Even een nieuw topic, omdat nu meer duidelijk is wat er aan de hand is.
Uit bloedonderzoek is gebleken dat Buddy\'s schildklier onvoldoende werkt. Ze krijgt nu vanaf afgelopen zaterdag Forthyron. 1/2 tabletje 2x daags. Ze loopt eigenlijk niet meer, alleen als het echt moet vanwege plassen/poepen. Ze is erg afgevallen en heeft veel pijn.
Wie heeft ervaring, kan tips geven?wel/niet bewegen, voeding,
pijnbestrijding etc. Ik geef al spiersupport, denk aan een tiltuigje en voer vers vlees.
Zowel regulier als alternatief.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Buddy heeft schildklier problemen, wie heeft ervaring" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mijn hondje had ook een schildklier welke niet goed werkte. Bij hem werkte het te traag, waardoor hij dik werd, kaal werd, erg sloom was en moeilijk leek te lopen.
Zodra hij aan de medicijnen zat, ook forthyron, knapte hij razendsnel op en werd weer helemaal de oude.
Wel zal het even duren voordat je weet wat de juiste dosering is, daar gaat vaak wat tijd overheen.
Ik denk dus dat je vooral de medicijnen zijn werk moet laten doen en van dag tot dag moet kijken hoe je hond is. En niet zomaar van alles erbij gaan geven wat pijnbestrijding betreft, doe je dat wel, dan in overleg met je dierenarts.
Hoe oud is Buddy? Ik zou je absoluut acupunctuur aanraden!
Sterkte met je kanjer.
Buddy is in mei 11 jaar geworden.
Ik heb donderdag een afspraak met Karin de Haas, dat is een holistisch DA. Dan wil ik ook zeker acupunctuur met haar bespreken. Zij heeft het er de vorige keer ook al over gehad.
Heb je daar ervaring mee Golden, en zo ja welke dan?
Mijn Dobermann had een te traag werkende schildklier en kreeg L Theroxine. Ondanks alles heb ik gewoon met hem kunnen werken! Wel deden we langer over zijn conditietraining.
Qua voer enzo blijf hij gewoon op zijn hoeveelheid staan.
Dank je Golden. Ik ken acuunctuur op zich wel. De werking etc, wat het doet in het lijf. Ik kan me ook goed voorstellen dat het zou kunnen helpen. Heb alleen geen ervaring bij honden. Fijn te lezen dat jij ook de ervaring hebt om het naast tabletten te gebruiken. het kan elkaar dus ondersteunen.
Ik ga het zeke rmet Karin bespreken. Helaas had ik me in de datum vergist en hoef ik pas volgende week donderdag naar haar toe. ik ga haar mailen met de stand van zaken. Want er is nu natuurlijk toch wel het een en ander duidelijk.
bedankt voor je berichtje, en steun.
Vanmiddag had ik Buddy weer op haar pootjes gehesen. Ze gaat op haar rug liggen als je haar wilt optillen en laat zich dan helemaal slap hangen. ( dat heeft ze altijd gedaan hoor) Dat werkt niet echt mee. Bij het plasplakje duurt het dan even voor ze zelf haar pootjes neerzet en er echt op gaat steunen. met veel moeite plaste ze en liep ze nog een klein eindje. toen terug naar de tuin. Ik had nog wat gedroogde pens in mijn zak en die gooide ik een eindje voor haar neus op de grond. Tot mijn verbazing leek ze ineens een stuk meer (wils)kracht te hebben. Ze ging echt een stuk actiever snuffelen. Zelfs toen ze viel en op de tegels lag stond ze uit zichzelf weer op om de stukjes pens nog op te eten. het heeft haar erg moe gemaakt. Nu ligt ze weer helemaal gevloerd op haar bedje.
