Waarom worden sommige honden altijd afgesnauwd door andere honden, ook als ze onderdanig zijn en niks doen..? Ik hoor dat best vaak, van de week nog een mevrouw met een herder, ze zegt "hij wordt altijd gepakt en hij doet nooit wat".. En mijn Amstaff wordt ook vaak afgesnauwd terwijl ze heel speels en onderdanig is.. Waarom is dit, weet iemand dat?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sommige honden worden altijd aangevallen.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb de indruk dat het niet zozeer met 'onderdanig' of 'dominant' te maken heeft, maar meer met welke energie de hond uitstraalt. Het valt me op dat vooral nerveuze en opgewonden honden de pineut zijn. Een rustige hond, daar wordt zelden naar uitgehaald.
Speels en onderdanig kan ook heel erg onbeleefd, opdringerig en irritant zijn. Mijn vorige hond had een schurfthekel aan aktief onderdanige honden (denk aan geen stap kunnen zetten zonder dat je over de andere hond struikelt).
En verder zijn honden opportunisten, mijn jongste reu is na een paar incidenten anstig/onzeker tegen vreemde honden, maar als die andere hond angstiger/onzekerder is zal ie die wel even najagen (daarom is ie aan de lijn bij het ontmoeten van honden). En sommige honden schijnen echt een "pak mij" bordje om te hebben.
He just wants to say hi Misschien moet je eerst even aanmelden of verklaren dat je de tekst niet gebruikt zonder toestemming van de auteur.
Ik denk dat deze honden niet zo goed zijn in communiceren.
De honden waarvan ze een snauw krijgen geven doorgaans een heleboel aan met lichaamstaal.
Soms kalmerende signalen, soms ook duidelijke taal dat ze uit de buurt moeten blijven.
De honden die afgesnauwd worden doen niets op deze signalen uit. Ze zien ze niet of weten niet wat ze er mee aan moeten.
Tsja, en de honden die minder tolerant en geduldig zijn zullen dan een snauw geven.
Je hond kan wel onderdanig naar een andere hond toe gaan, maar ze betreden wel die persoonlijke ruimte van een andere hond.
En die hond is daar waarschijnlijk niet van gediend en heeft dit dmv lichaamstaal aangegeven.
Gaat je hond dan alsnog door, dan krijgt hij een optater. Want zo onderdanig ís dat gedrag niet.
Het is doen alsof je onderdanig bent maar wel aandacht opeisen.
De meeste honden houden niet zo van dat soort opdringerigheid.
Ik zou jouw hond dus ook niet zomaar met alle andere honden laten spelen. Gewoon even aan de lijn houden en vragen aan de eigenaar van de hond of de hond geen hekel heeft aan drukke opdringerige honden.
Als de hond in kwestie dat niet erg vindt heb je een leuk stel spelende honden en wordt die van jou ook niet afgesnauwd.
mijn uitlaathond is fel tegenover andere mannetjes, gecastreerd of niet, onderdanig of niet..
hij valt hen aan.. :s
Hier nog een hondje wat regelmatig word afgesnauwd...
In de 3,5jaar dat hij nu oud is, is dit al zo vaak gebeurd dat hij vreemde honden nu zo goed als compleet negeert en gaat staan snuffelen en doet alsof hij ze er niet, en nu nog zijn er honden die hem even moet afsnauwen of even over hem heen moeten gaan hangen.
Word hier soms best moe van en vind het voor Boomer ook erg sneu, want spelen met een andere hond heeft ie al in tijden niet meer gedaan
olly wordt zelf niet afgesnauwt. wel door een hele oude duitse herder, maar dat gaat niet verder dan eventjes grommen enzo.
en olly wordt dan nieuwsgierig ofzo.. ik weet niet, maar als die dh dat doet, dan gaat olly hem uitdagen :s
olly lost ook altijd ruzietjes op, vet schattig XD
Henrike, ik sluit me helemaal bij jou aan. Een hond die altijd maar gaat liggen of onderdanig doet hoeft niet persé sociaal te zijn. Als signalen van de andere hond totaal over het hoofd gezien worden dan is dat niet bepaald sociaal.
Ik heb een teef (Mira) en die houdt er niet van als honden zomaar haar persoonlijke ruimte betreden. Zij geeft wel de signalen dat ze dat niet wil (voornamelijk wegkijken, zich afwenden). En er zijn honden die dat niet door hebben (misschien toevallig, maar het zijn bij haar vaak bruine labradors) en die krijgen dan inderdaad een optater. Want Mira vindt dat erg onbeleefd.
