kom de laatste tijd veel onwetendheid tegen hier op het forum.....vandaar een paar tips voor de jonge eigenaar die zijn hond net heeft opgehaald, en ook andere eigenaren kunnen daar hun voordeel bij halen.
verzorgen van de nieuwe pup, blijft niet bij het voeden opvoeden wandelen enz. maar......
de pup moet verzorgd worden wat zijn vacht betreft, borstel je pup met een babyborstel na een wandelingetje, doet dat een keer per dag, je pup vind dat raar en wil dat niet, geef hem een botje, houd dat vast, zodat je hondje onder controle blijft, en ga er met de borstel overheen.
dan gebruik je de kam eens, zo ga je verder, uiteindelijk zal je hond als tie wat ouder wordt zich mooi laten borstelen.
ook de handdoek hanteren, al is het droog buiten, iedere keer laat je je hond zitten als tie uit geweest is, en qwasie poten schoonmaken, zodat als tie echt onder de blubber zit, je de hond kan schoonmaken, met een emmer water en handdoek.
bij een reutje, ja klinkt zo raar, maar bekijk zijn piemeltje al als tie klein is zodat als er wat aan de hand is, dat je er aan kan komen, veel reuen willen dat niet, als je hond dan verzorging daar nodig heeft, bijt tie van zich af. ook dat hoort bij de verzorging.
en ook bij de teefjes, bekijk goed de geslachtorganen, of er niets veranderd, zodat je weet als er wat aan de hand is dat je dat direkt ontdekt.voor een loopsheid, tijdens en na een loopsheid, zodat je beseft en weet of het in orde is.
en dan nog een goed punt...temperaturen........
je pup temperaturen al heel jong, kwam iemand tegen zijn hond is 15 jaar, en ziek, vroeg heb je de temperatuur opgenomen...? nee hij wist niet hoe dat moest.
onwetendheid, de temperatuur van je hond moet je weten wat normaal is, bijvoorbeeld 38.3 , is je hond ziek en de temperatuur is hoger dan 39 , dan weet je dat je hond wat hebt.
ook als pup datar mee beginnen, een beetje boter aan de temperatuur meter, en de pup op zijn zij laten liggen, en probeer hem in zijn holletje te stoppen, hoef nog niet eens goed te gaan, even maar, en zo oefenen dat je weet straks als je hond ziek is dat temperaturen kan.
ben je met zijn tweetjes kan de hond ook blijven staan, maar pas op dat tie dan niet gaat zitten. .
vaak allemaal onwetendheid, en er wordt niet de aandacht op gevestigd. bij deze.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verzorging van de Hond. !" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
goed topic
ben zelf geen beginner maar mijn baco is wel me 1ste hond waar ik met zoveel dingen tegenaan loop
JACQUELINE, zag in je topic dat je tobde met Baco. en zo zullen er zeker meer forummers zijn.
en deze verzorging hoort al vanaf het pupzijn te beginnen. je zou het nu zeker anders doen, als je het over kon doen.
en je kan er zeker alsnog mee beginnen hoor, heel voorzichtig.
dit zijn dingen die ik al oefen met baco sinds hij bij me is vanaf 10 weken.
ik mag hem met me hand overal betasten dit is al vanaf het begin geoefend.
hetzelfde voor tandjes kijken alles is vanaf dag 1 begonnen.
nu ook ik mag zijn piep gewoon bekijken zelfs met de spuit erbij.
maar eenmaal willen spoelen werd meneer gewoon echt boos en koste haast me hand.
het enigste wat nu wel echt goed gaat is afdrogen en tussen zijn tenen kijken.
borstelen soms betasten eigenlijk altijd en tandjes kijken heeft nog nooit gemogen.
maar het zijn allemaal dingen waarmee ik ben gaan oefenen vanaf dag 1 ( 10 weken en baco is nu 17 maanden)
Aanvullend op de goede tips van Willemijn
Leer je hond aan dat ze betast kunnen worden. Ogen, oren, gebit en neus moet je kunnen betasten voor onderzoek. Dit is ook het best geleerd door er jong mee te beginnen en goed te belonen. Niet meteen 2 minuten in de oren poeren, maar eerst gewoon het oor even aanraken, en bij geen reactie meteen belonen en dan uitbouwen.
Super Willemijn!!
Heel goed topic! Maar zou toch 1 ding willen aanhalen. Het dagelijks borstelen mag niet, wel bij langharige maar bij kortharige niet want dan stimuleer je de haaruitval heel sterk. Maar voor de rest is het iets iets waar iedereen wel iets van kan leren!
FRANK, DANK voor je bijdrage, ook dat hoort erbij.
