Hallo allemaal,
een paar maanden geleden had ik gepost dat ik een lieve labrador zou krijgen etc. en dat het helaas niet doorging en me vader er geen reden voor gaf wat erg vervelend was, maar blijkbaar kwam het omdat de labrador veel te groot zou worden(zelf zijn we een best wel een kleine familie, ongv 1.50 tot 1.65 )
Vandaag kregen we te horen dat een kennis van ons een nestje had van 8weken van een dwergkees en een chihuahua! Mijn vader en ik gaan dinsdag de pup ophalen(reu). Zelf wil ik hem Fenryl noemen( zo wou ik de labrador ook noemen). Vinden jullie dit een goed idee? Je spreekt het met een 'amerikaanse Y'uit. (Fenrul , zoiets). De meeste van jullie zijn erg ervaren als het gaat om honden dus mijn vraag naar jullie allemaal is: Wat zijn al de benodigdheden behalve een halsband, uitlaatriem, mand, voer en een borstel? En wat betreft de voer: wat is het beste merk voor mijn pup?
Dank jullie wel allemaal!
Groetjes Ani
Ik zou eerst eens kijken of de fokker op een verantwoordelijke manier fokt, voordat je een naam verzint en spullen koopt.
Gefeliciteerd Ani, met je nieuwe Pup . Een naam kiezen is heel persoonlijk en als jij dit een mooie naam vindt (ik vind hem heel bijzonder) - dan zou ik die gewoon geven.
Wat het voer betreft zijn er zoveel mogelijkheden.... Je kan brokjes geven, KVV - het hangt ervan af waar je eigen voorkeur ligt (en die van de Pup natuurlijk).
Persoonlijk ben ik voorstander van gezond natuurlijk eten geven. Kijk eens rond op het Forum, er zijn heel veel tips over.
Voor nu nog een paar nachtjes slapen en hoop dat we gauw fotoos van je Puppenkind mogen bekijken.
@Eefje,
Het is een goeie kennis, geen fokker hoor haha. We kennen hem persoonlijk.
Hij had toevallig een nestje gekregen en hij wist dat wij op zoek waren naar een pup, vandaar
voer:
het beste voor je pup is natuurlijk waar die het goed op doet. Je wil dat je pup het met smaak eet, dat het gezond is en goedkoop natuurlijk want wie wil dat niet hé.
Dan kan ik je KVV aanraden, kant en klaar vers vlees. Een nadeel is dat het in de diepvries bewaard moet blijven. Je moet dus zo een diepvries worst in de juiste proporties verdelen, terug in de diepvries steken en elke avond een portie uithalen.
Je kan voor een complete KVV gaan, dan moet je niet elke dag afwisselen in diersoort. Bij de andere merken wel. In het deel voeding van dit forum kan je daarover meer lezen en eventueel vragen stellen.
Nodig:
halsband of tuigje (dit heb ik liever omwille van de nek van je pupje)
drinkbak en voerbakken
riem(en) (een korte en een lange)
mand of/en bench (is heel handig voor het zindelijk worden en het alleen zijn)
borstel of kam
kniptang voor de nagels
kluifjes (let goed op de maat e.d.) voor de puppy tandjes die anders in andere dingen willen bijten
speeltjes, let wel op piepertjes en dingen die ze kunnen inslikken
snoepjes om mee te kunnen trainen
een tekentang
een tandeborstel en tandpasta voor honden (chihuahua's hun tanden moeten gepoetst worden omdat ze snel last hebben van hun gebit. Een kruising hiervan dus ook geloof ik)
verder is het gewoon belangrijk heel veel geduld te hebben, zowel chihuahua's als keesjes staan erom bekend niet snel zindelijk te worden en een sterke eigen wil te hebben. Een pittige combi dus.
Daarnaast erg goed socialiseren want anders krijg je een hondje met een erg groot napoleon complex.
Het nagels knippen en tanden poetsen goed vroeg aanleren dmv positieve ervaringen.
veel succes en veel plezier!
Ben ik weer, ik was nog wat vergeten....
Behalve halsband, uitlaatriem, mand, voer en een borstel, vooral veel liefde en duidelijkheid in de opvoeding over wat wel en niet mag - dan groeit hij op tot een fantastisch Hondje .
@Madammeke,
haha ja dat sowieso
Iedereen die een nest fokt is een fokker, namelijk de fokker van dat nest. Ik zou toch even goed uitkijken, want de chihuahua is geen gezond ras. En dan kunnen de ouderdieren nog zo gezond lijken... er kunnen allerlei erfelijke gebreken door komen. Ik zou zelf nooit uit zo'n combi een pup nemen als de ouderdieren niet volledig getest zijn op erfelijke afwijkingen. En dan bedoel ik dus geen check bij de dierenarts, maar uitgebreid getest door een specialist. Dan pas wordt er verantwoord gefokt.
Anyway, ik hoop dat je hier even over nadenkt want een dergelijk (waarschijnlijk) onverantwoord gefokt pupje kan in de toekomst veel problemen krijgen. Ikzelf zou ik nooit zulk soort fokpraktijken willen aanmoedigen, ben zelfs heel erg anti.
Wel erg leuk voor je dat nu alsnog een hondje mag van je vader! Maar denk er dus even goed over na en verdiep je in verantwoord/onverantwoord fokken voordat je voor een pup gaat...
