Vaak lees ik hier dat je de hond positief moet benaderen en positief gedrag juist moet belonen en negatief gedrag negeren.
Dan vraag ik me af:
Hoe voedt het moederdier zijn jongen op? Hoe corrigeren honden elkaar onderling?
Regelmatig heb ik gezien dat een teefje haar jongen corrigeert bij ongewenst gedrag.
Ik vind het moeilijk om onze hond te corrigeren. Wat is de juiste methode?
Voorbeeld: Remy mag niet in de bank. Maar als ze de kans krijgt gaat ze toch stiekem in de bank. Als we weg zijn leg ik stoelen in de bank zodat ze er niet op kan. Ben ik beneden dan blijft ze meestal uit de bank. Ben ik in de keuken of boven, dan ziet ze haar kans en gaat lekker languit in de bank liggen. Hoort ze me aankomen, dan gaat ze er zelf gauw uit. Ligt ze lekker te slapen en ik betrap haar..... Dan grom ik naar haar en zeg hard 'foei'. Dan gaat ze de bank uit en gaat op haar eigen slaapplaats liggen. Maar ze doet het de volgende keer zo weer.
Het is niet zo dat ik haar fysiek wil corrigeren door te slaan. Zeker niet. Ik sla me hond niet. Maar wel door haar bijv. in haar nekvel te pakken. Maar hier op HP staat men daar afwijzend tegenover. Dat snap ik niet helemaal. Ik zou graag jullie mening willen lezen hoe je je hond corrigeert en waarom je dat zo doet.
Ik bedoel dit bovenstaande niet lelijk maar lees graag andermans ervaringen en tips om er voordeel mee te doen voor de hond!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe je hond corrigeren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
In plaats van afleren dattie op de bank mag, kun je hem ook leren waar hij dan WEL mag.
Dan draai je het om snap je?
Geef je hond een dekentje of een "plaats" en leer hem waar dat is.
Zeg plaats en beloon als hij 1 poot op zn dekentje zet, daarna beloon je als hij op zn dekentje zit.
Geef hem een lekker kluif als hij daar braaf gaat liggen. Leer hem dat het op zn dekentje fijner is als op de bank.
Zo hoef je niet te corrigeren.
Dan vraag ik me af:
Hoe voedt het moederdier zijn jongen op? Hoe corrigeren honden elkaar onderling?
Regelmatig heb ik gezien dat een teefje haar jongen corrigeert bij ongewenst gedrag.
Jij bent en zal nooit een moederhond kunnen nadoen dus deze vlieger gaat niet op.
Zelfde met in het nekvel pakken een moederhond doet dit niet die verplaatst de hond alleen maar mensen hebben hiervan gemaakt dat ze dat ook wel kunnen doen als een hond niet luistert
Doordat jij foei roept en de hond het niet afleert om op de bank te gaan gaat hij idd ieder keer er weer op dus het is in principe je eigen fout.
Geef de hond zoals zonnetje zegt zijn eigenplek en maak deze leuk.
De hond zal niet op de bank gaan als zijn eigen plek vele malen leuker is.
Zorg dan dat hij niet op de bank KAN als je er niet bent.
Plaats een traphekje, blokkeer de toegang door stoelen op de bank te leggen.
Grommen tegen je hond? Denk je echt dat een hond dat serieus neemt? In de nekvel pakken is overigens een totaal onvriendelijke manier om met je hond om te gaan, en je bereikt er niets mee anders was Remy wel nooit meer op de bank te gaan.
Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat de bank niet bereikbaar is als je er net bent..Zo simpel is het. Scheelt een hoop gegrom en fysiek worden
Bedankt voor de reacties!
Honden grommen tegen elkaar, en heb gelezen dat dat hondentaal is, vandaar. Zijn dekentje is een heerlijk dekentje. Hij eet daar ook altijd zijn kluifje op en zijn botjes. En daar lsaapt ze ook altijd op. En heb al aangegeven dat als ik weg ben zij ook niet in de bank kan, omdat er dan stoelen in staan. Vindt dit eigenlijk helemaal niet leuk, altijd die stoelen in de banken.
Dus eigenlijk nog steeds geen antwoord. Waar bereik je dan wel iets mee??????? Hoe corrigeer ik mijn hond? Hoe leer ik haar af om op de bank te gaan?
Ik ben voorstander van de positieve benadering. In mijn optiek betekent dat echter niet dat dit de mogelijkheid om te corrigeren uitsluit. Een correctie dient echter uitzonderlijk te zijn, daardoor blijft het een krachtig middel dat bijzonder is. Een correctie is ook niet per definitie fysiek (sterker nog, dat is het per definitie niet).
