Hey allemaal,
Juultje heeft artrose (teefje, 6 jaar nu). Gelukkig nog niet heel erg, ik kan in elk geval maximaal een uur wandelen met haar en dan heeft ze er nog niet veel last van. Soms ga ik wel iets te lang weg, dan heeft ze wel twee dagen last van.
Ik wil er graag wat tegen doen, want ik had al wat dingen gelezen over het geven van glucosamine, chorella, visolie, en andere voedingssuplementen. Hopelijk kan iemand mij uitleggen hoeveel ik kan geve nen wat ik allemaal kan geven? Ik wil sowieso pijnstillers gaan halen bij de dierenarts voor de dagen dat ze er last van heeft, zoals vandaag, ben ik iets te lang weggeweest. Ze loopt nu stijf en mankt een beetje.
Juultje krijgt brok (Taste of the Wild) en Rodi. (reden hiervoor is omdat mijn vader vind dat brok het enige is wat goed is en mijn moeder geeft weer rodi omdat zij ziet dat Juul hier dol op is, dus halve week brok en halve week rodi).
Groetjes Daniëlle
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Artrose; wat kan ik hier tegen doen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik lees even mee. Zelda heeft er ook last van en ik heb inderdaad medicijnen (norocarp)
voor de pijnlijke dagen maar ben ook benieuwd naar andere oplossingen !
Ik heb er geen ervaring mee bij honden. Ken wel een man die van zijn 53e tot zijn 79e erge pijnen in rug en schouder had en omzeggens pijnvrij(!) is sinds hij de aechimilla met glucosamine van dr. vogel neemt. Enkel een dagje (spierpijn?) als hij hard in de tuin heeft gewerkt.
Als Kylie ooit last krijgt probeer ik het zeker ook. (En ik voor mezelf ook )
Tja... Verschillende verpakkingen, verschillende samenstellingen... Je zult altijd moeten lezen wat er aangeraden wordt en misschien ook even luisteren naar wat de DA zegt. Maar er worden bepaalde hoeveelheden per gewicht aangeraden :
Bij voorbeeld hier :
http://www.glucosamine.com/dieren.php?NL
(P.S. Arjen : De nieuwe linkinvoeging werkt )
O ja... Je kunt zelf glucosamine trekken uit kippenbotjes (als je hond er niet allergisch voor is) . D.w.z. Kippenbotjes van kip voor je eigen maaltijd bij voorbeeld, bij elkaar doen en zeker een uur in water koken... hoe langer hoe meer glucosamine er vrij komt. Die "bouillon kun je in kleinere hoeveelheden invriezen en toevoegen aan het voer van Juultje.
Succes!
@Kylie: je link doet het niet bij mij! Kan dat kloppen?
Ik zal dat van A. Vogel eens uitzoeken, misschien dat dat idd werkt.
Mijn vader heeft overigens het afgelopen week visolie capsules gegeven, hij had nog een potje over.
oops ... nee... ik raak er zo ook niet. Ik zal iets fout gedaan hebben.
www.glucosamine.com/dieren.php?NL zelf in de balk invoeren lukt wel.
Succes.
20 jaar terug gaven wij onze rottweiler van 12 jaar echte levertraan iedere dag 1 theelepel door het voer . geen pijn meer bij opstaan en lopen was ook weer soepel rende en speelde weer.
je moet zorgen dat je omega 3 en 6 geeft want 3 is een prima onstekkingsremmer
dus vis.of notenolie, rijstolie,tarweolie,koolzaadolie ,kijk maar eens op het net waar zit ome2ga 3 in en waar diend omega 3 voor.kom je veel te weten.
Wij gebruiken gelatinaat van Primeval
Ik ken aardig wat (grote) honden die hier heel positief op reageren en soms zelfs een poos van de pijnstillers af kunnen. Gorby krijgt het gewoon "bij voorbaat", hij is groot, inmiddels 8 jaar en erg actief, ook in het water, en hoewel ik dus dacht geen effect te zien, zagen we wel degelijk dat hij makkelijker opstond bv na een zware speursessie.
Veel supplementen voor mensen (zo heeft onze da vertelt) kunnen honden niet op de juiste manier opnemen, omdat oa hun maagzuur heel anders is samengesteld en hun darmstelsel veel korter is.
Tis wel duur dat spul, maar ik vind het het waard
Ik zou geen te lange wandelingen met haar maken, maar juist veel ( heel veel ) korte. Probeer haar daarbij ook flink te laten stappen, door zelf in een versnelde pas te gaan. Zwemmen is ook fijn, maar natuurlijk niet in al te koud water. Alles om haar sterke spieren te geven. Mijn fysio noemde dat een 'spiercorset' wat bij het bewegen de wervels en gewrichten steunt. In voedingssuplementen ben ik niet zo thuis. Ik geef glucosamine. Pijnstillers kunnen zeker fijn zijn, maar pas dan wel extra op voor overbelasting.
