Ik heb een pup (reutje) van nu 10 maanden en we gaan nu langzaam naar een puber toe. Dus je komt ook weer in een andere levensfase. En zo kwam ik aan het denken over castratie.
Ik hoor verschillende redenen om wel of niet te castereren. De een zegt castratie, altijd doen. En de andere geeft aan dat je alleen aan castratie hoeft te denken wanneer de hond erg dominant gedrag vertoont. En een ander geeft aan dat je een hond niet castereren moet.
Ook de leeftijd waarop je dit zou gaan doen bij een hond verschilt nog al. Mijn dierenarts had het over max. van 9 maanden. Maar het beste is ongeveer 1 jaar. En toch lijkt me dit aardig jong.
Ik wil dus eigenlijk gewoon wat meer weten. Zouden jullie mij hierbij kunnen helpen??? Graag hoor ik van jullie hoe jullie erover denken......
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "castereren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zo wie zo wachten tot je hond volgroeit is. Hij heeft de hormonen hard nodig.
Om de een of andere vage rede zegt een da altijd dat je voor het eerste jaar moet castreren maar een normale rede hebben ze daar niet voor.
Maar ik zou zo wie zo niet castreren als er geen rede voor is.
Als je hond gezond is en goed gedrag vertoont waarom zou je dan een risico lopen met een narcose?
Dus lekker van genieten en er zo wie zo nog 2 a 3 maanden mee wachten.
Maar zou er niet aan beginnen als er geen rede voor is.
Tja, ik ben van mening een reu gewoon reu te laten als er niets mis is. Om medische redenen kan ik me er wel in vinden, ook met een intacte teef kan ik me er in vinden. Met gedrag naar andere honden niet, meestal(niet altijd) lost castratie probleemgedrag niet op, daar hoort echt trainen bij. Angstgedrag word b.v. vaak gezien als 'dominantie' en om die reden castreren kan het zelfs het gedrag verergeren.
Ik heb Deamon laten castreren op 2jarige leeftijd om meerdere redenen, de hoofdreden was toch wel heftige reacties op een loopse teef (stoppen met eten,dagen janken etc) en een chronische puspiemel. Markeren over de spullen van een van mn andere hondjes stopte ook na de castratie (mooi meegenomen haha).
Tja, ik ben van mening een reu gewoon reu te laten als er niets mis is. Om medische redenen kan ik me er wel in vinden, ook met een intacte teef kan ik me er in vinden. Met gedrag naar andere honden niet, meestal(niet altijd) lost castratie probleemgedrag niet op, daar hoort echt trainen bij. Angstgedrag word b.v. vaak gezien als 'dominantie' en om die reden castreren kan het zelfs het gedrag verergeren.
Ik heb Deamon laten castreren op 2jarige leeftijd om meerdere redenen, de hoofdreden was toch wel heftige reacties op een loopse teef (stoppen met eten,dagen janken etc) en een chronische puspiemel. Markeren over de spullen van een van mn andere hondjes stopte ook na de castratie (mooi meegenomen haha).
Ik heb zelf ook zoiets van als het niet nodig is om medische redenen, dan liever niet!
Zolaat ik mijn reu met ongeveer 11 maanden chemisch castreren omdat ik mijn teef pas wil laten helpen na 1x loopsheid!
Ik stel de chemische castratie ook zo lang mogelijk uit!
@ Miranda
En waarom chemisch castreren?? En wat is het verschil met gewoon castreren??
Waarom zou je het uberhaupt doen, lees nergens dat je hond problemen heeft...
Jentho is nu bijna 14 maanden, heerlijke rustige gozer die met alle honden door een deur kan, zie echt geen enkele reden om die jongen te laten castreren...
Mochten er problemen voordoen dan zou ik hem eerst chemisch laten castreren om te kijken of het wel zin heeft, zoniet, dan gewoon even stevig door met andere opvoedmethodes, maar nee, ik zou je hond gewoon intact laten als er geen redenen voor zijn....
Mijn DA staat daar helemaal achter, ze was er zelfs tegen om Jentho te laten castreren, nergens voor nodig...
Chemisch is dmv een chip, dus tijdelijk.