Ik ken wel 2 ervaringen van honden met schildklierproblemen, maar geen eigen ervaring. En met de klassieke acupunctuur kun je ook bij honden bereiken dat de medicatie sterk kan worden afgebouwd en met Chinese of Westerse kruidengeneeskunde ondersteund kan worden. Mijn honden worden -indien nodig- in hoofdzaak behandeld door een klassiek acupuncturist die volgens de TCM werkt en ik heb ontzettend goede ervaringen met mijn oudste hond, waarvan zijn materie toch ook behoorlijk complex is/was. Alleen heeft hij geen schildklierproblemen, maar wel een behoorlijk achterhandsprobleem, mede veroorzaakt door zijn endeldarmslapte en peri-anale fistel ten gevolge van vaccinosis. Tot op heden loopt hij meer dan prima en ontlast hij ongekend goed, zonder pijn. En dat is mij zoveel waard dan zomaar een NSAID of Prednison er in, met de wetenschap dat dit hem meer ellende zal doen dan goed op termijn. Dus ja, met acupunctuur en ondersteuning van medicinale kruiden is veel mogelijk voor allerhande aandoeningen. Had ik een hond met schildklierproblemen, dan ging ik zonder meer naar mijn klassiek acupuncturist.
Een uitleg over acupunctuur, meer vanuit de wetenschapshoek:
http://dierenartsdeventer.com/acupunctuur/
De TCM heeft daar een geheel andere kijk op:
http://www.de-kraanvogel.nl/hout/vormen.html
Erg naar dat je hondje er zo aan toe is. Hoop dat ze snel op zal knappen.
even een upje over Buddy
Na mijn laatste berichtje is Buddy nog zieker en zwakker geworden. Ze loopt niet meer. Ik moet haar naar buiten dragen en daar doet ze liggend haar behoefte.
Ik ben in een week tijd een aantal keer bij de DA geweest. We hebben andere pijnstillers gekregen, maar zijn weer teurg op rimadyl omdat ze, achteraf gesteld, van de corthaphen alleen maar zieker werd.
Dit weekend heeft ze een aantal keer haar plas laten lopen. Ook poepte ze een keer gitzwarte ontlasting. Ik schrok me echt een hoedje. Heb waar bewaard en ben maandag naar een andere DA gegaan. Mijn eigen had geen plek. Deze DA zei dat het heel gelukkig geen eigen bloed is wat ze heeft uitgepoept. Pfffffff wat een opluchting. Deze DA heeft haar oo terug gezet op Rimadyl. Een Antibioticainjectie gegeven en bloed afgenomen om te testen op Leishmaniasis. Wat afkomstig is van een steek door de zandvlieg. Buddy lijkt een ontstoken slijm te hebben in haar neus. Ze loopt nog steeds niet, maar is gelukkig wel wat alerter en komt al en toe met haar kop omhoog. Ze reageert weer kwispelend op mijn stem en aanraking en hapt ook weer gretig een hondensnoepje uit mijn hand.
Haar eten heeft ze steeds goed opgegeten en ook drinken doet ze heel goed.
van Karin de Haas heb ik een moxastaaf meegekregen en druppels die de schildklier moeten ondersteunen, en druppels met een fosforoplossing. Ook heeft ze een acupunctuurbehandeling gehad.
Het wachten is nu op de uitslag van het bloedondrzoek mbt de zandvlieg. vrijdag moeten we weer voor controle ivm de T4 waarde.
Tot die tijd duimen en hopen dat het beter gaat.
Ongelooflijk Bertine. In elk geval wel fijn dat Buddy blijft eten en drinken! Heel veel sterkte voor je kanjertje.
Vandaag kreeg ik na herhaaldelijk vragen, mailen en bellen de bloeduitslagen van het eerste bloedonderzoek thuisgestuurd. Die test is op 5-6 afgenomen.
ik had gehoopt dat ik ze mee kon nemen naar Karin, maar helaas waren ze er toen nog niet.
Karin wist ook niet wat ze met Buddy aan moest. Ze schrok duidelijk van haar. Ze kon niet verklaren wat er nu aan de hand kon zijn adhv mijn verhaal.
Bij thuiskomst was er een mail met de uitslagen van het bloedonderzoek. Ik bn er meteen in gedoken en al zeggen de meeste dingen mij vrij weinig, ik zag wel dat er vel meer waarden niet normaal waren dan alleen die van de schildklier. Ik ben meteen gaan zoeken op internet.
ik ben geschokt. Niet zozeer om de uitslag maar wel on het feit dat de DA al deze waarden naast zich heeft neergelegd en zich alleen maar geconcentreerd heeft op de schildklier.
