Op de goede weg?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

Goede avond,

aangezien dit mijn eerste post is zal ik mij even voorstellen. Ik ben Samantha en woon samen met mijn man en zoontje van 5 in Almere.

Na ruim 2 jaar "hondloos" te zijn geweest begon het toch weer te kriebelen. onze eerste hond samen was een cockertje, geweldige hond was dat. Dus besloten we weer op zoek te gaan naar een cocker. Na diverse asiels te hebben bekeken kwamen we via marktplaats uit bij een mooie jonge reu: Happy genaamd, op 16 juli word hij 2. De rede van afstand werd ons niet helemaal duidelijk... we besloten om langs te gaan en een wandeling met hem te maken. De mevrouw die mijn man aan de telefoon had zei dat Happy een "hekel" had aan mannen... en soms "dominant" was.

Daar aangekomen gingen eerst ik en ons zoontje naar binnen en mijn man als laatste. Hij blafte inderdaad tegen mijn man maar we konden de oorzaak toen niet zien want er werd hem direct een schokband om gedaan??? Dat was de enigste manier om hem te laten stoppen volgens haar. We hebben hem aangelijnd en zijn even met hem naar buiten gegaan. Hij zou erg trekken en ze kreeg hem dat niet afgeleerd ondanks puppy cursus.... zijn halsband zat erg strak en het was maar een dun leren lijntje waar hij aan liep. Ik vond hem niet extreem trekken, wel zwalken zal ik het maar noemen en overal willen ruiken.    Tijdens het lopen hebben we de schokband lekker bij die mensen binnen gelaten. Het viel ons op dat hij overal wilde snuffelen en ruiken, alsof ie dat nog nooit gedaan had. Na een blokje lopen van 20 minuten waren we dr uit, hij zat bij deze mensen totaal niet op zn plek en we gaan het gewoon doen. Zo gezegd zo gedaan.

Nu is hij ruim 2 weken bij ons en voelt hij zich volgens ons al redelijk thuis. Mijn man en de buurman zijn zijn beste vrienden... Dus wij begonnen ons al hard af te vragen waar de "mannen hekel" zou zijn. We hebben Happy zo veel mogelijk overal naar toe genomen, ook naar mijn ouders waar in totaal 5 mannen leven ;-) Er kwam niet of nauwelijks reactie. Maar gisteren heeft Happy ons dan toch laten zien dat hij wel degelijk een probleem heeft met mannen. Er kwam een vriend van ons langs, die de achtergrond van Happy al van ons had gehoord. Happy begon dus heel erg naar hem te blaffen, angst blaffen als je het mij vraagt, staat tussen de poten, gebogen houding. Vriend heeft gelukkig ook honden en heeft altijd iets lekkers in zijn zak. We zijn dus bang dat zijn vorige baas, of ander mans persoon van daar, niet zo aardig voor hem zijn geweest. Negeren, snoepje aanbieden niets hielp. Totdat ik zwijgend tussen onze vriend en Happy in ben gaan staan. toen vluchtte hij naar zijn plaats. Ik heb hem toen aangelijnd zodat ik hem kon corrigeren. ik liet hem naast me lopen, langs de vriend met mezelf tussen ons in, daarna liet ik de lijn los, liet hem volgen en ging terug met hem aan de kant van de vriend. Dit hebben we 4 keer moeten herhalen toen besloot hij niet meer te blaffen en ging rustig op de grond, maar niet op zijn plaats liggen. Toen pas kon de vriend gaan zitten. Later kwam Happy zelf met hem kennis maken en besloot dat hij best naast hem kon liggen. 

Happy heeft het ook moeilijk als onze zoon bij mij op schoot of op de bank gaat zitten. Happy mag niet op de bank maar wil op het zelfde ogenblik als mijn zoon ook aandacht van mij of mijn man. Hij gromt dan naar ons zoontje maar niet naar ons. We hebben ons zoontje uitgelegd dat het meisje bij wie Happy eerst woonde misschien niet zo lief tegen hem heeft gedaan en dat we hem moeten laten zien dat het ook anders kan. We hebben afgesproken dat hij Happy niet mag aanhalen, aankijken of tegen hem mag praten als hij gromt als hij bij een van ons zit. Dit lijkt langzaam maar zeker zijn vruchten af te werpen en het grommen lijkt te verminderen. Ook hebben we ons zoontje betrokken bij het eten geven. Wij geven Happy zijn comando's maar ons zoontje zet de bak met brokken neer. Happy heeft absoluut geen baknijd of zoiets.

Dan hadden we nog het probleem van aan de lijn lopen. Na een tip van een vriendin heb ik een gentle walker voor hem gekocht en de eerste de beste keer dat hij die om had leek het wel of er een knopje om ging. Zo van ooooh jaa ik kan alle comando's prima en zal netjes naast je lopen als je dat van me vraagt. In principe heeft hij nu dus de gentle walker altijd om behalve op de terug weg vanuit het bos. Dan is hij zo zijn energie kwijt dat hij ook aan de normale halsband netjes naast blijft lopen. Wij hebben  het geluk dat we op 50 meter afstand zo het losloopbos in lopen. Happy luistert erg goed als hij los is, nog beter als aan de riem.