MAXINE..... het is geen geborstel, vandaar de babyborstel, het strijken met de borstel over de vacht, geef al in het begin wrevel van een pup, de gewenning is er als je na een wandeling je hond bij je roept, lekker er bij gaat zitten, en met de babyborstel erover heen gaat, geen haar die meekomt, dat is ook niet de bedoeling, aaien geeft het zelfde effent, alleen dan met de babyborstel, en een babyborstel kennen vooral de moeders met baby,s , stelt niets voor.
het gaat om de handeling.
Willemijn, wat een lief initiatief!
Goed om eens aan te halen Willemijn
Ben bij Mellow wel gelijk begonnen met betasten (oren kijken, pootjes kijken, lip omhoog om tanden te bekijken, buikje voelen), laat ze ook allemaal wel toe (tandjes kijken alleen liever niet )
Borstelen vindt ze niet zo fijn, hoewel we daar ook gelijk mee zijn begonnen.
Temperaturen hebben we alleen nooit gedaan (de dierenarts wel een keer), dus dat misschien eens proberen als ze überlui bij me ligt.
Nagels knippen hebben we ook gelijk al gedaan (héél klein stukje maar), maar ook dat heeft ze liever niet. Is ook eigenlijk niet nodig, de enige die geknipt moet is het duimnageltje (en dat doe ik ook als ze lekker naast me ligt).
en de aanhouder wint, ook al gaat het de eerste keren niet, pup en ook jonge hond, zijn bengels, ze willen niets.
vandaar blijft het herhalen, opeens is er DIE dag, dat de hond het zomaar toelaat, belonen en geduld, nimmer bestraffen, gaat het nou net niet de ene dag, geeft niets, de volgende dag gaat het weer wel, de aanhouder wint.
en doe alles spelenderwijs, niets moet, de pup graag eerst een wandelingetje, of spel, zodat je dit kan uitvoeren, een pup/jonge hond die nog geen energie kwijt is, kan dan echt niet willen.
goed topic willemijn!
super hoor, ik wordt ook vaak van lle kanten benadert van hoe doe jij dat? mensen denken vaak hond uitlaten voer geven beetje mee bezig zijn, maar er komt zoveel meer bijkijken!
Ik zal eerlijk toegeven, bij mn eerste hondje was ik ook van het uitlaten en eten geven, maar nu bij hond 2 en 3 gaat is er hier toch het 1 en ander verandert wat info betreft, dat zelfs de DA zei; dit maken wij niet vaak mee hoe jij met je hodn omgaat!
ik weet ook zeker, de baas hind relatie wordt hier zeker door versterkt!
wij denken vaak van niet, maar verzorging van je hond, schept wel degelijk een goede band.
als je hond in de lappenmand is, en je kent je hond, ben jij de eerste die dat opvalt, je hond vraagt dan alle aandacht van je. en kan je tekens zien en vinden dat een bezoek aan je dierenarts gauw gemaakt is.
SANDRA.... top, en zo hoort het ook.
voor iedereen, voetzooltjes worden niet zo gauw dagelijks bekeken, ook die moeten geinspecteerd worden, houd tussen de zooltjes de haartjes bij, vooral voor langharige rassen, zodat de nagels de kans krijgen om af te slijten.
en bekijk de vijfde nagel, is tie niet te scherp ? die slijt niet af, wordt tie te lang ? te scherp ? ga er of mee naar een trimster of dierenarts, en vraag of die even wil inkorten.
bekijk ook of de zooltjes geen kloven hebben, dat kan pijnlijk zijn voor je hond, kussentjes moeten soepel zijn en stevig.
geweldig topic willemijn
ik doe de verzorging helemaal zelf :
uitlaten,vacht verzorging,naar de dierenarts en trimsalon,voer kopen enz. mensen vinden altijd dat ik veel over honden weet van mijn leeftijd hihi .(heb een heel hoop boeken gelezen )
MONICA, jong geleerd........ja toch
zorg dat dit je niet overkomt.
langharige honden, wordt vaak vergeten de POEPGOOT....
netjes een gootje maken, kort knippen bij de poepert, zodat als je hond poept, het netjes langs het haar naar beneden valt, een keer aan de diaree ? direkt bij thuis komst nakijken of het niet in het haar is blijven hangen, ontlasting veroorzaakt vliegen, en het zal niet de eerste keer zijn dat de hond daar maden krijgt door rondvliegende vliegen, en het is zo gebeurt dat vliegen daar vooral eitjes leggen.
de langharigen onder ons, een mooi poepgootje maken.
MONICA...... top.