Ik laat mijn honden niet spelen met andere honden, alleen met bekende honden. Mira vindt het vaak niet leuk en Spencer wil de onderdanige typetjes nog wel eens najagen. Ik probeer als baasje leuker te zijn dan andere honden. En gelukkig lukt dit goed met een balletje.
Maar waarom sommige honden altijd de pineut zijn? Ze zullen toch misschien onbewust iets uitstralen dat andere honden triggert of zo.
Denk ook dat het vaak te maken heeft met de eigenaren die mischien een verkeerd beeld hebben van hun hond.
Zoals gezegt, ik ken er ook die altijd een soort van negatieve energie binnen een groep brengen.
Wat mij dan opvalt, het "lang leven de lol" gevoel wat veel van deze honden hebben.
Onze asielzoekert heeft dat ook soms, heeft waarschijnlijk nooit opvoeding gehad met grote honden als pup..
Nee, spelen, spelen, da's het leukste.
En als de andere hond niet wil, dan..euhm.....dan gaan we gewoon nog harder proberen te ...spelen,rennen, spelen,springen, blaffen, spelen.
Staart, oren, lichaamshouding, alles staat in de .HÉÉÉÉ....HALLOOOOOO!!! stand
Een "normaal gesprek" heeft hij vroeger nooit gehad, of heeft hij niet geleerd.
En hij heeft er nog steeds moeite mee...
Het is spelen......of anders is het na 2 seconden over en wil hij weg..
Heb ook niet het idee dat hij weet wat er fout gaat als die andere hond begint te grommen of blaffen.
Hij heeft het gewoon nooit geleerd....
Mijn hond is wel degelijk erg sociaal, zonder opdringerig te zijn of overdreven onderdanig.
Toch valt het regelmatig voor dat honden naar hem uitvallen of aanvallen....
Mijn vorige hond had nooit problemen en gedroeg zich niet zozeer anders dan Tibo, begrijp het niet zo goed..waarschijnlijk zal het misschien komen omdat Tibo niet gecastreerd is en mijn vorige wel, is het enige dat ik kan bedenken
Ik heb hier ook een Amstaff welke altijd afgesnauwd wordt, terwijl ze dan niets doet of iets, ze begrijpt de hondentaal inderdaad ook vaak niet zoals hierboven vermeld wordt, wel ben ik er gisteren achtergekomen toen ik met Shizzl ging lopen hier van het forum, dat ze de hondentaal wel degelijk begrijpt! Maar dan van Doggy, en Doggy is ook een stafford.. Denk dat deze honden ook een geheel eigen/andere manier van comminuceren hebben wat ook voornamelijk met hun enegrie en uitstraling te maken hebt..
Wij kennen ook zo een super onderdanige hond die Perdie dan constant likt en niet reageert op haar lichaamstaal. Wel die krijgt ook een snauw van Perdie als hij er niet mee stopt. In het begin vond ik het erg grof van Perdie en begreep ik er niets van, maar nu zie ik hoe ze hem duidelijk maakt dat hij moet stoppen en gewoon verder blijft doen. Dus hij begrijpt nog niet helemaal wanneer hij moet stoppen.
@ Landseer, als ik met Tibo wandel en ik kom reutjes tegen, gaat het eerst even goed en dan valt het vaak voor dat ze hem ineens aanvallen. Ik ben ondertussen al zo alert dat er niets voorvalt, want ik zie het meestal wel aankomen. Door een Newfoundlander werd hij al gebeten en een tijd geleden viel een Labrador hem aan, gelukkig had die zijn tuig vast i.p.v. Tibo.
Met teefjes geen probleem, vandaar dat ik denk dat het met feit te maken heeft dat hij niet gecastreerd is, want Yoshi was dat wel en daar reageerden zelfs anders agressieve reutjes heel goed op. Was een stuk geruststellender dan nu met Tibo...
Ik heb ook twee honden waarvan de jongste, nu 8,5 maand, als klein pupje al diverse malen is aangevallen. En dan meteen, zonder waarschuwing van de hond. Het is nu zo dat mijn hond bij het naderen van een vreemde hond, meteen gaat zitten, oren plat en durft bijna de hond niet aan te kijken. Staart laag, dus van enige dominantie is geen sprake. Toch werd hij vorige week weer aangevallen door een border, zonder enige waarschuwing vloog hij hem aan en heeft mijn hond nu een fijne wond in zijn zij. De baas liep erbij en verblikte of verbloosde niet en ik was eigenlijk te verbrouwereerd om te reageren.