Zo poeh hey, das een heel verhaal geworden. Ik zou graag willen weten of jullie nog tips, op of aanmerkingen hebben op de wijze dat wij met Happy omgaan. Of te wel: zitten we op de goede weg?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Op de goede weg?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Als ik je verhaal zo lees...

Duidelijk een gevalletje "lucky happy".;-)

Zolang jullie het idee hebben dat het goed gaat.....dan zal ik de laatste zijn die even de wijsneus uit gaat lopen hangen met allemaal adviezen..

honden page profiel D&GD&G

honden foto van D&G

Tips, je bent aardig goed opweg, en 2 weken is nog niet echt lang om een probleem te ontdekken, wat blijft hangen bij Lucky.
Maar mocht je een gekke bruine lab zien in almere......alvast sorry voor zijn vrolijjke gedrag;-)

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

Wij hebben inderdaad het idee dat het goed gaat, maar dat wil nog niet zeggen dat het misschien ook anders kan ;-) Ik vraag om je mening, dus dan ben je in mijn ogen echt geen wijsneus hoor ':-). Je bent nooit te oud om te leren.

honden page profiel HuskyloveHuskylove

honden foto van Huskylove

Volgens mij gaat dat helemaal goed komen
Happy=HOME now:-D

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

@ doowey, waar woon je in almere? heb al een gekke bruine lab in mijn vriendenkring whahaha dus nog een kan dr altijd bij

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Volgens mij zijn jullie een aardig eindje op weg... Ik zou het vooral rustig houden; hem niet teveel belasten. In gedoseerde mate prikkels laten opdoen, zodat zijn hoofd niet 'vol' raakt. En voldoende laten rusten, zodat hij de prikkels weer kan verwerken. Het arme beestje heeft nu gelukkig een fijn thuis gevonden.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

" Wij hebben inderdaad het idee dat het goed gaat, maar dat wil nog niet zeggen dat het misschien ook anders kan ;-) Ik vraag om je mening, dus dan ben je in mijn ogen echt geen wijsneus hoor ':-). Je bent nooit te oud om te leren. "
Oneens

Eens

Jullie doen het gewoon goed..
Veel mensen schieten van links naar rechts, zijn na 1 week al in de stress omdat bepaald gedrag niet "even" overgaat, gaan weer iets anders proberen..
Hond net aan het 1ne gewend, komt baasje weer met een nieuw boekje aan..
Dus hou gewoon je aanpak het zelfde.
Rustig, consequent..
Komen er er na een tijd toch vreemde dingetjes bovenwater..dan rustig kijken wat er mischien zou kunnen zijn.
Aangezien jullie dat nu ook aldoen...
Tja....zit ik hier dus eigenlijk gewoon een beetje voor niets te tikken.............. ':-)

hondengedragstrainer rinus (Gast)

Hallo Samantha,
lees dat jullie een hondje hebben overgenomen, bij de vorige eigenaar een teletakt om gehad om het probleem wat de hond had, kan uit jou verhaal niet vinden wat het probleem is geweest maar denk zelf dat dit een machtsverhouding is geweest tussen deze mensen en de hond.
Hekel aan mannen heeft hij niet,dit is angst-agressie gedrag, de hond is op een nare manier behandeld door de vorige eigenaar waardoor jou hond angstig is voor mannen, ziet mannen als een potentieel gevaar.
Je merkte het al toen jullie vriend binnen kwam, grommen en grauwen naar jullie vriend, als hij dichter was genaderd dan had hij hem gegrepen, dit duidt duidelijk op angst-agressie.
Hier moeten jullie als nieuw gezin gaan ingrijpen, dit heeft zeker zijn tijd nodig, moet weer vertrouwen krijgen in mannen.
Lees ook dat hij graag op de bank wil komen, uw zoontje zit al op de bank, dit is een machtsverhouding tussen uw zoontje en de hond, jullie hond wil boven uw kind staan, langzaamaan gaat hij groeien, dit is een natuurlijk gedrag bij zoogdieren, dit heet dominantgedrag het opwerken naar hogere rangen totdat hij onder u en uw man staat. Hij accepteerd niet dat hij onder uw zoontje staat.
Het zwalken aan de lijn is dat hij niet geleerd is om goed te leren volgen,vorige eigenaren zijn niet duidelijk geweest, weet ook niet hoe er les wordt gegeven op de hondenvereniging.
Mijn inzien is dat jullie duidelijkheid en rust moeten uitstralen, toont hij een bepaald gedrag, ga hier rustig mee om.
op mijn site staat beschreven hoe ik hier mee om ga hondenprobleemgedrag.
Succes.
hondengedragstrainer rinus

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

" op mijn site staat beschreven hoe ik hier mee om ga hondenprobleemgedrag.
Succes.
hondengedragstrainer rinus
"

Alstublieft......alstublieft ...meld u even aan, maak een profieltje...Alstublieft...
Ik heb hier staaaaapels fanmail liggen..

