overstappen??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KimberlyKimberly

honden foto van Kimberly

Hoi allemaal,
Onze 2 honden, Chickie (bijna 11 ) en Lizzie (net 1) eten al een tijd brokken. We hebben ongeveer 1 jaar gebruik gemaakt van Kynofit, op maat gemaakt voer en dit beviel redelijk, alleen werd het helaas te duur. Nu zijn we 2 weken geleden overgegaan op Cavom. Ik heb niet het idee dat de brokken goed zijn voor onze honden.
Lizzie heeft al vanaf dat we haar hebben veel last van jeuk, bultjes en veel last van haar anaalklieren. Nou heb ik het een en ander gelezen over brokvoer en wil gaan uitsluiten of het inderdaad aan brokken ligt. Nu heb ik Rodi versvleesvoer gehaald maar vraag mij af of dit wel verstandig is met, ook met oog op Chickie haar gezondheid.. kan ik gewoon overstappen zonder nog Cavom te geven want dit voer vertrouw ik niet meer. iemand tips?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "overstappen?? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Je kan overstappen maar ik vind rodi ook niet een van het beste.
Waarom niet een volwaardig goede kvv geven ipv rodi?
De jeuk komt vaak door de granen en zover ik weet zitten die ook in rodi? (Weet het niet zeker)
Je kan ook een brok proberen zonder graan.
Kynofit en cavom zitten vol met graan.

honden page profiel KimberlyKimberly

honden foto van Kimberly

Ik wil wel gaan overstappen naar KVV maar wil me er nog goed over inlezen en zeker weten of het wel goed is voor Chickie, omdat ze eigenlijk altijd brokken/ blik heeft gehad. ik wil niet dat ze nog meer last krijgt van haar maag/ darmen..
ik ga wel even rondkijken naar een brok zonder graan en dan denk ik langzaam opbouwen dat ze vers vlees krijgen..
misschien ligt het inderdaad toch aan het graan.. :(

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna

honden foto van Eefje • Yuna

Goede keuze om over te stappen op vers. De voordelen en nadelen in vergelijking met brokken:
- Meer genot van de maaltijd
- Algehele conditie, uithoudingsvermogen en weerstand is verbeterd
- Minder last van parasieten en bacteriën door het zuurdere maagzuur
- Minder en betere/hardere ontlasting, anaalklieren worden beter geleegd
- Minder kans op tandaanslag (vaak veroorzaakt door graan)
- Minder kans op darm-, huidproblemen en allergieën
- Mogelijk positief effect op gedrag
- Een gezonde vacht (zachter, glanzend, minder geur, minder in de rui)
- Betere spieropbouw
- Voorkomt een te snelle groei
- Sloomheid of extreme drukte kan verdwijnen
- Beter verzadigd
- Beter leervermogen en concentratie
- Minder kans op ontstekingen
- Ouderdomsverschijnselen treden minder snel op
- Minder drinken en plassen doordat er geen zout in zit
- Je voedt de hond met lichaamseigen stoffen
- Uiteindelijk kun je kwalen voorkomen en dus ook dierenartskosten op lange termijn

Nadelen vers vlees
- Je hebt voldoende diepvriesruimte nodig
- Het is minder makkelijk/meer moeite dan brokken voeren
- KVV's waar groente in toegevoegd is, kunnen wat gaan ruiken
- Minder makkelijk verkrijgbaar

Echter zou ik niet voor Rodi kiezen, omdat er een calciumsupplement als calciumbron (geen echt bot) is toegevoegd, toegevoegde tarwe, dierlijke bijproducten (afval) en de variant Lam gevat suiker.

Er zijn betere merken op de markt, zoals:
Alaska
All Animal
Carnivoer
Darf
Haaksbarf
Natudog
Shaweca
Tammenga
Tinlo

honden page profiel KimberlyKimberly

honden foto van Kimberly

jeetje, ja ik ga dus zeker weten overstappen. geen rodi dus, maar zal eens gaan kijken bij de Jumper wat ze daar hebben aan betere merken..
bedankt!
maar wat ik mij afvroeg is of het schadelijk zou kunnen zijn voor Chickie, omdat ze al bijna 11 jaar is, en omdat ze vorige week een maagoperatie heeft gehad ivm verstopping door waarschijnlijk de cavom. ( na het eten is ze een enorme hoeveelheid aan gras gaan eten wat die verstopping veroorzaakte)

honden page profiel elineeline

honden foto van eline

onze pup heeft ook jeuk en bultjes.
wij geven haar nu vers vlees en hierdoor vermindert de jeuk en de bultjes.
voor informatie kun je bijvoorbeeld kijken naar :

