hallo ,
vandaag was ik met missy op stap . lopen aan de lijn verloopt vlotjes maar als er een camion , fiets tractor voorbij rijdt , vliegt ze er letterlijk naar toe ,ze begint er naar te grollen en te blaffen. sinds kort doet ze dit ook bij mensen, ze valt ze niet aan maar ze springt er naar toe. en als mensen ze willen aaien is ze doodbang! ik snap het niet. ze is volgens ons mishandeld geweest door mannen. ze is gevonden in een doos en is heel erg bang van mannen. bij vrouwen gaat dat al beter. nu heb ik al een paar keer geprobeerd om stil staande tractors , fietsen enz op te zoeken en ze dat te laten zien, maar daar schenkt dan geen aandacht aan . ook blaft ze naar het grasmachien en bijt ze in de wielen, dus moeten we ze altijd binnenzette,n als we het gras afdoen. hoe leer ik dit af?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "blaffen naar fiets, grasmachine... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Heeft er echt niemand tips?
upje
Dat herken ik.
Misschien was ze nooit verkeer en drukte gewend en vindt ze het allemaal doodeng?
Zelf zou ik eerst eens op heel rustige plekken gaan wandelen en samen met haar daar haar lekker laten snuffelen of een spelletje doen met haar en dit langzaam aan gaan uitbreiden, zodat ze eerst maar eens leert dat wandelen ook leuk kan zijn. Dit klinkt simpel en is het in principe ook, maar je moet goed op de hond letten en wat zij aangeeft aan te kunnen. Hiervoor is het handig je te verdiepen in hondentaal zoals bijv. beschreven in het boekje van Turid Rugaas Kalmerende Signalen. In een ander boekje van dezelfde schrijfster beschrijft zij een stap voor stap methode die helpt tegen uitvallen en trekken van de hond. Help mijn hond trekt heet het.
Hier in de buurt loopt overigens een man met een jr die altijd een stok in zijn bekkie meedraagt, met stok gaat alles prima, zonder stok valt hij uit.
Verder zou ik haar niet laten aaien door mensen, ze vindt dat blijkbaar niet prettig, vaak buigen mensen zich over de hond heen (bedreigend) en gaan dan ook nog eens over de kop of rug aaien, dat vinden honden niet echt leuk, een kriebeltje onder de kin is beter, maar alleen als de hond zelf wil.
Hoe is het met haar rust, krijgt ze die voldoende om alle spannende dingen te kunnen verwerken?
bedankt voor de info ! , ik probeer af te wisselen. ik wandel vooral achter ons en recht over ons daar hebben we natuur gebied,(soort wachtebekke) daar is het heel erg rustig , komen NOOIT auto's en bijna geen fietsers , en andere keren wandel ik op drukke banen. wat ik wel probeer is telkens als er een fietser , tractor .. passeert haar af te leiden met een snoepje en dat werkt redeijk goed. het is nu vooral bij mensen. ze blaft en grolt er enorm naar. terwijl ze een super lieve van karakter is , ze zou geen vlieg kwaad doen ! , als ze dan grolt is ze heel erg angstig en als iemand begint te praten tegen mij dat ze niet kent is ze heel erg bang.
de rust van haar is prima, ze slaapt veel overdag.
Heerlijk dat je een soort natuurgebied in de buurt hebt, dat scheelt al heel veel als je hond lekker kan snuffelen zonder dingen die haar bang maken.
Ik heb het ook zo gedaan met de methode van afleiden, maar ik wilde in het begin te snel denk ik, maakte toch nog iets te lange drukke wandelingen, maar ik kwam al gauw tot de ontdekking dat ik teveel te snel wilde.
Misschien is het nog te vroeg om op echt heel drukke plekken te gaan wandelen, en misschien moet je ook nog even niet echt stil blijven staan en gesprekken gaan voeren, alleen een kort hallo en korte uitleg dat je aan het oefenen bent met je hond is dan al genoeg. Ze moet gaan leren dat ze van mensen niets engs te verwachten heeft. Zelf liet ik Lola vaak snoepjes zoeken in de buurt van andere mensen om haar te kalmeren en te leren dat het ok is om langs andere mensen te lopen en zij niet hoeft uit te vallen, maar juist iets leuks mag gaan doen. Associatie dus, langs een mens lopen is niet eng maar betekend dat ik samen met baasje of een grote boog maak, of een leuk spelletje mag doen. (dit ga je dan later natuurlijk afbouwen)
Mila blaft soms ook naar dingen, pas zag ze een gele driewieler van een klein kindje, en toen begon ze keihard te blaffen, en ze durfde er geen stap in de richting van het fietsje te zetten.
