Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "fietsen of lopend uitlaten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
dat moet je die felheid proberen in te houden??? Volgens mij zegt niemand dat je slecht bent voor je hond, maar word er juist gezegd wat slecht zou zijn voor je hond....bijv het fietsen. Hoop dat je wat aan de adviezen hebt.
jazeker heb wel heel wat aan de adviezen gehad en zal ze in acht nemen harstikke bedankt voor jullie reacties mensen
Heb de discussie meegelezen, ik heb ook lang gedacht wat maakt het uit als je gewoon de hond in "normale" looppas laat mee lopen. Toch als je goed oplet is het bijna niet mogelijk de hond in gewone wandelpas te laten lopen naast de fiets want je valt bijna om. Dus je gaat al gauw sneller. Heb dus met veel ongeduld netjes gewacht tot ze een jaar was.
Mika is nu bijna 2 jaar en fiets bijna elke dag 20 minuten tot een half uur met haar. Nu heb ik het geluk dat ik op 10 minuten loopafstand een grote vijver heb waar Mika heerlijk kan zwemmen. Ook daarme kun je veel energie kwijt raken en het is ook nog eens verkoelend voor de hond.
Dus mss een alternatief voor je om een vijver te zoeken waar ze kan zwemmen.
Ik ben sinds kort ook begonnen met fietsen met Cooper.
Ik heb ook gewacht tot hij minstens 1jaar was, om zijn gewrichten te sparen.
Hij is nu 2jaar.
Wat je wel kan doen, wat ik wel handig vind.
Is hem nu al bepaalde begrippen aanleren om later te gaan fietsen.
Cooper kent links & rechts. Dat maakt het alleen maar makkelijker op de fiets, zodat je hond de juiste kant op loopt & je niet onderuit trekt.
Stop is ook een handig commando, als je aan een straat moet stoppen.
"volg" zeg ik tegen Cooper als hij bv een hond ziet. Zo hou ik zijn aandacht op mij & loopt hij goed mee.
Ik zou hem eerst die dingen aanleren, zodat het makkelijker wordt om te fietsen.
En liefst ook wachten tot hij 1jaar is.
Wij doen het beide.
Als het niet zo warm is pakt mijn man wel eens de fiets,en anders lopen wij ieder dag een uur a anderhalf uur in het bos
Ook ik heb mijn lijntjes uitgegooid over het op jonge leeftijd naast de fiets, maar hier ook als antwoord, wacht tot de hond een jaar oud is, het gaat TE vaak fout, met alle gevolgen van dien.
Ook mijn werk even gebeld, ook de da daar, wacht tot de hond een jaar is!
Voor ons is de ideale combie 20 tot 30 min fietsen naar de bos. Dan lekker 45 minuten spelen en snuffelen in het bos en dan weer 20 tot 30 minuten naar huis. Ligt een beetje aan de route.
Is het warm weer ga ik s morgens al met de fiets liever niet s avonds omdat de weg lang warm blijft.
Op deze manier is hij lichamelijk voldaan door het fietsen en geestelijk door het bos. Resultaat een zeer tevreden hond die de rest van de dag heerlijk ligt te slapen met natuurlijk nog de nodige "korte" wandelingen.
Wel altijd opbouwen het fietsen, niet zomaar opeens 30 minuten gaan fietsen maar met 5 minuten opbouwen.
Kijk wel naar het ras wat je hebt als je nu al wil gaan fietsen. Vooral de grotere rassen die gevoelig zijn voor hd zou ik zeker wachten tot een jaar. Kleiner rassen kunnen vaak iets sneller. Wij zijn begonnen met 7 maand maar dan wel eerst naast de fiets lopen dan steppen en dan met 5 minutjes in een langzaam tempo opgebouwd.
Wil je de jonge hond toch moe hebben en je kan nog niet fietsen een eind aan de riem lopen is ook veel vermoeidender dan loslopen.
suc6
@ Hadassa
Binck is nu 1.6 jaar oud. Doe dit nu al zeker een half jaar maar we hebben er dan ook een maand of 4.5 a 5 maand overgedaan om zover te komen . Binck is dan ook van een ras dat niet gevoelig is voor hd.
