voor de goedgekeurde fokkers van HP: hoeveel nestjes per jaar vraag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

ik heb even een vraagje, en voor nu zet ik dit topic even op "allen fokkers"... ieder ander die wil reageren nodig ik uit om dit via pb te doen.

Wat ik me afvraag is het volgende: er zijn een aantal rasverenigingen die stellen dat fokkers per jaar niet meer dan 10 neusjes mogen fokken....

nou lijkt mij dat wel heel erg veel.... (ongeacht hoeveel teefjes je hebt)... dan heb je als fokker toch niet genoeg tijd om de pups goed te socialiseren? Of ben ik nou als leek verkeerd als ik dit denk?

ik ben heel erg benieuwd naar jullie meningen.

Alvast bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "voor de goedgekeurde fokkers van HP: hoeveel nestjes per jaar vraag " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Tja mijn mening is dat je helemaal gelijk hebt. Met 10 nesten in een jaar heb je in mijn ogen te weinig tijd om de pups naar behoren te socialiseren, te weinig tijd om de volwassen honden genoeg aandacht te geven en te weinig tijd om ook de pupkopers zo te begeleiden als dat ik graag zou zien.

Persoonlijk vind ik 2 nesten tegelijk al veel eigenlijk, al begrijp ik wel dat sommige fokkers hier voor gaan. Maar nee meer dan 3 á 4 nestjes in een jaar vind ik persoonlijk iets te veel van het goede (en zelfs dat vind ik al best veel hoor).

Begrijp me niet verkeerd ik zeg niet dat dit slechte fokkers zijn! Het is alleen niet mijn stijl en ik zou op die manier persoonlijk ook niet de pups groot kunnen brengen zoals ik zou willen.
Maar goed ben benieuwd naar andermans mening in dit topic... O-)

honden page profiel robrobgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van rob

Ik vindt tien wel erg veel 2 dan heb je je handen al vol met alle voorbereidingen enz ik denk dat het ook aanhet soort hond ligt ,een alaskan malamute is niet bepaald makkelijk goed te plaatsen.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ja maar ook al zijn ze wel makkelijk te plaatsen...
Neem de Sheltie bijvoorbeeld. Hoewel dit nu wel anders ligt heb ik nooit problemen gehad met het vinden van pupkopers voor mijn pups. Altijd een flinke wachtlijst vol gehad. Toch moet ik er niet aan denken 10 nestjes in een jaar groot te brengen. Zou het niet eens kunnen/willen!
Je verliest je passie toch al gauw lijkt mij als je zo vaak een nestje hebt. Dan is het al snel niet meer mooi en bijzonder maar meer normaal en gewoontjes.

Bovendien hoe houdt men het vol? Dat vraag ik me toch wel echt af met 10 nesten in een jaar. Weet dat ik misschien erg extreem ben in hou ik mijn pups hier grootbreng (hoeveel tijd en energie ik hier in stop bedoel ik)... Maar al doe je de helft van wat ik doe dan nog kan ik me niet voorstellen dat je het volhoudt.

Welke rassen gaat het eigenlijk om die dit soort regels hebben Claire? Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar want heb nog nooit eerder hiervan gehoord eerlijk gezegd.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Mijn "persoonlijk" idee.
Wanneer je 10 nesten per jaar hebt,
jaar in jaar uit,
dan moet je ook minstens 20 fokteven hebben.
Of je moet elke teef ook nog eens jaar in jaar uit puppies laten krijgen.

En dan vind ik persoonlijk toch dat je niet meer dagelijks met al je honden kan gaan wandelen en ook niet met al de pups gaan wandelen, ritjes in de auto doen en een goede basis van socialisatie kan leggen.

Moet ook verschrikkelijk zwaar zij om contacten op te bouwen met mogelijke kandidaat nieuwe eigenaars.
Wanneer je iedereen een keer of drie gezien wil hebben vooraleer je je pupje laat gaan, en nadien steeds paraat staat voor hen vraag ik me wel of hoe je dit gaat waarmaken.

Kan me ook moeilijk inbeelden dat rasverenigingen fokkers die 10 nesten per jaar hebben gaan aanbevelen.

honden page profiel KathyKathygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Kathy

10 nesten per jaar? lijkt al eerder op broodfok in mijn ogen.
Ik vind 1 nestje om de 2 jaar al ruim voldoende, dit geeft me de kans om ECHT met mijn honden bezig te zijn.
Maar goed als ik puur theoretisch en wiskundig dit bekijk dan stel ik het zo:
veel fokkers hebben gemiddeld 2 nesten per jaar (veel is niet allemaal hé)
en dit ongeacht het aantal teven.
nu ken ik vnl alleen fokkers van mecheltjes en hier zie ik dan dat er soms wel nestjes bijzitten van maar liefst 8 tot wel 14 pups, dit dan 2X per jaar maakt al gauw 16 to 28 pups.
daartegen zie ik dan regelmatig een fokker van (kweet het ras niet meer) een klein ras. Zij heeft ongeveer 4X per jaar een nestje (verschillende teven) deze nestjes zijn gemiddeld 2 tot 4 pups. dit maakt dus 8 tot 16 pups op jaarbasis.
Hierdoor kan ik ergens wel begrijpen waarom een fokker vaker 'fokt' met zijn teven. of ik het goedkeur spreek ik mij niet over uit, of heb ik het toch al gedaan.