Maar na een beetje snuffelen komt ze er toch wel achter dat ie niet zo eng is als zij zelf denkt,al is het wel een gedoe om haar ernaar toe te krijgen. Mannen zijn wel dominanter, en hebben ook een dominantere houding dan vrouwen, mila luistert ook alleen maar naar mijn vader, naar mij of mijn moeder ook niet zo heel erg goed.. als ze mensen ziet trekt ze ook heel erg, maar de meeste mensen worden daar wel een beetje bang van haha. Maarja, zoals jij zegt gaat Missy er zélf ook naartoe, ik denk dat de manier van dobry inderdaad heel erg goed is om te gebruiken .
hoi jael
Ik herken dit heel goed van mijn eigen hond.
Ik heb een mechelse herder, die ik uit het asiel gehaald heb toen ze 5 maanden was, en nog bijna niets kon, of geleerd had.
Toen ze in huis kwam, vloog ze over de tafel en bank, en geluid uit een radio kon ze niet, zeg maar alles wat voor ons heel gewoon was, was voor haar nieuw.
Zo ook met bussen auto's, fietsers aanhangers kinderen, alles wat wat drukker of beweeglijker was daar vloog ze opaf. Volgens mij was dat omdat ze bang was.
Ik heb er wel wat dingen uit gekregen, door een harde hand (niet mishandelen ), maar een flinke ruk, en dan direkt de andere kant uit te lopen.
Dit blijven herhalen.
Wat bij haar ook hielp, laten zitten op het moment dat je iets aan zie komen, en blijven zitten, totdat het voorbij is.
Ik ben er ook nog niet met Tosca, want kinderen bijvoorbeeld vind ze nog steeds eng, maar fietsers en de connection bus laat ze tegenwoordig wel met rust.
En mijn ervaring is dat er een belangrijk woord is. GEDULD
Succes
succes
Een hond die bang is voor mannen of er naar uitvalt is meestal niet (goed) gesocialiseerd op mannen.
Zeker bij gedrag uit angst is het uitermate onproductief om te corrigeren met fysiek geweld (mocht je een flinke ruk aan de lijn geen geweld vinden, laat jezelf eens op die manier corrigeren). Angst verminderd niet door correcties.
bedankt voor de reacties !
Ik ben het met Wendy eens.
Als gedrag ontstaat vanuit angst, en je gaat dan ene flinke ruk aan de lijn geven kan het zijn dat je het alleen maar erger maakt.
Naast het feit dat je in mijn ogen NOOIT een flinke ruk moet geven, want je hond is toch je maatje? Waarom hem dan zo ruw behandelen als er ook andere manieren zijn? Fysieke correcties zijn echt nergens voor nodig en een teken van onmacht van de baas.
Als hij blaft uit angst, bouw het dan langzaam op. Dobry heeft je goede tips gegeven hoe je hier mee om kunt gaan.
Ik weet niet hoe goed je engels is, maar als je googled op counter conditioning, krijg je ook een heleboel informatie.
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN
HP hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden.
Het adviseren en/of rechtvaardigen van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysieke) provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Voorbeelden van fysieke correcties; Een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen, anderszins pijnigen of provoceren.
Corrigerende Hulpmiddelen; Wurg- en stroombanden en slipkettingen.
Hier geldt dat het iedereen toegestaan is om allerlei vragen rondom opvoeding te stellen. Ook als dit vragen betreft over fysieke correcties of corrigerende hulpmiddelen. Wij willen juist hierin meewerken aan een stuk bewustzijnsvergroting ten aanzien van verantwoord opvoeden. Een open gesprek hierover is dus mogelijk, maar actief adviseren van fysieke correctie of correctiehulpmiddelen of provoceren is niet toegestaan en wordt aangeduid met een rode pijl en een moderatormededeling . Herhaaldelijk actief adviseren of provoceren levert een waarschuwing en bij doorgaan een afkoelban op.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "blaffen naar fiets, grasmachine... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?