Mijn hond is nu nog jong, dus mag ik hopen dat het onderdanige gedrag niet blijvend is, want leuk is het niet als jouw hond gewoon wordt gegrepen zonder enige aanleiding. Bovendien hoort een volwassen hond een pup niet zomaar te pakken en helemaal niet als hij ook op zijn rug ligt met de buik bloot....
Maar er is toch een verschil tussen aanvallen en corrigeren? Ik vind het ook niet normaal als een volwassen hond een onderdanige hond (of zelfs een pup!) aanvalt. Perdie geeft een hap als het écht te lang duurt en zo leert het pupje toch dat het te ver gaat? Maar echt aanvallen dan ligt het volgens mij volledig aan de border in het bovenstaande verhaal...
Er is zeker een verschil tussen aanvallen en corrigeren, maar vele weten de verschillen niet en dan wordt het aangezien als een aanval, mij hond wordt ook zat gecorrigeerd en gaat hier wel eens tegen in, maar dan is het zeker geen vechten
Ja dat dacht ik al... In het begin vond ik het erg asociaal van Perdie dat ze naar een andere hond 'beet'. Maar nu zie ik wel duidelijk dat het niet bijten is maar corrigeren als de andere hond te wild is of te opdringerig...
Met aanvallen bedoelde ik niet een corrigerende snauw maar echt blijven aanvallen, ookal loopt de andere hond weg.. Corrigeren is alleen maar goed, dat is hondentaal.. Maar als die mevrouw met de herder die ik in me beginstuk vermeld, die herder zag er heel lief uit, ze zegt "hij wordt altijd gegrepen.." Ze werd er emotioneel van.. En mijn Amstaff is absoluut geen ruziezoeker, maar die wordt ook regelmatig zomaar aangevallen.. En nou zei laatst iemand dat een Stafford beetje een rimpelige snuit heb en dat andere honden dat associëren met "de lip optrekken" en dat het dan daardoor komt..
Ik heb echt geen idee waardoor het kan komen in jouw geval... Volgens mij heb je gewoon het ongeluk om de niet-opgevoede honden tegen te komen ofzo... Want bij jouw gaat het niet om corrigeren maar aanvallen en dat is geen normaal gedrag natuurlijk...
Ik snap het ook niet...
Mijn oppashond Mojo wordt altijd aangevallen door twee herderkruisingen in het park. Ik denk dat het niet aan Mojo ligt, maar aan die honden. Dat zijn echt asociale honden, wanneer ze Mojo in de verte zien rennen ze op hem af, blaffend en grommend met de staart en oren hoog. Ze springen op hem, duwen hem op de grond, blijven doorgaan.
De laatste tijd probeert het bazinnetje haar honden aan te lijnen als ze ons ziet aankomen. Maar vaak is het dan al te laat...
Maar het kan inderdaad ook aan je eigen hond liggen, als hij door bijna alle honden word afgesnauwd. Het kan dat hij onrustig is, de hondentaal niet goed begrijpt/leest.
Kan het niet zijn dat er per ras/soort ergens nog een (heel oud) soort rangorde zit? En dat lichaamstaal bij verschillende rassen, bv de werkhond dan nèt weer iets anders is, dan bij de jachthond?
Zo ja, dan nog de rangorde van verschillende hondenrassen/soorten door elkaar als je buiten gaat wandelen of met een groep in het bos bent?
Kan het ook niet zijn dat zo'n hond die nu altijd de pineut is, in een roedel van ooit de minste zou zijn en vaak gecorrigeerd zou worden?
Dan nog zou het zo kunnen zijn dat wij mensen de status van een hond anders maken, door hoe wij de hond opvoeden en wat die bij ons wel mag en in de roedel absoluut niet zou hebben gemogen?
Het is maar even hardop denken, of schrijven.
Of is het mijn instinct?
1 sec. oogcontact is al genoeg om een andere uit te dagen.
Druk "spelende" honden zijn altijd de sigaar, want daar houden honden absoluut niet van, pup dat mag maar zijn ze ouder dan moeten ze zich gedragen.
Een hond die veel knort, de staart omhoog heeft omdat ie niet anders kan, tanden die in een normale situatie te zien zijn, zijn vaak de sigaar..
Waarom gaat de aanvallende hond door met vechten terwijl de andere op zijn rug ligt? de meeste mensen interpreteren dit als overgave, is per definitie helemaal niet waar, er komt meer bij kijken namelijk..honden geven zich niet altijd over door alleen maar op de rug te gaan liggen, het kan net zo gemakkelijk een houding zijn om van het gezeur af te zijn....