En nu gauw weer offline om hier mijn bende te verzorgen

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van maartje

2 tot 3 nestjes per jaar maximaal, de derde echt alleen maar als je er weer 100% voor kan gaan, tot nu toe 1 of 2 nestjes per jaar gehad en 10 honden dus zou wel meer kunnen als ik wil maar nee wil er weer echt zin in hebben, en dat kan volgens mij niet als je 10 nestjes per jaar hebt

honden page profiel ArletteArlettebijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Arlette

Heb nog nooit van deze regel gehoord.
Gemiddeld 3 nestjes per jaar vind ik geen probleem, als je er de nodige tijd voor kunt vrij maken en je weet dat je pups goed terecht komen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

10 nestjes per jaar lijkt mij erg veel, daar heb je behoorlijk wat teven voor nodig.

Maar het is soms best te doen om 2 nesten tegelijk te hebben. Ook is de 1e 3 weken van de pup geen socialisatie, dus als je nesten elkaar opvolgen, kan je pups in huis hebben die van 0 tot 3 weken zijn en een nest van 6 a 8 weken.

Persoonlijk vind ik dat erg veel, vooral als je een nest hebt waar je veel aan moet doen de 1e 3 weken.

Soms zijn regels ook puur opgesteld omdat er regels moeten zijn, juist omdat men misbruik maakt van de situatie.
Als je meer dan 20 pups per jaar fokt (ook via de raad van beheer) moet je aan strengere eisen voldoen en zal je het moeten opgeven bij de belasting, dan val je namelijk niet meer onder hobbymatig fokken maar onder profecioneel fokken.

Of de pups daar goed gesocialiseerd zijn kunnen wij natuurlijk geen uitspraak over doen,m je weet niet wat de standaard is bij zo'n fokker en waar het de meeste waarde aan hecht.

Verder moet er via de raad van beheer minimaal een loopsheid tussen zitten wat inhoud dat je dus maar max 1 nest per teef per jaar kan doen om volgens hun regels te fokken.

honden page profiel kooikerhondjekooikerhondjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van kooikerhondje

Structureel 2 of meer nestjes per jaar neigt voor mij al naar een commerciële fokker.

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van oukje

Ik vind 10 nesten veel te veel. Maar ik ken wel een fokker die fokt omdat ze eraan "verslaafd" is en het ene nest achter de andere fokt, lopende band werk. Ik zou daar ook nooit een pup vandaan halen.

honden page profiel Safi KengeeSafi Kengeegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Safi Kengee

Ik vind dat veel te veel, wat zijn de redenen daarachter?

Bij ons ras is het al moeilijk om zoveel te fokken (gelukkig maar) want ze worden maar 1x per jaar loops.

Wij kijken al een beetje afstandelijk op als een fokker twee nesten heeft.
Dat zijn dan dus vrijwel altijd 2 nesten tegelijkertijd aangezien de loopsheid van de basenji hier in NL en omstreken in de herfst is.
Er zijn een aantal fokkers die ik ken die elk jaar standaart 2 nesten hebben. Tegelijk dus.
De nestgroote is niet groot bij ons ras dus qua aantal puppen valt het wel mee (8 of 9 puppen in totaal bij 2 nesten is nog steeds minder dan 11 pups van een ander ras) MAAR je hebt wel twee teefjes om voor te zorgen en dat moet je niet vergeten.

Het is ook niet zo dat deze fokkers "fokken" op aanvraag want er blijven er altijd wel een aantal langer beschikbaar en hier kan ik het niet zo mee eens zijn dus.

Ik kijk zelf allereerst naar de combi, wat wil ik ermee bereiken, verbeteren of toevoegen. Is daar genoeg reden om mee te fokken? (plus gezondheid enz) en daarna kijk ik OOK naar de aantal aanvragen.
Ik zal mijn eerste nest niet gaan fokken met minder dan 3 mensen op mijn lijst.
Als een gemiddeld nest tussen de 3 en 5 pups voortbrengt zit ik daar goed mee. Ik wil zelf een teefje houden, ik wil immers mijn lijn opzetten om wat bij te dragen aan het ras in in NL en omstreken dus fok ik met het doel dat we zelf (hopenlijk) een verbeterd teefje van Enya houden om de lijn verder mee uit te werken en verbeteren.
Dus met 3 mensen op de lijst heb je 4 pupeigenaren en dit vind ik minimaal.
Ik heb er op dit moment al 2, terwijl we nog nieteens zeker weten of we fokken omdat we haar nog moeten testen en ze nog niet uitgegroeid/volwassen is.
Ook de fokker van onze Enya houdt een lijntje open naar onze pups.

In ieder geval, het op aantal fokken snap ik niet zo goed, dat geeft me altijd een nare bijsmaak.
Je fokt toch om bepaalde redenen, niet gewoon maar om het fokken zelf?
Verbetering, veel aanvraag voor jouw lijn voor huishonden of lijnen verbeteren, in stand houden van de populatie (wat bij ons ras meer speelt als bij een ras waar er veel van zijn) je eigen kennelgezondheid enz..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "voor de goedgekeurde fokkers van HP: hoeveel nestjes per jaar vraag " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Hulp Nodig !
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^