Correctie: het is niet "aechimilla" maar "alchemila". Caedlih had er ook duidelijk baat bij.
Zij woog iets meer dan 30 kg, ik gaf haar de halve dosis voor een volwassen mens)
Daarnaast heb ik gemerkt dat je het beste resultaat haalt met:
1. aangepaste beweging:
liever 2x per dag een half uurtje, max. 45 min, dan 1x per dag een uur
liefst op zachte ondergrond zoals gras en bosgrond
spelen beperken tot max. 3x per week, indien nodig helemaal vermijden
2. spierversterkende oefeningen:
zwemmen
traag stappen op zacht gras (daardoor worden ook de pijnlijke pootjes gebruikt en bouwen die terug spieren op)
specifieke oefeningen per gewricht, zie "The pet lover's guide for canine artritis and other joint problems", te koop via Alibris.com)
Ze wordt op dit moment 3/4 keer per dag uitgelaten, variërend van 15 tot 30 minuten en ikzelf doe dan een paar keer per week dan de wat langere wandelingen, die dan max een uur zijn (maar meestal 45 minuten). Graven mag ze niet meer, hard rennen probeer ik zo veel mogelijk te vermijden voor haar, de lange wandelingen bestaan dus eigenlijk vooral uit los lopen in de polder waar ze dan kan snuffelen. Ik gooi ook al lang niet meer met de bal bijvoorbeeld. Het is niet zo'n hyper hond die dan ook alleen maar aan het rennen is en rare sprongen maakt gelukkig
Bedankt voor de berichtjes over de supplementen! Daar heb ik zeker wat aan, hopelijk kom ik er nog wel uit in wat ik Juul wil geven.
O ja, ze weegt trouwens 16 kilo, is dus niet zo'n hele grote hond
Ik had trouwens ook nog dit gevonden, kennen jullie dit?
http://www.huisdierendokter.nl/artrose.htm
@ Luna : Ja, zo kleine 40 jaar geleden kregen wij als kind ook regelmatig een kuur van een lepeltje levertraan van ons moeder. Niet lekker, maar ik denk toch dat het zijn werk deed M'n moeder is nu 81 en Laatst waren de vit D - waarden in haar bloed een beetje verlaagd. Waarschijnlijk omdat er zo weinig zonlicht was en te koud om lang buiten te blijven. Ze heeft toen een flesje levertraan gekocht. Nu was het aan mij om te zeggen dat het inderdaad niet zo lekker is maar wel gezond
@ gorby2009 : Inderdaad, als je het aan een hond geeft kun je beter een preparaat gebruiken dat voor honden bedoeld is. Van glucosamine weet ik wel dat ik er al over las in de berichten van de diergeneeskunde vooraleer het regelmatig voor mensen gebruikt werd. Men hecht ook meer waarde aan verbetering bij dieren (veelal honden) omdat bij hen het placebo-effect niet zo geldt.
@ Floortje. Ja, Zo heet het, ik kwam er even niet op en degene die het gebruikt zegt altijd gewoon *glucosamine$, dus het was lang geleden dat ik het woord Alchemila nog gehoord had.
@ Daniëlle : Bewegen is altijd goed voor botten en voor spieren. Vaak herhaalde "makkelijke" bewegingen zijn denk ik zeker zogoed als zwaar trainen. Bovendien is het de bedoeling goed in beweging te blijven... niet "te verslijten" ook voor onze hondjes.
Hou je ons op de hoogte ?
Bij artrose is het belangrijk om zo veel mogelijk dezelfde hoeveelheid inspanning aan te bieden, dus elke dag hetzelfde en liever vaker en korter dan minder vaak lang.
@Kylie: het is nu ook niet alsof "Alchemila" de makkelijkste naam ter wereld is... Ik heb het jarenlang elke 2 maand bij de apotheek gehaald, maar moest ook vaak even denken.
Voor Caedlih heb ik ook Primeval en Artrosan Forte (Dr. Vogel) gebruikt, maar daar had zij weinig baat bij. Ik denk dat je het even zult moeten uitproberen.
En ze kreeg ook glucosamine en chondroïtine (juiste dosis per gewicht kun je vinden in het boek wat ik reeds vermelde, 2de hand te koop op Alibris) en visolie (voor de omega 3, ook dosis zoals die in het boek staat).
De reguliere medicatie hielp bij haar niet veel.
In de paardenwereld wordt glucosamine soms intraveneus toegediend. Op die manier zit het spijsverteringsstelsel er niet tussen.(misschien mogelijk bij honden?heb hier geen weet van)
Oraal zijn er evenveel voor als tegenstanders van de glucosamine.