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

" Hallo Samantha,
lees dat jullie een hondje hebben overgenomen, bij de vorige eigenaar een teletakt om gehad om het probleem wat de hond had, kan uit jou verhaal niet vinden wat het probleem is geweest maar denk zelf dat dit een machtsverhouding is geweest tussen deze mensen en de hond.
Hekel aan mannen heeft hij niet,dit is angst-agressie gedrag, de hond is op een nare manier behandeld door de vorige eigenaar waardoor jou hond angstig is voor mannen, ziet mannen als een potentieel gevaar.
Je merkte het al toen jullie vriend binnen kwam, grommen en grauwen naar jullie vriend, als hij dichter was genaderd dan had hij hem gegrepen, dit duidt duidelijk op angst-agressie.
Hier moeten jullie als nieuw gezin gaan ingrijpen, dit heeft zeker zijn tijd nodig, moet weer vertrouwen krijgen in mannen.
Lees ook dat hij graag op de bank wil komen, uw zoontje zit al op de bank, dit is een machtsverhouding tussen uw zoontje en de hond, jullie hond wil boven uw kind staan, langzaamaan gaat hij groeien, dit is een natuurlijk gedrag bij zoogdieren, dit heet dominantgedrag het opwerken naar hogere rangen totdat hij onder u en uw man staat. Hij accepteerd niet dat hij onder uw zoontje staat.
Het zwalken aan de lijn is dat hij niet geleerd is om goed te leren volgen,vorige eigenaren zijn niet duidelijk geweest, weet ook niet hoe er les wordt gegeven op de hondenvereniging.
Mijn inzien is dat jullie duidelijkheid en rust moeten uitstralen, toont hij een bepaald gedrag, ga hier rustig mee om.
op mijn site staat beschreven hoe ik hier mee om ga hondenprobleemgedrag.
Succes.
hondengedragstrainer rinus "


Hoi Rinus, wat fijn dat je reageert!

De vorige eigenaren hadden de schokband om gedaan om het blaffen tegen mannen te stoppen. Geheel fout in mijn ogen, omdat je dan de angst bestraft, zie ik dit goed? Wij hebben de schokband dan ook lekker achter gelaten bij de vorige eigenaren. Happy reageert niet op alle mannen zo. Deze vriend was de eerste in zijn twee weken hier die deze reactie op heeft geroepen en hij is toch al zeker met 10 mannen in aanraking geweest. Happy wil niet op de bank komen, maar wil aandacht als mijn zoontje bij mij op de bank zit en gromt dan. als ik mijn zoontje knuffel probeert hij zich er tussen te wringen en gromt dan tegen mijn zoontje. Wat ik als voordeel zie is dat mijn zoontje niet bang word van het gegrom en zich houd aan de afspraken die wij hebben gemaakt: niet aan kijken, niet aaien, niet tegen hem praten en vooral niet weg gaan. Hij zal in stapjes moeten leren dat ons zoontje wel degelijk hoger in rang staat dan hij en wij beseffen ons dat dit niet in een weekje gepiept zal zijn. Happy gromt verder nooit naar ons zoontje alleen als die dus aandacht krijgt van ons. Ook als mijn zoontje alleen op een bank zit wil hij niet op de bank, gaat meestal gewoon ergens op de grond liggen. Het zwalken aan de lijn is opgelost sinds we de gentle walker gebruiken, er zijn hem wel degelijk "manieren" geleerd in een cursus maar die zijn daarna totaal niet nageleefd.

P.S. zou inderdaad zeer fijn voor het forum zijn als een gedragstherapeut zich aanmeld!

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

@ landseer etc,

ik waardeer je uitleg echt enorm! We gaan kijken hoe Happy zich verder ontwikkeld, maar je ziet hem gewoon blijer worden, zijn kop is een stuk ontspannender als toen we hem net hadden, hij krijgt zijn lekker hang ogen, eerst stonden die helemaal strak.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Samantha ik vind dat je het heel goed doet met je gezin,het klinkt allemaal rustig en normaal en meedenkend met de hond.
Ga zo lekker door,dan krijgt hij steeds meer vertrouwen,iets wat hij bij de vorige eigenaren nooit heeft meegekregen,helaas...een schokband zegt al voldoende over hoe deze mensen dachten een hond te moeten begeleiden.

Het is goed de hond te laten negeren door je zoontje als hij gromt.
Je kan er ook nog voor kiezen de hond(kind even van schoot,wachtend op jou op de bank)te begeleiden hierin,pak een speeltje/kluif en begeleid hem naar zijn eigen plekje(mand/bench),of roep hem naar zijn plekje en strooi wat voertjes op die plek,zo leert hij snel wat er van hem wordt verwacht.Denk niet dat je hem beloond voor het grommen,want je beloond een hond voor het laatste wat je van hem vraagt en dat is in dit geval dat hij op zijn plaats gaat liggen.
Ik zie het grommen naar jou zoontje op dit moment dat hij niet weet wat er van hem wordt verwacht en er op het oude adres misschien ook nog een 'strijd' van werd gemaakt waardoor hij is gaan grommen.

