Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken/happen naar voorbijgangers (bijv. fietsers/hardlopers)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Voor mij wil dat zeggen dat hij die situatie niet aankon.
Juist door hem op jouw manier te dwingen om over zijn grenzen heen te gaan. De manier om rust en afstand in te bouwen heeft hem weer den vertrouwen op mij.
Wat jij er verder van denkt moet jij weten.
Ik heb een methode gevonden die voor ons werkt.
@Petra
Maar vervolgens baseer je wel het maken van een grotere bocht, afleiden en dergelijke op het gegeven "stress" of lees ik dat dan ook verkeerd?
o ik heb inderdaad niet goed gelezen de hond valt helemaal niet uit maar wekt alleen de indruk of dit zou kunnen gaan gebeuren.
Inderdaad moest ik ook aan de eigen situatie van toen Lola net bij ons was en letterlijk naar alles uitviel terugdenken, hoe heftig dat was, en hoe machteloos je dan staat, als je het niet voor bent, kan je eigenlijk niets meer, doen, de eerste keer was ook erg schrikken.
Binnen was ze trouwens ook de braafste hond ter wereld, als je maar goed rekening ermee hield om haar met beleid te benaderen, ze was (ogenschijnlijk?)rustig, sloopte niets, kon vanaf het begin goed even alleen blijven, blaft alleen als er echt iets is.
Met mijn dh heb ik indertijd de fout gemaakt door haar als pup met alles kennis te laten maken, en overal op af te stappen. Niet handig want dat moest later weer afgeleerd worden. Misschien dat zoiets mee kan spelen in deze situatie? Dat de hond van pup af aan gewend is om naar van alles toe te lopen?
In elk geval, wat de oorzaak ook is, de methode om eerst in alle rust zonder afleiding te oefenen op aandacht en elkaar door en door leren kennen en dan stapje voor stapje gaan uitbreiden, is een veilige methode met relatief weinig stress voor alle partijen.
Er zijn veel overeenkomsten tussen beide theorien, het grootste verschil is de externe factor en de interne factor.
Ik vind het net zo onzinnig om iedere keer te horen 'dat je wel gene goede band zult hebben' als dat jij het onzinnig vindt om iedere keer die andere riedel te horen.
Het grote probleem met jou verhaal vindt ik het praktische. Hoe ga je daar in de praktijk mee om?
Wat DOE je dan letterlijk.
Jouw methode, het gewoon doorlopen, is leuk, maar ligt ook maar aan de ernst van de situatie.
Vanmiddag zag ik een kat opstraat achter een auto zitten, Fedor was geintresseerd, maar ik koos ervoor om in dit geval wel gewoon door te lopen. Ik maak een inschatting of wij samen die situatie aan kunnen of niet. Zo niet, dan draai ik om. Ik moet wel. Zo ook denk ik in het geval van de Rottie. Grote sterke hond, als je de situatie niet aankan, dan moet je hem niet aangaan. Iedere keer dat de hond wint door zijn zin te krijgen (er naar toe,) sta jij weer een paar stappen terug.
Hahaha..
mja...
EN TOCH, kun je een band hebben met je hond zoals jij hem beschrijft, en dan alsnog meegesleurd worden door je hond.
Want....
Als jij gelijk zou hebben zou IEDEREEN die ik ken met grote hond een slechte band me zn hond hebben. Althas iedere dog-achtoge eigenaar, die hebben allemaal wel eens languit op straat gelegen omdat er iets gebeurde wat je niet zag aankomen. Het zijn heerlijke beren maar heus, soms vergeten ze hoe groot ze zijn.
Mijn Fedor en ik hebben een geweldige band. Al van jongs af aan, daar is niks mis mee, ook nooit wat mis mee geweest.
Dat is wat er mis is met die theorieen. Het zou kunnen dat het aan de baas/hond relatie ligt, is mogelijk, maar het zou ook kunnen dat het aan spanning ligt, het zou ook nog kunnen dat door maar steedjs tegen de baas te zeggen dat Zn relatie met zn hond niet goed is, je de relatie die er is verstoord, dat zijn .hele lastige dingen.
Een theorie is leuk, maar hij gaat niet op voor iedere hond.
