niet trekken oefeningen. Als ze niet zelf gat liggen dan leggen we haar om 18.30uur in de bench, want dan is ze inmiddels zo opgedraaid . Dan een uurtje of 1,5 slapen en 's avonds is ze rustiger: ze dut dan veel, komt een knuffel halen, wil "samen met jou" bijten op het bot (mag ik voor haar vasthouden dan ).
Vanaf 21.30uur is ze echt in slaapmodus. Tegen 23 uur nog even een plasje op de stoep buiten en dan slapen.
Op dagen dat ik niet thuis werk is ze 's ochtends 4 uur alleen in de bench, komen (schoon)ouders 1,5 tot 2 uur haar uitlaten, eten geven, spelen. Dan 1,5 uur bench waarna ik thuiskom en de middag verloopt zoals andere dagen.
Ze krijgt regelmatig een Kong (die ze niet helemaal leeg krijgt . We doen dagelijks ook wel een apporteerspelletje, een keer of 3 tot 5 gooien en dan klaar. Ze laat zich goed kalmeren in de bench, godzijdank Die ziet ze echt als haar veilige haventje, ze ligt er ook in als we thuis zijn.
In elk geval al fijn om te horen dat ik niet de enige ben
Groetjes, Bonny
Goed volhouden!! Ik heb hier ook wel huilend gezeten omdat je lichamelijk gewoon zo uitgeput bent van de hele dag (en nacht!) bezig zijn! Ben zelfs een keer 1,5 dag echt ziek geworden (spugen en diaree) gewoon puur van de spanning.
Ik ga mee met het idee dat je hond misschien te druk wordt van te veel dingen die er gebeuren. Ook uit eigen ervaring weet ik dat meer rust heeeel veel verschil maakt.
Met het trekken aan de riem, heb je al geprobeerd om steeds stil te staan als ze trekt. En dan echt ook stil blijven staan tot ze niet meer trekt. Als ze blijft trekken een paar stappen achteruit lopen en even roepen, kijken of ze dan een beetje naar je toe wilt lopen. Zodra ze jouw richting oploopt en de lijn even slap hangt dan goed zo en gelijk weer door lopen.?
En dit dan niet 1 keer, maar echt iedere keer.
(Ik heb wel eens een stuk van de straat van misschien maar 20 meter in 15 minuten zo gelopen. En gewoon volhouden.)
Dat bijten en springen herken ik ook. Mijn advies, gewoon niet aaien. Lekker laten liggen. Of aaien en gelijk stoppen zodra ze bijt. En dan ook niet meer opnieuw aaien.
Ik kon onze pup alleen maar 's ochtends aaien als ze net wakker aan het worden was en 's avonds laat als ze echt voor de lange slaap inslaap viel. (Daartussen reageerde ze net zo.)
Als ze straks wat rustiger wordt dan merk je vanzelf dat het beter gaat. En dan komt dat aaien ook goed.
En over het roepen. Probeer het eerst binnen eens goed te oefenen, met iets heel lekkers. Roep op een kleine afstad haar naam en 'hier'. Als ze komt geef je gelijk iets heel lekkers en heel blij belonen met je stem.
Vergroot de afstand een beetje en weer herhalen ...naam... hier. En gelijk weer belonen met iets heel lekkers en blije stembeloning.
En het wordt echt beter!!! Rustig ademhalen en bedenk je dat het ook je eigen frustratie is die jou in de weg zit. (Je pup heeft het echt allemaal niet door, en springt vrolijk verder la-ti-da-ti-da.. En jij begint langzaam paars te worden.)
Veel sterkte en succes en hou vol !
Gr. Alexandra
Ik denk dat het allemaal to much is voor je hond.
Misschien verlies je onbewust uit het oog dat het nog een pupje is.
Er wordt van alles gedaan maar juist daar waar jij de problemen mee hebt daar wordt niet aan gewerkt in je dagschema.
Geef de hond nog meer rust.