Met bezoek van mannen ,is het ook goed om aan de mannen te vragen géén oogcontact te maken,dat is dreigend/uitdagend ,voor een angstige hond reden om te blaffen/grommen(dat is afstand vergrotende communicatie)hij zegt daarmee aan de man niet dichterbij te komen(hij vindt het zo al eng zat).Door dus geen oogcontact te maken,hoeft de hond zichdan ook niet langer angstig te voelen,omdat ze dan merken dat het moment niet om hen gaat.Dan kalmeren ze sneller of blaffen zelfs niet.
-Ik heb zelf ook een hond die heel bang was,ook voor mannen,nu kunnen we al lang heel veel dingen normaal doen.Iedereen kan langs haar lopen,maar ze let altijd op bij bepaalde mensen of ze naar haar kijken ,dat is voor haar een teken dat ze iets van haar willen,aandacht die zij niet wilt,eng vindt,bij mannen die dus op ons aflopen en/of haar aankijken/aandacht schenken gaat ze ook geheid blaffen.Loopt iedereen gewoon door dan is er voor haar ook geen reden om de  afstand te vergroten(zij voelt niet dat het om haardraait,niemand wil iets van haar,ze voelt zich gerust)-

Je kan ook de hond aanlijnen voordat er bezoek komt en hem op een plek te leggen naast de bank of een hoekje waar jij zit en de bezoeker het verst vandaan zit en niet langs hoeft(voor zover mogelijk ,is wel het beste om te oefenen)Zo is de situatie alvast beter regelbaar en kalmer,als de bezoeker dan ook niet naar hem kijkt dan is het ook weer sneller kalmer in zijn koppie.
Zit iedereen ,is de hond kalm dan laat je hem los,strooi wat voertjes door de kamer,van de bezoeker vandaan,dan kan hij wat snuffelen en zoeken,dat ontspant een hond.Daarna laat je hem zijn eigen weg vervolgen die dan waarschijnlijk ook rustig zal zijn.

Je hebt trouwens ook heel goed gehandeld toen de man binnen kwam en jij tussen hem de man in bent gaan staan,wat de hond de kans gaf zich terugte trekken,dit noemen ze ook wel opsplitsen,dat doen andere honden ook bij elkaar om de situatie kalm te houden.

Leuke naam 'Happy',dat zal hij denk ik vanaf nu ook echt zijn :-D

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hier een stuk over hondentaal/gedrag,is het even een lapje tekst,maar zeker de moeite waard.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven

Voor dieren die in een roedel leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met de eigen soort. Ze moeten kunnen samenwerken wanneer er gejaagd wordt, ze moeten puppies opvoeden en misschien wel de belangrijkste reden: ze moeten in vrede met elkaar kunnen leven. Conflicten zijn gevaarlijk, ze veroorzaken lichamelijk letsel en een verzwakte groep, iets dat geen enkele roedel zich kan veroorloven. Want dit zou uiteindelijk tot uitsterven kunnen leiden.


Honden leven in een zintuiglijke wereld die bepaald wordt door het gezichtsvermogen, de reukzin en het gehoor. Zij nemen gemakkelijk kleine details waar: een vlug signaal, een geringe verandering in het gedrag van de ander of de wisselende blik in onze ogen. Roedeldieren zijn zo ontvankelijk voor signalen dat een paard getraind kan worden om te volgen, enkel door het samenknijpen van de pupillen. Een hond kan geleerd worden om te reageren op een fluisterende stem. Het is dus helemaal niet nodig en zelfs ongewenst om te schreeuwen bij commando’s of om de toon van onze stem laag en boos te laten klinken.


Honden hebben ongeveer 30 kalmerende signalen tot hun beschikking, misschien zelfs meer. Een aantal van deze signalen wordt door de meeste honden gebruikt, maar er zijn ook honden die een ongelofelijk rijke ‘woordenschat’ hebben. Het verschilt van hond tot hond.

Het probleem
Honden gebruiken dit communicatiesysteem ook naar mensen, eenvoudigweg omdat het de taal is die ze kennen. Bovendien denken ze dat iedereen hun taal begrijpt.

Wanneer je niet merkt dat je hond kalmerende signalen gebruikt en je misschien zelfs je hond hiervoor straft, kun je je hond ernstig beschadigen. Sommige honden zullen de kalmerende signalen helemaal niet meer gebruiken, zelfs niet bij andere honden. Honden kunnen zo wanhopig en gefrustreerd raken, dat ze agressief, zenuwachtig of gestresst gedrag gaan vertonen. Puppies en jonge honden kunnen zelfs in een toestand van shock geraken.

Prince wordt geroepen; zijn eigenaar heeft op de cursus geleerd dat hij streng en dominant moet klinken, zodat Prince weet wie de baas is. Maar Prince vindt de stem te aggressief en omdat hij een hond is, geeft hij onmiddellijk een kalmerend signaal om ervoor te zorgen dat de eigenaar stopt met zijn agressie. Prince zal misschien zijn neus gaan likken, gapen of wegdraaien, wat ertoe zal leiden dat zijn ‘baas’ nu echt boos wordt, omdat hij meent te zien dat Prince eigenwijs, koppig en ongehoorzaam is. Prince wordt gestraft omdat hij zijn kalmerende signalen gebruikt om de ‘baas’ tot bedaren te brengen.