Als ik de uitslagen onder de loep neem en met hulp van google analyseer lijkt het me duidelijk dat de lever beslist niet goed functioneerd en ook de alvleesklier niet goed is. Het lijkt me dat Buddy te ziek is om beter te worden. ....
Als ik dat kan 'zien' lijkt het me toch dat een DA daar op zijn minst aandacht aan had moeten geven bij het bespreken over inzetten van de behandeling.
Ik zou als ik jou was weer contact met Karin opnemen en haar de uitslagen mailen. Die is wat betrouwbaarder dan dr google.
Ben ineens uitgelogd. Bovenstaande reactie was van mij.
Dit staat er wat als afwijking wordt weergegeven
Schildklier:
T4 12.2 moet zijn 12.9 - 51.5 mmol/l
Nieren:
Inorganic phosphate 1.8 moet zijn 0.9 - 1.7 mmol/l
Lever;
ALT 163.6 moet zijn , <122 u/l
AST (GOT) 75.7 moet zijn < 59 u/l
GLDH 34.94 moet zijn < 18 u/l
Alvleesklier:
Glusoce 3.0 moet zijn 3.2 - 7.0 mmol/l
fructosamine 379 moet zijn 203 - 377 umol/l
Spieren:
CK 554 moet zijn 78 u/l
LDH 656 moet zijn <159 u/l
calcium 1.9 moet zijn 2.1 - 2.9 mmol/l
Bevraag eens of ze verder onderzoeken op diabetes, hypoglycemie etc. Dit naar aanleiding van met name de alvleesklierwaardes. Lever en nier kunnen dan ook verhoogd zijn. Zonder aanvullend onderzoek en alle totaalwaardes kan dit van alles zijn, maar het doet mij denken dat je hond in een hypo zit. Vraag dit alsjeblieft goed na.
Is dit de uitslag waarop de diagnose hypothyreoidie is gesteld? Alleen een lage t4, geen TSH?
dank je Golden, alweer voor je uitleg en meedenken. Ik zal morgenochtend in iedergeval proberen wat urine op te vangen, zodat ik dat kan meenemen naar de DA.
vandaag lijkt ze weer een klein stapje vooruit te gaan. Ze bemoeide zich vanmiddag zelfs, al liggend en vanaf de zijlijn, met het spel van Junto en Balou (de buurhond) alsof ze zich er tussen wilde mengen, of om mee te spelen, of om de boel structuur te geven
Groot HOERA! hier vandaag. Buddy haar T4 waarde is weer binnen de normen. Welliswaar aan de lage kant. Maar dat het gestegen is vind ik al heel fijn. het is geen diabetes volgens de waarden van het bloedonderzoek, geen zandvlieg en de organen zijn niet zodanig aangetast dat die het ziektebeeld kunnen veroorzaken.Buddy krijgt nu Forthyron, maag/darmtablet (zitac en Is-gel) en pijnstilling (Onsior)
Om Buddy aan te laten sterken en weer op de been te krijgen moet ik haar menu aan gaan passen.
Licht verteerbaar, high energie en 2 x daags ipv 1x. Ook is op dit moment BARF niet zo geschikt voor haar omdat ze nogal schrokt, moeilijk slikt en haar maag en darmen heel gevoelig reageren op grote stukken. Gisteren van 19.00 uur tot 02.30 uur liggen kreperen van de pijn en daarna een heel hoge ademhaling en hartslag na het eten van een stuk paardenvlees en eeneendennek, het was wel een dubbele portie. dus of het nu aan het soort vlees ligt of aan de hoeveelheid is nog even uitvogelen.
vanmorgen bij de DA een worst van Sanimed meegenomen. 400 gram voor 3 euro! Ze mag max. 400 gram op een dag. dus nogal prijzig. Bovendien stikte ze vanmorgen bijna in de eerste helft, die ik in kleine blokjes had gesneden, maar toch als een dikke bal deeg in haar keel bleef steken. Dus geen succes.
Wie heeft goede tips? het mag KVV zijn, maar ook BARF dat ik dan zelf zal malen.