Na ongeveer een half jaar is hij uitgewerkt.
Ik heb de onze laten castreren op advies van de trainster en daar heb ik echt spijt van.
Ik had achteraf liever een chip laten zetten om te kijken of de castratie invloed had op het gedrag.
Ik lees van jou geen reden waarom je het wel zou doen, en de adviezen van de mensen om je heen zijn vaak ook maar persoonlijke ervaringen of theorietjes die ze van horen zeggen hebben.
Mocht je hond probleemgedrag hebben, dan is veel trainen vaak een betere optie dan castreren.
Realiseer je goed dat je hond kan veranderen, en een castratie onomkeerbaar is.
Vachtproblemen, onzekerheid.
Mijn hond heeft wat mij betreft ook geen problemen. Mijn reutje eerder aan de onzekere kant dan dat hij dominant is. Ook heb ik in mijn omgeving ook geen teefje.
Ik vind zelf ook dat castratie een grote stap is. Daarom vroeg ik mij ook af hoe anderen hier over denken. (Aangezien ik allerlei andere verhalen hoor in mijn omgeven)Vandaar mijn vraag hier.
Ik heb al heel wat meningen gehoord hier. Waarvoor alvast Dank!
Er staat net een goed artikel over castreren bij reuen in het maandblad hondenmanieren. Ik zelf adviseer mensen alleen maar om medische redenen een reu te castreren of ze moeten constant achter loopse teven aangaan. Maar dan adviseer ik toch eerst chemische castratie omdat dat niet definitief is.
Aangezien ik en mijn zus vrijwilligers zijn in een asiel hebben wij natuurlijk een heel andere mening.
Wij laten al onze dieren castreren.
Romi werd gesteriliseerd vooral ter preventie van kanker en baarmoederontsteking. natuurlijk kun je het nooit uitsluiten maar het risico wordt wel aanzienlijk kleiner. Romi haar vacht is trouwens na de sterilisatie voller geworden. veel mooier als voordien. Ook was het na de sterilisatie veel makkelijker om haar stabiel te krijgen.
mijn zus heeft haar 2 reuen ook laten castreren. Geen verandering van vacht, ook weer geen problemen gehad. voorbeeldige jongens.
en mijn moeder heeft haar chi laten steriliseren. Ook weer helemaal geen problemen.
Ik heb mijn hond bij 1,5 jaar een suprelorin-chip gegeven.
Eerst heb ik met training geprobeerd er voor te zorgen dat hij niet meer onder de teefjes zou plakken ... (dat vond ik nog erger dan die reutjes die telkens willen rijden) ik wilde ook niet uitgaan van die mensen die meteen maar roepen "castreren"
Maar heb het zo lang uitgesteld totdat hij echt fysiek ziek werd van verliefdheid...tot brakens toe!
De chip geeft precies aan hoe hij wordt bij eventuele castratie!
Hij is zo fijn om mee te trainen nu, markeren is niet voorbij maar goed te corrigeren en de teefjes zijn nu weer gewoon speelmaatjes (al is hij reutjes wel eerder zat hoor)...maar of ik zeker weet dat ik hem castreer?? nee hoor, bij het uitwerken van de chip is hij weer wat volwassener...maar bij ons pakt de chip nu goed uit!
De chip lost op een gegeven moment gewoon op en dan kan je alsnog de beslissing nemen! (overigens is het wel goed in de gaten te houden dat het gedrag eerst erger kan worden, bij mij ging 'ie echt dingen doen die hij nooit eerder deed...en pas na 9 weken merkte ik verschil!)
Dus mijn tip: suprelorin chip!
Als je hond eerder onzeker is zou ik het helemaal niet doen, zo'n castratie kan een negatieve invloed hebben op zijn zelfvertrouwen. Een trainster op de hondenschool had haar jonge reu laten castreren en die is nu nog steeds heel onzeker en loopt te piepen voor vanalles. Ze raadt het dan ook af als er geen echte redenen voor zijn.
Jongeren hebben ook hun hormonen nodig om volwassen te worden
@ Lisette
Omdat hij samen woont met zijn zus bij mij en zij absoluut niet gedekt mag worden!