Dit is een typisch voorbeeld van een situatie die regelmatig voorkomt bij hondeneigenaren.

Het is erg belangrijk dat wij de taal van honden leren te begrijpen, zodat we snappen wat honden ons willen vertellen. Dat is het geheim van een harmonieus samenzijn.

Hoe de hond kalmerende signalen gebruikt
Gapen

De hond kan gaan gapen wanneer iemand zich over hem heen buigt, wanneer je stem kwaad klinkt of wanneer er wordt geschreeuwd en geruzied in het gezin. Of tijdens een bezoek aan de dierenarts en wanneer iemand rechtstreeks op de hond afloopt. De hond kan gaan gapen wanneer hij opgewonden raakt van blijdschap of bij een leuk vooruitzicht, bijvoorbeeld bij de deur wanneer je op het punt staat om te gaan wandelen. Hij kan ook gaan gapen wanneer je iets vraagt dat hij eigenlijk niet wil doen of als je NEE hebt gezegd tegen gedrag dat jij afkeurt. Trainingsessies die te lang duren kunnen ook een gaapsignaal oproepen, de hond raakt vermoeid en geeft dit aan. Zo zijn er nog vele andere situaties te bedenken.
Bedreigende signalen (recht op de hond af lopen, proberen de hond vast te pakken, over de hond heen buigen, in de ogen van de hond staren, snelle bewegingen etc.) zullen de hond altijd aanzetten om een kalmerend signaal te gebruiken.
Er zijn zo’n dertig verschillende kalmerende signalen, dus wanneer in een bepaalde situatie de meeste honden zullen gapen, zullen er ook honden zijn die een ander signaal gebruiken.
Elke hond kent al deze signalen. Wanneer de ene hond gaapt en zijn hoofd wegdraait, kan de hond tegen wie hij ‘praat’ zijn neus gaan likken en zich omdraaien, of totaal iets anders gaan doen.
De signalen zijn internationaal en universeel. Alle honden over de hele wereld hebben dezelfde taal. Een hond uit Japan zal begrepen worden door een Noorse elandhond die in een geïsoleerde vallei in Noorwegen woont. Ze zullen geen enkel communicatieprobleem hebben!

Likken

Likken is een ander signaal dat veel wordt gebruikt. Vooral door zwarte honden en honden met veel haar rondom het hoofd. Het wordt ook gebruikt door honden van wie de gezichtsuitdrukking om een of andere reden moeilijker te onderscheiden is dan bij honden die een lichtere haarkleur, beter zichtbare ogen en lange neuzen hebben. Maar elke hond kan het likken gebruiken en alle honden begrijpen het, ongeacht hoe snel het gaat. Het snelle likken van de neus is gemakkelijker te zien wanneer je de hond van voren bekijkt. Het is het beste te zien wanneer je ergens rustig gaat zitten en de tijd neemt om te observeren. Wanneer je eenmaal geleerd hebt om het likken waar te nemen, zult je het ook kunnen zien wanneer je met de hond wandelt.
Soms is het niet meer dan een heel snelle beweging, het tipje van de tong is nauwelijks zichtbaar buiten de mond en dan nog slechts voor een momentje. Maar andere honden zien het, begrijpen het en reageren erop; elk signaal wordt altijd beantwoord.

Wegdraaien/het hoofd wegdraaien

De hond kan het hoofd een beetje naar de zijkant wegdraaien of het helemaal naar één kant draaien. Maar hij kan ook zijn hele lijf draaien, zodat de achterkant en de staart gericht zijn naar het object dat de hond wil kalmeren. Dit is een van de signalen die het meest wordt waargenomen bij honden.
Wanneer iemand de hond van voren nadert, zal hij op een van bovengenoemde manieren wegdraaien. Wanneer je boos, agressief of bedreigend lijkt te zijn, zul je ook een van bovenstaande variaties zien. Wanneer je over een hond heen buigt om hem te aaien, zal hij zijn hoofd van je wegdraaien. Wanneer de training te lang is of te moeilijk is, zal hij ook zijn hoofd van je afdraaien. Wanneer de hond verrast wordt of zelf iemand verrast, zal hij snel wegdraaien. Hetzelfde gebeurt wanneer iemand naar de hond staart of zich dreigend gedraagt.
In de meeste gevallen zal dit signaal de andere hond kalmeren. Het is een fantastische manier om conflicten op te lossen en het wordt veel gebruikt door alle honden, of het nu puppies zijn of volwassenen, hoog of laag in de hiërarchie. Laat je hond er gebruik van maken! Honden zijn experts in het oplossen en vermijden van conflicten, zij weten precies hoe ze met conflicten moeten omgaan.