Leer de hond alleen te zijn dit gaat heel langzaam.
Als hij al piept als jij naar boven gaat kan je haar dus ook niet alleen laten als je gaat werken.
Er komt familie om haar uit te laten dat is natuurlijk goed maar ik denk dat de tijd totdat ze er zijn en de tijd totdat jij weer thuis bent te lang is.
Als jij boven bent geweest en ze piept waarom haal je haar aan als ze met 4 poten op de grond staat?
Het is toch compleet normaal dat jij naar boven gaat de hond hoort hier helemaal niet voor beloont te worden.
Nog niet compleet zindelijk houd in nog steeds na het eten/slapen/spelen even laten plassen.
Als je dit te vroeg stopt krijg je dat een hond binnen plast.
Het is niet raar dat een pup niet compleet zindelijk is maar als je er niet aan blijft werken blijft het aan de gang.
Probeer nog steeds de 2 uur rust 1 uur actief in acht te nemen ik denk dat je hond daar een stuk rustiger van wordt.
Hi,
Nog even over het zindelijkheid. Onze pup had de bedoeling snel door en ging ook naar de deur als ze moest. Maar wij waren soms ook gewoon niet op tijd of hadden net even gemist dat ze aangaf naar buiten te moeten. Ja dan was het weer een ongelukje. (we zijn ook nooit boos geworden.)
Als Mikey gewoon en rustig was ging het ophouden goed. Maar als ze aan het spelen was, dan gingen we ook echt gewoon om het kwartier naar buiten, gewoon even plassen voor de deur en weer naar binnen. Want met spelen en druk doen moest ze gewoon veel meer plassen. En dan keek ze richting de deur maar kon ze er niet meer heen lopen omdat ze al gelijk begon te plassen.
Ook als er bijvoorbeeld visite was/of wij waren op visite dan ging ik regelmatig een paar keer extra naar buiten. Want juist dan had ze meer ongelukjes.
Gr. alexandra
Heel herkenbaar. Gaia is nu 1 jaar en blijft ondeugend, maar gaat steeds een beetje beter. Je wordt vanzelf handig om haar voor de gek te houden. Voorbeeld: Gaia jankte en blafte niet als ik met de fiets wegging naar mijn werk of zo als ik echter naar boven ging brak hier de hel los in janken, blaffen en tegen de deur springen. Dus wat deed ik toen ik dit niet eruit kreeg, deed net of ik met de fiets wegging en kwam door de voordeur weer naar binnen. Resultaat was perfekt. Hoef ik nu gelukkig niet meer te doen haha
@Alexandra: het stoppen met lopen als ze trekt doe ik ook elke keer. Ze komt dan weer terug lopen, ik prijs haar, en dan lopen we weer verder. Werk nu met de methode van Turid Rugas en dat gaat best wel goed. Totdat we kinderen, andere mensen of honden tegenkomen. Dan komt het hele arsenaal uit de kast: piepen, kruipen, op de achterpoten staan, zitten, af, janken. Vanalles geprobeerd: wachten tot de verleiding weg is en haar dus niet bij laten komen, haar "meetrekken" en meelokken (ze draagt een tuigje, dus ik stik haar niet). De verleiding moet weg zijn voordat ze mee komt. Inmiddels loop ik bij een fysio ivm die trekproblemen Maar goed, daar zie ik wel wat verbetering in de afgelopen weken.
Het niet komen is eigenlijk alleen als ik haar op de stoep laat plassen. Ze wil dan gewoon nog even kijken, snuffelen, lopen. Er komt hier veel volk langs dus voldoende mensen die haar aandacht geven. Als ze losloopt of tijdens een wandeling aan de riem komt ze (bijna) altijd.
@Jacqueline: ik maak regelmatig opnames als ze alleen in de bench is als we werken zijn: dan is ze stil. Ze slaapt veel, speelt dan even met een botje of een pop en valt dan weer in slaap. Dat alleen zijn hebben we heel rustig aan opgebouwd. Het is volgens mij meer dat ze weet dat wij er zijn, zij daar niet bij kan zijn en dat dus niet leuk vind.