Bewegen is goed; met mate (geen overbelasting, dat geeft weer onstekingsreacties en werkt arthrose in de hand)
Ik geloof dat Adinda? tevreden was over anarthron.(meningen zijn verdeeld, bijwerkingen...)
Charlie heeft ook artrose en ik geef hem nu Glucobest, waarop hij het heel goed doet. Eerst gaf ik hem Pharmadog Glucosamine maar hierbij zag ik geen verbetering. bij Glucobest wel. Van Glucobest hoef je bij 16 kg. maar een 1/4 maatschepje te geven. Misschien duur in aanschaf maar omdat je er maar zo weinig van hoeft te geven gaat het wel erg lang mee. Ik heb dit supplement op aanraden van de rasvereniging geprobeerd en ben er heel tevreden over.
ik heb niet alles gelezen .
mar vito heeft in zijn linker poot artrose . en liep mank . wij kregen pijn stillers mee maar die wilde ik niet zijn hele leven gebruiken hij is pas 2 jaar .
toen kreeg ik de tip om glucosamine pillen te halen van het kruidvat merk . Vito loop niet meer mank en loopt weer helemaal soepel dus een aanrader
Corta-flx
Oorspronkelijk bedoeld voor paarden maar ook steeds meer en meer goede resultaten bij honden..
Bovendien is Corta-Flx extra verrijkt met co-factoren die gezamenlijk helpen om:
- De aanmaak van kraakbeen en synoviaal (gewrichts) vocht te stimuleren.
- Kraakbeenafbraak af te remmen en de smering van de gewrichten te verbeteren.
- De elasticiteit van het kraakbeen te verbeteren door de gewrichtsvochtinhoud te doen toenemen.
- Ontstekingen en daaruit voortvloeiende pijn te verminderen.
http://www.horsesupply.nl/index.php?menu=voordegewichten
(is trouwens geen prik maar een soort stroop wat je door het eten moet doen )
Goede tips, toch maar eens wat serieuzer naar glucosamine kijken. Had er al wel van gehoord maar eigenlijk nog niet serieus overwogen voor Misia. Toch maar eens kijken wat er te halen valt.
dubbelpost
@Swiffer, ik bedoelde dat ik niet weet of het ook intraveneus aan honden wordt gegeven, want deze toediening van glucosamine gaat wel naar de plaatsen waar het moet zijn. Met een stroop moet je nog altijd de spijsvertering passeren en dan wordt het door het systeem gewoon mee verknipt.(de effectiviteit is daardoor minder)
Min paardenda, had het ook over studies die in deze vorm van toediening wel effect hebben...misschien ook mogelijk voor honden?
Het medicijn kwam in ieder geval (en de studie ook) uit Amerika.
ik heb er wel eens van gehoord, (laatste idee voor een hond met heel veel last) zelf nooit gedaan..
Als ze al een paar keer gehad heeft dat ze geen stap meer verzetten kon, is haar artrose waarschijnlijk al erger dan jullie vermoeden. Niet zo vreemd, want dat is meestal het geval.
Hebben jullie al eens foto's laten trekken?
Ook mijn hondje trok zich maar weing aan van de pijn. Toch is het voor hun bestwil beter dat je ze afremt.
Op zachte ondergrond mag je haar best nog laten loslopen en crossen, maar fietsen op een harde ondergrond zou ik vermijden.
En zelfs als je haar op een zachte ondergrond naast de fiets laat meelopen, zorg je er beter voor dat ze in een rustig drafje (2de versnelling) blijft.
Hoezo "de wandelingen stellen weing voor"? Bedoel je daarmee dat je op plaatsen wandelt waar ze netjes aan de lijn moet blijven? Of krijg je haar met een wandeling niet moe genoeg?
We hebben foto's laten maken ja van haar pols, maar daar zou niets op te zien zijn. maar ik twijfel een beetje aan de dierenarts, omdat ze iedereen naar een tweedelijns dierenarts sturen waar je 5x meer geld aan kwijt bent. We zouden een MRI scan moeten laten maken, maar dat zou eigenlijk allen maar bevestigen wat we al weten (dat ze dus artrose heeft).
Ik bedoel met de wandelingen stellen niks voor, dat we haar niet laten rennen, druk doen zeg maar. Geen balletje, niet laten graven etc. Ik laat haar gewoon los, af en toe een commando tussen door en verder gaat ze wat achter de geurtjes aan. En dan blijf ik ondertussen opletten of ze niet gaat graven.
Gelkukkig lopen we dan wel op zacht ondergrond, de plekken waar ze los loopt is het vooral zand/gras.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Artrose; wat kan ik hier tegen doen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?