Ik geloof niet dat je snapt waar het over gaat als we zeggen dat het slecht is op jonge leeftijd, het heeft niet per se te maken of je hond wel of niet gevoelig is voor HD en als ik jou schrijven goed lees zijn jullie begonnen op 1 jarige leeftijd en niet al bij 6 maanden. Lees maar wat Erika heeft geschreven op pagina 1 van dit topic.
Ook ligt het eigenlijk nog aan de poten en de manier hoe die staan. Honden die poten hebben die niet recht onder het lichaam staan zoals bv Engelse Bulldog of zwaar gebouwde honden zijn niet zo geschikt om naast de fiets afstanden te moeten afleggen.
@ Hadassa en Cia
Ik heb de vraag die er gesteld word wel goed gelezen. Die is namelijk liever 30 minuten wandelen of 15 minuten fietsen of een combi van die 2. Dat er later nog aanvullende informatie komt had ik ook gezien.
Als jullie konden rekenen of, misschien beter konden lezen. Hadden jullie kunnen lezen dat ik begonnen ben met Binck aan de fiets toen hij zo,n 7 maand was. We hebben dat toen in zo'n 4 maand opgebouw naar 30 minuten fietsen 45 minuten in het bos en dan weer 30 minuten naar huis. Dat doen we nu als het weer het toe laat iedere dag.
Dan ben je dus veel te vroeg begonnen. Ik dacht 1,6 jaar en we doen dit al een maand of 6 en ik dacht opgebouwd 4 maanden van die 6 maanden! Ik hoop dat je hond hier geen schade van opgelopen heeft.
Ik denk dat mensen zich eerst beter moeten verdiepen voordat ze iets gaan doen, ik heb zoveel schade gezien bij jonge honden naast de fiets.
Soms merk je pas dat er schade is op een wat latere leeftijd! Artrose op een jonge leeftijd is dus 1 van de dingen die je kan krijgen bij het fietsen met een te jonge hond.
Ik vind de wanneer fietsen, hoeveel lopen discussie ook wel lastig, ik heb mij ook niet aan de bekende richtlijnen gehouden met mijn energiebundels maar er zijn denk ik wel een paar mitsen en maren
Fietsen, en zeker op asfalt is een repetetieve eenzijdige beweging. Ik zou hier zeker voorzichtig mee zijn. Juist bij grotere rassen. Die hebben immers meer te groeien en moeten nog veel energie in botopbouw ed steken. Bot is geen statisch weefsel, maar zeker bij jonge dieren een actief weefsel dat zich moet vormen. Als ik het met mensen vergelijk kun je kinderen best laten sporten, maar het moet vooral speels en gevarieerd zijn. Onze huidige 2 jonkies (9 maanden) zijn veel sterker en gespierder dan onze vorige jonge hond, waarschijnlijk door de wederzijdse worstelpartijen. Toch is er ook tussen die twee een groot verschil, de ene is veel compacter en atletischer dan de andere, die gewoon een heerlijke puberslungel is. Dus wat we met ze doen aan lopen was ook duidelijk verschillend. Ik heb wel al met ze gefietst, maar dan niet op asfalt en zij los mee rennend door de boomgaarden. Juist met een hond die met 6 maanden al 33 kg weegt en waar waarschijnlijk nog wat bijkomt, zou ik voorzichtiger zijn dat met een hond zoals die van ons die zo rond de 20 kg gaan wegen en die ' born to run' zijn qua bouw. Het gewicht dat op de nog niet helemaal uitgeharde botten komt is immers groter, bij harde ondergrond en steeds herhalende identieke beweging ook zwaardere piekbelasting. Ik merk het trouwens bij mijn eigen lopen ook, van een rondje door bos en heuvels heb ik veel minder last dan van een beuk ronde op asfalt..
Groet, mir
Het zal natuurlijk uitmaken wat voor een ras men heeft,maar alle sledehonden(poolhonden)mogen met 1 jaar al vol meedoen aan sprint wedstrijd natuurlijk word er door de mushers en dierenarts wel gekeken of de hond het aan kan.
En onze honden groeien ook uit tot schofthoogte van +/- 62cm en tussen de 30 en 40 kg,en ze hebben ook op oude leeftijd geen problemen met gewrichten ofzo.