Dan heb je nog de vraag wat nu eigenlijk een correctie is. Ik stuur de honden wel eens naar hun kussen als ze vervelend zijn of gewoon even in de weg lopen. Dat is wat mij betreft geen correctie. De hond van de bank sturen is geen correctie. Correcties zijn voor mij elementen die je toepast als je hond niet meer reageert op jou opdrachten.
Een voorbeeld: Misia is een echte Amstaff die een uitdaging niet uit de weg gaat. En soms weigert ze dan nog te reageren op mij. Dan pas ik een correctie toe. En als ze dan weer op mij let wordt krijgt meteen weer een aai over de bol want dan doet ze weer precies wat ze moet doen.
Haal haar rustig van de bank en begeleid haar naar waar ze wel mag liggen. Dat is denk ik echt voldoende.
De aanhouder wint. Het is een kwestie van geduld hebben.
Ja, geduld is een schone zaak!!!! Vooral met Remy! En toch is het zo'n lekker ding!!!
Ineke, ik denk dat het goed is als je eens rond gaat lezen in de Encyclopedie; http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/index.php, daar staan heel veel teksten en uitleg over opvoeding en gedrag, misschien heb je er wat aan
Hoi,
Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik las ergens dat je in dit geval bv dit kan doen:
Leg een muizenval opzijn kop op de bank of meerdere, leg daar een krant ofzo overheen. Zo kan de hond niet ertussen komen maar zodra hij op de bank komt en de vallen dichtklappen,wel schrikken. Nu heeft de hond een nare ervaring met de bank en zal er niet meer op gaan liggen. Zonder dat je zelf de correctie hoeft te doen of in de buurt hoeft te zijn.
Maar zoals gezegt ik heb hier geen ervaring mee. Het is ook niet de bedoeling de hond kwaad te doen of te beschadigen ofzo.
groetjes sophie
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN
HP hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden.
Het adviseren en/of rechtvaardigen van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysieke) provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Voorbeelden van fysieke correcties; Een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen, anderszins pijnigen of provoceren.
Corrigerende Hulpmiddelen; Wurg- en stroombanden en slipkettingen.
Hier geldt dat het iedereen toegestaan is om allerlei vragen rondom opvoeding te stellen. Ook als dit vragen betreft over fysieke correcties of corrigerende hulpmiddelen. Wij willen juist hierin meewerken aan een stuk bewustzijnsvergroting ten aanzien van verantwoord opvoeden. Een open gesprek hierover is dus mogelijk, maar actief adviseren van fysieke correctie of correctiehulpmiddelen of provoceren is niet toegestaan en wordt aangeduid met een rode pijl en een moderatormededeling . Herhaaldelijk actief adviseren of provoceren levert een waarschuwing en bij doorgaan een afkoelban op.
Ik vind dat hier naar mijn mening iets te zwart-wit wordt gereageerd. Een oorrectie is niet per definitie slecht, ongeveer 90% van de hondenbezitters gebruikt een correctie als opvoedmiddel. Nu vind ik dat correctie als opvoedmiddel, dus als ''basis''(denk dan aan de cm-methode, sommige gedeelte van roedelmethode, methode van P.Chech) vind ik wel slecht, maar als uitzondering, om echt even de grens aan te geven (zeer zeker niet fysiek, een correctie HOEFT en IS niet fysiek) maar gewoon even een correcte, nette 'nee' als je het niet uit opwinding of boosheid zegt, dus gewoon rustig, moet nog zeker kunnen. Moraal(naar mijn mening): Baseer je opvoeding op positieve associaties, dus de tip van Sophie zou ik niet toepassen, grote kans dat de hond je huis als iets naars gaan zien, maar eens een correctie is natuurlijk geen probleem.
Gr.
Het is ook gewoon zo leuk op de bank
Ik sluit me aan bij de vorige ideen.
Wat bij onze hond erg goed werkte als 'correctie' was het woord 'Eeei-la-ba' ik zie dat gewoon op een duidelijke toon tegen Luca (niet roepen of boos) en dan wist ie: dit mag niet. eens hij het gewenste gedrag vertoonde werd hij beloond met een spelletje, snoepje...
Waarom op deze manier, ik laat een hond liefst zelf uitvissen wat ik van hem verwacht, want zo zal hij het langer onthouden en zelfverzekerder zijn. Ik weet zeker dat mijn hond nooit uit angst zal luisteren naar mij. Hij zal luisteren omdat hem is geleerd dat hij aandacht van zijn baas krijgt bij goed gedrag.