"Kokervisie? Haha, okay. Wel apart dat ik je dat nog nooit heb zien schrijven tegen de mensen die consequent vragen hoeveel rust de hond krijgt...als er weer een topic is over een bijterige pup. Heeft er misschien meer mee te maken dat deze visie je niet zo aan staat?"
Ik begrijp de relevantie en interpretatie van deze constatering in dit topic niet echt. Het lijkt me handig On Topic te blijven en ben je oprecht geinteresseerd in mijn intenties hierin dan is een PB een mogelijkheid.
""En tja, dat mensen dit nog steeds in termen van strijd willen trekken. Zo is het gewoon echt niet. Ook zonder snoepjes en obsessief snuffelen kun je een hond heel vredelievend benaderen, met het oog op samenwerking en een prettige sfeer voor de hond. Maar het is misschien inderdaad prettiger om de hond als monddood te beschouwen, als het vaatje dat zich alsmaar bezig houd met jouw behoeftes en ontwikkeling, zonder daarin zelf een sociale ontwikkeling mee te maken.""
Ik vind het erg jammer in dit topic en bovendien vind ik het ook een nare insinuerende toonzetting waarvan ik me afvraag of dat nu nodig is. Het is sterker om bij je eigen waarheid en kracht te blijven dan dat van een ander onderuit te halen.
De roedelmethode bevat basiselementen in de relatie met het dier die zeker overlappen. Maar ook een achtergrondtheorie waar ik mij niet volledig in kan vinden, te beperkend. Dit topic lijkt me alleen niet de plek om hier verder op door te gaan uit respect voor TS. Er is inmiddels veel informatie en advies beschreven en de wens is dat TS weer een stuk verder komt in de relatie met zijn dier.
zelf heb ik dat aangepakt door een combinatie van een Halti/Gentle Leader (goed gebruikt krijg je daar meer controle mee over je hond wat ook erg fijn kan zijn bij een hele grote en sterke Rottie ), een veranderde houding van mijn kant en een heupriem. Ik heb toen geen gewone riem meer genomen maar een heupriem (een oude riem om de heupen gebonden
). Dan kun je namelijk niet per ongeluk corrigeren of belonen door te trekken of juist mee te geven tijdens het trekken van je hond. Ik gebruikte dat met een halti en een halfcheck. De halti omdat ik daardoor meer controle kreeg over de kop van mijn hond (en waar de kop gaat, gaat het lichaam) maar ook omdat het bandje over de neus wat samentrok zodra Dobber trok (correctie). Daarbij gaf ik verbaal een correctie: 'nee Dobber' en fysiek: doorlopen zonder verder aandacht te geven aan het gedrag. Maar ik denk dat de grootste 'actie' die ik deed wel was dat ik mijn gehele houding veranderde t.o.v. Dobber. Niet meer belonen voor goed gedrag (je weet immers vaak niet de motivatie van het gedrag en gedrag kan dus een resultaat zijn van een motivatie die je helemaal niet wilt belonen zoals even niet trekken omdat ze een kat ziet). Wel corrigeren, eerst door een prikje in de zij maar daar ben ik later van af gestapt. Als baas moet jij zo min mogelijk geweld gebruiken want leiderschap is gebaseerd op mentaal overwicht, niet op fysiek overwicht. Daarbij (en nu alleen nog maar) corrigeerde ik verbaal. 'Nee Dobber' en dan was het duidelijk dat ik iets niet wilde. Inmiddels kan ik Dobber nu goed corrigeren en weer in goede banen leiden door een verbale correctie terwijl ik gewoon doorloop/door ga met wat ik aan het doen was.
maar zo is dus alles op jouw manier gegaan, een halti, een halfcheck moest eraan te pas komen, ze moest gecorrigeerd worden, hoe kon ze op deze manier dan nog communiceren naar jou toe, of op zichzelf leren vertrouwen, of het idee hebben dat jij haar begrijpt?
Ik ben iemand die niet corrigeert, maar liever kalmeert. Een volwassen hond is naar mijn mening te waardig om het zo maar eens te zeggen om gecorrigeerd te moeten worden, corrigeren doe je alleen als er fouten gemaakt worden en ik ga ervan uit dat honden allleen in mensenogen fouten maken en niet in hun eigen beleving.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Trekken/happen naar voorbijgangers (bijv. fietsers/hardlopers)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?