En misschien interpreteren we de lichaamstaal wel helemaal fout, want dit leer je niet uit boekjes, twee keer ogenschijnlijk dezelfde lichaamstaal kan de éne keer goed gaan de andere keer helemaal fout.
Wat kan je er aan doen?
je eigen hond niet in dit soort situaties laten komen, dus dan maar niet "spelen" met andere honden, ik twijfel zwaar aan het meeste speel gedrag van honden, je hond beschermen zal ik maar zeggen .
@ Rebecca, ik doe nochtans niets anders bij Tibo dan bij Yoshi en toch is het totaal verschillend. Ga ook al heel wat jaren om met honden etc.
Ben zeker niet onfeilbaar, integendeel Geef wel toe dat ik, door twee aanvallen, meer op mijn hoede ben dan vroeger, vertrouw het allemaal niet zo. Is de andere hond een teefje, geen probleem, maar als het een reu is...kijk ik toch uit. En het was wel degelijk aanvallen, want Tibo werd in zijn kopje gebeten... En toen ging hij natuurlijk in de tegenaanval, vloog er gewoon bovenop...toen is de andere hond gelukkig afgedropen...
Ik denk dat je ook rekening moet houden dat er zat honden zijn die gestressd zijn en/of de hondentaal zijn afgeleerd.
Dat kan zo zijn bij de partij die altijd wordt aangevallen,maar dat kan ook zeker zo zijn bij de partij die aanvalt.
Een simpel voorbeeld is mijn eigen hond.
Doordat ik dacht dat het leuk en goed was om zo'n beetje naar elke hond te gaan en te laten gaan(aangelijnd of los,we gingen lekker bij elke hond kijken.De reden hiervoor was,dat ze als angstige hond uit Spanje alleen maar blij werd van honden).
Tegen de tijd dat ze 1,5 jaar was tot ergens in haar 2e jaar begon zij zelf dan maar op honden te duiken!
I.p.v weg te lopen,ging ze nog steeds overal op af,maar kon dat hélémaal niet aan.
Ik snapte er niks van...GT erbij en we wij niet meer naar alle honden gegaan,met flinke bochten afgeleid.
Nu hebben we nergens meer last van!
Dat bedoel ik met gestresste honden ,je hoeft je hond niet eens streng of hard te behandelen om haar gestressd te krijgen,je hoeft alleen maar verkeerd te handelen en je hebt een gestressde hond.
Nu is Mila wel een uber gevoelige hond en heeft een gebruiksaanwijzing die ik nu snap en vlot heb kunnen oplossen.
Er zijn ook mensen die het normaal vinden dat een hond op een andere hond duikt,of het afschuiven op hondentaal.
Maar aanvallen doet een alleen als je gestressd bent,de hond het allemaal niet meer op een rijtje heeft en VOL zit.
Een snauw is ook al stress,maar nog is normale proportie.Maar dat is nog een normale interactie.
Aanvallen terwijl je hond weg loopt of langs loopt is een dik stress moment voor de andere hond om heftig te reageren.
Maar Christien,hoe gaat zo'n aanval?
Gaat Chelsea naar de hond toe,welliswaar onderdanig/kronkelend op haar rug.
Of staat ze te snuffelen in het gras/bosjes en wordt dan zonder de andere hond aan te kijken gegrepen?Heeft ze dan verwondingen?
Ik volg dit ff want ik heb dit soort dingen ook meegemaakt. Mijn hond had precies het tegenovergestelde, ook 2 honden die hier in de buurt de reputatie hebben alles aan te vliegen of het nou een langsrijdende auto's zijn, honden of katten konden prima met hem opschieten. Terwijl ik een boxer kende die door zelfs honden die anders heel kalm en vriendelijk waren tegen andere honden aangevallen werd.. Hoe het kan weet ik helaas niet dus ik kan je geen advies geven :(
Ik hoop dat je er snel achterkomt wat die aanvallen precies uitlokt want het is natuurlijk zielig voor je hond dat ze zo vaak aangevallen wordt :(
ligt ook aan de ervaringen van een hond. Bijvoorbeeld vroeger door een zwarte hond gegrepen dus bij alle zwarte honden wat voorzichtiger.
Onze dog doet altijd naar bruine labaradors wat dominant. Omdat hij 1 keer als jong vent er een op zijn rug kreeg en dus de baas was. Bruine labs is nu altijd een beetje anders. gaat wel goed maar ik zie dat hij iets stoerder doet naar hun dan naar anderen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sommige honden worden altijd aangevallen.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?