Ga heerlijk genieten van Fenryl, ik denk dat hij een heel liefdevol plekje krijgt....
@Leila, Karel & Pepijn
Ze zijn al geingeent, ontwormt en gechipt maar ik ga dan wel naar de dierenarts voor de zekerheid hoor!
Maar bedankt voor de waarschuwing en de info!
x
Iedereen die fokt met honden is immers een fokker.
Ik zou er persoonlijk op letten of de ouders worden getest op erfelijke afwijkingen, zodat je pup daar minder kans op heeft.
@Madammeke
hahaha dankjewel!
Als ik hem krijg post ik sowieso wel een leuke foto van hem
Ani, ik ben heel benieuwd.... Hier Mevrouwtje Chihuahua en Meneertje komt er binnenkort bij, het zijn fantastische hondjes.
Ben benieuwd naar het karakter van Fenryl en hoe zich dat ontwikkelt, omdat hij een kruising is. De tandjes voor de Chihuahua zijn inderdaad vaak een probleem, ik steun Saartje met haar advies voor KVV. Als je daar je Pup enigszins op kunt zetten - het gezonde van Moeder Natuur .
Gezellig je zometeen te ontvangen op de Chihuahua-club?....
@Leila, Karel & Pepijn
ahh zoo! Nou ik zal me er iig even in verdiepen.
Ik moet dus wel naar een specialist ipv een dierenarts om de pup te laten checken?
Ik zal binnekort vragen over de bloedlijn ivm de erfelijke ziektes
x
Minimale wat ik zou verwachten van deze kruising is dat beide ouderdieren op PL (patella luxatie) getest zijn. En alles wat daarboven op komt is alleen maar beter, maar gezien het feit dat dit een oepsnest is (?) is dat waarschijnlijk te veel gevraagd.
Jouw pup kan je niet laten testen, dat kan pas rond de leeftijd van 2 jaar als je het graag wilt weten, of je merkt in de loop van de tijd vanzelf klachten die wijzen op een ziekte of afwijking.
De ouderdieren moeten onderzocht zijn, als zij iets mankeren wat erfelijk is, word dit doorgegeven aan de pups met alle gevolgen van dien.
Dan je vraag wat je nodig hebt, ik zie dat je al goede antwoorden en tips gekregen hebt! Ik zou voor het begin aanraden om genoeg (bijt)speelgoed in huis te hebben, lekkere beloningssnoepjes, een mand en een bench. En uiteraard een halsband/tuigje en riem.
Qua voer zou ik voor de eerste periode nog op voer van de fokker blijven (neem aan dat je wat mee krijgt), en dan overstappen op voer wat vooral een hoog vleespercentage heeft. Je kunt dan denken aan een brok (Acana, Taste of the Wild) of aan KVV, dat is rauw voeren.
Het is wel een hele riskante kruising qua gezondheid hoor, neem geen overhaaste beslissingen tenzij je straks graag met een hinkend, ziek hondje wilt zitten met loszittende knieschrijven en permanente ernstige hoofdpijnen door een te kleine schedel, gebitsafwijkingen, oogziekten, epilepsie aanvallen en hartproblemen. De vraag is: wil jij zulke fok steunen, wil je dit jezelf en het hondje aandoen? Persoonlijk zou ik hier ver vandaan blijven.
Waarom gaan jullie niet gewoon voor een verantwoord gefokt rashondje of een leuke pup (of volwassen hondje) uit het asiel of een herplaatser?
Thanks voor de aanvulling, Saartje! Dat zijn inderdaad de erfelijke afwijkingen waar ik op doelde. Komt epilepsie ook niet voor in sommige lijnen van chi's of heb ik dat verkeerd onthouden?
De Dwergkees kan PL (Patella Luxatie), kaak- en gebitsafwijkingen, hartproblemen (o.a. Sick Sinus Syndrome en PDA), open fontanel, Hydrocephalus, Trachea collaps, en epilepsie hebben.
De Chihuahua kan PL (Patella Luxatie), oogaandoeningen (o.a. PRA), hartproblemen en Syri (Syringomyelia) hebben. Daarnaast komem een open fontanel, Hydrocephalus, gebitsafwijkingen (onder- en overbeet) en een probleem met de glucose-huishouding voor.
Deze ziekten mag je stuk voor stuk niet onderschatten, het is zó belangrijk om te weten of de ouders hier geen lijder of drager van zijn. Denk niet 'Een kruising is gezonder', dit is namelijk een hardnekkig fabeltje.
Deze ziekten zijn in veel gevallen niet aan de buitenkant te zien, zeker nog niet bij de pups, hiervoor moeten zij volledig onderzocht worden door een specialist.
Epilepsie komt inderdaad in sommige lijnen voor. Dat is dan de primaire epilepsie, die is dus (niet bewezen maar de vrees is er wel) erfelijk.
De meeste fokkers fokken niet met een hond die epilepsie heeft dus het komt onder de stamboomfokkers maar weinig voor, maar aangezien het zich pas openbaart tussen de twee en drie jaar kan het zijn dat die fokker al een nest heeft gehad met die teef of reu...
Dus hier en daar moet je inderdaad opletten in de lijnen maar het zijn er niet zoveel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?