Voor deze week wil ik dit even zo houden. Om te kijken wat dit echt doet. Dus geen andere middelen erbij, van Karin, zoals ik nu steeds gedaan heb. Ik kies hiervoor omdat ik het gevoel heb dat Buddy echt iets sterkers nodig heeft dan natuurmiddelen. Áls ze straks dan zou lopen wil ik langzaam overstappen op natuurmiddelen en bovenstaande afbouwen, mits ze daarop blijft verbeteren natuurlijk. De kans dat niets aanslaat en ze niet meer op de been komt zit er ook nog steeds in.
Ik zou zelf niet kiezen voor Sanimed, maar gaan koken voor de hond. En dan langzaam over op een gemalen voeding, zonder premix en andere toevoegingen. Ik heb net je mail beantwoord wat de bloeduitslagen betreft en daar een supplementeringsadvies voor gegeven. Persoonlijk zou ik dit wel meteen toepassen. Dit kun je bespreken met je dierenarts.
Sterkte!
De sanimed is echt geen succes. Buddy had ook gisteravond weer erg veel moeite het door te slikken. Dus dat was eens en nooit weer.
Vanmorgen heeft ze paardenvlees in kleine stukjes en een kapotgeslagen kippennekje ( klein stukje) gegeten. Haar buikje rommelt echt een heel stuk minder en ze ligt er goed ontspannen bij. Paardenvlees is toch over het algemeen ook wel mager? of is er een andere reden dat dat nu niet goed voor haar is?
Ik ga Karin een mail sturen met een menu en haar advies daarover vragen.
Paardenvlees is erg mager en bevat veel ijzer, zink en vitamine B. Kleine stukjes of proberen te malen vergt minder van maag en darmen. Toevallig krijgen mijn jongens vandaag ook paardenvlees. Als Buddy geen bot wil eten, dan zou je gemalen eierschaal kunnen toevoegen (1 theelepel op 500 gram) of gemalen bot. Dan blijft de constante aanvoer van calcium ook gewaarborgd. Teveel paardenvlees achtereen kan laxerend werken.
Toen ik Buddy vanmorgen naar het veld bracht voorhaar behoefte ging ze eerst al kruipend een rondje draaien en toen poepen. toen even uitpuffen. Daarna ging ze weer kruipen en op haar voorpootjes steunen. Ze bleef nog niet stil zitten, maar deed moeite om ook haar achterpootjes te gebruiken. Ik heb haar heel ligt onder haar borst ondersteund en toen ging ze staan! HOERA! Ze slaakte een diepe zucht en bleef ong. een half minuutje staan, toen zetten ze zelfs 2 stapjes. En liet zich weer langzaam in het gras zakken. Ik ben zo blij! Ze bleef maar kwispelen en ging eens lekke rop haar rug liggen voor een buikmassage. Toen die was afgelopen kroop ze dicht tegen me aan, alsf ze zeggen wilde 'ik wil naar huis'.
Heb haar binnen op haar bed gelegd en nu slaapt ze als een roosje.
Ik zou zelf in elk geval geen geitenbot geven. De andere karkassen zou ik voorbewerken met een hamer, zodat het maagzuur ook in de binnenste delen van dragend deel kan komen en goed kan inwerken. Dat voorbewerken kan je hond natuurlijk ook prima zelf, door het kraken van de karkassen, maar voor de zekerheid kun je daar zelf ook bij helpen. Een goede spijsvertering is ook afhankelijk van een goede beweging. Zonder beweging stagneert ook een goede maag- en darmfunctie. Hierdoor zou je kunnen overwegen om alleen makkelijke karkassen (deels kraakbeen en dragend deel met merg) van gevogelte en kleine prooidieren te geven en die voor te bewerken met een hamer. Of daarnaast ook botmixen te geven, naast vooral ook fijn gesneden spiervlees en orgaan (en een deel chlorofyl ter ontstoring). Lamshart bevat veel zink, ijzer, magnesium en kalium, hart in het algemeen bevat vitamine B's (ook B12 en B6) en wat C.
O.a. het aminozuur Taurine is belangrijk voor de hormoonproducerende organen zoals de alvleesklier en de schildklier, evenals de Tyrosine wat ook in hart zit.
Prima om daarmee af te wisselen als orgaanvlees.
Fijn dat Buddy wat meer haar achterhand lijkt te gebruiken.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Buddy heeft schildklier problemen, wie heeft ervaring" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?