http://voernatuurlijk.nl/Indexnl.html



Een gezonde hond kun je gewoon "cold turkey" overzetten van brok naar rauwe zelfsamengestelde maaltijden. Dit houdt in dat er geen overstappen nodig zijn maar dat de overstap in één keer kan plaatsvinden. Het is niet nodig om je hond eerst op een gemalen vleesvoeding te zetten. Het zelf samenstellen is niet moeilijk, zeker niet nu er zoveel rauwvoer fora op internet te vinden zijn die je ook kunnen helpen met het maken van goede menu's. Doch zijn er enkele belangrijkste aspecten die goed in ogenschouw moeten worden genomen. Zorg dat je in het begin geen botten geeft waar weinig vlees aanzit, of botten die wat moeilijker te verteren zijn op een ongetrainde maag. Een maag van een brokkenhond zal "moeten wennen" aan het feit dat hij grote stukken rauw voedsel moet gaan verteren. Zeer geschikte beginners botten voor honden zijn de botten van gevogelte (uitgezonderd van kalkoen) en botten van haas en konijn. Geef nooit te kleine botten maar altijd botten die in verhouding staan met de grootte van de bek van de hond. Dit houdt in dat het niet aan te raden is om kippennekjes aan een grote hond te geven. Indien je een hond hebt die zijn voedsel naar binnen schrokt, en geen tijd neemt om het voedsel rustig fijn te kauwen sla dan de botten even plat met een hamer. Indien dit een week lang goed gaat kun je ook andere botten gaan verstrekken. Denk hierbij aan lams en geitenribben en nekken. Geef nooit dragende delen aan honden die je overzet op rauwe voeding: dit zijn tamelijk harde botten die enige ervaring van de hond eisen.
Rauw vlees (spiervlees en orgaanvlees) kun je vanaf het begin al geven, evenals rauwe pens en rauwe vis. Begin eerst met kleinere hoeveelheden. Geef niet teveel vette vissoorten ineens, bij sommige honden wil dit zwaar op de maag vallen. Dit zal resulteren in overgeven en diarree.
Verder nog een heel belangrijk punt: geef niet teveel rauw vlees ineens, dus bijvoorbeeld geen kilo penslap aan een hond die niet gewend is aan rauw vlees, of die niet gewend is aan zo'n grote hoeveelheid voedsel. Je moet goed beseffen dat de maag getraind moet worden, om een grote hoeveelheid rauw vlees/botten te kunnen verteren. Langzaam kun je de hoeveelheid rauw vlees opbouwen. Als je plotseling zo'n grote hoeveelheid voedsel verstrekt, kan een hond een maagtorsie krijgen. Simpelweg, omdat de maag het niet gewend is. Je kunt om te beginnen het beste 2 keer per dag voeren op wisselende tijden. Langzaam aan kun je dan overstappen op één maal per dag eten. Neem hier echt de tijd voor, met een minimum van 3 á 4 weken.
Gevoelige en oude honden
Honden die erg gevoelig zijn voor veranderingen in het voer, of honden met een zwakker maag en darmstelsel kun je het beste wel geleidelijk aan overzetten op rauwe voeding. Begin met kleine stukjes vlees, het liefst van één diersoort. Indien dit een aantal dagen goed gaat voeg je daar de tweede diersoort aan toe. Begin nog niet meteen met het voeren van vis en wees zuinig met het geven van orgaanvlees en vet daar dit laxerend kan werken. Indien de overstap niet zo denderend gaat geef de hond dan twee weken enkel en alleen lappen vuile pens. Het liefst voer je dan lamspens omdat runderpens erg vet kan zijn.
Voor oudere honden gelden wat andere richtlijnen. Honden die hun hele leven brokken hebben gegeten kunnen vaak niet alle dingen goed meer eten. Deze honden kun je ook het beste overzetten door middel van lappen pens die je wellicht in het begin door midden moet knippen. Houdt het bij oudere honden bij gemakkelijker botwerk van bijvoorbeeld gevogelte en konijn. Geef geen dragende delen en geen harde botten zoals koppen. De maag van een jonge hond kan nog getraind worden op het verwerken van veel en moeilijker te verteren voedsel, een oudere hond heeft hier vaak problemen mee wat resulteert in braken en diarree.
Spier en orgaanvlees kan vanzelfsprekend zonder moeite verstrekt worden. Evenals als vis en rauwe eieren, kefir en yoghurt etc. Oudere honden die niet gewend zijn om te vasten kunnen het beste elke dag wat blijven eten: de maagspieren van deze honden zijn immers nooit goed getraind en dit zal nooit meer zo goed kunnen worden als bij een jonge hond.

 
hoop dat je dit bedoelt? :-)

suc6

honden page profiel KimberlyKimberly

honden foto van Kimberly

Helemaal super! dankjewel! We gaan het proberen!

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Nee de leeftijd maakt niets uit.
Om erachter te komen of ze het verdraagd zul je het toch moeten proberen ;-)
Ik denk dat ze het beter doet op kvv dan op brokken met al dat graan want vaak komen daar de problemen vandaan.
Succes en laat je nog even weten hoe of wat.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "overstappen?? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Van puppyvoer naar volwassenvoer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^