Op fietspaden word nooit getraint of wedstrijden gelopen omdat asfalt zeer negatief effect heeft op zijn gewrichten en voetkussens,in tegenstelling wat meeste mensen denken is op bospaden en gras lopen veel beter,de kans opstruikelen is zeer gering,als het niet veillig zou zijn voor de honden zou men echt geen wedstrijden op bospaden en weiland organiseren.
Lopen naast de fiest is een hele goede manier om de spiergroei op te bouwen , voor honden de een natuurlijke aanleg voor HD en Ed hebben is het helemaal goed om vanaf 6 maanden langzaam te beginnen met fietsopbouw.
Bedenk het is beter te fietsen in een gelijkmatige draf dan takken en balletjes gooien op een veldje(ongecontrleerde bewegingen)
Het fabeltje om niet eerde te gaan fietsen met een hond voordat ze 1 jaar(heb ook al 11/2 jaar gezien) stamt echt uit het jaar 0.
Ga maar eens advies inwinnen bij een orthopeed.
Ik ben met mijn reu beginnen fietsen aan 6,5 maanden. Rustig en opbouwend.
Hebben jullie dan allemaal dermate zwakke honden dat je die een jaar in een glazen kast moet steken en zeker geen beweging mag geven omdat ze anders kapot gaan??? Triest gesteld dan hoor, met vele rassen.
Als ik mijn honden loslaat, maken ze véél meer ongecontroleerde bewegingen dan gewoon rechtdoor lopen. Ze springen over grachten, gooien elkaar in de grond, remmen bruusk, vliegen uit de bocht, knallen op elkaar, knallen op mij, springen in mijn armen.... Ook pups ja.
Ik ga met pups makkelijk een uur wandelen. En train er dan nog dagelijks eens mee ook.
Tot nu toe heb ik allemaal uitermate gezonde volwassen honden.
Een hond die aanleg heeft om zwak uit te groeien, die groeit zwak op hoor.
Een hond met B heupen en die al van pup af aan ongeremd vrij heeft mogen rondlopen en trainen, vind ik veel interessanter dan een hond met A heupen, maar die het eerste jaar van zijn leven niet meer dan de tuin en een kwartiertje per dag aan de lijn lopen heeft gezien.
Maart, mijn honden hebben A heupen en lopen vrij rond als pup rennen wat ze willen, springen enz.
Gaan fietsen met een hond is echter heel wat anders, daar bepaal jij waar, op welke ondergrond, je gaat en hoe snel en hoe lang, immers de hond wil je volgen.Daarbij stopt men niet elke minuut om te kijken of de hond moe is, men neemt de fiets niet uit de kast voor een paar minuutjes, de kans is dus groot dat men te ver gaat, te snel gaat en op verkeerde ondergrond, men rijd meestal niet de fiets eerst naar een zandpad toe.
Het heeft helemaal niets met zwakte te maken, maar gewoon met ontwikkeling van het beenderstel. Een jonge hond heeft groeischijven die nog niet 'verhard' zijn, en dus kwetsbaarder (los van ras, grootte enz, maar dus puur op leeftijd). Vandaar dat je dus niet op die jonge leeftijd met een hond traint, als het welzijn van je hond belangrijk is.
Daarbij stelt de topicstarter ook nog eens dat hij een pup heeft van 33 kg en dus een (te)zware hond is, waarbij het over?gewicht een extra belasting kan zijn. Een reden te meer om niet zo vroeg met de hond te gaan fietsen.
Noah, vraag maar eens naar groeischijven bij diezelfde orthopeed, of in jouw geval, misschien bij een andere.
De topicstarter raad ik aan zijn hond gewoon gezonde beweging te geven geschikt voor zijn leeftijd, en niet te fixeren op de gedachte van een gespierde zware hond. Het is veel gezonder als je hond minder zwaar is, eerst een goed gestel rustig aan ontwikkeld, waar hij nadien, eenmaal volwassen!, zijn spieren aan kan ontwikkelen.
Je koos waarschijnlijk een hond voor een bepaald uiterlijk. Had je dit uiterlijk meteen willen hebben, had je een volwassen hond moeten nemen en geen pup, geef je pup, naast goede zorg en stabiele opvoeding, minstens ook de tijd!
hangt inderdaad af van de leeftijd en de weersomstandigheden. Met fietsen kun je gemakkelijk je hond in draf laten lopen. Dit is de beste snelheid voor de gewrichten en spieren (geleerd van stage @hydrotherapie voor honden dus geen zever :p)
Nu Fennah een jaar oud is ga ik soms eens met haar fietsen, en het is echt leuk! Maar af en toe ga ik ook joggen en dan mag ze ook mee.