Speelhouding

Door de voorpoten zakken in gebogen positie kan een uitnodiging zijn om te spelen, de hond zal op een speelse manier heen en weer bewegen. Ook kan de hond stilstaan in een gebogen houding en dit signaal gebruiken om te kalmeren. Deze signalen hebben vaak een dubbele betekenis en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Dikwijls is de uitnodiging om te spelen op zichzelf al een kalmerend signaal, omdat de hond een mogelijk gevaarlijke situatie minder spannend maakt door ervan af te leiden.
Een tijdje geleden was er op een puppycursus met allerlei verschillende puppies één hondje in het begin bang voor de andere. De puppies lieten hem met rust en respecteerde zijn angst. Uiteindelijk durfde hij de andere puppies te benaderen.Toen hij dat deed, nam hij een speelhouding aan op het moment dat een van de andere honden naar hem keek. Het was een duidelijke combinatie van een beetje bang zijn voor de andere en toch ook wel mee willen spelen.
Wanneer twee honden elkaar te plotseling naderen, zullen ze ook vaak de speelhouding aannemen. Dit is een van de signalen die gemakkelijk te zien zijn, vooral omdat ze een paar seconden in deze houding blijven staan, zodat je genoeg tijd hebt om het te observeren.


Aan de grond snuffelen

Het snuffelen aan de grond is een veel gebruikt signaal. Je ziet het vaak bij puppies en ook wanneer je met je hond buiten wandelt en iemand naar je toe komt lopen. Het gebeurt op plaatsen waar veel te doen is, of waar het lawaaiig is en wanneer de hond dingen ziet die hij niet kent en deze als intimiderend ervaart.
Het aan de grond snuffelen kan alles zijn tussen een snelle beweging met de neus naar de grond en weer omhoog, tot de neus aan de grond houden en langere tijd door blijven snuffelen.
Komt iemand naar jou toe op de stoep? Let op je hond. Ging zijn neus richting grond, ook al was het maar een klein beetje? Draaide hij weg van degene die naderde en ging hij in de berm snuffelen?
Natuurlijk honden snuffelen veel, ook om ‘de krant te lezen’ en omdat ze het leuk vinden. Honden zijn geprogrammeerd om hun neuzen te gebruiken en het is hun favoriete bezigheid. Maar soms is het kalmerend bedoeld, het hangt af van de situatie. Dus let op wanneer en in welke situaties het snuffelen voorkomt.


Langzaam lopen

Hoge snelheid wordt door veel honden ervaren als bedreigend en het kan zijn dat ze proberen een rennende hond te stoppen door erin te gaan. Dit is voor een deel jachtgedrag en wordt veroorzaakt door het zien van een rennende persoon of hond. Wanneer deze rechtstreeks op de hond afkomt, wordt dat uitgelegd als een bedreiging en het verdedigingsmechanisme wordt in werking gesteld.
Een hond die onzeker is, zal langzaam bewegen. Wanneer je wilt dat een hond zich veiliger voelt, moet je ook langzamer gaan bewegen. Wanneer ik merk dat een hond op mij reageert met een kalmerend signaal, beantwoord ik dat onmiddellijk door langzamer te bewegen.
Komt je hond erg langzaam wanneer je hem roept? Controleer dan de toon van je stem: klink je boos of streng? Dat kan voor hem genoeg zijn om je te kalmeren door langzamer te gaan lopen. Ben je ooit kwaad op hem geworden toen hij naar je toekwam? Dat kan de reden zijn waarom hij je niet meer vertrouwt. Een andere reden om je te kalmeren zou kunnen zijn dat je de hond altijd aan de riem doet wanneer je hem roept. Let hier de volgende keer op als je hem roept. Geeft hij kalmerende signalen als hij naar je toekomt? Wanneer hij langzaam beweegt, moet je misschien iets aan je gedrag veranderen.


Bevriezen

‘Bevriezen’ noemen wij de houding wanneer de hond volkomen stilstaat, zit of ligt en in deze positie blijft. Dit gedrag zou iets te maken kunnen hebben met het jachtgedrag, wanneer de prooi rent, vallen de honden aan. Wanneer de prooi stopt, stoppen de honden ook. We zien dit vaak wanneer honden op katten jagen. Dit gedrag wordt echter ook in verschillende andere situaties gebruikt. Wanneer je boos doet en agressief of bedreigend overkomt, zal de hond vaak ‘bevriezen’ en niet bewegen om te zorgen dat je weer aardig gaat doen. Ook kan de hond langzaam gaan lopen, bevriezen en dan weer langzaam gaan bewegen. Vele eigenaren geloven dat ze erg gehoorzame honden hebben die helemaal stil kunnen zitten, liggen of staan. Maar misschien zijn ze eigenlijk bezig met het geven van kalmerende signalen. Vaak zal een hond stoppen en zich rustig houden wanneer iemand hem nadert. Wanneer jouw hond in zo’n situatie wil stoppen of langzamer wil bewegen, laat hem dat zijn gang gaan. Mocht je hond in een conflictsituatie met een persoon of een hond niet kunnen vluchten, dan is ‘bevriezen’ vaak de enige manier om de andere hond of persoon te kalmeren.


Gaan zitten/poot optillen

Ik heb niet vaak gezien dat honden hun poot optillen als een kalmerend signaal, maar een enkele keer werd het toch duidelijk gebruikt om een andere hond te kalmeren.
Gaan zitten of het nog sterkere signaal gaan zitten met de achterkant naar iemand toegekeerd, bijvoorbeeld de eigenaar, heeft een erg kalmerend effect. Je kunt het vaak zien wanneer een hond een andere hond wil kalmeren die te snel op hem afkomt. Ook kunnen honden dit signaal afgeven, wanneer de eigenaar te streng of te boos klinkt.