En aangezien dat zij toch gesterriliseerd wordt na 1x loops vind ik het zonde om hem voor 1 keer helemaal te castreren.
Chemisch daarintegen werkt een half jaar! En dan is het weer weg,gaat dmv een Chip!
Ook wil ik misschien met hem een show gaan doen en dan moet hij helemaal intact zijn!
ff een vraagje; als je chemisch castreert op de moment dat de hond in zijn puberteit zit, heeft dat dan dezelfde gevolgen op de ontwikkeling als een echte castratie?
Erika, Ik denk wel dat dit zo is!
Daarom wil ik ook zolang mogelijk wachten!
Hier een PUBER gehad die met 5 maanden de dames echt intresant vond en door ging tot 15 maand. Natuurlijk is het thema castreren vaak voorbij gekomen. Mijn dierenarts zegt dat er hormoniaal niks andrs is voor de hond echt castreren of chemisch. Voor mij, omdat hij nog zo jong was, beiden geen optie. Ik heb het gezocht in trainen met de ondersteunening van geslachtsdrift van het merk puur. Het duurde 3 weken voor dat ik verandering merkte. Hij heeft het in totaal zo'n 10 maand gehad. Heb in de tussen tijd de dosering wat aangepast. Hij werd groter en omdat het homeopatisch is raakte hij soms wat gewent maar dan waren 2 druppels extra per dag al de oplossing.
Het helpt alleen de hormonen wat onder controle te houden hij reageerd dus nog wel maar veel minder intens. Hierdoor kon ik weer goed met hem trainen want anders red je het niet. Hij is nu 18 maand en we hebben het nu grotendeels achter de rug. Hij is nog steeds een volle reu en af en toe schiet hij weer in zijn hormonen maar door de maanden training zijn we gauw weer op het recht pad.
Als het niet nodig is zou ik het niet doen maar er is altijd een maar aan het verhaal.
De ene reu is de ander niet, puberen doen ze allemaal en dat hoort ook bij het volwassen worden niks mis mee.
Met trainen van gedrag kom je een heel eind als je problemen zou ondervinden.
Maar soms kom je op een punt dat je je eigen hond niet meer herkent, die helemaal gek wordt van de hormonen in z'n lichaam en zelfs aan het vechten slaat ja ik heb het allemaal meegemaakt, van pup af aan consiquent geweest van alles over gelezen altijd naar training geweest en zelfs daar hadden ze zoiets van waar is Diesel gebleven wat gebeurt er allemaal met deze hond???
Wij hebben dus gekozen na veel overleg gelezen en info te hebben ingewonnen voor een chemische castratie samen met een nog strakkere training geen steekje laten vallen en super streng zijn alle minuten van de dag en stukje bij beetje zagen we onze oude hond weer terug per week zagen we vooruit gang en wij niet alleen ook onze omgeving.
Na een maand of 4 verviel hij weer langzaam in 't oude gedrag je implantaat begon uit te werken en toen hebben we resolut gekozen voor castratie.
Nu na ruim 10 maanden na dat alles is begonnen kunnen we weer zeggen ja we hebben ons maatje weer terug een super relaxte hond die weer normaal in een groep honden kan functioneren die al ruim 5 maanden niet meer vecht.
Ik kan dus zeggen dat hier de castratie wel degelijk positief heeft uitgepakt op zijn gedrag mede met een goede positieve training.
Ik lees dat jou hondje eerder wat onzeker is dit gedrag kan alleen maar erger worden na een castratie.
Je hebt een sheltie houd dan ook rekening mee met een vachtverandering, vaak heb je veel meer last van vervilting in de vacht na een castratie.
Als je niet echt problemen hebt moet je er niet aan beginnen.
Nu heb ik ook een collie reu lopen nou geen haar op m'n hoofd die eraan denkt h'm te laten helpen.
Ik heb twee reuen. Beide zijn niet gecastreerd. Toen ik castreren aan mijn dierenarts vroeg zei deze iets wat heel belangrijk is.
"Als een reu niet overmatig doet rijden en het niet medisch noodzakelijk is, dan doe ik het liever niet. Ik wil niet snijden in een gezonde hond."