Maar omdat dit moet wel opgebouwd worden, je kan niet zomaar ettelijke kilometers gaan rijden/lopen voor de eerste keer
Met fietsen moet de hond het ook gewend zijn. Hij mag niet tegen de fiets lopen, maar ook niet te ver. Niet ineens weg duiken naar een kat, duif of dergelijke,... niet trekken maar mooi naast je lopen,...
Natuurlijk kun je met een pup niet gaan lopen rennen zoveel je wilt, natuurlijk moet je kijken naar de ondergrond, en naar een schema om op te gaan bouwen.
Maar het is echt grote onzin dat een pup niet mee kan lopen aan de fiets, natuurlijk moet je je snelheid aanpassen, en waarom ga je niet een zandpad op of laat je je hond niet in de berm mee lopen??( als je de mogelijkheid hebt tenminste)
Maar iedereen moet doen waar ze een goed gevoel bij hebben, maar pas gaan fietsen als ze minimaal een jaar zijn kan grotere blessures tot gevolg hebben dan alles langzaam opbouwen als ze in de groei zijn.
Kinderen bouwen de conditie en spieropbouw toch ook niet pas op als ze een jaar of 16 zijn.
Nog ff een aanvulling, je moet natuurlijk niet met je pup gaan fietsen als hij veel te zwaar is, maar dat heeft in alle bewegingsgevallen een averechtse uitwerking, ik heb ook niet over een gespierde hond maar over spieropbouw, is heel wat anders, spieren ontwikkel je ook vanaf de eerste weken en niet vanaf zijn eerste levensjaar!!!
De topicstarter raad ik aan zijn hond gewoon gezonde beweging te geven geschikt voor zijn leeftijd, en niet te fixeren op de gedachte van een gespierde zware hond. Het is veel gezonder als je hond minder zwaar is, eerst een goed gestel rustig aan ontwikkeld, waar hij nadien, eenmaal volwassen!, zijn spieren aan kan ontwikkelen.
De opmerking over de spieren kwam van mij geloof ik. En dan gaat het me niet om het uiterlijk maar om het feit dat een goed spierstelsel en een hond die weet hoe hij moet bewegen, di de juiste coordinatie heeft, in mijn ogen een zwaardere belasting kan hebben dan een hond die dat niet kan. Jouw pups spelen en ravotten, erg belangrijk voor coordinatie ed. Een pup die - om een willekeurig voorbeeld te noemen- 8 uur per dag in een bench doorbrengt en weinig tot geen contact heeft met soortgenoten en niet veel speelmogelijkheden heeft, zal in zijn motorische ontwikkelng achterlopen. Ja, groeischijven zijn nog zacht, maar dat zijn ze bij mensen ook tot hij uitgegroeid is, en toch kunnen kinderen best bewegen en sporten, maar dan niet te eenzijdig en met mate. Begrijp met goed, ik ben het juist eens met je opmerking over het fietsen, ik denk ook niet dat daarmee te snel met worden gestart maar dat een hond tot een jaar oud 'niets mag' daarvan heb ik het idee dat er soms te rigide mee om wordt gegaan.
Mireille
ik hoor hier echt verschillende antwoorden van het wel of niet kunnen en of het wel of niet goed is voor een pup,maar zie wel dat de meerderheid er tegen is de hond onder een jaar te laten fietsen en of ik/iemand nou een grote hond of een kleine hond heb,een hond blijft een hond,maar heb de verschillende meningen gehoord en ben tot conclusie gekomen dat het gewoon slecht is voor de hond om vroeg te beginnen met fietsen,of iemand moet met sterke argumenten komen eventueel bewijzen dat het wel goed is maar naar mijn mening en wist er niet veel van de nadelen en voordelen van het fietsen,gewoon niet doen!maar wat ik wel heb gemerkt is dat mensen te soft met honden omgaan daar bedoel ik mee te beschermend
Ik neem aan dat jij net als iedereen hier het beste met zijn hond voor heeft...
