Mijn Buurhond is deze week voor de tweede keer geopereerd. Hij had oxalaatstenen die de urinebuis blokkeerden, zo dat hij niet meer kon plassen.
De hond heeft zijn leven lang brokvoeding gehad en krijgt nu dieetvoer van Hills om dit in de toekomst te voorkomen.
Wat zou je aan versvoeding kunnen geven? Heb al op de forums vooor rauwe voeding gekeken maar kom er niet goed uit!
Wie weet raad, en kan een compleet versvoer voorstellen zodat dit in de toekomst vermeden kan worden?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oxalaatstenen in urinebuis, welke versvoeding is er nu geschikt!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
De overstap naar versvoer zal de problemen al kunnen voorkomen. Er is geen speciaal versvoer voor deze aandoening. Het probleem komt door brokken. Eigenlijk dus heel eenvoudig op te lossen door vers te gaan voeren.
Het is niet gezegd dat een overstap naar een verse voeding de problemen doet laten verdwijnen. Oxalaatstenen (als de eigenaar echt de juiste labresultaten heeft gehad) hebben vaak een erfelijke oorzaak (bijv. beïnvloed door een stofwisselingsstoornis of andere erfelijke oorzaak). Struviet is vaak voedings gerelateerd en meestal goed op te lossen.
Het verzuren van de blaas, zeker als de hond op brokvoeding stond, is altijd goed. Voor welk eender individu. Struvietstenen worden gevormd in een urine pH waarde boven 6,3. Dan moet je daar dus onder blijven en is tussen de 5,5 en 6,3 prima.
Maar calciumoxalaten en andere oxalaatvormen worden juist getriggerd in een omgeving onder de 6,3. Een alkalische pH waarde van 6,4 tot 6,8 is dan het meest geschikt om dit type steen niet tot ontwikkeling te laten komen.
Ik zou als eigenaar eerst de beginwaardes van de urine willen weten (duidelijke uitslagen met pH waardes, ureumwaarde, exacte type stenen, bacteriewaardes etc.) en in elk geval vers voeren. KVV's met premixen zou ik absoluut mijden, evenals een brokvoeding met onnatuurlijke ingrediënten die slecht door de nieren worden gefilterd. Die zijn voor gezonde dieren al niet OK, laat staan voor honden met een dergelijke nierschade. Liever stelde ik de voeding zelf samen, zodat ik redelijk zelf in de hand heb wat ik voer. Maar als alternatief zou een gemalen voeding moeten voldoen aan de prooidiertheorie, een duidelijke balans tussen spiervlees/orgaan/bot, zonder toevoegingen. Zelf zou ik vleessoorten geven gelijk aan een nierdieet. Een gematigd orgaanpercentage, niet teveel rood vlees diersoorten, hooguit 2x per week. En voornamelijk (wild) gevogelte, konijn, haas afgewisseld met lam, geit, hert en vis. Hoofdzakelijk diersoorten die hoog staan in aminozuren. Ik geef geen kip en rund.
Normaal gesproken is verzuren van de blaas echt meer dan prima en een 'must'. Maar zoals eerder geschreven, 'te zuur' is voor dit type steen een trigger en dan moet je gaan alkaliseren naar de juiste startwaarde.
Om de urine alkalischer te maken, zou je dan zelf je dagelijkse deel 'overige' kunnen toevoegen. Gestoomde of licht gekookte groentes, eventueel groentemixen, maar meer nog ben ik voorstander van het toevoegen van algen zoals Chlorella en Spirulina. Daarvan kun je in notime een prima pH creëren en werkt antibacterieel, met weinig tussenkomst van groentes. Kiemspruiten zoals alfalfa, broccoli, waterkers en bepaalde kruiden zoals peterselie, paardenbloem en brandnetel werken alkaliserend en afdrijvend, maar moeten niet dagelijks gegeven worden. Ter afwisseling is dit echter meer dan prima. Rauwe honing en kokosolie zijn ook prima inzetten om mee af te wisselen. Gefermenteerde zuivel en oxalaatrijk fruit is dan weer niet zo goed en zou je liever vermijden.
En niet onbelangrijk, het is verstandig om een hond met steenvorming goed door te spoelen. Niet zozeer om te verzuren, maar om het nier- en blaasstelsel vrij te krijgen van afvalstoffen die zich binden met de oxalaten in de nieren. Oxalaten zijn ook bronnen van bacterievorming en met het doorspoelen kun je een overgroei van pathogene bacteriën ook uit het nier- en blaasstelsel krijgen, waardoor je urineweginfecties c.q. nierbekkenontsteking voorkomt.
Afgekookt water met kokosolie, afgewisseld met rauwe honing vermengd met appelazijn die een antibacteriële werking hebben, daaraan mag je chlorellapoeder toevoegen. Hiervan dagelijks laten drinken om de doorstroming te bevorderen. De vanuit de nieren gevormde steentjes moeten via vergruizing wel uitgescheiden kunnen worden. Zo snel mogelijk het urinestelsel door en de blaas uit, zodat zo min mogelijk nieuwe vorming kan plaatsvinden.
Ter ondersteuning bij het vergruizen zou je bijv. Eurologist, Phytonics Kidney Comp of Solidago kunnen geven.
Kijk maar of je hier iets mee kunt.
Kijk hier kan ik wat mee. Over de PH waarden in relatie met verschillenden soorten stenen had ik gelezen maar wist niet goed hoe ik het ander dan inmoest vullen wat voer aanging. Dank je wel!
Is zelf PH meten een optie! ???
Ja en nee.....
Ik liet elke 3 maanden een uitgebreide filtering van urine uitvoeren via een urine centrifuge apparaat. Dan moest ik via catheterisatie nuchtere ochtendurine opvangen en dat ging dan de centrifuge in voor een duidelijke sedimentsbepaling uit microscopisch onderzoek. Deze resultaten weet je dan vrijwel meteen. Dan werd de urine nog een nacht extra op kweek gezet. Tegenwoordig heb je daar van die handige urine analyseapparaten voor. Zulke uitslagen zijn belangrijk om te weten, zodat je een redelijk beeld kunt verkrijgen van de nierschade.
Dit soort gegevens haal je niet uit urinestrips. Naar mijn mening zou je als je het zelf gebruikt dit alleen moeten zien als een leidraad voor de pH waarde. Nuchtere ochtendurine is dan belangrijk. Maar ook heeft voeding enorm veel invloed voor bepaalde waardes, zoals bijvoorbeeld ureum.
Aangeraden wordt om minstens 11 uur van tevoren geen eten meer te verschaffen voorafgaande aan urineonderzoek. Geef dan ook maar geen chlorella de dag van tevoren, want geheid is dit van invloed op de ureumwaarde die afgelezen wordt van de urinestrip van de volgende ochtend.
Urinestrips in het algemeen zijn handig, maar niet altijd betrouwbaar. Of je dat nu zelf afleest of via een dierenarts. Aanvullende onderzoeken zijn nodig, zodat je echt betrouwbare waardes overhoudt.
Een goed merk urinestrip is Macherey-Nagel.
Hier nog een linkje over de soorten blaas- en nierstenen:
http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/nl/labs_diensten/uvdl/informatie/sedimenten/Pages/Kristallen.aspx
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Oxalaatstenen in urinebuis, welke versvoeding is er nu geschikt!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?