In een bochtje lopen

Dit signaal wordt vaak gebruikt als kalmerend signaal en het is de belangrijkste reden waarom honden zo sterk kunnen reageren op een ontmoeting met soortgenoten wanneer ze gedwongen worden er recht op af te lopen. Hun instinct vertelt ze dat het verkeerd is om iemand zo te benaderen, de eigenaar ziet dat echter anders. De honden worden angstig en schieten in de verdediging en zo krijgen we een hond die blaft en uithaalt naar andere. Uiteindelijk kun je er een agressief dier aan overhouden.
Wanneer honden de kans krijgen, zullen ze in kringetjes om elkaar heen lopen. Dat doen ze wanneer ze elkaar tegenkomen zonder riem en vrij zijn om het op hun eigen manier te doen. Laat je hond het ook zo doen wanneer hij bij jou is.
Sommige honden hebben grote bogen nodig, terwijl andere genoeg hebben aan een klein boogje. Laat de hond zelf beslissen wat voor hem goed en veilig voelt. Na een tijdje, als je dat tenminste wilt, kan hij leren om andere honden dichterbij te passeren.
Laat de hond in een bochtje lopen, wanneer er een andere hond aan komt. Laat hem niet aan de voet lopen, terwijl jij er rechtstreeks op afgaat. Geef hem de kans om in een bochtje naar de naderende hond te lopen. Wanneer je de lijn slap houdt en de hond laat beslissen, zul je zien dat de hond ervoor kiest om weg te lopen in plaats van opgewonden te raken.
Loop ook zelf niet rechtstreeks op een hond af, maar nader hem in een bochtje. Hoe angstiger of agressiever de hond is hoe wijder de boog gemaakt moet worden.

Andere kalmerende signalen

Je hebt nu kennis gemaakt met de meest voorkomende kalmerende signalen. Er zijn er ongeveer 30 en vele moeten nog beschreven worden. Ik zal er nog een paar kort noemen, zodat je zelf verdere observaties kunt uitvoeren:

*‘Lachen’, door de hoeken van de mond op te trekken en weer terug, of door de tanden te laten zien als grinniken.

*Smakken

*Kwispelen, wanneer de hond angst toont of iets anders dat duidelijk niets van doen heeft met blijdschap, dan is het kwispelen geen uitdrukking van blijdschap, maar eerder een poging van de hond om te kalmeren.

*Plassen, een hond die zich klein maakt en naar zijn baas toekruipt terwijl hij plast en kwispelt laat drie duidelijk kalmerende signalen zien, die tegelijkertijd ook angstsignalen zijn.

*Het gezicht rond en glad maken met de oren plat tegen het hoofd om zich te gedragen als een puppy. (De hond gelooft dat niemand een puppy kwaad zal doen.) Sommige honden gedragen zich zelfs helemaal als puppies: ze springen wild in het rond en maken gekkigheid, wanneer ze een vervaarlijke hond in hun buurt ontdekken. Het zou een kalmerend effect hebben en dat heeft het vaak ook.

*Plat met de buik op de grond liggen. Dit heeft niets te maken met onderdanig gedrag, onderdanig gedrag wordt getoond wanneer de hond op de rug gaat liggen en zijn buik laat zien. Plat met de buik op de grond liggen is een kalmerend signaal.

…en dan zijn er nog meer kalmerende signalen die gebruikt worden in combinatie met andere. Bijvoorbeeld, een hond kan tegelijkertijd plassen en zijn rug naar iets toekeren. Dit is een duidelijk teken om bijvoorbeeld een lastige, jonge hond te kalmeren.

Ontmoetingssituaties

Een ontmoetingssituatie tussen twee vreemde honden zal bijna nooit tekenen van onderdanigheid of wat dominant gedrag genoemd wordt, vertonen. Een ontmoetingssituatie tussen twee honden zal er gewoonlijk als volgt uitzien:
King en Prince zien elkaar op 150 meter afstand en lopen in elkaars richting. Ze sturen – vanaf het moment dat ze elkaar zien – boodschappen. Prince stopt en staat stil (‘bevriest’) en King loopt langzaam verder, terwijl hij vanuit zijn ooghoek voortdurend naar de andere kijkt.
Wanneer King dichterbij komt, begint Prince heftig aan zijn neus te likken, hij draait zijn rug naar King, terwijl hij ook aan de grond snuffelt. Nu is King zo dichtbij dat hij nog kalmerender moet zijn, dus gaat hij in een bochtje lopen, weg van Prince, hij doet alles nog steeds heel langzaam en nu likt hij ook zijn neus. Prince gaat zitten en kijkt weg door zijn hoofd naar de andere kant te draaien.
Tegen deze tijd hebben de honden elkaar zo goed ‘gelezen’ dat zij weten of zij naar elkaar toe zullen gaan en elkaar zullen begroeten of dat het beter is juist uit de buurt te blijven, omdat de situatie anders te heftig zou kunnen worden.