Het woord Eeei-la-ba is dus eigenlijk een hulp voor de hond, een corrigerend woordje.
Maareuh, hij mocht wel in de zetel van mij en als het niet kon/mocht op de ene of de andere reden dan deed ik het hekje dicht, want wat is er nu leuker als een zetel. Laat je hond niet 'in de fout gaan' dan hoef je niet te straffen en is het samenleven met je hond veel leuker!
Hier ook een hardnekkige bankhanger als we er niet zijn.
Sinds 2 weken ligt er een strook zilverfolie op wanneer we weg gaan, daar komt hij niet op.
We kunnen hem ook niet betrappen, hij herkend zelfs het geluid van de auto, en voor ik binnen ben ligt hij schijnheilig te kijken op zijn kleed, de slimmerd, hij weet dat het niet mag.
Het is heel moeilijk af te leren, de geur van de baas is nergens zo sterk als op de bank, misschien doet hij het daarom wel, of omdat het gewoon heerlijk ligt, lekker hoog is, en hij zich dus ook hoger voelt.
Corrigeren vindt ik ook moeilijk voor wat dan ook, vandaag haalde ik hem van een heel grote hond af, die vond zijn lompe gedrag niet leuk maar dorst niets te doen, dus ik pak zijn halsband, haal hem er af en geef een flinke foei, hij ging gelijk naast me zitten, maar die andere hond lag op zijn rug, staart tussen de benen, kop afgewend, die dacht dat ik het tegen hem had, vond het zo sneu voor de hond, zo groot, zo sterk, hij kon Diesel makkelijk hebben, maar hij is zo zacht en onderdanig, heb er 5 min. voorgelegen om die hond weer te laten opstaan en naar me toe te laten komen om het goed te maken, hahah.
Moederhonden corrigeren pups wel eens, alleen zullen wij mensen dit nooit kunnen imiteren, en dan moet je eens zien met wat voor snelheid er op bepaald gedrag gereageerd wordt. Daar komt bij wanneer een moederhond een pup corrigeert heeft zij al een bepaalde mate van respect opgebouwd(iets wat wij mensen ons af moeten vragen), de eerste leerperiode van een pup is namelijk altijd correctieloos, pas wanneer een pup weet hoe iets moet, of hoe die weet hoe hij zich moet gedragen, gaat de pup dan een keer over de schreef, dan kan de moederhond een passende correctie uit delen, en ja wat is passend hé.
Waarom zou jij je hond corrigeren voor het feit dat hij op de bank ligt? (op welk moment heb jij het trouwens één enkel keertje toegelaten?, of je man? of de kids? ) De hond weet dat hij er niet op mag, die enkele keer dat je hem betrapt kan je hem er ook op een normale manier/toon af sturen toch? en de rest van de keren is hij er al af voordat jij het ziet
Iedereen corrigeert een hond er zijn maar weinig die het niet doen, ik bedoel bijna iedereen laat de hond met een riem uit(en de meeste honden trekken toch?), en de meesten negeren bad behavior, correcties zat dus, en passend?
'Nee' of 'foei' op een normale toon heb ik geen moeite mee net zoals 'goed zo' op een normale toon, zodra de 'nee' of 'foei' niet meer op een normale toon kan worden gezegd moet je zelf even diep adem halen en misschien tot 10 tellen... wat je leert een hond niet zo veel wanneer jezelf frustie bent.
Ik denk dat het belangrijk is om naar een relatie toe te werken met je hond waarin een correctie niks vervelends meer is voor de hond. Waarin een correctie dus geen echte correctie meer is maar een Aanwijzing. Dit doe je voornamelijk door eerst een band aan te gaan met de hond, en gaandeweg zal een hond ook meer van je gaan accepteren.
Vaak kom je dan op een punt waarin je eigenlijk geen correcties meer uit hoeft te voeren, omdat je behoorlijk goed op elkaar bent ingesteld en er geen enkele onwil van de hond is.
Wat betreft corrigeren: hier thuis corrigeer ik wel door middel van een klapgeluid, af en toe een vingerknip. Het is heel duidelijk dat de hond dit ziet als een correctie, maar niet als iets engs of vervelends. Dit kan ik achterhalen door hetzelfde te doen op het moment dat er niks mis is...hond kijkt dan eens naar me op, om vervolgens verder te gaan waar hij mee bezig was. En hetzelfde klapgeluid heeft buiten ook nog als functie aan te geven dat ik een andere weg in sla.
De hond leert wat je wil en bedoeld en sluit zich daar vanzelf bij aan als je hem dit respectvol bijbrengt.