Django is bijna 3 en Nero is 1,5 jaartjes en er zijn geen problemen met andere reuen. Alles gaat gewoon zijn gangetje. Ik ga dus mee met het advies van mijn eigen da. Is je hond gezond, dat laat niet onnodig in hem snijden.
Aangezien jou hond al wat onzeker is en je verder geen problemen hebt vraag ik me af waarom je er uberhaubt over nadenkt?
Er is namelijk een kans dat hij nog onzekerder wordt, hij wordt niet meer gezien als "reu" door andere reuen, hij kan incontinent worden, operatie kan fout gaan etc.
Snijden in een hond die geen problemen vertoont zou ik dus niet doen.
Hier 2 teefjes compleet intakt, reutjes blijven we uit de buurt en ze blijven aan de lijn verders hebben ze nergens geen last van dus waarom helpen?
Als een reu rijd houd dit niet meteen verband met sexueel iets hoor snap niet waarom mensen dit meteen denken?
@ jana die kans op kanker verkleining is zoo nihil dat is geen reden vind ik om te steriliseren.
Daarnaast is het normaal in mijn ogen dat als je geen afkomst van een hond weet zoals bij veel asieldieren dat deze geholpen worden want je weet nooit wat de nieuwe baas van plan is, echter om daarom al je eigen honden (als je de afkomst weet dus niet asieldieren) te castreren/steriliseren vind ik wat te ver gaan.
@ Jacqueline, Jackie en Joy
Ik had nog niet over een onzekere hond nagedacht omdat ik juist hier ben om info in te winnen. Dit is het eerste wat ik ervan hoor. Dus ik ben blij met de info die ik hier krijg!!!
Info inwinnen bij de mede hondenbezitter dat is waarom ik op dit forum ben gekomen. En ben blij met alle info/meningen die ik krijg!!
Iedereen tot nu toe bedankt!!
Ik bedoelde het ook niet aanvallend hoor tis juist top dat je eerst komt vragen en dan pas eventueel doet daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.
@Diesel en sky
Dank je wel. Tis zeker een leukerd. Tis een erg mooi uitgevallen kruising. Onbedoeld, maar heeft goed uitgepakt. Ik heb je ff een PB gestuurd met een vraag om hier niet off topic verder te praten.
Onze dierenarts vond vroeger dat hij met 5 maanden al gecastreerd moest worden, oa ivm loops worden teef, beetje dom natuurlijk maar het heeft goed uitgepakt gelukkig. maar persoonlijk heb ik liever dat als er uberhaupt gecastreerd wordt dit na een jaar pas gebeurd, al helemaal bij grote rassen.
Gezien jouw hond nou niet echt gecastreerd hoeft te worden kun je hem ook gewoon intact laten.
MDR1-gen zou ik zeker op laten testen. Heb ik met Django laten, voor het geval dat hij eens een operatie nodig zou hebben, dan weet je welke narcose hij mag hebben. Gelukkig heeft Django dit defect niet.
Nero komt van twee ouders die vrij getest zijn, dus is hij ook vrij.
Het gen geeft alleen problemen bij bepaalde medicatie, dus het is echt belangrijk om erop te testen.
On topic: weet je al wat je gaat doen? Laat je hem intact?
Hallo,
Wat kost zo een chip laten plaatsen dan ?
Mijn DA vraagt 180 euro voor castratie.
mvg
Ronny
in de hondenmanieren van deze maand staat ook een artikel over castratie bij de reu.
kan ook heel interessant zijn om te lezen, en je te helpen bij de beslissing
ik ben niet voor castreren tenzij om medische redenen
mijn sheltie is 6 jaar en niet gecastreerd, er is ook totaal geen reden toe
als hier loopse teefjes in de buurt zijn, zie je dat wel aan zijn gedrag, maar verder geen problemen, geen onoverkomelijke dingen
Voorlopig laat ik in ieder geval niets doen. Ik heb ook geen reden om te castreren. En zeker niet na lezen van al deze verhalen/meningen.
In ieder geval bedankt voor het mee denken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "castereren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?