Ht is voor een hond niet zo goed om op zo'n jonge leeftijd belast te worden, dat heb je nu denk ik al genoeg gehoord, wat jij er mee doet moet je zelf weten...
Ik denk dat je er wel rekening mee moet houden dat het zich terugbetaald als de hond ouder is, houd daar rekening mee, de hond kan ernstige problemen krijgen en dan loop jij straks met een hond die heupproblemen heeft etc....
Dus er nu gewoon even rekening mee houden en wachten tot hij volgroeid is en zijn gewrichten het beter aankunnen.
Moet toch niet zo'n probleem zijn??
Hoezo te beschermend??
Het is toch altijd beter om gezondheidsproblemen te voorkomen? lijkt mij dat dat gewoon je gezond verstand gebruiken is hoor..
Begrijp niet waarom je zo vreselijk moeilijk te overtuigen bent, want eigenlijk heb je hier helemaal geen forum voor nodig. je kunt met dit soort vragen ook gewoon je dierenarts bellen of verschillende dierenartsen, je kunt jezelf inlezen op het net en dan waarschijnlijk steeds hetzelfde tegenkomen, dus waarom je zo moeilijk doet is mij echt een raadsel...
Het is gewoon beter om te wachten totdat je hond een jaar is, het is in het belang van je hond en daar gaat het toch om??
Hihihi wat een reacties in dit topic..
Maargoed, over dat hele fietsen is nogal een discussie. Wat zeg ik over beweging is nogal een discussie.
Wat wel en wat niet te doen met je pup, en wanneer is een pup geen pup meer.
Ik heb vooral zelf gekeken naar mn hond(en zijn achtergrond)
He "rare" vind ik dat aan een kant moet je een pup onthouden van vanalles en nog wat maar als dat een
vroegtijdige diagnose word gesteld aan HD dan moet je ineens wel vanalles gaan doen en 1tip daarvan is
FIETSEN.
Nou ben ik zelf iemand die graag twee kanten bekijkt en daar mijn conclusie uithaald.
Tyson is nu 6maanden?! Kan je best mee fietsen denk ik, als het stapvoets is, dus hij is in
een lichte versnelling. Hoe lang ligt aan de hond. Zou eerst 5min gaan en dat langzaam uitbreiden. Voor
alles geldt; JE WIL JE HOND NIET UITPUTTEN!!! Dus met alles wat je doet goed op je hond letten!
Als het gaat om je hond voldoen in zijn behoefte moet je kijken naar zijn geschiedenis. Dus wat drijft hem.
XXL bully is een grote pitbull terrier??
Dit soort honden hebben veel energie, houden van dingen ondernemen, kunnen koppig zijn (vereist een goede band tussen baas en hond) en houden vaak van graaf en speurwerk en apporteren.
(als ik goed zit natuurlijk)
Een hond heeft ook geestelijke uitdagingen nodig. Wat je bijv kan doen als je kijkt naar speurwerk is een
soort van bekertje bekertje. Ik heb kleine plastic bakjes gekocht (4 voor volgens mij 1,50 bij Xenos) in de
deksels gaatjes gemaakt. In een van de bakjes doe je iets lekkers, de rest niets. Je zet ze in willekeurige
volgorde voor je hond, die netjes zit te wachten, op jou commando (bijv ZOEK) begeleid je hem langs de
bakjes. Als hij stop bij dat ene bakje (de eerste paar keer zou hij ongeduldig reageren) vraag je om een
ZIT en een POOT en dan geef je hem het lekkers!
De bedoeling met dit te oefenen is dat hij op een geven moment langs de bakjes gaat, gaat zitten voor het
goede bakje en deze aantikt met zn poot!
Echt super leuk om te doen! Succes!!
Er worden door verschillende mensen twee dingen door elkaar gehaald.
Niet met je hond fietsen, betekend niet dat je je hond niet moet laten bewegen.
Er is alleen een verschil tussen vrij bewegen en een door de mens gestuurde training (als bv fietsen)
Jonge honden hebben zeker beweging nodig, maar zijn niet te vergelijken met jonge kinderen. Een hond heeft op een a twee jaar zijn volwassen omvang. Kinderen doen hier meer dan twintig jaar over en ontwikkelen dus heel anders.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "fietsen of lopend uitlaten?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?