Honden liggen gewoon graag hoog, waar ze hun omgeving kunnen overzien en zich veilig voelen. Waarom is het voor mensen toch zo moeilijk om dat te begrijpen?
Los daarvan: Ineke, je corrigeert je hond met grommen, met nekvel grijpen. Maar heeft je hond er iets uit geleerd? Nee dus, want hij springt nog altijd op de bank. Misschien moet je je dan toch es afvragen wat het nut van de correcties zijn?
Ik ga mee met Zonnetje: geeft je hond een eigen plek, maar wel eentje die HIJ fijn vindt!
Geweldig hier die reaktie's ik vind de reaktie, een mens zou nooit een hond kunnen nadoen helemaal geweldig, gezien hier heel wat forumleden zijn die zichzelf om de de mond likken, hijgen, gapen en uitrekken wat ze dan kalmerende signalen noemen, kort gezegd ze communiceren met de hond op gelijk niveau.
Dus ga niet zeggen dat als zij gromt dat dat raar is want dan kun je net zo goed dit halve forum als raar afschrijven.
Wat betrefd de hond op de bank, koop een bench, doe daar zo'n hoes omheen en maak er een lekker hol van, je zult zien dat de hond daar dan veel liever ligt, en als je weggaat doe je het deurtje dicht, weet je zeker dat je niet je gehele kamer moet verbouwen voor 1 hond.
Oh, sorry. 2 topics door elkaar gehaald. Excuses!
haha
Hoi Ineke,
Wij hebben ook zo'n lieve Labrador, en hebben al 13 jaar hem niet af kunnen leren dat hij het kattenvoer niet op mag eten.
Als we in de buurt zijn gebeurt er niks, maar oh wee als hij denkt dat we weg zijn of boven dan sluipt hij naar de keuken en pikt o zo zachtjes wat brokjes van de kat.
Het enige wat helpt is hem de gelegenheid niet geven om dingen te doen die hij niet mag.
We hebben ook wel eens de schrik methode geprobeert, maar bij ons hielp dat niet.
(heel hard geluid maken zonder dat hij je ziet).
Succes!
Hoe oud is Remie nu?
Ik heb ook stoelen op mijn bank gelegd als ik weg was en ook tijdelijk 1 op mijn bed(eerst was dat deurtje dicht,maar ze lag ook graag op het kleed in de slaapkamer,daardoor dook ze ook weleens op mijn bed)
Ik heb dit volgehouden tot ze het niet meer deed,dat was ongeveer rond haar 3e levensjaar,dus 2,5 jaar volgehouden.
Ik heb het weleens weer geprobeerd zonder stoelen,maar dan deed ze het soms weer,dan weer door gegaan met de stoelen,nu dus sinds een dik jaar doet ze het echt nooit meer.
Ligt misschien ook aan je hond hoor,Mila is best beleefd van zichzelf,dus wil het graag goed doen.
Dus bij ons is het heel gemoedelijk gegaan,zonder er iets van te zeggen,ze is er zelf mee gestopt om het te doen ,volwassen geworden en geconditioneerd geraakt met dat ze nooit op de bank is.Dat ze weet welke plekjes voor haar zijn.
Zit je hond toch op de bank,dan heb je die nekvel echt niet nodig,maar gewoon je lieve stem,je roept je hond gewoon heel blij en uitnodigend bij je,dan komt ze ,dat beloon je weer met je stem..en je gaat lekker zitten op je bank(of eerst stofzuigen )
Geweldig al die reakties! Remy heeft ook een bench. En daarligt ze ook regelmatig in. Lekker kussen erin. Maar ze heeft ook nog een dik deken in de kamer. Dus 2 plekken. En ze ligt op allebei. Maar de bank blijft interessanter. Is te begrijpen!
Maar inderdaad, het helpt allemaal niets wat ik doe. Wel voor even. Maar als ik uit het oog ben voor haar, ploft ze weer lekker in de bank.....
Handenklappen doe ik dan ook als ze er in ligt. Helpt ook voor even... Ik denk dat ik gewoon veel geduld moet hebben.... En ik wil de hond niet in de bench opsluiten als ik er niet ben. Alleen in bepaalde gevallen als er bijv. visite is die bang is voor de hond. Maar dat is bij hoge uitzondering. En na een tijdje laat ik haar dan ook weer los. Ik ga niet de hond de hele avond opsluiten voor de visite. Maar dat even terzijde!
Ik was ook benieuwd hoe jullie je hond corrigeren.
Ik ga met jullie tips aan de slag en moet veeeeeeeeeel geduld hebben! Ze weet dus wel dat, als ze er in ligt en ik kom er aan, dat ze fout is.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe je hond corrigeren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?