Nog zo'n plekje, maar de voetzolen. De meeste honden vinden het niet leuk als je daar met de vingers tussen gaat, maar soms moet je het toch controleren, schoonmaken of om een andere reden daar even zijn, denk maar aan de winter als er is gestrooid.
En als je dan toch met de poten bezig bent, bij veel honden wordt de wolfsklauw weg gehaald maar zeker niet bij alle honden. Die wolfsklauw moet nog wel eens geknipt worden, net als de nagels van honden die weinig op harde ondergronden lopen. Ook daar al vroegtijdig aan het gewenningsproces beginnen want je zal niet de eerste zijn die per ongeluk de hond verwond bij het nagel knippen doordat die als een dolle begint te trekken.
Hallo Willemijn
Goed initiatief.
Je bent niet de enige die het opviel dat er toch nog veel te leren valt.
Wat voor de één gesneden koek is ,is voor de ander een eye opener.
Wil er nog wat aan toevoegen,wat ik zelf al oefende met mijn pups.
Indien je een teefje hebt probeer op jonge leeftijd het hondje al aan een broekje te wennen voordat ze loops zijn.
De kans dat ze het laten zitten is dan groter.
Als je bij je pup al in de bek mag kijken,probeer eens voorzichtig iets kleins en onschuldigs achter in de keel te doen.B.v een vitamine C tabletje.De helft of een derde nog beter.Mocht het later nodig zijn,kun je makkelijk medicijnen geven.
vr groeten
EURASIER...... bedankt voor je tips.
zelf ben ik geen voorstander voor broekjes, dat is voor de eigenaren, niet voor de honden, een hond die een broekje draagt, houd zich niet schoon.
aangezien er niet alleen tijdens een loopsheid schoon gemaakt moet worden, wees eerlijk de hond sopt wel eens terwijl ze niet loops is.
is een broek geen optie, je hond leert niet zich schoon houden, tijdens een loopsheid, dan is de kans groot dat ze onverschilligheid toont buiten haar loopsheid.
een onschuldig pilletje achterin de bek geven ? ook niet nodig om dat aan te leren, een pilletje is zo gegeven, wil je hond dat pertinent niet achter in de bek , en wrijven, weg pil, dan geef je een pil in iets lekkers.
dat zijn geen prioriteiten. of zie ik het verkeerd ?
FRANK..... goeie tip, maar staat er reeds.
Ah, ik zie het. Ach ja, ben soms wat te enthousiast.
Ik kan hier nog wel even over door gaan trouwens. Ik denk gewoon dat het belangrijk is dat de vertrouwensband tussen hond en baas dusdanig goed is dat je eigenlijk alles wel kan met je hond. Ik heb een behoorlijke sterke hond, ik wil gewoon rustig haar kunnen controleren. De andere is ontzettend langharig, die wil ik ontspannen kunnen checken op teken, maar ook kunnen borstelen.
Ik ben het ook helemaal met Willemijn eens als die zegt dat het een band schept. Zeker wel. En daarbij scheelt het gewoon enorm in de stress bij bijvoorbeeld de DA als je hond veel van de dingen die een DA doet al gewent is.
Frank, juist goed dat je alert bent , je had een goeie tip daar neer gezet, alleen maar goed dat er mede forummers mee denken.
ik heb ook een langharige hond, verzorg ik helemaal zelf, de band is er dan, die is niet meer weg te bannen, en is het geen heerlijk idee dat je de verzorging van je hond de baas bent ? die je niet uit handen hoeft te geven ?
en medeforummers, begrijp me niet verkeerd, soms is er geen doorkomen meer aan, dan is een bezoek aan een trimster een goed iets.
en de vraag van wat mankeert mijn hond, is alleen maar goed die hier wordt gesteld, ook daarin geen misverstand, er zijn wat ..kleine dingentjes..die je zelf al kan uitvoeren.
een broekje voor honden die incontinent zijn, vind IK wat anders. dan kan je soms niet anders, en dan is zo,n broekje ideaal.
Pootjes veegden we gelijk na de eerste wandelingen al af met een handdoekje. Het was mooi weer, maar ze was al heel snel gewend aan het pootjes vegen na het uitlaten.
Tegenwoordig sla ik het met droog weer nog wel eens over, maar als het regent ofzo, dan vegen we gewoon de pootjes af.
Kan ook tussen de tenen kijken (bovenkant én onderkant pootje), is allemaal geen probleem.
Het enige wat ze niet zo leuk vindt is borstelen en nageltjes doen (maar daar heeft ze een medestander in, want poes Puk vindt het beiden ook drie keer niks )
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verzorging van de Hond. !" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?