We gaan gewoon nog meer rust inbouwen. Nu de schoonouders daarvan nog overtuigen Die gingen (echt waar!) in een middag tijd 1x 30 minuten en 2x 20 minuten met haar lopen. Behalve een uurtje slapen heeft ze geen rust gehad. Resultaat: compleet opgedraaide hond
Fijn om te lezen dat het wel goedkomt. Nu ligt ze trouwens al 10 minuten op haar botje te knagen, hartstikke zoet
Groetjes, Bonny
Oh en by the way: we werken 1 op 1 met een hondentrainster. Die vindt dat ze het hartstikke goed doet, al heel veel geleerd heeft.
Ik word gewoon geconfronteerd met mijn eigen ongeduld en frustraties. Want het is ook een heel lief en aandoenlijke miep
We hebben waarschijnlijk teveel gedacht en gefantaseerd over wat we met haar willen doen als ze volwassen is en ons onvoldoende gerealiseerd dat het een pittige langdurige opgave is om zo'n hondje zover te krijgen.
Ik heb niet alle reacties gelezen dus sorry als ik dingen dubbel zeg maar je verhaal is heel herkenbaar.
Wat bij mij goed hielp is om elke keer te beseffen wat je hondje wél allemaal al kan. Trots zijn op wat ze al geleerd heeft en niet te veel willen.
Ik heb veel baat gehad bij puppy cursus, niet per se vanwege de technieken die ik leerde maar omdat we een hele goede trainster hadden die mij elke keer prees dat Twinko het zo goed deed voor zijn leeftijd. Ik vond zelf namelijk van niet maar dankzij haar begon ik het uiteindelijk ook te beseffen en vond ik rust in de opvoeding '
Ja ik herken dat blaffen als je er nog bent ook wel. Mikey kan prima in de auto blijven als wij even een winkel in moeten of zo. Maar we hebben het ook een keer gehad dat de auto pal voor de winkel stond, die een grote glazen wand had, en toen blafte ze ook heel erg, gewoon omdat ze ons zag. (Wij achter een pilaar geschuild tot het stil werd en daarna weer terug gegaan.)
Maar als ik het zo allemaal lees, lees ik heel veel goede dingen! Volgens mij veel meer dan de dingen die nog niet zo goed gaan.
Nog even geduld.. Later vraag je je af waar je jezelf zo druk om hebt gemaakt.
Gr. Alexandra
je hebt al vele malen goed advies gekregen, hoef er niets aan toe te voegen, maar heus er komt opeens een dag dat je bij jezelf denkt........oooo wat was die pup tijd toch leuk, geloof me maar, die is gauw vergeten.
je pup is nog een pup, een ontdekkings reiziger,die alles wilt ontdekken, en jou daar eigenlijk niet bij wilt hebben, luisteren moet tie dan nog leren.
heus je doet het goed, geef niet op. iedere eigenaar zucht wel eens, diep en hard, aan jou om even goed in en uit te ademen, en vrolijk weer verder gaan, heus je hond wordt volwassen.
Pff ik moet zeggen dat ik er moe van worst om alleen al het dag ritueel te lezen.....
Uhh nog ff een vraag....hoe kwam je bij een heidewachtel uit??
@cabasja: we zijn uit gekomen op een Heidewachtel omdat we zelf veel wandelen en daar een leuk maatje bij zochten. We zijn vanuit onze jeugd bekend met jachthonden, mijn vriend heeft thuis altijd Duitse staande honden gehad. We wisten dat ze heel actief en clever zijn en zien er ook erg naar uit om echt met haar te kunnen lopen.
Het komt wel goed, als ik zelf maar kalm blijf, want gegarandeerd heeft dat zijn weerslag op haar. In elk geval dank jullie wel voor jullie lieve bemoedigende woorden!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verkeerde keuze? stress van pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?