Dwing honden nooit andere honden te ontmoeten

Laat honden hun taal gebruiken in ontmoetingssituaties, zodat ze zich veilig voelen. De ene keer zullen ze naar elkaar toelopen en zal het goed gaan, maar een andere keer zullen ze het veiliger vinden om op een afstand te blijven. Ze hebben immers elkaars signalen al lang gelezen, dat kunnen ze op een afstand van een paar honderd meter, dus is het niet nodig om oog in oog met elkaar te staan.
In Canada bedachten hondentrainers die mijn lezingen hadden bijgewoond een nieuwe naam voor deze kalmerende signalen: ‘De Taal van de Vrede’. En dat is ook precies wat het is. Het is een taal die ervoor zorgt dat honden een manier hebben om conflicten te vermijden en op te lossen en op een vreedzame manier samen te leven. Honden zijn hier experts in.
Begin met observeren en je zult het zelf zien. Je zult een veel betere band met je hond en ook met andere honden krijgen, wanneer je beseft wat de hond eigenlijk wil zeggen. Je zult dingen gaan begrijpen die je eerder niet snapte. Het is niet alleen ongelofelijk spannend, maar je leert er ook veel van.
Welkom in de wereld van de hond en de kennis van een heel nieuwe taal.
Meer lezen over de taal van honden kunt u in het boek Kalmerende Signalen van Turid Rugaas.

honden page profiel LizzyLizzy

honden foto van Lizzy

Complimenten voor jullie!
Wat superfijn dat Happy bij jullie gekomen is!!!!!!;-)

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

Wow Soraya,

wat een goed stuk zeg, dank je wel!

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Het is goed de hond te laten negeren door je zoontje als hij gromt.
Je kan er ook nog voor kiezen de hond(kind even van schoot,wachtend op jou op de bank)te begeleiden hierin,pak een speeltje/kluif en begeleid hem naar zijn eigen plekje(mand/bench),of roep hem naar zijn plekje en strooi wat voertjes op die plek,zo leert hij snel wat er van hem wordt verwacht.Denk niet dat je hem beloond voor het grommen,want je beloond een hond voor het laatste wat je van hem vraagt en dat is in dit geval dat hij op zijn plaats gaat liggen.
Ik zie het grommen naar jou zoontje op dit moment dat hij niet weet wat er van hem wordt verwacht en er op het oude adres misschien ook nog een 'strijd' van werd gemaakt waardoor hij is gaan grommen.

"
Dit stukje zou ik niet ten uitvoer brengen. Het kind aan de kant zetten op het moment dat de hond gaat grommen is wel degelijk een directe beloning voor het gedrag van de hond. Immers, de aandacht verschuift van kind naar hond. Negeren, zeker zo lang de hond zich verder niks in het bolletje haalt, is denk ik de beste handeling op dit moment. En verder inderdaad lekker de band versterken tussen kind en hond.

honden page profiel samanthasamantha

honden foto van samantha

Nee, ik had ook niet zo'n fijn gevoel bij het weghalen van het "probleem" Omdat mijn zoontje het soms lastig vond om Happy te negeren heb ik hem geleerd zich om te draaien. Uit het stuk van soraya blijkt dat dit een teken van kalmeren is. Ik blijf hier dus zeker mee doorgaan. Ze komen er wel uit dat ze mij moeten delen ':-)

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" Nee, ik had ook niet zo'n fijn gevoel bij het weghalen van het "probleem" Omdat mijn zoontje het soms lastig vond om Happy te negeren heb ik hem geleerd zich om te draaien. Uit het stuk van soraya blijkt dat dit een teken van kalmeren is. Ik blijf hier dus zeker mee doorgaan. Ze komen er wel uit dat ze mij moeten delen ':-) "

Moet zeggen dat ik vind dat jullie, zoals het beschreven is, het heel goed doen':-) Dus zou zeggen, blijf lekker op je gevoel en inzicht vertrouwen, en kom eens om een mening vragen als je tegen een specifiek probleem aanloopt.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Dit stukje zou ik niet ten uitvoer brengen. Het kind aan de kant zetten op het moment dat de hond gaat grommen is wel degelijk een directe beloning voor het gedrag van de hond. Immers, de aandacht verschuift van kind naar hond. Negeren, zeker zo lang de hond zich verder niks in het bolletje haalt, is denk ik de beste handeling op dit moment. En verder inderdaad lekker de band versterken tussen kind en hond. "

Ik zie het als een stukje begeleiding,je kan hem negeren,je kan ook leren wat er wél van hem wordt verwacht op zo'n moment.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Hier nog een linkje met nog meer info over kalmerende signalen ,puppy&jonge hond:

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

"
Moet zeggen dat ik vind dat jullie, zoals het beschreven is, het heel goed doen':-) Dus zou zeggen, blijf lekker op je gevoel en inzicht vertrouwen, en kom eens om een mening vragen als je tegen een specifiek probleem aanloopt. "

 

Heeeelemaal mee eens.;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Op de goede weg?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Diep hoesten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^